De beste fietshelmen voorkomen hoofdletsel voor een schappelijke prijs

Moet ik echt een fietshelm op? Ja! Gebruik je hoofd en draag een fietshelm. Een fietshelm is niet overal verplicht, maar het wordt wel steeds meer de norm om er een te dragen. En dat is niet zonder reden.

Functie van een fietshelm

Een fietshelm draag je niet voor de lol. Het is geen modieus verantwoord object waarmee je jouw outfit aanvult. Een helm heeft vooral een praktische en een veilige functie.

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Een uitstekende tak aan een boom, een gladde ondergrond door water, olie of iets anders of een onvoorziene drempel. Veel valpartijen zijn niet zo erg, maar wat als je met je hoofd tegen de stoeprand of op de grond terecht komt?

Ieder jaar belanden zo’n 75.000 fietsers bij de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) na een ongeluk. Veel van deze fietsers hebben een hoofdverwonding…

Een fietshelm beschermt jouw hoofd bij een valpartij tegen harde stoten. Hiermee beperk je de risico’s op ernstig hoofdletsel.

Bekijk de beste fietshelmen hier

Waar moet je op letten?

De eerste de beste fietshelm uit de winkel meepakken raden wij niet aan. Kijk goed rond. Probeer verschillende fietshelmen uit. Vraag zo nodig advies, maar let bovendien op de onderstaande punten.

Pasvorm

Fietshelm pasvorm

Een helm moet als een tweede huid op je hoofd zitten. Een naadloos zittende fietshelm beschermt je hoofd optimaal. Dat betekent dat de pasvorm tiptop moet zijn.

Je weet de maat van de helm door je hoofdomtrek te meten. Je meet je hoofdomtrek met een meetlint. Dit lint houd je net boven de wenkbrauwen en de oren (2,5 centimeter). Pas je in de winkel een fietshelm? Zet deze goed vast en schud de helm stevig heen en weer.

Een helm zit pas goed als de fietshelm:

 • de boven-, voor-, en zijkant van je hoofd, én je slapen beschermt;
 • goed ventileert;
 • geen drukpunten achterlaat;
 • niet teveel op je hoofd zit;
 • het gehoor of zicht niet vermindert;
 • met bril te dragen is
 • bandjes heeft die stevig vast zitten, maar niet de hoofd afknellen.

bron en bron

Hoogte verstelbaar

Het is fijn als een fietshelm in de hoogte verstelbaar is. Zo kan je de fietshelm afstemmen op je type oren. Natuurlijk kun je er dan ook voor kiezen om je hoofd lekker in een helm te stoppen. bron

Stevig op je hoofd

Een fietshelm moet stevig op je hoofd zitten. Het klinkt een beetje als een open deur, maar toch gaat het hier regelmatig fout. Een fietshelm moet niet bij iedere drempel van je hoofd schieten en hij mag er ook niet afvallen als je op z’n kop hangt.

Voldoet aan EU norm

Zoek altijd een fietshelm uit die voldoet aan de Europese normering. Een fietshelm moet voldoen aan de EU norm EN 1078. Dit betekent dat een fietshelm vooraf goed getest wordt en voorzien is van een handleiding.

Wat is het verschil tussen een dure en een goedkope fietshelm?

Fietshelm vergelijking

Het verschil tussen een dure en een goedkope fietshelm zit ‘m niet in de mate van bescherming. De verschillen tussen een dure en een goedkope fietshelm zit met name in het design, de ventilatie eigenschappen, de aerodynamische functies en het gewicht.

Licht gewicht

Een duurdere fietshelm maakt gebruik van sterke materialen die lichter van gewicht zijn. Hierdoor zit een duurdere helm vaak comfortabeler op de hoofd dan een goedkopere fietshelm.

Meer ventilatie

Duurdere helmen hebben vaak goede ventilatiegaten. Deze ventilatiegaten zijn niet altijd zichtbaar. Het fijne aan een goed ventilerende fietshelm is dat je hoofd niet oververhit raakt in de helm. Daarnaast kan het zweet via de openingen naar buiten. Bij een niet goed ventilerende fietshelm (vaak dus ook een goedkopere fietshelm) kan het zweet niet goed weg, waardoor het in het materiaal van je fietshelm trekt.

Aerodynamisch

Een duurdere fietshelm heeft over het algemeen een perfecte balans tussen ventilatie en aerodynamica. Een aerodynamische fietshelm heeft als doel om zo min mogelijk weerstand te creëren. Vandaar dat ventilatiegaten op het gebied van aerodynamica niet zo plezierig zijn.

Bekijk de beste fietshelmen hier

Wat voor type fietser ben je?

In welk weer stap jij het liefst op je fiets? Ga jij met koud weer naar buiten om je eens even lekker warm te fietsen? Ben je dol om in de regen te fietsen? Of ga je liever met goed warm weer een mooie fietstocht maken? Wat voor fietser ben je? Een afstandsfietser of een snelheidsfietser? Stel jezelf deze vragen. De geschikte fietshelm voor jou wordt mede bepaald door je fietsgedrag.

Met koud en nat weer fietsen

Stap je graag op de fiets met koud en nat weer, dan is een koud- en regen werend fietshelm onmisbaar. Zo’n fietshelm beschikt vaak over een vizier die je beschermt tegen regen en modder.

Met de kou is het goed als je beschermd wordt tegen lage temperaturen en een snijdende wind. Kies daarom een fietshelm uit waar je een dunne, isolerende helmmuts onder kunt doen.

Met warm weer fietsen

Wanneer de zon schijnt, de wolken verdwijnen en het mooie weer aanbreekt, stap je op de fiets. In dit geval ben je een ‘mooi weer fietser’. Je hebt niet per se een fietshelm nodig met een vizier en je hoeft er ook geen muts onder te doen. In tegendeel, een fietshelm met een goede isolatie is wat je nodig hebt.

Een goed ventilerende fietshelm herken je aan de ventilatiegaten. Deze ventilatiegaten transporteren het zweet en bieden je hoofd verkoeling. Bovendien doe je er verstandig aan om een fietshelm te kiezen die niet alleen aan de voorkant ventileert, maar ook via de gaten een luchtstroom activeert. Deze ventilatiegaten zijn eveneens erg hygiënisch. Door de voortdurende luchtstroom voorkom je dat je zweet zich opstapelt in je helm.

Met de warme dagen komen de beestjes weer op en wordt je fietstocht altijd vergezeld met insecten, zoals muggen, vliegen, wespen, hommels en eendagsvliegjes. Waar je ook op kunt letten bij de aanschaf van een fietshelm is de aanwezigheid van gaas. Gaas weert insecten en andere kleine beestjes. Dit biedt comfort en onnodige irritaties.

Heel erg snel fietsen

Wil je snel fietsen en keer op keer je tijdsrecord verslaan? Dan speelt aerodynamica een belangrijke rol bij het fietsen. Een tijdrithelm draagt bij aan het behalen van een zo hoog mogelijke snelheid.

Het is jammer als er ingeboekt moet worden qua ventilatie. Gelukkig zijn er steeds meer fietshelmen op de markt die én gestroomlijnd zijn en goed ventileren.

Technologie

Je zou in eerste instantie denken dat er op gebied van helmen niet al te veel te innoveren valt, maar niets is minder waar. De afgelopen jaren hebben verschillende merken technologieën ontdekt en toegepast die de helmen lichter, comfortabeler en voornamelijk veiliger maken.

MIPS

MIPS is een afkorting van Multi-directional Impact Protection System. Dit houdt simpelweg in dat een helm meer bescherming biedt bij klappen uit verschillende hoeken. Hiermee wordt een hersenschudding en dus hersenschade voorkomen.

Het werkt als volgt. MIPS zit eigenlijk tussen de buitenschaal en de voering van de helm. Het is een laag met weinig wrijving, een laag die gemakkelijk schuift. Dit schuiven vindt dan ook plaats bij een eventuele val. De helm schuift dan ten opzichte van het hoofd en vangt hiermee een groot deel van de klap op.

MIPS wordt door allerlei fabrikanten van fietshelmen gebruikt in haar helmen. Daar waar een helm met MIPS een aantal jaren geleden klauwen met geld kostte, zijn deze helmen nu in alle prijsklassen terug te vinden.

WaveCel

WaveCel is te vergelijken met MIPS. Het beschermt namelijk, net zoals MIPS, je hersenen tegen een schudding of schade. De manier waarop is alleen anders. WaveCel is een golfvormige laag van zacht materiaal die energie op verschillende manieren kan absorberen. Je kunt het zien als een soort kreukelzone.

Trek en Bontrager claimen dat helmen met WaveCel 48x effectiever zijn in het voorkomen van een hersenschudding dan de standaard EPS-fietshelmen. Ook zou WaveCel een fractie beter werken dan MIPS.

Omdat WaveCel een technologie is waar Trek een patent op heeft, is deze technologie alleen terug te vinden in hun Bontrager helmen.

ANGi

ANGi staat voor Angular ani G-Force indicator. Helmen met ANGi hebben een kleine sensor die automatisch een noodbericht verstuurd als deze een crash detecteert. Daarnaast kan de rit aan de hand van de ANGi-sensor en de bijbehorende Specialized Ride-app worden gevolgd door iemand die jouw toestemming heeft.

Het is een simpel idee, maar is erg goed uitgevoerd. De noodmelding in combinatie met het feit dat iemand je altijd kan zien waar jij je bent, vergroot de veiligheid tijdens een rit enorm. Of je nu een brokkenpiloot bent of niet.

Wat ideaal is aan ANGi is het feit dat deze sensor ook los te kopen is. Je bent dus niet gebonden aan helmen van een bepaald merk, in dit geval van Specialized. De sensor kost €49,99. Daarnaast zijn er ook Specialized helmen inclusief ANGi sensor te koop.

Reviewed

Welke helm is nu geschikt voor jou? Het antwoord op die vraag kan best ingewikkeld zijn, ook omdat er bizar veel keuze is. Hieronder lichten we vier verschillende helmen verder uit. De eerste drie zijn allen uit verschillende prijsklassen. De laatste helm is onze favoriete helm met MIPS. Ben je geïnteresseerd in ANGi, dan kun je deze sensor los kopen en vervolgens op je helm plaatsen.

Beste budgetoptie – Van Rysel Roadr 500

Van Rysel fietshelm roadr 500

Van Rysel staat inmiddels bekend als een goed budgetmerk en dat is niet zonder reden. De Roadr 500 fietshelm (€34,99) doet namelijk allesbehalve onder van helmen die bijna twee keer zo duur zijn!

Deze helm is, net zoals de meeste fietshelmen, gemaakt van schokabsorberend polystyreen (EPS). Om deze EPS heen zit een harde buitenschaal. De EPS vangt bij een eventuele val de klap op terwijl de harde buitenschaal ervoor zorgt dat de helm extra sterk is. Van nieuwe, revolutionaire technologieën zoals MIPS of WaveCel is bij deze helm geen sprake.

Het gewicht van deze fietshelm is 275 gram in maat M. Dit is niet bijzonder licht, maar zeker niet zwaar. De helm is voorzien van veel ventilatiegaten en heeft uitstekende luchtcirculatie. Daarnaast scoort deze fietshelm zeker niet slecht op gebied van aerodynamica.

Van Rysel fietshelm roadr 500

Helaas is de Roadr 500 qua comfort niet de best scorende. Bij lange ritten merk je toch dat helm net niet lekker zit, maar dit kan net zo goed aan ons liggen. Het sluitingssysteem daarentegen, werkt prima en de helm was prima te gebruiken met een fietsbril op.

De Van Rysel Roadr 500 is verkrijgbaar in twee maten (medium & large) en vier kleuren (zwart, rood, groen en wit). De kleurstellingen zijn eenvoudig maar modern en de helm zelf ziet er goed uit, helemaal voor deze prijs.

Bekijk actuele prijs

Voordelen
 • goedkoop
 • goede ventilatie
 • sluitingssysteem is eenvoudig en werkt naar behoren
 • strak design en mooie kleurstellingen
Nadelen
 • niet lichtgewicht
 • zit na een tijdje oncomfortabel (kan verschillen per persoon)

Beste prijs-kwaliteitsverhouding: Kask Rapido

Kask Rapido Fietshelm

De Kask Rapido is een betaalbare fietshelm (€79,-) die een professionele ervaring biedt tegen een instapprijs. Naar onze mening heeft deze fietshelm van de officiële helm-sponsor van Team Ineos dan ook een bijzonder sterke prijs-kwaliteitsverhouding.

Voor de constructie van de helm is gebruik gemaakt van EPS, een harde buitenschaal en een innovatieve productiemethode genaamd Multi in-Molding. Hierdoor heeft de Rapido een hoog veiligheids- en beschermingsniveau, wat er voor jou simpelweg op neerkomt dat deze helm je zal beschermen bij een val of ander ongeluk.

Het gewicht van de Rapido is 220 gram in maat M, wat zeker aan de lichte kant is. De ventilatie van deze helm is dankzij de 24 ventilatieopeningen goed. Er wordt echter wel ingeleverd op gebied van aerodynamica.

De pasvorm en het comfort van deze fietshelm zijn uitstekend. Dit is vooral te danken aan het Up ‘n’ Down-pasvormsysteem waarmee je precies de juiste pasvorm eenvoudig kunt afstellen.

Naar onze mening is het uiterlijk van de Kask Rapido niet erg spannend. Gelukkig zijn er meer dan genoeg keuzes op gebied van kleur, waaronder rood, blauw, lichtgroen en zelfs roze/paars. De Rapido is verkrijgbaar in twee maten, maat M en L.

Bekijk actuele prijs

Voordelen
 • goede ventilatie dankzij 24 ventilatieopeningen
 • lichtgewicht
 • gerenommeerd merk
 • in veel verschillende kleuren te verkrijgen
 • pasvorm nauwkeurig af te stellen
Nadelen
 • niet aerodynamisch
 • uiterlijk spreekt ons niet aan

Beste fietshelm: POC Octal

POC Octal Fietshelm

Wil je een helm en deins je er niet voor terug om meer dan €150,- te betalen? Dan kom je al snel bij de uitstekende POC Octal (€169,90) uit. Deze helm heeft alles wat je hartje maar begeert en biedt serieuze performance tegen een serieuze prijs.

De POC Octal is net zoals de meeste andere fietshelmen vervaardigd van EPS en heeft een (beperkte) harde buitenschaal. De EPS binnenlaag absorbeert de impact en de buitenschaal zorgt dat helm intact blijft. Deze helm heeft geen MIPS, WaveCel of ANTi sensor. Echter, POC claimt wel dat de Octal een extra veilige helm is. De achterkant van de helm is namelijk wat dieper, waardoor ook de hersenstam beschermd wordt.

Met zijn gewicht van minder dan 200 gram is deze helm ultralichtgewicht. Draag je ‘m, dan heb je dit nauwelijks door! Wat je wel doorhebt, is het feit dat de helm erg comfortabel zit en dat de doorstroom van lucht ook erg goed is. Zelfs op de warmste dagen is het hiermee comfortabel fietsen. Fiets je hiermee in de winter, dan is het dragen van een ondermuts zeker aan te raden.

Bijzonder aerodynamisch is de Octal niet, dit zou namelijk ten koste gaan van de ventilatie. Wil je een vergelijkbare helm met meer aerodynamica? Kijk dan naar de POC Octal Aero, het aerodynamische broertje van deze helm.

Zoals we al zeiden zit de helm zelf erg comfortabel. Daarnaast is ook de pasvorm uitstekend. Dit verschilt natuurlijk per persoon, maar over het algemeen is deze fietshelm gemakkelijk af te stellen.

Kortom, heb je het geld, dan is de POC Octal een van de beste helmen die je kunt kopen. Het is immers niet zonder reden dat je deze helm ook veelvuldig tegenkomt in het profpeloton! De POC Octal is verkrijgbaar in tal van kleuren en drie maten: S, M en L.

Bekijk actuele prijs

Voordelen
 • Ultralicht
 • Super ventilatie
 • Bekend merk
 • Goede pasvorm en eenvoudig af te stellen
 • Extra bescherming van de hersenstam
 • Ziet er erg goed uit, helemaal met de bijbehorende fietsbril
 • Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren
Nadelen
 • Duur
 • Niet aerodynamisch

Helm met MIPS: Giro Foray MIPS

Giro Foray Mips Fietshelm

De Giro Foray MIPS is een voorbeeld van het feit dat een helm met MIPS niet al te duur hoeft te zijn. Deze helm kost rond de €70,- en biedt dankzij de toepassing van MIPS extra bescherming en veiligheid. Maar dat is niet het enige wat deze helm te bieden heeft.

Zoals de naam al zegt is dit de MIPS-variant op de standaard Giro Foray, wat op zichzelf al een erg goede en populaire fietshelm is. Door de toepassing van MIPS ben je beter beschermd tijdens een val, voornamelijk tegen hersenschade. Verder is de helm vervaardigd van het welbekende EPS materiaal en zit om de EPS en MIPS een harde buitenschaal.

Het grote nadeel van MIPS is het feit dat dit ook extra gewicht met zich meebrengt. Zo is deze fietshelm maar liefst 308 gram. Op gebied van ventilatie scoort deze Giro dan wel weer goed. Dankzij de 21 ventilatiegaten is er goede doorstroming van lucht en zweet je een stuk minder. Qua aerodynamica scoort deze helm gemiddeld.

Op comfort scoort de Foray MIPS overigens erg goed. Deze helm zit erg comfortabel en de pasvorm en verticale positie van de helm zijn verstelbaar.

Het uiterlijk van de Foray is strak en modern. De Giro Foray MIPS is verkrijgbaar in meerdere unieke kleurstellingen en drie maten (S, M & L).

Dit is volgens één van de beste betaalbare MIPS fietshelmen die je kunt kopen en is zeker het overwegen waard als je wilt upgraden naar een helm met extra bescherming.

Bekijk actuele prijs

Voordelen
 • veiliger en meer bescherming door MIPS
 • sterke prijs-kwaliteitsverhouding
 • goede ventilatie
 • comfortabel en goede pasvorm
 • veel verschillende kleurstellingen
Nadelen
 • zwaar door MIPS
 • niet heel aerodynamisch

5 Tips voor het kopen van een fietshelm

Fietshelm kopen

Wil je een fietshelm kopen? Volg dan de volgende tips op om een miskoop te voorkomen en om je hoofd van optimale veiligheid te voorzien.

1. Pas de helm met je bril

Heb je een bril? Dan is het belangrijk dat je de bril ook op kan met je fietshelm op. Pas daarom de fietshelmen niet zonder je bril, maar probeer fietshelmen uit met je bril op. Zo weet je zeker dat je de fietshelm aan kan met je bril op.

2. Meet je hoofd op

Meet de hoofdomtrek. Wanneer je jouw maat hoofd weet, kan je gerichter op zoek gaan naar de juiste maat fietshelm. Je kunt hoofdomtrek meten een meetlint, houd het meetlint net boven de wenkbrauwen en de oren (2,5 centimeter).

3. Perfecte pasvorm

Een fietshelm moet naadloos op je hoofd aansluiten. Er mag geen speling zijn en de helm dient zowel het achterhoofd als het voorhoofd bedekken.

4. Wat de prijs betekent

Zoals eerder gezegd, een fietshelm moet altijd aan dezelfde veiligheid te voldoen. Wanneer je een duurdere fietshelm kiest, kies je meestal voor betere ventilatie, betere aerodynamica en een lichter gewicht.

5. Crash replacement policy

Kijk van te voren wat de garantie op de fietshelm is en welke service je krijgt wanneer je fietshelm beschadigd raakt. Krijg 100% zekerheid over je aankoop.

Waarom online bestellen?

Het voelt fijner en vertrouwder om je fietshelm in de winkel uit te proberen en direct advies te krijgen. Toch zijn er verschillende voordelen verbonden aan het online bestellen van fietshelmen:

 • Je hoeft er niet voor op en neer naar de winkel, dat scheelt je een hoop tijd en vervelende wachtrijen
 • Je kan op ieder gewenst moment het assortiment doorkijken en een bestelling plaatsen.
 • Je hebt een breed en uitgebreid assortiment aan fietshelmen.
 • Let goed op of je het product gratis kunt retourneren. Bij de grotere webshops is dit vaak het geval.

Conclusie: wel of geen helm aanschaffen?

Een fietshelm is niet overal verplicht, maar voor jezelf zorg dragen, dan wil iedereen toch? Daarom is het raadzaam om een fietshelm te dragen. Je beschermt je hoofd tegen (ernstig) hoofdletsel.

Bovendien heb je meer kans dat je jouw ziektekosten verzekerd krijgt bij je zorgverzekeraar. Wanneer je geen helm draagt, een ongeluk krijgt en hoofdletsel oploopt, dan is de kans niet zo groot dat je de kosten die daaraan verbonden zijn, verzekerd krijgt.

Vind je een helm niet lekker zitten? Het voordeel is dat er ontzettend veel fietshelmen te koop zijn. Zo kan je de helm volledig afstemmen op wat jij prettig en comfortabel vindt. Denk bijvoorbeeld aan de ventilatie, het gewicht en de aerodynamica.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Annelies

Hoi, prima mail, met veel info die voor éénieder geschikt is.
Jammer dat jullie alleen helmen voor racefietsers laten zien.
Ik als mountainbiker heb toch een andere behoefte.

Groet van een enthousiaste lezer
Annelies