Cadanssensor: handig of ‘old school’?

Meten is weten. Een welbekende uitspraak, die zeker ook opgaat voor fietsers. Dit ‘meten’ kan tegenwoordig met allerlei verschillende sensoren. Snelheidssensoren, vermogensmeters, hartslagsensoren, noem maar op. Veel hiervan zijn nieuw, ultramodern en vrij prijzig, zoals een vermogensmeter. De cadanssensor is een sensor die al wat langer bestaat en gebruikt wordt.

Dit betekent echter niet dat het geen handige sensor is. Het meten van de cadans is waardevol voor diverse trainingen en om een constant tempo te fietsen. Combineer de waardevolle data met een relatief laag prijsje en je hebt een een stukje techniek wat erg populair is onder fietsers.

Ben jij in de markt voor een cadanssensor of wil je hier simpelweg wat meer over weten? Dan zit je hier goed. In deze guide bespreken we de voordelen van een cadanssensor, de techniek erachter en een aantal dingen waar rekening mee moet worden gehouden. Zo weet jij precies wat je moet weten voordat je de knoop doorhakt.

Cadanssensor – iets voor jou?

Cadanssensor - iets voor jou?

Waarom zou je een cadanssensor moeten aanschaffen? Wat heb je er aan? Dat is waarschijnlijk de vraag waarmee je hier bent gekomen. Ondanks het feit dat een cadanssensor vrij goedkoop is, kan die van grote waarde zijn voor het behalen van jouw fiets- en trainingsdoelen.

Voor er in kan worden gegaan op de voordelen, moet eerst worden uitgelegd wat een cadansmeter precies is. Een cadans meter meet het aantal (pedaal)omwentelingen dat wordt gemaakt per minuut (de cadans). Aan de hand van dit gegeven kan erg specifiek en doelmatig worden getraind en kan er gemakkelijker een constant en juist tempo worden gefietst.

Te hoog of te lage cadans

Cadanssensor bergen

Want dat wil nog wel eens misgaan, het fietsen in een ‘juist’ tempo. Fiets je met een te lage cadans, dan vergroot dit dat de kans op blessures en verzuren de spieren sneller. Fiets je met een te hoge cadans, dan is dit te zwaar voor je conditie en schiet je hartslag razendsnel omhoog.

Dit is wat je cadans zo belangrijk maakt. Aan de hand van een cadanssensor kan er worden bepaald of je de juiste cadans fietst – deze ligt doorgaans rond de 80 omwentelingen per minuut – én of je cadans constant is.

Daarnaast kan er ook worden geoefend aan de hand van je cadans.
Wil je je beenspieren flink trainen? Dan kun je intervallen in een lage cadans doen. Wil je beter worden in een hogere cadans om bijvoorbeeld beter te klimmen (Chris Froome-stijl!), dan kun je dit aan de hand van de informatie van de cadanssensor gemakkelijk doen.

In principe kan een cadanssensor dus handig zijn voor elke fietser, ongeacht of er nu heel serieus en intensief getraind wordt of niet. Combineer dit gegeven met het feit dat cadanssensoren tegenwoordig minder dan €50 kosten en je hebt een waardevol stukje apparatuur wat voor elke fietser een aantrekkelijke optie is.

Bekijk de modellen onder 50 euro hier

De verschillende soorten cadansmeters

De verschillende soorten cadansmeters

Tik je “cadanssensor” of “cadansmeter” in op bol.com of de website van een fietszaak, dan krijg je allerlei verschillende opties te zien.

Wat is het nu het verschil tussen deze? En hoe verschilt een cadanssensor van een snelheidssensor?

In principe zijn er twee verschillende cadansmeters te onderscheiden. Dit zijn de de cadanssensor en de combinatiesensor (cadans & snelheid).

Een normale cadanssensor is een standaard sensor die alleen de rotaties van de crankarm per minuut meet. Een zogenaamde combinatiesensor – die zowel de snelheid als de cadans meet – biedt je beide gegevens aan!

Deze meet naast de cadans namelijk ook je snelheid, dankzij een combinatie van verschillende sensoren. Dit type sensor is het meest populair maar wel duurder dan de standaard cadanssensor.

Connectiviteit

Dat een cadansmeter het aantal omwentelingen per minuut meet is allemaal leuk en aardig, maar je hebt er niets aan als je deze gegevens niet in kunt zien. Daarom moet er goed worden gelet op de zogenaamde connectiviteit van de sensor. Ofwel, hoe goed is de sensor/meter te koppelen aan andere elektronische apparaten? Bijvoorbeeld je fietscomputer, sporthorloge of smartphone?

Daarom zijn alle cadanssensoren tegenwoordig uitgerust met Bluetooth en/of ANT+.
De één is niet per se beter dan de ander, maar wat je wel moet weten is dat Bluetooth alleen verbinding kan maken met een apparaat heeft dat ook Bluetooth heeft. Hetzelfde geldt voor ANT+. Let dus goed op dat je een cadansmeter aanschaft die je ook kunt koppelen aan je fietscomputer of fietsnavigatie!

Batterijen, waterdichtheid & merken

Batterijen, waterdichtheid & merken

Naast het verschil tussen een pure cadansmeter, een ‘combi’-meter en een ANT+ of Bluetooth verbinding, zijn er nog een paar dingen waarmee rekening moet worden gehouden. Zo moet er rekening worden gehouden met de batterijen: zijn deze te vervangen wanneer ze leeg zijn? Bij sommige modellen kan dit namelijk niet. Een groot probleem is dit echter niet, aangezien de batterijen van een cadansmeter doorgaans jarenlang meegaan. Desondanks is het iets om rekening mee te houden.

Ook moet er op de waterdichtheid worden gelet.
Als het goed is zijn alle cadanssensoren- en meters spatwaterdicht (IPX7), maar het kan zeker geen kwaad om hier extra goed op te letten.

Wat je ook zult zien is dat er tal van verschillende merken zijn die allemaal hun eigen cadansmeters aanbieden. Denk hierbij aan merken zoals Garmin, Wahoo, Tacx, Tomtom, Mio, Sigma en B’Twin. In principe is geen enkel merk ‘beter’, maar houd er rekening mee dat sommige cadansmeters van een bepaald merk niet werken met een fietscomputer van een ander merk.

Daarnaast kan het ook handiger zijn om alle sensoren en dergelijke op je racefiets van eenzelfde merk te hebben. Dan zijn ze dan allemaal te koppelen zijn met de specifieke applicatie van dit merk.

Cadanssensor kopen? – Reviewed

Ben je in de markt voor een cadanssensor maar weet je nog niet echt waar je het zoeken moet? Dan zit je hier goed. Nu je op de hoogte bent van de onderlinge verschillen tussen bepaalde cadansmeter én van de overige zaken waarmee rekening moet worden gehouden, kan er een keuze worden gemaakt.

Hieronder hebben wij drie verschillende cadanssensoren kort maar krachtig uitgelicht. Zo hoef jij niet lang te zoeken maar heb je de geschikte sensor binnen no time gevonden.

B’Twin Snelheids- en cadanssensor set

B’Twin Snelheids- en cadanssensor set

Waarschijnlijk heb je al eens gehoord van B’Twin. B’Twin is een merk van Decathlon en biedt goede producten aan voor een zeer aantrekkelijke prijs. Deze set met zowel een cadans- als snelheidssensor is hier een mooi voorbeeld van. Samen kosten deze sensoren slechts €39,99!

De snelheidssensor dient bevestigt te worden op de wielnaaf, de cadansmeter op de crank. Het bevestigen gaat makkelijk en snel dankzij de meegeleverde bevestigingsmaterialen.

De metingen van beide sensoren zijn nauwkeurig. Op gebied van connectiviteit is er ook niets te klagen: de sensoren zijn uitgerust met zowel ANT+ als Bluetooth Smart. In principe is elke fietscomputer of fietsnavigatie hiermee te koppen, met uitzondering van toestellen van Wahoo of Runtastic.

Al met al zijn deze snelheids- en cadanssensoren goede sensoren die doen wat ze moeten doen. Dit doen ze ook nog eens voor een lage prijs. Dit maakt ze ideaal voor fietsers die niet alleen op zoek zijn naar een cadansmeter, maar ook naar een snelheidssensor.

bekijk actuele prijs

Voordelen
 • goedkoop
 • twee vliegen in één klap
 • te verbinden met bijna alle fietscomputers (m.u.v Wahoo en Runtastic)
 • eenvoudig te monteren
Nadelen
 • we gaan er van uit dat de sensoren waterdicht zijn, maar hier is nergens iets over te vinden

Wahoo RPM Cadanssensor

Wahoo cadanssensor

Waarschijnlijk klinkt de merknaam Wahoo je ook bekend in de oren. Wahoo is één van de giganten op gebied van elektronica voor fietsers en andere sporters. De Wahoo RPM (rounds per minute) cadanssensor is een sensor die slechts 7 gram weegt!

Met zijn prijs van €49,- is deze cadansmeter niet de goedkoopste, maar voor dit bedrag krijg je wel veel terug. Dit is voornamelijk terug te vinden in de extra’s, zoals toegang tot verschillende trainingsapps en een extra licht gewicht.

Daarnaast is de Wahoo RPM in de basis ook erg sterk. Zo zijn de metingen accuraat en is de connectiviteit (ANT+ en Bluetooth Smart!) uitstekend. Ook het bevestigen gaat zonder gedoe en is binnen enkele seconden gedaan. Je kunt de sensor zelfs aan je schoen bevestigen!

De Wahoo RPM Cadanssensor is de perfecte cadanssensor is perfect voor fietsers met een wat hoger budget die opzoek zijn naar een meter met flink wat features.

bekijk actuele prijs

Voordelen
 • toegang tot diverse applicaties van Wahoo
 • monteren is kinderspel
 • zowel ANT+ als Bluetooth Smart verbinding
 • weegt slechts 7 gram!
 • sensor kan aan de fietsschoen worden bevestigd
 • waterdichtheid van IPX7 (spatwaterdicht)
Nadelen
 • wat duurder dan de B’Twin snelheids- en cadans meter set

Suunto Bike Snelheids- en cadanssensor

Suunto Bike Snelheids- en cadanssensor

Tot slot nemen we een kijkje naar de Suunto Bike snelheids- en cadanssensor. In tegenstelling tot de eerder genoemde B’twin set of de Wahoo RPM is dit een zogenaamde combinatiemeter. Dit kleine apparaatje meet dus je snelheid, cadans en afgelegde afstand. Hiervoor betaal je wel nét wat meer, namelijk €59,-.

Laten we beginnen bij de connectiviteit: dankzij de Bluetooth Smart en ANT+ verbindingen is deze uitstekend. Het koppelen met een fietscomputer, fietsnavigatie of sporthorloge gaat eenvoudig en snel. De sensoren zijn ook te koppelen met Android of iOS. Hierdoor kun je de gemeten gegevens ook uploaden in een app zoals Strava. Ideaal als je je trainingen naderhand nog wilt analyseren.

Met zijn gewicht van 36 gram is de Suunto Bike wat zwaarder dan de Wahoo RPM, maar dit is logisch wanneer je bedenkt dat de Suunto ook je snelheid meet en dus een extra sensor heeft. Het monteren gaat eenvoudig, zowel de instructies als de bevestigingsmaterialen worden meegeleverd.

De Suunto Bike snelheids- en cadanssensor is is ideaal voor fietsers met een hoog budget die één apparaatje zoeken die de snelheid, cadans en afgelegde afstand meten. Waar wel rekening mee moet worden gehouden is het feit dat de Suunto Bike sensor niet compatibel is met de Suunto M-Serie en Suunto Quest. Ook over de waterdichtheid is niets bekend.

bekijk actuele prijs

Voordelen
 • installeren gaat makkelijk
 • drie-in-één
 • zeer accurate meting
 • werkt met ANT+ en Bluetooth signaal
Nadelen
 • niet met alle apparaten van Suunto zelf te koppen
 • niks bekend over waterdichtheid
 • aan de zware kant
 • aan de dure kant

Conclusie

Een cadanssensor of cadansmeter biedt uitkomst voor fietsers die willen werken aan hun fietsprestaties zonder bakken geld uit te geven. Het vinden van de juiste cadansmeter hoeft niet lastig te zijn, mits je rekening houdt met de hierboven genoemde zaken.

We hebben het je zelfs nóg makkelijker gemaakt door alvast drie veel verkochte sensoren voor je uit te lichten. Ben je er nog niet uit? Dan hopen we je in ieder geval in de juiste richting te hebben gestuurd.

Gebruik jij eigenlijk een cadanssensor?

Welk type gebruik je dan en ben je er tevreden over?

Heb je een vraag en/of een opmerking?

Laat het ons weten door een bericht achter te laten.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Petor

Goedemorgen
Kun je door het plaatsen van van een cadans en of speed sensor ook direct in een app zoals zwift of kinomap interactief fietsen. Ik heb nu een spinningbike zonder Bluetooth en wil graag fietsen met een van de interactieve apps die ook de data opslaan en routes aanbieden.
Petor

[GRATIS]
[GRATIS]