Op zoek naar de beste dakkoffer van 2021?

Bij aanschaf leek die kofferbak zeeën vol ruimte te bieden maar bij het inpakken voor de vakantie bleek hij toch net aan de krappe kant.

Maar je racefiets of MTB spullen dan maar thuislaten? No way!

Denk dan eens aan het aanschaffen van een dakkoffer, zodat iedereen kan meenemen op vakantie wat hij wenst. Wij laten jou onze favorieten van 2022 zien.

foto product voordelen
Thule 601100 Ranger 90 Dakkoffer Thumb 1. Thule 601100 Ranger 90 dakkoffer
 • Het opbergsysteem
 • De vormgeving
 • Het gewicht
 • De waterafstotende materialen
bekijk prijs
Farad Dakkoffer N7 680 Liter Thumb 2. Farad dakkoffer n7 680 liter
 • gebruiksvriendelijk
 • zeer ruim
 • makkelijk te installeren
 • mooi design
bekijk prijs
Hoogglans Zwarte Dakkoffer Van 300 Liter Thumb 3. Hoogglans zwarte dakkoffer van 300 Liter
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Veilige sluiting
 • Lichtgewicht
bekijk prijs
Junior FL 320 Liter Dakkoffer Thumb 4. Junior FL 320 liter dakkoffer
 • Mooie vormgeving
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Gebruiksvriendelijk
bekijk prijs

1. Thule 601100 Ranger 90 dakkoffer

Thule 601100 Ranger 90 Dakkoffer

Ben jij zo iemand die ook op de camping in Frankrijk het liefste pindakaas op je brood eet? Dat begrijpen wij, want wie is er niet groot mee geworden.

Maar om nou een hele dakkoffer vol te laden en met een lege terug te rijden is zonde van de ruimte en de weerstand die toch die extra brandstof op levert. Daar hebben wij een oplossing voor gevonden, en wel in de vorm van de Thule 601100 Ranger 90.

Dit is een dakkoffer van 260 liter die je op de auto kunt bevestigen wanneer jij wilt, maar eenvoudig in de kofferbak is te plaatsen wanneer hij niet nodig is. Hij is namelijk gemaakt van een stevig waterdicht nylon materiaal met gelaste naden en afgedichte ritsen. Dit zorgt ervoor dat je veilig en schoon spullen kunt vervoeren, maar hem ook kunt opvouwen wanneer dit niet nodig is.

Hij is voorzien van een Easy-Snap snelbevestigingssysteem waarvan de producent zegt dat je hem hiermee snel en veilig kunt plaatsen. De producent is hier niet alleen in, gebruikers zijn het roerend met hem eens. Hij weegt zelf niet veel, namelijk 7 kilo. Je kan er daarnaast 50 kilo in kwijt, gezien de afmetingen (110 x 80 x 40 cm) vinden wij dit indrukwekkend.

Het opbergen van de koffer doe je eenvoudig in de bijpassende opbergtas. Zoals we al zeiden, gebruikers raden deze tas voor op je dak zeker aan. Hij is wel in maar één kleur verkrijgbaar.

Bekijk prijs 
Voordelen
 • Het opbergsysteem
 • De vormgeving
 • Het gewicht
 • De waterafstotende materialen
Nadelen
 • Gezien de inhoud (260 liter) duurder dan gewone koffers
 • Het locksysteem blijkt soms lastig

2. Farad dakkoffer n7 680 liter

Farad Dakkoffer N7 680 Liter

Nemen jullie niet veel, maar héél veel spullen mee wanneer jullie op pad gaan? Dan is dit de juiste keuze wanneer je op zoek bent naar een dakkoffer.

De Farad, type MARLIN N7, heeft namelijk een inhoud van 680 Liter en afmetingen van 210 x 100 x 42cm. Zelf weegt hij 21kg en heeft een laadvermogen tot 75kg.

Wanneer je op zoek bent naar een gedegen dakkoffer die jaren mee kan dan zit je goed. Hij is verkrijgbaar in twee tinten zwart en twee tinten grijs (geen 30 dus). Het aerodynamische model zorgt ervoor dat je naast de aankoopprijs niet meteen veel geld kwijt bent aan brandstofkosten.

Wat ook aerodynamisch is, is dat hij te openen is aan twee zijden. Dat hij jaren meegaat zie je ook aan de garantietermijn, deze is namelijk vijf jaar. Het bijbehorende Farad easy fix systeem wordt meegeleverd.

 Bekijk prijs 
Voordelen
 • gebruiksvriendelijk
 • zeer ruim
 • makkelijk te installeren
 • mooi design
Nadelen
 • behoort tot de duurdere opties
 • soms te groot voor kleine auto’s

3. Hoogglans zwarte dakkoffer van 300 Liter

Hoogglans Zwarte Dakkoffer Van 300 Liter

Op zoek naar een dakkoffer waar je net die drie tassen extra in kwijt kunt, maar geen zin om de hoofdprijs te betalen? Dan is dit een goede keuze.

Deze hoogglans dakkoffer wordt geroemd om zijn prijs/kwaliteit verhouding. De inhoud is 300 liter bij een lengte, breedte en hoogte verhouding van 131 x 72 x 37 cm.

Hij is gemaakt door Neumann, een producent die wij ervaren als een betrouwbare partner. Dat betrouwbare zie je ook terug in de twee sluitpunten die gebruikt zijn. De koffer is echter wel in maar één kleur leverbaar, en dit is hoogglans zwart. Het bijbehorende ophangsysteem krijg je er gratis bijgeleverd.

Hopelijk ben je wel enigszins rechts georiënteerd want dit is de zijde dat de koffer opent. Je hoeft zelf geen enorme spierballen te hebben om de koffer te plaatsen, hij weegt namelijk zelf maar 12 kilo. De ruimte tussen de voorste en achterste dakdrager kan maximaal 87 cm zijn. Meet dit dus even na voordat je besteld, al is ruilen uiteraard een optie.

Dus op zoek naar een gedegen koffer voor op het dak om compleet op pad te kunnen? Dan is dit zeker een aanrader.

 Bekijk prijs 
Voordelen
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Veilige sluiting
 • Lichtgewicht
Nadelen
 • In veel gevallen ontbraken de stickertjes voor afplakken
 • Maar in één kleur leverbaar

4. Junior FL 320 liter dakkoffer

Junior FL 320 Liter Dakkoffer

Op zoek naar een dakkoffer maar geen zin in enorme kosten? Dan is deze Junior misschien voor jou een goede keuze. Naast dat hij in de aanschafprijs niet tot de duurdere dakkoffers behoort, zorgt het compacte en teven strak vormgegeven design ervoor dat de extra brandstofkosten ook meevallen.

Met een inhoud van 320 liter kun je er twee flinke koffers, of beter nog; drie sporttassen in kwijt.

Let wel op het gewicht, want dit kan maximaal 50 kilo zijn.

Koffertje gepakt, kastje dicht? Dit gebeurt veilig waardoor je ook op de parkeerplaats even rustig kunt gaan lunchen zonder dat je bang bent dat je koffer wordt leeggeroofd.

En of je nou onderweg bent naar een winter- of zonvakantie, voor beide is de koffer geschikt door het speciaal gebruikte uv-bestendige polystyreen.

De producent is niet de enige met deze mening want de Junior FL 320 is voorzien van het zogenaamde Tüv-keurmerk.

Dit keurmerk houdt in dat hij is onderworpen aan diverse tests. Hierbij is gelet op zowel de stabiliteits-, water- en windtunnel stabiliteit. Gebruikers zijn het eens met de test, zij vinden de koffer ook erg fijn in gebruik en voldoet aan de verwachtingen. Verwachtingen die je mag hebben voor deze prijs.

 Bekijk prijs 
Voordelen
 • Mooie vormgeving
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Gebruiksvriendelijk
Nadelen
 • Geen keuze in kleur
 • De levering verliep soms traag

Je gaat voor een dakkoffer, waar moet je op letten?

Let Op Dakkoffer

#1 De grootte

Wat betreft dakkoffers is het geen ‘one size fits all’ kwestie. Maar ook zeker niet ‘hoe groter, hoe beter’. Kijk naar de behoefte die jij en je gezin hebben. Gaat het om nét dat extra beetje bagage wat je mee wilt of wil je je hele fietsuitrusting inclusief helm en kleding erin opbergen.

Daarnaast moet hij passen bij je auto, veel dakkoffers zijn vrij flexibel qua type auto’s. Maar voor een station gelden andere normen dan voor een Opel Corsa. Wat ook bij de grote een rol speelt is dat je eigenlijk niet groter dan nodig is wilt, dit komt doordat een extra koffer op je dak wel zorgt voor hogere brandstofkosten. De weerstand neemt namelijk toe en daardoor het verbruik.

Nu zien wij bij veel koffers wel een aerodynamische vormgeving, dit scheelt uiteraard al iets.

#2 Bevestiging

Net als de grootte die bij je auto moet passen geldt dit ook voor het bevestigingssysteem. Er zijn diverse systemen denkbaar, op sommige auto’s zitten al strips bevestigd. Bij andere zul je deze er nog bij moeten kopen en soms worden ze zelfs al bijgeleverd. Kijk goed naar je auto wat bij jouw situatie past.

#3 De eigenschappen van de koffer

Zoveel mensen, zoveel wensen. Wellicht associeer je dit niet meteen met de keuze voor een dakkoffer, maar je hebt wellicht eigen voorkeuren die van invloed zijn.

 • Welke kant moet hij opengaan?
 • Welk soort slot prefereer je?
 • Welke kleur en materiaal vind jij prettig?

Vaak begint het met standaard waarden, zoals de meeste koffers zwart zijn. Hoe duurder segment waarin je komt, hoe veelzijdiger de opties zijn.

Vaak zien we dan al de opties van grijs, mat of juist hoogglans terugkomen. Qua opening is dit soms aan de linker- of rechterzijde, maar ook beide kanten is een optie.

#4 Wat ga je meenemen?

Goederen Moeten Brengen

Koop je de dakkoffer met een specifiek doel of voor algemene bagage. We zien dakkoffers namelijk vaak specifiek gebruikt worden voor de wintersport. En wellicht vermoed je het al, maar hier zijn dus specifieke opties voor beschikbaar waar je eenvoudig en veilig je skies en/of snowboard in kunt opbergen.

Ideaal wanneer je een fervent liefhebber van de kou bent. Maar ook voor andere bagages is er onderscheid te maken. Dus overleg eerst thuis even voor je overgaat tot bestellen, iedereen blij!

Bekijk de top 10 dakkoffers van mei 2022

Wordt de koffer wel juist gedragen?

Correct Ingesteld

Het is een beetje een kip-ei kwestie. Koop je eerst een drager of eerst een koffer. Wij raden je aan wanneer je de geschikte koffer hebt gevonden, hier van hetzelfde merk de dragers bij te kopen. Dan weet je zeker dat je goed zit. Mocht je nou al één van de twee in je bezit hebben, dan raden we je aan bij aanschaf goed te letten op het feit of beiden wel aansluiten op elkaar.

Alle dakdragers hebben namelijk een eigen manier van opbouw. Deze opbouw wordt bepaald door het merk dakdrager en het daktype van de auto. De drie meest voorkomende aspecten die je nodig hebt zijn:

#1 Stangenset:

Een stangenset bestaat uit 2 draagbalken, deze staan dwars op de auto en dienen als basis om een dakkoffer, fietsendrager, skidrager of iets vergelijkbaars op te monteren.

Ontdek de beste fietsendrager voor 3 fietsen voor jou.

Soms zitten deze zelfs al op een (tweedehands) auto. Meestal is een stangenset uitgevoerd in staal, duurdere opties zijn van aluminium.

Om het nog iets complexer te maken verschillen deze niet alleen van materiaal maar beschikken aluminium opties over een zogenaamd T-profiel aan de bovenzijde van de stang. Daar kun je accessoires zoals fietsdragers en skidragers eenvoudig op monteren.

Daarnaast is er de keuze tussen ovale aluminium stangen en aluminium dakdragerstangen in de vorm van een vliegtuigvleugel. De laatste klinkt aerodynamisch en dat is hij ook. Daardoor hebben ze dus een positief effect hebben op het brandstofverbruik.

#2 Voetenset

Een dakdrager voetenset is het gedeelte dat zit tussen de auto en de dakdragerstang. Aan deze voet wordt ook het autospecifieke gedeelte voor bevestiging aan het dak (kitset) gemonteerd.

#3 Kitset

Hierbij wordt het opletten, want dit is het meest cruciale onderdeel wat betreft je auto. Dit wordt aan de onderzijde van de voetenset gemonteerd. Dankzij de kitset kunnen de dakdragers op de juiste manier op de auto gemonteerd worden zodat je veilig op pad kunt.

#4 Daktype

Raktype

Het daktype verschilt per auto. Veel voorkomende types zijn, daktype normaal (glad) dak, hier de meest voorkomende;

Normaal dak

Dit is de eenvoudigste optie. Want bij een normaal dak, ook wel glad dak genoemd, is er geen specifieke montage voorziening op of in het dak aanwezig. De dakdragervoet wordt geplaatst op het dak en met een speciale gevormde klem om de rand van het dak bevestigd.

De rubberen strips en de gecoate klemmen zorgen ervoor dat de dakdrager stevig en zonder beschadigingen op de auto kan worden gemonteerd.

Vaste bevestigingspunten oftewel fixpoint

Wanneer er originele montagepunten in het dak aanwezig zijn kun je spreken van fixpoints. Dit is te herkennen aan klepjes in de daklijst. Onder deze klepjes zitten dan schroefgaten of montageblokjes. Een ideaal systeem, want de dakdragers worden dan middels deze vaste bevestigingspunten veilig en stevig gemonteerd.

Regengoot

Regen Goot

Van jong naar oud. In tegenstelling tot fixpoints zien we dit juist bij oudere auto’s. De regengoten aan de zijkanten van het dak werden vaak voor de bevestiging gebruikt. Tegenwoordig zien we dit bij nieuwe auto’s niet meer.

Geïntegreerde railing

De geïntegreerde railing zien we vaak bij nieuwe types stationwagens. Hij wordt ook wel de flush railing genoemd, dit is een sierlijke lijst welke aan de buitenzijde van de auto direct op het dak is gemonteerd. Er zit geen ruimte tussen het dak en de railing. De dakdragers worden op deze railing gemonteerd.

Open dakrailing

Dit zijn de stangen die in de lengte zijn geplaatst en waar je je eventueel aan vast kunt houden wanneer je op de auto zit (geen tip!). Dit geeft een stoer karakter aan de auto en zien we vaak bij SUV’s en stationwagens.

T-profiel

Dit is de optie wanneer de auto in de lengte richting twee afzonderlijke lijsten op het dak heeft die voorzien is van een sleug aan de voor en achterkant. Dit sluit aan bij de opties waar er een T-stuk of T-Track adapter is.

Conclusie: wel of geen dakkoffer?

Conclusie

Niet alleen voor wintersport maar voor alle soorten vervoer waar veel bagage mee gemoeid gaat is een dakkoffer een ideale oplossing. Dat je daarvoor diep in de buidel hoeft te tasten is tegenwoordig ook niet meer het geval.

De kosten vallen reuze mee en ook de wereld van bevestiging heeft een vlucht genomen.

Verdiep je wel goed in zowel je auto, de koffers als je reisgenoten. Want hoeveel moet er nou werkelijk in die koffer passen?

En laatste tip van ons; Dit is altijd meer dan je denkt, succes!

Bekijk de top 10 dakkoffers van mei 2022

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)