Hier moet je op letten bij het kopen van een bidonhouder

Tik het woord “Bidonhouder” in op Google en het zal je verbazen hoeveel verschillende opties je wel niet krijgt. Talloze merken, zoals BBB, Elite, B’Twin, Lezyne en nog veel meer, bieden allerlei bidonhouders die ogenschijnlijk erg op elkaar lijken. Wat is dan eigenlijk het verschil tussen deze houders en waarom verschillen ze zo op gebied van prijs? Sommige bidonhouders kosten slechts €5,- euro terwijl andere meer dan €30,- kosten.

Je bent niet de enige die zich dit af vraagt. Het aanbod is de afgelopen jaren enorm toegenomen waardoor het lastig is geworden om een keuze te maken. Daar waar je voorheen simpelweg een bidonhouder kocht die goedkoop was en een goede kleur had, zijn er nu ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan het gebruikte materiaal, het gewicht en aerodynamica.

Dit is ook precies de reden voor het schrijven van dit artikel. Aan de hand van dit artikel kun je gemakkelijk en zonder al te veel gedoe een geschikte bidonhouder vinden. Er wordt uitgelegd waarnaar je moet kijken en wat de verschillen tussen bepaalde bidonhouders zijn. Sommige van deze verschillen zijn namelijk wel degelijk van belang.

Eerst: maakt het echt uit?

Eerst: maakt het echt uit?

Moet je daadwerkelijk aandacht besteden aan wat voor bidonhouder je koopt? Dat ligt eraan. Maakt het je niet uit hoe zwaar de houder is en van wat voor materiaal deze is gemaakt? Dan hoef je er in niet veel aandacht aan te besteden. Het enige waar je dan op moet letten is de prijs en voor welke bidons de houder geschikt is. Daar lees je hieronder meer over.

Heb je echter liever wel een bidon die nét wat beter is, mooier, lichter of meer gespecialiseerd is, dan is wat extra uitzoekwerk wel vereist. Naast de ‘standaard’ dingen die voor iedereen van belang zijn, zoals het gebruiksgemak en de comptabiliteit met uiteenlopende bidons, gaan we daarom ook in op de gebruikte materialen, het gewicht en de verschillende soorten houders voor verschillende soorten fietsers.

Een goede bidonhouder…

Eigenlijk zijn er vier eisen die iedereen aan zijn of haar toekomstige bidonhouder moet stellen. Deze gelden voor haast elke fietser, ongeacht of het je nu weinig uitmaakt wat voor houder je koopt of niet. Drie van deze vier ‘eisen’ betreffen het gebruiksgemak van de bidonhouder.

1. Heeft een stevige, robuuste bevestiging

Niets is irritanter dan een tikkend of rammelend geluid tijdens het fietsen. Zoek daarom een stevige bidonhouder uit die ook gemakkelijk te bevestigen is aan je fiets. Zo wordt voorkomen dat de houder rammelt en nog belangrijker, dat de houder loskomt tijdens het fietsen.

2. Klemt de bidon goed vast

Je hebt net als een tierelier zitten fietsen, het zweet gutst van je voorhoofd en je snakt naar een slok water. Één blik naar beneden en het moed zinkt je in de schoenen: waar je is bidon opeens heen? De bidonhouder zit er nog, maar je bidon is nergens meer te bekennen. Hé, hoe kan dat nou! Sommige bidonhouders klemmen de bidon niet zo goed vast, waardoor de bidon er uit kan vallen. Let hier dus goed op.

3. Is gemakkelijk te bereiken en gebruiken

Soepel je bidon kunnen pakken tijdens het fietsen vereist wat oefening. Onnodig zitten klooien met het pakken en terugdoen van je bidon is niet alleen onhandig, maar ook nog eens gevaarlijk. Zoek daarom een bidonhouder uit die gemakkelijk te gebruiken is.

4. Ziet er goed uit

Misschien wat minder van belang, maar aangezien bidonhouders tegenwoordig in allerlei verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, zijn ze ideaal om de look van je fiets helemaal af te maken.

De geschikte bidonhouder uitkiezen doe je zo

De geschikte bidonhouder uitkiezen doe je zo

Zo, nu je weet waar je naar maar zoeken in een bidonhouder is het tijd om zo snel mogelijk naar je lokale fietsenwinkel, Decathlon of speciaalzaak te gaan en een bidonhouder te kopen, toch? Nou, niet helemaal. Er zijn namelijk nog een aantal factoren die je in overweging moet nemen voordat je de knoop doorhakt.

De inhoud en maatvoering

Niet elke bidon past in elke bidonhouder. Grote bidons passen bijvoorbeeld niet in een bidonhouder geschikt voor ‘normale’ bidons. Dit is dus iets waarop moet worden gelet. Maar hoe weet je nou of de bidonhouder die jij op het oog hebt ‘past’? Als je een houder in de winkel koopt kun je het simpelweg vragen of je bidon meenemen.

Koop je de bidonhouder online, dan gaat dit natuurlijk niet. Dan moet je even kijken naar de eigenschappen/omschrijving van de desbetreffende houder. Comments en reviews kunnen je ook hiermee helpen.

Overigens is het zo dat bidons en bidonhouders van dezelfde merken altijd bij elkaar passen.

Wanneer een bidon in de houder past betekent echter niet meteen dat dit een goed idee is. Neem bijvoorbeeld een bidon zoals de Taxc Shiva. Deze heeft een inhoud van 750 milliliter en is hierdoor vrij lang/hoog. Wanneer je deze in een houder doet bestaat het gevaar dat deze door zijn lengte makkelijk uit de houder schiet.

BIDON 600 ML BLAUW

Voor kleinere bidons, zoals de goedkope 600ml bidon van B’Twin, wil je weer niet een te grote houder hebben. Ook dan bestaat namelijk de kans dat deze uit de houder valt.

Materiaal – carbon

Voor veel fietsers is een lichter onderdeel een beter onderdeel. Dit is ook de reden dat carbon bidonhouders steeds populairder zijn geworden. Deze zijn namelijk een stuk lichter en zien er daarnaast ook erg goed uit. Helaas zijn carbon bidonhouders wel een stuk duurder dan bidonhouders van plastic of aluminium. Voor veel fietsers is een dergelijk hoog prijskaartje het marginale voordeel niet waard.

Specifieke bidonhouders voor triatlon

De meeste fietsers zijn op zoek naar een bidonhouder voor op de onderbuis (de schuine) en de zitbuis (de verticale). Er zijn echter ook andere soorten bidonhouders, voornamelijk gericht op triatleten. Deze bevinden zich dan op een meer aerodynamische positie, zoals onder het zadel of op de bovenbuis.

Ook bij deze speciale houders moet je op een aantal dingen letten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bevestiging, gebruiksgemak, hoe goed de bidons worden geklemd en de inhoud en maatvoering.

Reviewed

Bidonhouder reviewed

Om jou alvast een beetje op weg te helpen hebben we de volgende drie bidonhouders voor je geselecteerd. De eerste van deze, van Tacx, is een klassieke gemaakt van aluminium, terwijl de andere bidonhouders van kunststof zijn gemaakt. Wij hebben er in deze selectie voor gekozen om een carbon bidonhouders uit te lichten.

Klassieke bidonhouder – Tacx Allure Pro

Tacx Allure Pro T6465 - Bidonhouder

Wanneer je een aan klassieke bidonhouder denkt, denk je aan de Tacx Allure Pro. Met zijn klassieke looks en zilveren afwerking straalt deze houder klasse én functionaliteit uit. Het merk Tacx, wat je misschien ook wel kent van de fietstrainers, heeft meerdere soorten bidonhouders. De Allure Pro is een van de populairste houders.

In feite is de Tacx Allure Pro verkrijgbaar in twee uitvoeringen: zilver of zwart. De zilveren uitvoering straalt klasse uit maar zal niet passen bij elk soort fiets. Ook is deze een fractie zwaarder (87 gram) dan de zwarte versie (66 gram). De zwarte versie past overigens wél bij elk soort fiets, ongeacht de kleur.

Een ander voordeel van deze klassieke bidonhouder is de lage prijs: voor de zilveren betaal je circa €15, voor de zwarte uitvoering nog minder. De Allure Pro is vervaardigd uit robuust aluminium. Dit zorgt ervoor dat je bidon goed vastzit.

De Tacx Allure Pro is eigenlijke een klassieke bidonhouder is een modern jasje. Wij zijn dan ook niet de enigen die tevreden zijn met deze houder. Ook andere gebruikers, waaronder fanatieke racers, prijzen de functionaliteit en tijdloosheid van deze bidonhouder.

Bekijk het product & alle reviews (klik hier)

Voordeel
• Robuustheid dankzij hoogwaardig aluminium
Nadeel
• Beetje saai

Moderne, strakke bidonhouder – Tacx Deva

Tacx Deva Bidonhouder

Ben je op zoek naar een bidonhouder met een strak modern uiterlijke en een zacht prijsje? Zoek dan niet verder, de Tacx Deva bidonhouder is perfect voor jou! Deze houder, ook afkomstig van Tacx, is één van de meest gebruikte houders die er is. Ook in het professionele peloton zie je ze vaak.

De houder is gemaakt van kunststof. Dit materiaal zorgt voor een extreem laag gewicht van slechts 35 gram! Daarnaast is de bidonhouder door de jaren heen verbeterd. Feedback van wielrenners, waaronder Niki Terpstra, is gebruikt om de houder te optimaliseren. Zo klemt de Deva nu extra goed. Het zal dus niet voorkomen dat je zomaar je bidon kwijtraakt.

Daarnaast is Tacx Deva verkrijgbaar in meer dan 10 verschillende kleurstellingen. Denk hierbij aan zwart-wit, zwart-blauw, rood-blauw, etcetera. Meer dan genoeg keuze dus!

De Tacx Deva is simpelweg dé perfecte bidonhouder voor zowel amateurs als professionele wielrenners. Een ander voordeel is overigens dat de Tacx Deva vaak in bundel aangeboden wordt, samen met de Tacx Shiva bidons.

Klik hier om het product te bekijken

Voordeel
• Extreem laag gewicht
Nadeel
• Bijna te veel keuze qua kleur!

De unieke Saccon X3 bidonhouders

Saccon Bidonhouder X3

Ook het merk Saccon X3 biedt verscheidene bidonhouders aan. De mooiste hiervan is de Saccon X3. Met deze bidonhouders val jij sowieso op. Deze zijn namelijk gelakt en verkrijgbaar in vier opvallende kleuren. Daarnaast wegen ze weinig, kosten ze niet veel en zijn ze van goede kwaliteit.

De Saccon X3 is gemaakt van kunststof. Hierdoor is de houder erg licht (55 gram) maar alsnog stevig. Omdat de X3 gelakt is valt die extra op. De bidonhouder is verkrijgbaar in vier kleurstellingen: rood, roze, en zwart.

Naast het mooie uiterlijk is de bidonhouder ook functioneel. De bevestiging is robuust en rammelt niet, bidons worden goed vastgeklemd en het pakken en terugstoppen van je bidon gaat zonder problemen.

Ook andere fietsers waren erg tevreden met hun Saccon X3 gelakte bidons. Vooral het lage gewicht, strakke uiterlijk en de lage prijs werden geprezen.

Klik hier om het product te bekijken

Voordeel
• Ziet er goed uit.
Nadeel
• Verkrijgbaar in maar vier verschillende kleuren

In het kort

De unieke Saccon X3 bidonhouder

Eigenlijk kun je bidonhouders zo ingewikkeld maken als je maar wilt. Dit hoeft echter niet. Als je weet waar je op moet letten is de keuze binnen no time gemaakt. Dankzij het brede aanbod zit er voor ieder wat wils tussen, veel geld uitgeven is niet noodzakelijk. Ideaal dus!

Wacht niet langer en schaf een bidonhouder aan!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)