Zo koop je de beste fietshelm

Moet ik echt een fietshelm op? Ja! Gebruik je hoofd en draag een fietshelm. Een fietshelm is niet overal verplicht, maar het wordt wel steeds meer de norm om er een te dragen. En dat is niet zonder reden.

Functie van een fietshelm

Een fietshelm draag je niet voor de lol. Het is geen modieus verantwoord object waarmee je jouw outfit aanvult. Een helm heeft vooral een praktische en een veilige functie.

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Een uitstekende tak aan een boom, een gladde ondergrond door water, olie of iets anders of een onvoorziene drempel. Veel valpartijen zijn niet zo erg, maar wat als je met je hoofd tegen de stoeprand of op de grond terecht komt?

Ieder jaar belanden zo’n 75.000 fietsers bij de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) na een ongeluk. Veel van deze fietsers hebben een hoofdverwonding…

Een fietshelm beschermt jouw hoofd bij een valpartij tegen harde stoten. Hiermee beperk je de risico’s op ernstig hoofdletsel.

Bekijk de beste fietshelmen hier

Waar moet je op letten?

De eerste de beste fietshelm uit de winkel meepakken raden wij niet aan. Kijk goed rond. Probeer verschillende fietshelmen uit. Vraag zo nodig advies, maar let bovendien op de onderstaande punten.

Pasvorm

Fietshelm pasvorm

Een helm moet als een tweede huid op je hoofd zitten. Een naadloos zittende fietshelm beschermt je hoofd optimaal. Dat betekent dat de pasvorm tiptop moet zijn.

Je weet de maat van de helm door je hoofdomtrek te meten. Je meet je hoofdomtrek met een meetlint. Dit lint houd je net boven de wenkbrauwen en de oren (2,5 centimeter). Pas je in de winkel een fietshelm? Zet deze goed vast en schud de helm stevig heen en weer.

Een helm zit pas goed als de fietshelm:

 • de boven-, voor-, en zijkant van je hoofd, én je slapen beschermt;
 • goed ventileert;
 • geen drukpunten achterlaat;
 • niet teveel op je hoofd zit;
 • het gehoor of zicht niet vermindert;
 • met bril te dragen is
 • bandjes heeft die stevig vast zitten, maar niet de hoofd afknellen.

bron en bron

Hoogte verstelbaar

Het is fijn als een fietshelm in de hoogte verstelbaar is. Zo kan je de fietshelm afstemmen op je type oren. Natuurlijk kun je er dan ook voor kiezen om je hoofd lekker in een helm te stoppen. bron

Stevig op je hoofd

Een fietshelm moet stevig op je hoofd zitten. Het klinkt een beetje als een open deur, maar toch gaat het hier regelmatig fout. Een fietshelm moet niet bij iedere drempel van je hoofd schieten en hij mag er ook niet afvallen als je op z’n kop hangt.

Voldoet aan EU norm

Zoek altijd een fietshelm uit die voldoet aan de Europese normering. Een fietshelm moet voldoen aan de EU norm EN 1078. Dit betekent dat een fietshelm vooraf goed getest wordt en voorzien is van een handleiding.

Wat is het verschil tussen een dure en een goedkope fietshelm?

Fietshelm vergelijking

Het verschil tussen een dure en een goedkope fietshelm zit ‘m niet in de mate van bescherming. De verschillen tussen een dure en een goedkope fietshelm zit met name in het design, de ventilatie eigenschappen, de aerodynamische functies en het gewicht.

Licht gewicht

Een duurdere fietshelm maakt gebruik van sterke materialen die lichter van gewicht zijn. Hierdoor zit een duurdere helm vaak comfortabeler op de hoofd dan een goedkopere fietshelm.

Meer ventilatie

Duurdere helmen hebben vaak goede ventilatiegaten. Deze ventilatiegaten zijn niet altijd zichtbaar. Het fijne aan een goed ventilerende fietshelm is dat je hoofd niet oververhit raakt in de helm. Daarnaast kan het zweet via de openingen naar buiten. Bij een niet goed ventilerende fietshelm (vaak dus ook een goedkopere fietshelm) kan het zweet niet goed weg, waardoor het in het materiaal van je fietshelm trekt.

Aerodynamisch

Een duurdere fietshelm heeft over het algemeen een perfecte balans tussen ventilatie en aerodynamica. Een aerodynamische fietshelm heeft als doel om zo min mogelijk weerstand te creëren. Vandaar dat ventilatiegaten op het gebied van aerodynamica niet zo plezierig zijn.

Bekijk de beste fietshelmen hier

Wat voor type fietser ben je?

In welk weer stap jij het liefst op je fiets? Ga jij met koud weer naar buiten om je eens even lekker warm te fietsen? Ben je dol om in de regen te fietsen? Of ga je liever met goed warm weer een mooie fietstocht maken? Wat voor fietser ben je? Een afstandsfietser of een snelheidsfietser? Stel jezelf deze vragen. De geschikte fietshelm voor jou wordt mede bepaald door je fietsgedrag.

Met koud en nat weer fietsen

Stap je graag op de fiets met koud en nat weer, dan is een koud- en regen werend fietshelm onmisbaar. Zo’n fietshelm beschikt vaak over een vizier die je beschermt tegen regen en modder.

Met de kou is het goed als je beschermd wordt tegen lage temperaturen en een snijdende wind. Kies daarom een fietshelm uit waar je een dunne, isolerende helmmuts onder kunt doen.

Met warm weer fietsen

Wanneer de zon schijnt, de wolken verdwijnen en het mooie weer aanbreekt, stap je op de fiets. In dit geval ben je een ‘mooi weer fietser’. Je hebt niet per se een fietshelm nodig met een vizier en je hoeft er ook geen muts onder te doen. In tegendeel, een fietshelm met een goede isolatie is wat je nodig hebt.

Een goed ventilerende fietshelm herken je aan de ventilatiegaten. Deze ventilatiegaten transporteren het zweet en bieden je hoofd verkoeling. Bovendien doe je er verstandig aan om een fietshelm te kiezen die niet alleen aan de voorkant ventileert, maar ook via de gaten een luchtstroom activeert. Deze ventilatiegaten zijn eveneens erg hygiënisch. Door de voortdurende luchtstroom voorkom je dat je zweet zich opstapelt in je helm.

Met de warme dagen komen de beestjes weer op en wordt je fietstocht altijd vergezeld met insecten, zoals muggen, vliegen, wespen, hommels en eendagsvliegjes. Waar je ook op kunt letten bij de aanschaf van een fietshelm is de aanwezigheid van gaas. Gaas weert insecten en andere kleine beestjes. Dit biedt comfort en onnodige irritaties.

Heel erg snel fietsen

Wil je snel fietsen en keer op keer je tijdsrecord verslaan? Dan speelt aerodynamica een belangrijke rol bij het fietsen. Een tijdrithelm draagt bij aan het behalen van een zo hoog mogelijke snelheid.

Het is jammer als er ingeboekt moet worden qua ventilatie. Gelukkig zijn er steeds meer fietshelmen op de markt die én gestroomlijnd zijn en goed ventileren.

5 Tips voor het kopen van een fietshelm

Fietshelm kopen

Wil je een fietshelm kopen? Volg dan de volgende tips op om een miskoop te voorkomen en om je hoofd van optimale veiligheid te voorzien.

1. Pas de helm met je bril

Heb je een bril? Dan is het belangrijk dat je de bril ook op kan met je fietshelm op. Pas daarom de fietshelmen niet zonder je bril, maar probeer fietshelmen uit met je bril op. Zo weet je zeker dat je de fietshelm aan kan met je bril op.

2. Meet je hoofd op

Meet de hoofdomtrek. Wanneer je jouw maat hoofd weet, kan je gerichter op zoek gaan naar de juiste maat fietshelm. Je kunt hoofdomtrek meten een meetlint, houd het meetlint net boven de wenkbrauwen en de oren (2,5 centimeter).

3. Perfecte pasvorm

Een fietshelm moet naadloos op je hoofd aansluiten. Er mag geen speling zijn en de helm dient zowel het achterhoofd als het voorhoofd bedekken.

4. Wat de prijs betekent

Zoals eerder gezegd, een fietshelm moet altijd aan dezelfde veiligheid te voldoen. Wanneer je een duurdere fietshelm kiest, kies je meestal voor betere ventilatie, betere aerodynamica en een lichter gewicht.

5. Crash replacement policy

Kijk van te voren wat de garantie op de fietshelm is en welke service je krijgt wanneer je fietshelm beschadigd raakt. Krijg 100% zekerheid over je aankoop.

Waarom online bestellen?

Het voelt fijner en vertrouwder om je fietshelm in de winkel uit te proberen en direct advies te krijgen. Toch zijn er verschillende voordelen verbonden aan het online bestellen van fietshelmen:

 • Je hoeft er niet voor op en neer naar de winkel, dat scheelt je een hoop tijd en vervelende wachtrijen
 • Je kan op ieder gewenst moment het assortiment doorkijken en een bestelling plaatsen.
 • Je hebt een breed en uitgebreid assortiment aan fietshelmen.
 • Let goed op of je het product gratis kunt retourneren. Bij de grotere webshops is dit vaak het geval.

Conclusie: wel of geen helm aanschaffen?

Een fietshelm is niet overal verplicht, maar voor jezelf zorg dragen, dan wil iedereen toch? Daarom is het raadzaam om een fietshelm te dragen. Je beschermt je hoofd tegen (ernstig) hoofdletsel.

Bovendien heb je meer kans dat je jouw ziektekosten verzekerd krijgt bij je zorgverzekeraar. Wanneer je geen helm draagt, een ongeluk krijgt en hoofdletsel oploopt, dan is de kans niet zo groot dat je de kosten die daaraan verbonden zijn, verzekerd krijgt.

Vind je een helm niet lekker zitten? Het voordeel is dat er ontzettend veel fietshelmen te koop zijn. Zo kan je de helm volledig afstemmen op wat jij prettig en comfortabel vindt. Denk bijvoorbeeld aan de ventilatie, het gewicht en de aerodynamica.

Leuk artikel? Deel het!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!