De beste fietstrainers van 2019

Geen vorm verlies? Geen conditie verlies? Dan biedt een fietstrainer uitkomst!

Normaal fiets je in de winter wat minder vanwege vorst en kou en begin je in het voorjaar opnieuw met trainen om weer op je oude niveau te komen. Dit kun je voorkomen door in de winter door te trainen. Helaas zijn de weersomstandigheden in de winter vaak niet goed genoeg om veilig op de fiets te stappen.

Een goede fietstrainer kan uitkomst bieden doordat je in de winter door kunt trainen en je conditie dus niet verloren gaat. Dit is de voornaamste reden om er een aan te schaffen. Je ontwikkeling staat dan zelfs in de donkere maanden nooit stil.

 FietstrainerWeerstandHellingshoekVerstelbaar via
Tacx Bushido Smart T2780
(ook zonder netstroom)
1400 Watt15 %via app
Bluetooth & ANT+
Tacx Flux Smart T29001500 Watt15 %Smartphone, Tablet, laptop
Bluetooth & ANT+
Tacx Neo Smart T2800
(ook zonder netstroom)
2200 Watt20%via app
Bluetooth & ANT+
Tacx Blue Matic T2650900 Watt10 hellingshoekenStuurschakelaar
Vortex Smart T2180950 Watt7%Smartphone, Tablet
Tacx Blue Twist T2675 650 Watt7 standenRemunit
Tacx Vortex Smart T2650 700 Watt 10 standen Stuurschakelaar
Tacx Booster T2500 1050 Watt10 standen Stuurschakelaar
Tacx Satori Smart T2400 800 Watt10 standen Stuurschakelaar
Bekijk alle fietstrainers

Waar moet je op letten?

Wanneer je een fietstrainer aanschaft, zijn er een aantal zaken waar op gelet moet worden. Deze zaken hebben namelijk invloed op de manier waarop je de trainer kunt gebruiken en dus jouw training! Ook voorkom dat je door op bepaalde dingen te letten dat je een miskoop doet.

Materiaal

Het is belangrijk dat je let op het materiaal waarvan de fietstrainer is gemaakt. De goedkopere fietstrainers zijn vaak gemaakt van minder hoogwaardig materiaal. Deze gaan wat minder lang mee en kunnen lichter zijn, waardoor de trainer minder stabiel is. Vaak zijn de trainers gemaakt van ijzer, staal, aluminium of kunststof. Deze hebben elk hun voor en nadelen. Ook is het materiaal en gewicht belangrijk voor het gebruik. Wil je de trainer mee kunnen nemen op vakantie of naar een race? Dan is een trainer van lichter materiaal beter geschikt voor jou.

Geschikt voor: racefiets of mountainbike?

Er zijn verschillende fietstrainers voor racefietsen en mountainbikes. Ook zijn er trainers die geschikt zijn voor beide soorten fietsen. Let hier goed op wanneer je een fietstrainer koopt. Het zou natuurlijk zonde zijn als je er te laat achterkomt dat de fietstrainer die je bestelt hebt alleen maar voor racefietsen geschikt is terwijl jij hem wilde gebruiken met je mountainbike!

Connectiviteit

Waar je ook op moet letten is de connectiviteit van de trainer. Stel, je wilt hem kunnen gebruiken met Zwift, dan moet de trainer hier wel geschikt voor zijn. Ook als je de weerstand wilt kunnen verstellen tijdens de training of je cadans en snelheid wilt zien, moet je goed kijken naar de connectiviteit. Sommige trainers zijn makkelijk te koppelen aan apps waarop jij je gegevens kunt aflezen, andere trainers kunnen dit weer niet.

Soorten fietstrainers

Er zijn eigenlijk twee soorten fietstrainers: wheel-on trainers en direct drive trainers. Maar wat is nu het verschil tussen deze trainers en welke is het meest geschikt voor jou? Elk van deze fietstrainers heeft zo zijn voor en nadelen. Welke het beste voor jou is, is afhankelijk van jouw eigen voorkeur en je budget.

Wheel-on trainer

Bij een wheel-on trainer plaats je de achterband van de fiets op een ‘rol’. Deze rol kan draaien, waardoor er weerstand wordt gecreëerd. De snelheid waarmee deze rol draait kun je aanpassen, waardoor je dus zelf kunt bepalen met hoeveel weerstand je wilt trainen. Deze trainers zijn populair bij de meeste renners, vooral vanwege de prijs. Dit zijn doorgaans de goedkopere trainers op de markt.

Direct drive trainer

Direct drive trainers zijn ontworpen voor de echte trainingsfanaten. In plaats van een achterwiel op een band, plaats je simpelweg je fiets (zonder achterwiel) op een aan de trainer bevestigde cassette. Direct drive trainers leveren vaak een hogere weerstand en voelen bovendien een stuk realistischer aan. Hierdoor krijg je echt het gevoel alsof je aan het fietsen bent. Dit soort fietstrainers zijn wel duurder dan wheel-on trainers.

Merken

Het grootste en beste merk voor fietstrainers is het merk TACX. Dankzij jarenlange ervaring en expertise weten zij hoe ze de beste fietstrainers ontwikkelen die voldoen aan alle eisen van een professionele indoor training.

Fietstrainers accessoires en benodigdheden

Naast een fietstrainer heb je voor een optimale trainingservaring ook andere benodigdheden nodig. Sommige hiervan zijn noodzakelijk, andere zijn puur eigen voorkeur.

Trainingsband en trainingswiel

Eigenlijk is een speciale trainingsband essentieel. De meeste wheel-on trainers zijn namelijk niet ontworpen voor gebruik met gewone banden. Gewone banden zullen daarom veel vaker ‘doorslippen’ en ook sneller verslijten. De trainingsband is gemaakt van een ander soort rubber, waardoor deze minder snel slijt en bovendien minder geluid produceert.

Een trainingswiel is niet noodzakelijk. Wel is het erg handig. Als je telkens je bandjes moet wisselen als je gaat trainen, kost dat veel tijd. Door simpelweg je complete wiel met band en al te wisselen bespaar je veel tijd en kun je direct gaan trainen.

Voorwielsteun

Een voorwielsteun zorgt ervoor dat jouw voorwiel op zijn plek blijft tijdens je training. Vooral bij een intensieve training wil het voorwiel nog wel eens van zijn plek schieten, met alle gevolgen van dien. Een voorwielsteun voorkomt dit. Bovendien heft de steun het hoogteverschil tussen het voor en achterwiel. Sommige fietstrainers worden standaard geleverd met een voorwielsteun. Ook zijn ze los verkrijgbaar.

Trainingsmat en ventilator

Wat doe je bij een intensieve trainingsrit? Zweten! Waarschijnlijk niet een beetje ook. Het is niet fijn als al dit zweet op je vloer terecht komt. Maak daarom gebruik van een trainingsmat. Deze voorkomt ook dat je je vloer krast en dempt bovendien trillingen. Ook raden wij aan om altijd gebruik te maken van een ventilator, met name in de zomer.

Zwift

Heb je een virtuele fietstrainer? Dan kun je gebruik maken van Zwift! Zwift is als het ware een programma/spel dat je kunt aansluiten aan je fietstrainer. Met Zwift kun je online racen tegen andere gebruikers met fietstrainers. Ook heeft Zwift zelf een aantal trainingsschema’s die je kunt volgen. Dit zorgt voor de optimale trainingservaring. Het is echter niet gratis. Zwift kost 15 euro per maand. Ook zul je alle benodigde apparatuur moeten aanschaffen, zoals een ANT+ adapter en natuurlijk een PC of laptop.

Tacx fietstrainer reviews

Hieronder het overzicht van de beste TACX modellen. Meer informatie over fietstrainers, waar je op moet letten verschillende weerstanden lees je verder in dit artikel.

Tacx Bushido Smart T2780 – realistische wheel-on trainer

Tacx bushido smart 72780

De Bushido Smart van T2870 is een zogenaamde wheel-on fietstrainer. Dankzij het maximale stijgingspercentage van 15% en het maximale vermogen van 1400 Watt kun je erg zwaar trainen op deze Tacx fietstrainer.

Wat deze trainer uniek maakt, is het feit dat deze zonder netstroom gebruikt kan worden. Dat houdt in dat je deze trainer overal mee naartoe kunt nemen. Dit maakt de fietstrainer ook ideaal voor gebruik op vakantie of als opwarming voor een race. De trainer meenemen gaat ook gemakkelijk, je kunt hem namelijk inklappen.

De Tacx Bushido Smart is bovendien te verbinden aan je telefoon, tablet, laptop of televisie. Hiervoor heb je wel een Bluetooth of ANT+ verbinding nodig. Met de gratis app kun je met je telefoon de weerstand en het stijgingspercentage van de trainer afstellen. Ook kun je via de app op je telefoon of tablet alle belangrijke gegevens, zoals snelheid, cadans en meer aflezen. Ook kun je gemakkelijk je hartslagmeter aan de app koppelen.

Dankzij de mogelijke ANT+ verbinding kun je de Bushido Smart T2780 gebruiken met Zwift. Verder wordt deze Tacx fietstrainer standaard geleverd met een voorwielsteun. Deze hoef je dus niet meer zelf aan te schaffen. Helaas wordt er geen software meegeleverd voor gebruik met een PC.

De Tacx Bushido Smart T2780 is een alom geliefde fietstrainer. Wat vooral wordt geprezen is het realistische fietsgevoel, de mogelijkheid om ook zonder netstroom te trainen, het compacte, opvouwbare design en de connectiviteit. Wel vonden sommige gebruikers het jammer dat er geen software voor de PC werd meegeleverd.

Voordeel: De Tacx Bushido Smart is ook te gebruiken zonder netstroom.

Nadeel: Er wordt geen specifieke software voor de PC meegeleverd.

 

Tacx Flux Smart T2900 – natuurgetrouwe direct drive trainer

Tacx Flux Smart T2900

De Tacx Flux Smart T2900 is ontworpen voor fanatieke wielrenners die een zo realistisch mogelijk trainingservaring willen. Omdat dit een zogenaamde direct drive trainer is, heeft deze een maximale weerstand van maar liefst 1500 Watt en een maximaal stijgingspercentage van 15%. Dit is meer dan genoeg voor zowel amateurs als professionele renners. Ook krijg je bij gebruik van deze trainer echt het gevoel alsof je op de weg aan het fietsen bent.

Helaas is deze trainer niet te gebruiken zonder netstroom. Wel heeft de Flux Smart T2900 een zeer accurate weerstandsoverdracht en veel verschillende weerstandsopties. De weerstand is gemakkelijk aan te passen via je telefoon, tablet of laptop.

Via je telefoon of tablet regel je gemakkelijk de weerstand en lees je alle belangrijke gegevens af. Binnen een oogopslag zie je jouw hartslag, de snelheid, de cadans, de hellingshoek en het vermogen.

Deze trainer is bovendien te verbinden met alle soorten software en programma’s. De Tacx Flux Smart is namelijk ‘open source’. Dit houdt in dat deze niet alleen maar verbinding kan maken met software van Tacx zelf, maar ook met software en apps van andere merken, zoals Zwift en Strava. Hiervoor heb je natuurlijk wel een ANT+ of Bluetooth verbinding nodig.

Zowel fanatieke hobbyisten als professionele wielrenners en mountainbikers prijzen de Taxc Flux Smart T2900. In gebruik vindt men de Flux Smart praktisch en natuurgetrouw aanvoelen. Wel vindt men het jammer dat er een extra software pakket moet worden aangeschaft als je de trainer aan je computer wilt koppelen.

Voordeel: De Tacx Flux Smart T2900 heeft een ultra realistisch en natuurgetrouw gevoel dankzij de direct drive bevestiging.

Nadeel: Je moet een extra softwarepakket aanschaffen wil je deze trainer aan je PC koppelen

 

Tacx Neo Smart T2800 – direct drive trainer voor de echte liefhebber

Tacx Neo Smart T2800

Laten we het maar meteen zeggen: de Tacx Neo Smart T2800 is niet voor iedereen. Dit is de meest realistisch voelende fietstrainer op de markt. Met een direct drive bevestiging, een maximaal vermogen van 2200 Watt en een maximaal stijgingspercentage van 20% is dit de trainer voor de meest fanatieke fietsers.

Naast natuurgetrouw is deze fietstrainer ook nog eens muisstil. Je kunt de trainer bovendien ook zonder netstroom gebruiken. Zonder netstroom verbinding werkt de trainer als het ware als motorrem. Je kunt deze dus ook in de tuin, op het balkon of voor een wedstrijd gebruiken.

Net zoals de meeste fietstrainers is de connectiviteit van de Tacx Neo Smart uitstekend. De trainer is gemakkelijk te koppelen aan de apps van Tacx. Je kunt dus op je telefoon of tablet al jouw gegevens aflezen. Denk hierbij aan hartslag, snelheid, cadans, hellingshoek en de weerstand. Ook kun je de weerstand en hellingshoek zo gemakkelijk aanpassen.

Ook is de Neo Smart T2800 van Tacx te koppelen aan je PC. Hiervoor wordt er helaas geen software meegeleverd. Naast de software heb je ook een ANT+ verbinding nodig. Dit is tegenwoordig niet erg lastig. Als je dit hebt, kun je deze trainer gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld Zwift. Dan wordt jouw training nog leuker en effectiever.

De Tacx Neo Smart T2800 is, voor wie er het geld voor over heeft, de perfecte fietstrainer. De trainer voelt volgens gebruikers vloeiend, soepel en als een ‘echte fiets’. In feite is er niks op aan te merken. Zo noemde een gebruiker sarcastisch als ‘nadeel’ dat “je zelf nog moet trappen”. Zó goed is deze trainer.

Voordeel: 2200 Watt(!!) aan vermogen, hoog maximaal stijgingspercentage en vloeiend en gemakkelijk in gebruik.

Nadeel: Ook bij deze Tacx fietstrainer wordt de software niet meegeleverd.

 

Tacx Blue Matic T2650 – het fietstrainer instapmodel

Tacx Blue Matic T2650

De Tacx Blue Matic is, net zoals de Bushido Smart, een wheel-on fietstrainer. Deze zal dus niet zo realistisch en natuurgetrouw aanvoelen als bijvoorbeeld de Neo Smart T2800. De Blue Matic is eigenlijk het instapmodel van Tacx. Deze heeft daarom een wat lagere maximale weerstand van 900 Watt en ‘slechts’ 10 verschillende hellingshoeken.

Qua connectiviteit is de Blue Matic een stuk minder indrukwekkend dan de andere fietstrainers. Zo moet je met de hand de hellingshoek aanpassen. Via een stuurschakelaar kun je wel de weerstand aanpassen zonder af te hoeven stappen.

De Taxc Blue Matic heeft geen snelheidssensor of weerstandssensor. Ook is deze trainer niet te gebruiken in combinatie met apps of programma’s zoals Zwift. Als je dit wel wilt, kun je beter kijken naar fietstrainers zoals de Flux Smart of de Bushido Smart.

Eigenlijk is deze Taxc Blue Matic een ‘recht toe, recht aan’ fietstrainer. Je kunt er hard op trainen, maar luxe is deze simpelweg niet. Dit zie je ook terug in de prijs. Deze ligt ver onder die van andere fietstrainers. Als je dus op zoek bent naar een simpele fietstrainer, dan is deze Blue Matic van Tacx echt wat voor jou.

Over het algemeen zijn mensen positief over de Tacx Blue Matic. Hoe doet wat die moet doen, staat stabiel, is relatief stil en is gemakkelijk te gebruiken. Veel mensen vinden het wel jammer dat deze trainer niet kan worden gekoppeld aan apps of programma’s zoals Zwift.

Voordeel: De Taxc Blue Matic is een goed instapmodel met een hoge prijs-kwaliteitverhouding.

Nadeel: De connectiviteit van de Blue Matic is teleurstellend, de trainer kan niet worden gekoppeld aan apps of programma’s zoals Zwift.

 

Tacx Vortex Smart T2180 – realistisch trainen

Deze Tacx fietstrainer zorgt voor realistische trainingsomstandigheden dankzij een maximale stijgingspercentage van 7%. Dit is automatisch in te stellen via je tablet of smartphone. Het voelt aan alsof je daadwerkelijk op de weg rijdt, de weerstand voel dus zeer realistisch aan.

Het is zelfs mogelijk om deze fietstrainer te koppelen aan Zwift zodat je trainingen nog leuker worden.

Kilometers maken in de winter is dus geen probleem meer. Naast de fietstrainer is ook een snelspanner meegeleverd zodat het opzetten maar enkele seconden in beslag neemt.

De app is echter wel wat beperkt, ook dienen films apart aangeschaft te worden dat vonden wij wel een nadeel.

We raden je aan om de fietstrainer op een rubberen ondergrond te plaatsen om het geluid tot een minimum te beperken.

Let wel op, deze fietstrainer word geleverd zonder voorwielsteun. Ook raden we je aan om een trainingsband aan te schaffen om slijtage te voorkomen.

Meegeleverd:

 • Tacx Vortex Smart
 • Snelspanner
 • Voorwielsteun

Eigenschappen

 • Type trainer: Fietstrainer
 • Maximaal belastbaar gewicht: 125kg
 • Weerstand: 950 Watt
 • Hellingshoek: 7% electronisch
 • Verstelbaar via: Smartphone, Tablet (pc/laptop na upgrade)

 

Voordelen
 • Zeer stabiel
 • Makkelijk op te zetten en op te bergen
 • Simulatie van een hellingshoek van 7%
Nadelen
 • Films dienen los aangekocht te worden
 • app is wat beperkt

 

Tacx Blue Twist T2675 – geschikt voor fietsen met wieldiameters van 610 t/m 720 mm

tacx-blue-twist-t2675

Deze lichtgewicht compacte fietstrainer verandert jouw outdoor racefiets in een indoor racefiets. Hij is gemakkelijk op te bouwen, op te bergen en simpel in te stellen. Hierdoor kun je gemakkelijk en efficiënt je training voortzetten zonder dat je hiervoor de deur uit hoeft.

Het remsysteem bestaat uit 1 vliegwiel en 8 permanente magneten die voor de weerstand zorgen. Hierdoor blijven jou trainingen leuk en uitdagend.

Daarnaast zijn er fietstrainers die erg veel lawaai maken, deze Taxc Blue Twist T2675 is daarentegen nagenoeg geruisloos en is het ideale apparaat om binnen verder te trainen.

Let wel op, deze fietstrainer word geleverd zonder voorwielsteun. Ook raden we je aan om een trainingsband aan te schaffen om slijtage te voorkomen.

Eigenschappen

 • Type trainer: Fietstrainer
 • Belastbaar gewicht: 125kg
 • Weerstand: 650 Watt
 • Hellingshoek: 7 standen

Helaas is dit product niet meer leverbaar

Voordelen
 • Makkelijk opklappen en verplaatsen
 • Weinig geluid
 • Prima trainingsvervanging
Nadelen
 • Weerstand alleen aanpasbaar op remunit

 

Tacx Vortex Smart T2650 – realistisch trainen

Nu kun je voortaan aan de bak tijdens extreme weersomstandigeheden vanuit je eigen woonkamer, garager of bijkamer maak je die extra kilometers waardoor je vorm behouden zal blijven.

Deze fietstrainer is gemakkelijk op te zetten en is daarnaast erg gebruiksvriendelijk. Het systeem is echter niet geruisloos, ben je eenmaal op volle snelheid dan is dit hoorbaar maar niet direct storend voor je omgeving.

Het product is uigerust met een stuurschakelaar waardoor je gemakkelijk tijdens je trainig de weerstand kunt veranderen. Zo hoef je niet af te stappen maar kun je jouw training direct doorzetten.

Meegeleverd:

 • Stuurschakelaar
 • Snelspanner

Eigenschappen

 • Type trainer: Fietstrainer
 • Maximaal belastbaar gewicht: 125kg
 • Weerstand: 700 Watt
 • Hellingshoek: 10 posities
 • Verstelbaar via: Stuurschakelaar
Voordelen
 • Zeer stabiel
 • Makkelijk te installeren
 • Weerstand veranderen tijdens de training dankzij de stuurschakelaar
Nadelen
 • Niet geruisloos

 

Tacx Booster T2500 – geschikt voor warmingup en duurtrainingen

tacx-booster-t2500

De Tacx Booster T2500 is een fietstrainer van hoge kwaliteit. Deze trainer maakt elke training nog intensiever dankzij de meegeleverde stuurschakelaar. Hierdoor kan de renner de weerstand zelf regelen vanaf het stuur. Dit maakt de trainingen nog uitdagender. Veel professionele teams gebruiken deze fietstrainer voor hun warming-up. Denk dan aan ploegen van Rabobank, Vacansoleil-DCM en Quick Step.

De montage van de Booster gaat vlot en eenvoudig. Het apparaat is inklapbaar en eenvoudig te verplaatsen of mee te nemen. Daarnaast is de trainer niet geheel geruisloos en de aanschaf van een Tacx trainermat helpt nagenoeg niets.

De rem is ingebouwd waardoor het niet in contact komt met het hete vliegwiel.

Eigenschappen

 • Type trainer: Fietstrainer
 • Belastbaar gewicht: 125kg
 • Weerstand: 1050 Watt
 • Hellingshoek: 10 standen
 • Weerstandniveau’s: 10
 • Verstelbaar via: Stuurschakelaar
 • Video optie: Ja, via laptop of pc
Voordelen
 • Voelt zeer stabiel aan
 • Snel in elkaar te zetten
 • Veel trainingsmogelijkheden
Nadelen
 • Maakt behoorlijk veel geluid

 

Tacx Satori Smart T2400

tacx-satori-smart-t2400

De Satori Smart fietstrainer is uitgerust met 10 weerstands-posities. Deze weerstanden kunnen evenals de Tacx Booster vanaf het stuur dankzij een weerstands-hendel bediend worden.

De snelheid, cadans en vermogen worden nauwkeurig bijgehouden en kunnen direct via Bluetooth of ANT+ naar het scherm naar keuze (smartphone, tablet of tv) afgelezen worden.

Ook is het mogelijk om een virtuele race te rijden.

 • Virtual Reality Hierbij rijdt je samen met andere mensen een rit
 • Tacx Films Maak je training nog levendiger met vastgelegde etappes.
 • GPS rides Dankzij google Maps 3D rijdt je door een bepaalde omgeving.
 • Catalyst Voor de profs onder ons, je prestaties gegoten in uitgebreide statistieken.

Eigenschappen

 • Type trainer: Interactieve
 • Belastbaar gewicht: 125kg
 • Weerstand: 800 Watt
 • Hellingshoek: 10 standen
 • Weerstandniveau’s: 10 standen
 • Verstelbaar via: Stuurschakelaar
Voordelen
 • Erg stabiel
 • Weinig geluid
 • Zeer makkelijk te installeren
Nadelen

 

Wat is het verschil tussen een fietstrainer en hometrainer?

Het grote verschil van een fietstrainer ten opzichte van een hometrainer is dat je met een fietstrainer je eigen fiets gebruikt.

De meeste fietstrainers zijn uitgerust met verschillende fiets-weerstanden. Hierdoor kun je een vlakke of heuvelachtige omgeving simuleren. De instapmodellen zijn vaak alleen op het model zelf in te stellen terwijl de weerstand van de duurdere modellen ook geregeld kan worden vanaf het stuur. Er wordt dan een extra schakelhendel aan het stuur toegevoegd.

Virtuele fietstrainers
Er zijn ook virtuele fietstrainers die je kunt aansluiten op je televisie of tablet zodat je een volledige etappe kunt afleggen of zelfs de Mont Ventoux kunt beklimmen. Het is zelfs mogelijk om je stuurkunsten te simuleren dankzij een losse stuurkit uitbreiding. Je voorwiel wordt dan op het stuurkit geplaatst waardoor ook het sturen wordt meegenomen in de simulatie. Zo vergeet je helemaal dat je in je huiskamer aan het trainen bent.

De virtuele trainers zijn dan ook een stukje duurder dan de standaard modellen.

Installatie video:

shares