10 stappen om de Binnenband van je fiets te vervangen

Je band is lek, tijd voor een nieuwe binnenband!

Maar hoe vervang je nu eigenlijk zo’n binnenband?

In dit artikel leggen wij uit aan de hand van verschillende stappen hoe je dit het beste kunt doen.

Wat heb je nodig?

  1. Bandenlichters liefste plastic anders kan de velg beschadigd raken
  2. Een binnenband, welke binnenband voor jouw fiets geschikt is vind je hier
  3. Een goede fietspomp

Misschien is deze complete fietsit van Lezyne iets voor jou?

Lezyne M Caddy CO2 Kit – Zadeltasje + Bandenreparatieset – Zwart

Stap 1. Schakel de ketting aan de voor- en achterzijde naar het kleinste tandwiel. Op deze manier heeft de ketting weinig spanning en kan het wiel gemakkelijk gedemonteerd worden.

Stap 2. Zorg ervoor dat de rem verder open gaat staan, dit doe je door het hendeltje van de rem naar boven te schuiven. Open vervolgens de snel spanner en til de racefiets een beetje op. Het wiel is nu los en kan gemakkelijk uit de achterpadden genomen worden.

Stap3. Laat eerst alle lucht uit de band lopen zodat we deze gemakkelijk kunnen demonteren. Duw de buitenband naar de binnenkant van de velg. Wip de eerste bandenlichter onder de buitenband en haak deze achter een spaak. De tweede bandenlichter plaatsen we iets verderop onder de buitenband en duw deze helemaal rond zodat we de hele band kunnen demonteren.

Stap 5. De oorzaak van het lek moet gevonden worden. Voel voorzichtig met je vingers de binnen en buitenkant van de band of er geen bramen aan zitten. Wees wel voorzichtig want er kan iets scherps zitten, je hebt immers niet voor niks lek gereden. Vind je daar niks controleer ook de velg.

Stap 6. Als de oorzaak gevonden is kan de buitenband weer gemonteerd worden. Leg 1 zijde van de buitenband om de velg en plaats het ventiel van de nieuwe binnenband door het ventielgat van de velg.

Stap 7. Druk het ventiel omhoog en pomp een beetje lucht in de binnenband en leg deze rondom in de buitenband. Pas op dat de binnenband niet tussen de velg en de buitenband komt, zodat deze niet beschadigd raakt.

Stap 8. Nu gaan we de buitenband volledig monteren. Begin hiermee bij het ventiel. Duw de buitenband om de velg en vervolg dit totdat de band helemaal om de velg ligt. Soms is het lastig om het laatste stukje om de velg heen te krijgen. Duw dan de volledige buitenband naar het midden. Hierna gaat het stukken eenvoudiger. Ook wil het helpen om de binnenband een stukje leeg te laten.

Stap 9. De band kan nu weer opgepompt worden. Controleer tijdens het oppompen van de band of de buitenband er goed omheen ligt.

Stap 10. Ga achter je fiets staan, je klemt de wiel tussen je benen en laat de ketting aan de achterzijde om het kleinste tandwiel zakken. Laat de fiets vervolgens voorzichtig op het wiel zakken. Ten slotte maak de snelspanner weer vast en schuif het hendeltje van de rem weer naar beneden.

Bekijk ook: Beste fietsverlichting van 2022

Een gedetailleerde video over het vervangen van een racefiets binnenband zie je hier:

 

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]