De beste fietshandschoenen tegen regen en wind

Ongeacht van welke ‘tak van sport’ je houdt, we kunnen het als fietsers zijn over één ding: nat of zelfs doorweekt zijn is geen pretje. Wanneer je als wielrenner, mountainbiker of toerfietser echt nat wordt dan weet je dat het afzien geblazen is. Daarom moet dit zoveel mogelijk voorkomen worden. Het is immers niet voor niets dat we allemaal een wind/regenjack meenemen tijdens onze ritten. Een lichaamsdeel dat echter vaak wordt vergeten zijn de handen.

Dit terwijl natte handen bijzonder vervelend zijn. Zodra je handen nat zijn worden ze al snel koud en pijnlijk. De enige manier om dit te voorkomen is door fietshandschoenen te gebruiken. Niet zomaar, standaard fietshandschoenen, maar waterdichte of watervaste handschoenen. Alleen deze zullen je beschermen tegen weer en wind.

Maar wat moet je precies zoeken in een waterdichte fietshandschoen en wat mag je van dit soort handschoenen verwachten? Dat verschilt natuurlijk per handschoen en per situatie. Dit gaan we hier allemaal bespreken. Zo wordt er gekeken naar de verschillen in materiaal, de zaken waar je op moet letten en een aantal populaire waterdichte fietshandschoenen.

Wanneer heb je waterdichte fietshandschoenen nodig?

Wanneer heb je waterdichte fietshandschoenen nodig?

Als fietser heb je waarschijnlijk een of meerdere paar fietshandschoenen. Heb je dan wel een paar speciale waterdichte fietshandschoenen nodig? Dit is de eerste en misschien wel de belangrijke vraag die je jezelf moet stellen. Het antwoord is afhankelijk van een aantal zaken. Bijvoorbeeld, fiets je vaak in de regen en merk je dat je handen snel koud worden? Dan is het antwoord al snel een volmondig “ja!”.

Ben je echter sowieso niet echt een ‘slecht-weer-fietser’, dan is het kopen van waterdichte fietshandschoenen niet per se nodig. Daarnaast is het voor wielrenners en toerfietsers doorgaans minder noodzakelijk dan voor mountainbikers. Mountainbikers fietsen vaak in de modder, door plassen, noem maar op. De kans is groter dat zij natte handen krijgen, iets wat met waterdichte handschoenen zou worden voorkomen.

Dit betekent echter niet dat je als wielrenner of toerfietser geen waterdichte fietshandschoenen nodig hebt. Vooral als je lange ritten maakt kan het slim zijn om een paar aan te schaffen, aangezien bij een lange rit de kans groot is dat je door een regenbui wordt verrast.

Al met al kan een ander niet voor jou bepalen of je waterdichte fietshandschoenen nodig hebt. Het is geen exacte wetenschap. Daarom leggen we de vraag bij jou neer: wat vind jij? Merk jij dat je waterdichte handschoenen nodig hebt of wel handig zou vinden?

Waterdicht vs watervast

Er worden doorgaans tal van verschillende termen gebruikt om waterdichte fietshandschoenen te beschrijven. Van waterdicht tot watervast en van gelijmde naden tot speciale waterdichte coatings. Door het gebruik van al deze vaktermen kan het nogal ingewikkeld lijken. Dit valt echter reuze mee.

Het zit namelijk zo: waterdichtheid is niet hetzelfde als watervastheid. Doorgaans houdt waterdichtheid in dat iets voor een lange periode water tegen houdt. Watervastheid daarentegen, betekent meestal dat het materiaal water voor een korte periode tegen zal houden. Wil je altijd droge handen hebben, dan moet er dus voor compleet waterdichte handschoenen gekozen worden, niet voor watervaste handschoenen.

Zaken zoals coatings en gelijmde naden zorgen er vervolgens voor dat de handschoenen water langer tegen zullen houden.

Verschillende soorten waterdichte materialen

Verschillende soorten waterdichte materialen

Om nog wat meer duidelijkheid te scheppen over de verschillen tussen waterdichte handschoenen en watervaste handschoenen, lichten we hier diverse materialen die worden gebruikt voor waterdichte en watervaste fietshandschoenen toe. Aan de hand hiervan weet je welk materiaal voor jou ideaal is.

Gore-Tex

Gore-Tex is een membraan dat in de 20e eeuw de outdoormarkt veroverde. Het een is membraan, wat inhoudt dat het als het ware tussen de lagen materiaal inzit. Gore-Tex heeft de unieke eigenschap dat het regendruppels tegenhoudt, maar de kleinere zweetdruppels wél doorlaat. Dit maakt dat Gore-Tex fietshandschoenen waterdicht zijn maar wel veel ademend vermogen hebben, waardoor zweethanden worden voorkomen.

Neopreen

Neopreen is een van de meest gebruikte materialen voor waterdichte of watervaste producten voor fietser. Denk hierbij niet alleen aan fietshandschoenen, maar ook zaken zoals watervaste overschoenen. In tegenstelling tot Gore-Tex is Neopreen niet compleet waterdicht, maar watervast. Toch zal Neopreen water voor een vrij lange periode tegenhouden, wat maakt dat dit materiaal ideaal is voor de meeste fietsers.

Andere membranen en materialen

Er zijn tal van andere membranen en materialen, het zijn er te veel om allemaal op te noemen. Maar hoe weet je nu of iets waterdicht of watervast is? Hier kom je achter door te kijken naar verschillende zaken. Ten eerste kan er worden gekeken naar de zogenaamde hydrostatic head. Dit is een maat waarmee de mate van waterdichtheid wordt gemeten. Alles boven de 2.000 mm wordt geclassificeerd als waterdicht.

Ook kan er worden gekeken naar het gebruik van speciale coatings of gelijmde naden (taped seams). Natuurlijk kun je er ook op letten hoe de fietshandschoenen zelf worden beschreven: als waterdicht of als watervast. Dit is echter niet altijd een goede indicatie, aangezien sommige merken deze termen verwarren.

Hier moet je nog meer op letten bij het kopen/bestellen van waterdichte fietshandschoenen

Hier moet je nog meer op letten bij het kopen/bestellen van waterdichte fietshandschoenen

Het belangrijkste waar je op moet letten bij de het kopen of bestellen van waterdichte fietshandschoenen, de mate van waterdichtheid, is al benoemd. Maar waar moet je nog meer op letten?

Pasvorm en maat

De eerste hindernis die je moet overkomen is de pasvorm van de handschoen. Helaas hanteert elk merk een andere pasvorm bij het ontwerpen van zijn of haar handschoenen. Dit betekent voor jou als fietser dat niet elke handschoen goed om je hand en vingers zal passen. Zoek daarom eerst uit welk merk de juiste pasvorm heeft voor jouw handen. Natuurlijk moet je ook de juiste maat zien te vinden.

Materiaal, bouwkwaliteit en duurzaamheid

Niet alleen de waterdichtheid van het materiaal is belangrijk. Nee, ook de andere eigenschappen spelen een rol. Denk hierbij aan zaken zoals de dikte van het materiaal. Hoe dikker het materiaal, hoe langer het mee zal geen en hoe warmer het zal zijn. Daarnaast moet je op de algemene bouwkwaliteit van het materiaal en de handschoen zelf letten.

Prijs

Waterdichte fietshandschoenen zijn niet goedkoop. Hoeveel heb jij er voor over? Dit verschilt per fietser. Het is in ieder geval van groot belang om van te voren vast te stellen wat je budget is. De hoogte van je budget dicteert namelijk ook naar welke materialen je moet kijken. Zo is een fietshandschoen met Gore-Tex doorgaans een stuk duurder dan een Neopreen fietshandschoen.

Veelzijdigheid

Als je een waterdichte fietshandschoen ook voor andere situaties zou kunnen gebruiken, dan zou dat ideaal zijn. Bijvoorbeeld, als je een Neopreen waterdichte fietshandschoen hebt, zou je deze ook als winterhandschoen kunnen gebruiken. Dikker materiaal zorgt er helaas wel voor dat de handschoenen minder geschikt zijn voor gebruik in de zomer.

Kies je echter voor een dunne fietshandschoen met een Gore-Tex membraan, dan zal deze je handen niet warm houden tijdens de koude wintermaanden. Bepaal daarom voor jezelf waarvoor je de handschoen allemaal wilt gebruiken.

Reviewed

Welke waterdichte fietshandschoenen moet jij nu kopen? Ondanks alles wat hierboven is uitgelegd, kan het vinden van de perfecte waterdichte fietshandschoenen alsnog lastig zijn. Daarom nemen we hier een kijkje naar 4 van de meest populaire en geliefde waterdichte handschoenen op de markt.

Goedkope waterafstotende handschoentjes van B’Twin

Goedkope waterafstotende handschoentjes van B’Twin

Ligt je budget niet heel hoog en is het voor jou niet noodzakelijk dat de fietshandschoenen 100% waterdicht zijn? Dan bieden deze waterafstotende handschoenen van B’Twin de oplossing. Iets wat direct opvalt aan deze fietshandschoenen is de prijs: slechts €12.99!

Voor dit geld bieden deze handschoenen best veel. Zo zijn ze gevoerd met dun fleece en sluit de polsboord goed aan. Het materiaal is niet waterdicht, maar heeft wel zogenaamd afparelend vermogen. Dit houdt simpelweg in dat water niet meteen de stof penetreert, maar van het materiaal ‘afglijdt’. Bij een fikse regenbui zal het materiaal wel doorweekt raken.

Deze fietshandschoenen van B’Twin zijn dus niet compleet waterdichtheid, maar hebben wel een erg sterke prijs-kwaliteitsverhouding. Dit maakt ze ideaal voor fietsers die niet vereisen dat hun handschoenen compleet waterdicht zijn en niet veel geld te besteden hebben.

Klik hier om het product te bekijken

Voordelen

• betaalbaarheid
• perfect voor het tussenseizoen dankzij dunne fleece voering
• te passen in de winkels
• 2 jaar garantie
• sluit goed aan rondom de pols

Nadelen

• niet waterdicht, raakt doorweekt
• door fleece voering niet ideaal voor in de zomer
• valt klein

Betaalbare Elite Cycling Project Malmo fietshandschoenen

Betaalbare Elite Cycling Project Malmo fietshandschoenen

Ook de Malmo fietshandschoen van Elite Cycling Project zijn een aantrekkelijke budgetoptie. Deze fietshandschoenen zijn wat duurder dan de B’Twin handschoenen, maar zijn wel beter bestand tegen de elementen. De handschoenen zijn namelijk wind- en watervast.

Dit maakt dat ze comfortabeler zijn in natte en winderige omstandigheden. Ook deze handschoenen zijn voorzien van een dunne fleece voering (Thinsulate), waardoor ze ideaal zijn voor in de herfst- en wintermaanden. De handschoenen zijn gemakkelijk aan- en uit te trekken, mede dankzij de handige klittenband sluiting die ook kou en regen buiten houdt.

De Elite Cycling Project Malmo fietshandschoenen zijn verkrijgbaar in twee verschillende kleuren, fluogeel en zwart, en kosten tussen de €17 en €20. Deze handschoenen zijn perfect voor fietsers die net wat meer te besteden hebben en waarde hechten aan fietshandschoenen die beter bestand zijn tegen de elementen.

Klik hier om het product te bekijken

Voordelen

• betaalbaarheid
• Thinsulate voering zorgt voor meer warmte
• klittenband sluiting maakt aan- en uit trekken gemakkelijk en houdt water buiten
• wind- en watervast

Nadelen

• niet te passen in winkels
• maatvoering onduidelijk
• door fleece voering minder ideaal voor gebruik in de zomer

Gore Gore-Tex 100% waterdichte handschoenen

Gore Gore-Tex 100% waterdichte handschoenen

Wil je 100% waterdichte handschoenen, dan kun je niet om de waterdichte Gore-Tex handschoenen van het gelijknamige merk Gore heen. Deze handschoenen zijn ideaal voor fietsers die vereisen dat hun handen compleet droog blijven, zowel van de elementen als van zweet. Hier betaal je echter wel de hoofdprijs voor.

Dankzij het Gore-Tex membraan zijn deze fietshandschoenen compleet wind- en waterdicht. De handpalmen zijn voorzien van hoogwaardig leer, wat zorgt voor meer grip en comfort. Verder zijn deze thermische handschoenen van Gore-Tex lichtelijk gevoerd met fleece. De bouwkwaliteit is uitstekend, het aantrekken van de handschoenen gaat zonder moeite dankzij de klittenband sluiting.

Al met al zijn dit de perfecte waterdichte fietshandschoenen. Door de hoge prijs zijn deze Gore fietshandschoenen echter niet voor iedereen weggelegd en, eerlijk gezegd, ook niet voor iedereen geschikt. Overigens heb je ook nog de keuze uit twee verschillende kleurstellingen: neongeel of zwart.

Helaas is dit product niet meer leverbaar

Voordelen

• compleet waterdicht
• winddicht
• extreem ademend vermogen
• uitstekende bouwkwaliteit
• zien er super uit
• meer grip en comfort dankzij leer aan de handpalmen
• dunne fleece voering

Nadelen

• duur
• door fleece voering minder ideaal voor gebruik in de zomermaanden

Grib Grab Hurricane fietshandschoen van Neopreen

Grib Grab Hurricane fietshandschoen van Neopreen

Grib Grab is een bekend merk onder fietsers. Zo produceert het merk naast fietshandschoenen ook overschoenen. De Grib Grab Hurricane fietshandschoenen zijn het ultieme compromis tussen waterdichtheid, betaalbaarheid en ademend vermogen. Naar onze mening zijn deze watervaste fietshandschoenen perfect voor elke fietser in Nederland, tenzij je van plan bent langdurig (langer dan een uur) in de regen te fietsen.

De Grib Grab Hurricane fietshandschoenen zijn namelijk vervaardigd uit Neopreen, een winddicht en watervast materiaal. Hierdoor houden ze voor een bepaalde periode het water buiten. Helemaal waterdicht zijn ze echter niet. Naast watervast zijn de Hurricane handschoenen ook geïsoleerd en is de handpalm voorzien van extra grip.

Op gebied van kleurstelling heb je twee keuzes: geel of zwart. De bewegingsvrijheid is goed en de handschoenen zijn touch screen compatible, ideaal als je bijvoorbeeld een touchscreen fietsnavigatie hebt. Voor dit alles betaal je gelukkig geen al te hoge prijs, doorgaans kosten deze Grib Grab fietshandschoenen rond de €50, in de aanbieding circa €30.

Klik hier om het product te bekijken

Voordelen

• watervastheid
• winddicht houdt kou buiten
• gevoerd met fleece
• goede afwerking
• ziet er mooi uit
• touch screen compatible
• betaalbaarheid

Nadelen

• valt klein
• niet 100% waterdicht

Conclusie

Als het goed is weet je nu precies waar je op moet letten bij het kopen van je toekomstige waterdichte fietshandschoenen. Aan de hand van onze tips en reviews hebben we het een stuk makkelijker voor je gemaakt. Ook als geen van de door ons uitgelichte waterdichte of watervaste fietshandschoenen voor jou geschikt zijn, zul je vast snel het ideale paar vinden!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)