Met fiets tegen auto gereden: welke verzekering heb je nodig?

Fietsen is een prachtige manier om de natuur te ontdekken en fit te blijven. Helaas kunnen er op de weg soms wel gevaarlijke situaties ontstaan. Als je ooit betrokken raakt bij een fietsongeluk, is het belangrijk om te weten wat je moet doen en wie er aansprakelijk is voor de schade. We vertellen je er meer over.

Wie is aansprakelijk?

Fiets ongeluk

Als fietser of wandelaar ben je een stuk kwetsbaarder bij een ongeluk dan andere weggebruikers. Gelukkig word je daarom door de wet extra beschermd. Voetgangers en fietsers worden namelijk gezien als zwakke verkeersdeelnemers. Dit betekent dat een automobilist altijd minimaal voor de helft aansprakelijk is bij een ongeluk. Bij kinderen tot 14 jaar is dit zelfs 100%.

Wie betaalt de schade?

fiets verzekering

Aangezien de automobilist minstens voor de helft aansprakelijk is voor het ongeluk, zal zijn of haar WA-verzekering de schade vergoeden. Hier valt niet alleen letselschade onder, maar ook de schade aan je fiets en kleding. Dit betekent dat de verzekeringsmaatschappij van de automobilist verantwoordelijk is voor het vergoeden van ten minste 50% van deze schade.

De kosten voor schade aan je fiets kunnen hoog oplopen. Wordt dit niet volledig vergoed door de tegenpartij? Dan kan je eigen fietsverzekering mogelijk de rest dekken, mits deze dekking biedt voor ongevallen. Controleer daarom goed wat je fietsverzekering dekt en of een aanvullende verzekering nodig is.

Rijd je echter zelf tegen een geparkeerde auto aan, dan ligt de verantwoordelijkheid volledig bij jou. Om de schade die je aan de auto hebt veroorzaakt te vergoeden, heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Deze particuliere verzekering vergoedt namelijk de schade die jij of je gezinslid per ongeluk veroorzaakt bij anderen of hun spullen.

Wat te doen na een ongeval?

ambulance hulpdiensten

Een ongeluk is nooit leuk, maar het is belangrijk om te weten hoe je moet handelen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  • Blijf kalm: Allereerst is het belangrijk dat je jezelf en anderen in veiligheid brengt. Blijf niet op de weg, maar verplaats jezelf en je fiets naar de berm of een andere veilige plek. Let wel op bij nekklachten: in dat geval is het belangrijk om zo min mogelijk te bewegen en te wachten op hulp.
  • Controleer op letsel: Bekijk of jij en anderen gewond zijn. Voor kleinere wonden kun je eerste hulp verlenen door deze te reinigen en eventueel te verbinden om infecties te voorkomen. Wanneer er sprake is van ernstige verwondingen, is het van belang om zo snel mogelijk 112 in te schakelen.
  • Verzamel informatie: Noteer de namen, contactgegevens en verzekeringsgegevens van alle betrokkenen. Maak foto’s van de schade aan fietsen, voertuigen en de omgeving. Dit kan later van pas komen bij de afhandeling van de schade.
  • Getuigen: Vraag om contactgegevens van eventuele getuigen. Hun verklaringen kunnen belangrijk zijn voor de vaststelling van de aansprakelijkheid.
  • Meld het ongeval: Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeringsmaatschappij om het ongeval te melden. Geef hen alle relevante informatie en volg hun instructies voor de verdere afhandeling.

Tips om de kans op een ongeluk te verkleinen

Hoewel ongelukken natuurlijk nooit helemaal voorkomen kunnen worden, zijn er wel maatregelen te nemen om de kans zo klein mogelijk te maken. Hier zijn enkele tips:

  • Verlichting: Zorg ervoor dat je fiets is uitgerust met goede verlichting. Hiermee voorkom je niet alleen bekeuringen, maar nog belangrijker is dat je je zichtbaarheid voor andere weggebruikers vergroot.
  • Communicatie: Niet alleen geef je met handgebaren aan andere weggebruikers aan wat je van plan bent, maar het helpt ook met veilig rijden in een groep. Roep bijvoorbeeld duidelijk ‘vrij’ naar je fietsgenoten als je een onoverzichtelijke weg oversteekt en wijs hen met gebaren op gevaren in het wegdek.
  • Wees alert: Houd altijd je omgeving goed in de gaten en anticipeer op het gedrag van andere weggebruikers.
  • Onderhoud je fiets: Zorg ervoor dat je fiets in goede staat verkeert. Controleer regelmatig de remmen en banden.
  • Draag een helm: Het voorkomt natuurlijk geen ongelukken, maar beschermt je in ieder geval wel wanneer het zo ver komt. Ben je al een keer gevallen? Vergeet dan niet je helm te vervangen. Helmen verliezen namelijk vaak hun beschermende laag na een val.

Stay safe

stay safe

Gelukkig ben je als fietser extra beschermd door de wet. Nu weet je wat te doen bij een ongeluk en hoe je dit kunt proberen te voorkomen. Zorg goed voor jezelf en geniet van elke rit!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)