Beste stoelfiets van 2021: fiets je fit vanuit je luie stoel

Wellicht heb je wel eens een stoelfiets gezien in het bejaardenhuis om ouderen toch in beweging te houden. Het klinkt misschien een beetje suf, maar ook hier heeft de tijd niet stilgestaan.

En laten we eerlijk zijn, ook wij als fietsers zitten meer dan ooit en een beetje extra beweging kan nooit kwaad. Wij nemen je graag mee langs de beste keuzes van dit moment.

foto product voordelen
Virtufit V1 stoelfiets VirtuFit V1 Stoelfiets
 • Voor iedereen geschikt, ook 65+
 • Licht en makkelijke verplaatsbaar
 • Goede service
bekijk prijs
Virtufit V2 opvouwbare stoelfiets VirtuFit V2 Opvouwbare stoelfiets met fietscomputer
 • Opvouwbaar
 • Inclusief computer met veel gegevens
 • Weerstand is tot hoog te verstellen
bekijk prijs
Virtufit V3 stoelfiets VirtuFit V3 Stoelfiets met fietscomputer
 • Zeer geschikt voor trainen armen en benen
 • Trainingen worden gemonitord door een fietscomputer
bekijk prijs
Deskshaper stoelfiets pedaaltrainer DeskShaper Stoelfiets
 • Inklapbaar: makkelijk op te bergen
 • Handig display: waarop je bepaalde statistieken kunt bekijken en bijhouden
 • Voeten vast te maken met riempjes
bekijk prijs
Tunturi cardio fit m30 minibike Cardio Fit M30 Minibike Tunturi
 • Compacte omvang
 • Werkt op batterijen
 • Perfect als instapmodel
bekijk prijs

Dit zijn de beste stoelfietsen van 2023

We hebben de beste modellen gereviewd zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken welk model het beste bij jou past.

VirtuFit V1 Stoelfiets

Virtufit V1 stoelfiets

Gevallen, gestoten of overbelast en wil je werken aan een zo snel mogelijk herstel? Dan is de VirtuFit V1 Stoelfiets Bewegingstrainer een perfecte investering. Door de lichte weerstand voelt het alsof je bijna geen weerstand hebt, dit is rustig op te voeren door de handige draaiknop.

Door je blessure kun je waarschijnlijk geen zware zaken vertillen, dat is ook niet nodig want de VirtuFit V1 is licht en daardoor makkelijk verplaatsbaar.

Ook voor ouderen is dit een waarschijnlijk een goede optie, door de antislip en stevige beugels kun je hem ook prima op de bank gebruiken. De gebruikers zijn positief over de service; zowel het bestelproces als de installatie loopt zeer soepel.

Niet een been- maar armblessure? Of werken aan die kipfilets? Dan plaats je hem gewoon op tafel en train je je armen en schouders. Kortom, deze stoelfiets kan voor iedereen uitkomst bieden; van geblesseerde topsporter tot iemand van 90.

Sommige gebruikers zijn niet geheel tevreden over de kwaliteit van het product als geheel, maar daar is de prijs ook naar.

Voordelen
 • Voor iedereen geschikt, ook 65+
 • Licht en makkelijke verplaatsbaar
 • Goede service
Nadelen
 • Kwaliteit kan beter

VirtuFit V2 Opvouwbare stoelfiets met fietscomputer

Virtufit V2 opvouwbare stoelfiets

Op zoek naar een stoelfiets die je werkelijk overal kunt gebruiken? Dan is de VirtuFit V2 wellicht iets voor jou.

Tijdens je favoriete serie op de bank of tijdens het werken achter je bureau, de fiets is geschikt voor beide. Gebruikers vinden de afmetingen en opklapbaarheid echt pluspunten, daardoor neemt hij weinig plek in en kan hij zelf mee op reis.

Waar de V1 echt geschikt is voor ouderen en geblesseerden is de V2 een veelzijdigere keuze. De weerstand is van bijna 0 tot zeer pittig te verstellen, daardoor is de fiets voor vele trainingsdoelen geschikt.

Wat wel als nadeel wordt ervaren is dat de fiets af en toe wegglijdt, als oplossing hiervoor wordt een antislipmat genoemd door de ervaren stoelfietser.

Dan nog even over die fietscomputer, hierop worden de stappen, de omwentelingen per minuut en je verbrande calorieën weergegeven. Leuk voor de motivatie en progressie!

Voordelen
 • Opvouwbaar
 • Inclusief computer met veel gegevens
 • Weerstand is tot hoog te verstellen
Nadelen
 • Kan wegglijden, antislipmat aan te raden

VirtuFit V3 Stoelfiets met fietscomputer

Virtufit V3 stoelfiets

Hoofd, schouders, knie of teen? Oké, die laatste train je dan misschien niet direct maar voor de rest zit je goed bij de Virtufit V3 stoelfiets. We weten inmiddels allemaal dat beweging niet alleen fysiek, maar ook mentaal enorm belangrijk is. Maar naast het indirecte effect voor je koppie is deze fiets zowel te gebruiker voor de benen als de armen.

Je prestaties kunnen beiden gemonitord worden door de geïntegreerde fietscomputer, een stimulans om elke keer verder te gaan.

Doordat de V3 van zwaardere kwaliteit is, wordt de fiets als zeer stabiel ervaren door de gebruikers.

Ook hier is de aparte aanschaf van een antischuifmat wel een must, mocht je de fiets willen gebruiken tijdens je favoriete serie op de bank. Of combineer het nuttige met het aangename en introduceer de stoelfiets in je werkroutine. Door de fietscomputer kun je precies bijhouden hoeveel meters jij extra maakt op je werkdag!

Voordelen
 • Zeer geschikt voor trainen armen en benen
 • Trainingen worden gemonitord door een fietscomputer
Nadelen
 • Het product glijdt makkelijk weg: maak dan gebruik van een antislipmat

DeskShaper Stoelfiets

Deskshaper stoelfiets pedaaltrainer

In de winter lekker warm blijven achter je bureau? Gebruik een stoelfiets en werk meteen aan je fitheid. De bijkomstigheid is dat je je bloedsomloop op gang houdt, goed voor je hoofd en goed voor je hart. Zoals bij de Virtufits is ook de DeskShaper een glijder, maar ook hier even een mat eronder en het is opgelost (bekijk mat).

Naast dat jij aardig opwarmt van de fiets, doet hij dat zelf ook. Dit wordt door de gebruikers wel als minder ervaren. De bijgeleverde riempjes waar je je voet insteekt zitten goed stevig, keerzijde hiervan is dan wel weer dat voor de iets stijvere mensen dit een lastig klusje kan zijn.

Dus een geschikte stoelfiets, maar voor de ouden van dagen en geblesseerden is een andere keuze wellicht verstandiger.

Bekijk prijs

Voordelen
 • Inklapbaar: makkelijk op te bergen
 • Handig display: waarop je bepaalde statistieken kunt bekijken en bijhouden
 • Voeten vast te maken met riempjes
Nadelen
 • Minder geschikt voor ouderen en geblesseerden
 • Glijdt weg zonder mat

Cardio Fit M30 Minibike Tunturi

Tunturi cardio fit m30 minibike

Op zoek naar een stoelfiets maar wil je er niet veel ruimte aan kwijt zijn? Dan hebben we de perfecte optie voor je, deze stoelfiets is zeer compact qua omvang. Dit wordt door de gebruikers als zeer fijn ervaren, maar de keerzijde is wel dat de omvang van de rotatie beperkt is.

Daarnaast heb je ook geen gedoe met draden, want deze bike fietst gewoon op batterijen.

De fietser die opzoek is naar een echte uitdaging moet even de andere reviews lezen, want de minibike is ook voor de wat kleinere ritjes. Dit wil niet zeggen dat hij niet effectief kan zijn, jouw trainingsdoel kan nog steeds bereikt worden wanneer je wilt revalideren of je bloedsomloop op gang moet blijven.

Dit zie je ook duidelijk in de gebruikerservaringen terug, de getrainde fietser vindt niet helemaal de uitdaging die hij zoekt. Maar op zoek naar een instapmodel, fiets deze dan je winkelmandje in.

Voordelen
 • Compacte omvang
 • Werkt op batterijen
 • Perfect als instapmodel
Nadelen
 • Beperkte rotatie
 • Minder geschikt voor de getrainde fietser

Stoelfiets, is dat iets voor mij?

Met behulp van stoelfiets

Zoals we al even benoemden, heeft de stoelfiets misschien nog een stoffig karakter. Dit is geheel achterhaald én onterecht. De thuiswerker, fanatieke sporter, oudere, jongere, geblesseerde, voor iedereen kan de stoelfiets een meerwaarde zijn.

Om lui zitvlees te voorkomen kun je een lunchwandeling in je werkdag integreren, maar bij regen is dit wellicht niet heel aanlokkelijk en tevens is dat vaak maar kort van duur. Om over de dag verspreid je beweging te krijgen, is de stoel- of bureaufiets perfect.

Naast dat het gezond is, draagt het ook bij aan je productiviteit. Het helpt je bloedsomloop  goed op gang en gaat slapende benen tegen.

En houd je dagelijks je stappen bij? Wij vinden dat de stappen die de bijgeleverde fietscomputer oplevert gewoon bij je dagelijkse doel mag optellen. Ook ten tijde van mindere sportperiodes door een blessure of andere oorzaak kan de stoelfiets een veilige en laagdrempelige manier zijn om weer te gaan bewegen.

Ook handig voor je armen

En het is iets minder te combineren met je kantoorbaan, maar je kan de fietsen ook gebruiken voor je armen en schouders door hem op tafel te plaatsen. Meer iets om samen te doen met het kijken van een goede film, blijven je handen in ieder geval uit de zak popcorn.

Kortom, door de verstelbaarheid van de weerstand en lage belasting kunnen wij ons niet voorstellen dat een stoelfiets níet iets voor jou is.

De voor- en nadelen

Of er ook nadelen zitten aan een stoelfiets? Wij kunnen ze zo niet bedenken. Het is wellicht geen pareltje in je interieur, maar ze zijn maximaal vijf kilo en daardoor eenvoudig op te bergen. Dit hoeft dus geen belemmering te zijn.

Papillon antislip douchemat bolle

Doordat de fietsen niet zwaar zijn, wordt het glijden wel als vervelend ervaren. Maar ook hier is een makkelijke oplossing voor, plaats gewoon een antislipmat op de vloer of tafel en dit is opgelost.

bekijk de handige antislipmat

De keuze voor de juiste fiets

De eerste vraag die je jezelf wellicht moet stellen is; Wat is mijn doel? Wil je echt progressie maken, lekker uitfietsen op je rustdag of herstellen van een blessure?

Deze aspecten spelen een rol bij de keuze voor het formaat, de weerstand en uiteraard de kosten. Bij een blessure heb je minder weerstand nodig en wil je wellicht een goedkopere optie omdat het gebruik (hopelijk) tijdelijk is.

Om het overzichtelijk voor je te houden, zetten we de vier focuspunten op een rij:

#1 Verstelbaarheid

Ga je de fiets alleen gebruiken of willen je huisgenoten ook vanuit hun luie stoel fietsen?

Dit heeft invloed op de keuze voor een standaard of verstelbaar exemplaar. Ook wanneer je van jezelf weet dat je (uitzonderlijk) groot of klein bent is het goed hier rekening mee te houden. Dan is een verstelbare optie een veilige keuze.

#2 Elektrisch of niet

Wil je bijhouden hoe ver, diep of snel je gaat?

Dan is een stoelfiets met fietscomputer het allerbeste. Het kan een stimulans zijn om het beste in jezelf naar boven te halen.

Wanneer je louter tijdens het werken in beweging wilt blijven, dan is het wellicht overbodig. Houd er ook rekening mee dat elektrisch vraagt om; Juist, elektriciteit.

Vaak worden batterijen en soms een stopcontact gebruikt. Dat eerste brengt dus wel weer iets meer kosten met zich mee.

#3 Inklapbaar

We hebben nog nooit iemand ontmoet die zei; Wat een mooie toevoeging aan mijn interieur, zo’n fiets. Je koopt dit artikel echt functioneel.

De makers realiseerden zich dit en hebben daarom ook speciaal ontwikkelde inklapbare exemplaren gemaakt.

Ideaal wanneer je niet veel ruimte hebt, maar toch lekker door wilt trappen. Vaak doet deze eigenschap wel een beetje af aan de stabiliteit.

#4 Weerstand

Bijna alle stoelfietsen kunnen zeer licht worden ingesteld, dit houdt in dat je geen weerstand ervaart. Maar niet alle fietsen kunnen (zeer) zwaar worden ingesteld.

Dit hangt samen met het eerste punt; Wat is je doel? Wil je de fiets langere tijd gebruiken dan is meer weerstand een betere keuze.

Je hebt de fiets, dus: Daar gaan we.

Eenmaal de fiets aangeschaft zul je al snel ervaren dat het met veel activiteiten te combineren is, van werken, een serie kijken, tot een boek lezen. Maar ook het bewust bezig zijn met de inspanning is een optie.

Dat laatste is vooral met de armen workouts aan te raden, want vooral in het begin kan de spierpijn in de schouders vrij snel zijn intrede doen. Het is namelijk voor je armen een minder natuurlijke beweging dan voor je benen.

Dus ervaar zelf wat jij een fijne combinatie vindt.

Stel jezelf vooraf een doel en bouw dit op bijvoorbeeld gedurende je werkdag. Of kondig het gebruik tijdens je revalidatie aan bij je fysiotherapeut. Deze zal het ongetwijfeld toejuichen!

Wil je toch wat meer uitdaging? Neem dan ook eens een kijkje naar de beste spinningfiets en beste hometrainer van september 2023.

Conclusie: wel of geen stoelfiets?

Virtufit V3 stoelfiets

Een stoelfiets, wellicht had je er eerder (nog) niet aan gedacht maar het is de perfecte afwisseling bij een zittend beroep. Voorkom die platte kont en trap lekker door.

Ook bij het meer traditionele gebruik, zoals voor ouderen of blessures kunnen wij het nog steeds toejuichen. Wij hebben je een aantal goede opties gegeven en zoals je kan zien, die fiets is niet voor niets maar duur zijn ze ook zeker niet.

En het is een cliché; maar hoeveel is je gezondheid je waard? Dus zit je nu toevallig in je luie (bureau)stoel? Bestellen maar!

bekijk de top 10 stoelfietsen van 2023

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)