De beste compressiesokken voor fietsers

Compressiesokken zie je de laatste tijd steeds meer bij sporters. Hardlopers, triatleten en ook wielrenners gebruiken deze speciale sokken vaak. De reden hiervoor is simpel, de sokken verbeteren je prestaties en hebben ook nog een aantal andere voordelen.

In dit artikel kijken we naar de werking van compressiesokken, waar ze voor dienen, de voor- en nadelen, de verschillende soorten compressiekousen én helpen we je bij het kiezen van de sokken die bij jou passen.

foto product voordelen
STOX hoge energy socks Stox Energy Socks
compressiekousen
 • extra comfort tijdens het fietsen
 • minder spierpijn & sneller herstel na wielrennen
 • veel kleurstellingen
bekijk prijs (mannen)

bekijk prijs (vrouwen)

STOX Recovery Socks Stox Recovery Socks
compressiekousen
 • sneller herstel na fietsen
 • voorkomt spierpijn en kramp
 • in speciale Jumbo-Visma uitvoering
bekijk prijs (mannen)

bekijk prijs (vrouwen)

Herzog Active compressiesok Herzog Active Compressiekousen
compressiekousen
 • ideaal voor verschillende sporten
 • comfortabele kous
 • extra steun tijdens fietsen
 • beter herstel
bekijk prijs
Kiprun Run 900 compressie tubes Kiprun Run 900
compressietubes
 • betaalbaar
 • naast voor hardlopen ook geschikt voor fietsen
 • extra comfort icm beter herstel
bekijk prijs

Reviewed: de beste compressiesokken voor wielrenners van 2023

Welke compressiesokken zijn nu het beste voor wielrenners? Hieronder nemen we een kijkje naar vijf populaire compressiesokken van verschillende merken.

1. Stox Energy Socks

Stox Energy fiets sokken

De Stox Energy sokken zijn van origine bedoeld voor hardlopers. Maar ook voor wielrennen zijn ze uitstekend te gebruiken. De sokken zorgen namelijk voor minder spierpijn, meer energie en houden bovendien je voeten koel.

Deze compressiesokken beginnen, net zoals normale sokken, gewoon bij je voeten en komen tot net onder aan de knie. Hierdoor hebben de sokken een optimale werking en houden ze bovendien jouw voeten koel en fris. Net zoals alle andere compressiesokken zorgen ze ook voor veel steun aan je enkel en de achillespees. Hierdoor krijg je minder snel blessures.

De Stox Energy is in drie maten en twee kleuren verkrijgbaar. De maten zijn: Medium, Large en Extra Large. De beschikbare kleurstellingen zijn blauw-geel en zwart-blauw.

Compressiesokken van Stox worden door veel soorten sporters gebruikt. Bijna iedereen is dan ook positief over deze sokken. Zo wordt de pasvorm en het comfort van de sokken geprezen en ervaren mensen minder spierpijn en blessures wanneer ze de sokken gebruiken.

Bekijk reviews (mannen)

Bekijk prijs (vrouwen)

Voordelen
 • geweldige, nauwe pasvorm zorgt voor optimale bloedcirculatie.
Nadelen
 • de sokken zijn alleen verkrijgbaar vanaf de maat medium.

2. Stox Recovery Socks

Stox Recovery fiets sokken

De Recory compressiesokken van Stox zijn, in tegenstelling tot de Energy sokken, niet bedoeld voor tijdens het sporten. Deze sokken zijn juist voor ná het sporten. De sokken bevorderen namelijk het herstelproces van blessures, zorgen voor energieke benen na een zware rit en verlichten de spierpijn.

De sokken komen net zoals de Stox Energy sokken tot net onder aan de knie. Dit zorgt voor een optimale werking van de ‘degressieve compressie’.

De Recovery sokken zijn beschikbaar in vier maten: Small, Medium, Large en Extra Large.

Recovery compressiesokken worden vooral door hardlopers gebruikt, maar ook bij wielrenners zijn ze geliefd. Vooral bij wielrenners die wekelijks lange en intensieve ritten maken of snel last hebben van blessures zie je ze veel. Zij merken dat de sokken ervoor zorgen dat hun blessures sneller herstellen en dat ze bovendien ook blessures kunnen voorkomen. Daarnaast verlichten deze compressiesokken de spierpijn. Verder prijzen zij de steun en het comfort van de Stox Recovery sokken.

Bekijk prijs (mannen)

Bekijk prijs (vrouwen)

Voordelen
 • de sokken zorgen voor een sneller herstel bij blessures en werken bovendien preventief.
Nadelen
 • zijn alleen bedoeld voor na het fietsen.

3. Herzog Active Compressiekousen – Fiets

herzog active compressiekous

De ActiveCompressiekousen zijn simpele en efficiënte compressiekousen. Deze kousen zorgen ervoor dat je benen tijdens en na het wielrennen minder zwaar aanvoelen, zorgen voor minder spierpijn, bieden ondersteuning en zijn bovendien gemaakt van ademend materiaal. Ook voorkomen deze sokken blessures, spataderen en bloeduitstortingen.

De kousen zijn verkrijgbaar in verschillende versies: kort, lang en extra lang. Hiernaast worden de Herzog Compressiekousen in vijf maten verkocht. Qua uiterlijk zijn de kousen erg simpel: ze zijn zwart en hebben een klein ‘Herzog’ logo aan de voorkant.

Herzog Sport Compressiekousen worden alom geprezen. Vooral de nauwe pasvorm en het comfort vallen bij veel mensen in de smaak. Het feit dat de kousen ook nog eens spataderen voorkomen wordt door veel sporters gewaardeerd.

Bekijk prijs

Voordelen
 • zijn te gebruiken tijdens en na je rit.
Nadelen
 • de compressiekousen van Herzog zijn een stuk duurder dan die van de concurrentie.

4. Ironman® Calf Sleeves / Compressie Tubes

Compressie tubes ironman

Helaas wordt dit product niet meer verkocht. We raden aan om eens naar de tubes van STOX te kijken.

De Calf Sleeves van Ironman zijn de meest gebruikte compressiekousen zonder voet ter wereld. En dit is niet zonder reden. De kousen zijn enorm comfortabel en zorgen dankzij hun unieke ontwerp voor veel betere doorstroming van bloed naar je spieren. Dit zorgt voor minder verzuring en meer energie. Wat deze kousen kenmerkt is dat het zogenaamde tubes zijn. Dat houdt in dat de kousen beginnen boven de enkel.

Wat ideaal is aan deze tubes, is het feit dat je zowel tijdens als na het wielrennen kunt gebruiken. Je hebt hier dus geen aparte kousen voor nodig. Ze zijn verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en blauw.

De Ironman Calf Sleeves zijn vooral geliefd bij triatleten en wielrenners. Dit heeft deze compressietube vooral te danken aan zijn comfort, simpliciteit en unieke ontwerp. Ook prijzen veel gebruikers de goede prijs/kwaliteitsverhouding en de pasvorm.

Helaas wordt dit product niet meer verkocht. We raden aan om eens naar de tubes van STOX te kijken.

Voordeel: Te gebruiken tijdens én na het wielrennen.

Nadeel: Begint pas bij de enkel en dus niet de voet.

5. Puma Performance Kneehigh

Puma performance sportsokken

Helaas wordt dit product niet meer verkocht. We raden aan om eens naar de tubes van STOX te kijken.

De Puma Performance Kneehigh Running Sportsokken zijn speciaal ontworpen voor hardlopers. Ook voor wielrenners biedt deze sok voordelen. Zo verbetert deze de bloedcirculatie, waardoor de spieren minder snel vermoeid raken. Ook als je herstellende bent van een blessure zijn deze sokken goed te gebruiken. Ze zorgen er namelijk voor dat je sneller herstelt en voorkomen blessures in de toekomst.

Verder zijn de sokken gemaakt van ademend en vochtafdrijvend materiaal. Zelfs in de warmste omstandigheden blijven je voeten en onderbenen lang koel en fris. Puma introduceert met deze sok bovendien het zogenaamde Blister Guard systeem. Hiermee worden blaren voorkomen. Dit is vooral fijn voor hardlopers, maar ook voor wielrenners kan het geen kwaad.

De sokken zijn verkrijgbaar in het wit en zwart en in drie verschillende maten.

Veel mensen zijn fan van deze sokken, mede vanwege de goede prijs/kwaliteitsverhouding. Ook het vochtafdrijvende materiaal maakt dat deze sok erg geliefd is. Wel vonden sommige gebruikers dat deze sok niet helemaal te vergelijken is met andere compressiesokken. De Puma Performance Kneehigh lijkt volgens hen te veel op een normale sportsok.

Helaas wordt dit product niet meer verkocht. We raden aan om eens naar de wielrensokken van STOX te kijken.

Voordeel: Ademende materiaal houdt je lang droog, fris en koel.

Nadeel: Lijkt minder op andere compressiesokken en meer op ‘normale’ sportsok.

Wat zijn compressiesokken en waar dienen ze voor?

Compressiesokken zijn sokken die ervoor zorgen dat je minder snel spierpijn hebt. Vaak lopen ze tot net onder aan de knie of zelfs tot aan je dijbeen.

Ze zorgen voor een betere bloeddoorstroming, waardoor je minder snel last krijg van je spieren. Hierdoor kun je langer, verder en harder fietsen.

Ook versnellen ze het herstelproces van je spieren. Om deze redenen gebruiken steeds meer wielrenners, zowel professionele als amateurs, deze sokken.

Hoe werkt het

Compressiesokken werking

Compressiesokken maken gebruik van een technologie die ‘degressieve compressie’ heet. Dit houdt in dat de sok het strakst zit rond de voet en geleidelijk minder strak wordt hoger op het been. Dit bevordert de doorstroming van je bloed en andere stoffen. Het woord ‘compressie’  suggereert dat de sokken je benen afklemmen. Gelukkig is dit niet het geval. De compressiesokken zorgen er juist voor dat de bloedstroming wordt bevordert.

Voordelen en nadelen

In feite hebben compressiesokken drie functies, die alle drie voordelig zijn voor jou en jouw fietsprestaties.

Minder zuuropbouw

Ten eerste zorgen de sokken ervoor dat er minder melkzuur wordt opgebouwd in je spieren. Als je intensief aan het sporten bent hebben je spieren veel zuurstof nodig. Zodra er een tekort aan zuurstof is gaan je spieren melkzuur aanmaken. Dit zorgt voor kramp en spierpijn. Door compressiesokken wordt zuurstof sneller naar je spieren getransporteerd. Ook gaan verschillende stofjes in de spieren dankzij de sokken meer bewegen. Dit zorgt er beide voor dat er minder melkzuur wordt aangemaakt. Je ervaart dus minder verzuring tijdens en na je rit.

Ook als je vaak spierpijn aan je kuit of onderbeen ervaart na het fietsen bieden de compressiesokken hulp. Wetenschappers en medici zijn de precieze effecten nog steeds aan het onderzoeken maar het is alom bekend dat de sokken de spierpijn verlichten en zorgen voor een sneller herstel van de spieren.

Meer steun

Ten tweede zorgen de compressiesokken voor meer steun en minder druk op je gewrichten. Doordat de sokken zo hoog zitten ondersteunen ze je hele onderbeen en worden je gewrichten zo min mogelijk belast. Zo worden blessures voorkomen.

Comfortabel en ademend

Tot slot zijn de sokken erg comfortabel. Het materiaal van de sokken werkt ventilerend en sneldrogend. Zweet wordt snel afgevoerd, waardoor je minder snel zweterig of plakkerig aanvoelt. Bovendien passen de sokken dankzij hun nauwe pasvorm altijd perfect.

Eigenlijk hebben compressiesokken nauwelijks nadelen. Op een warme dag kunnen hoge sokken natuurlijk wel wat warm en benauwd aanvoelen, maar dankzij de ademende en zweet afvoerende eigenschappen van de sokken heb je hier geen last van.

Het verschil tussen tubes (vanaf de enkel) en compressiekousen

Fietssokken tubes

Als je hebt besloten om compressiesokken te kopen, heb je de keuze uit verschillende soorten. Zo heb je de keuze uit sokken die beginnen bij de enkel, zogenaamde tubes, en compressiesokken die beginnen bij de voeten. Vaak hebben de ‘volledige’ compressiekousen een betere werking dan de tubes omdat deze ook zorgen voor opwaartse druk vanaf de voeten. Bij tubes is dit niet het geval.

Hoe kies je de juiste compressiesokken?

Welke compressiesokken het beste bij jou passen hangt af van een aantal factoren. Wil je tubes of volledige compressiekousen? Wat voor pasvorm wil je? Wil je dat de sokken helemaal doorlopen tot aan je dijbeen of vind je tot onder aan je knie genoeg?

Verder is het aan te raden om elke 4 maanden nieuwe sokken te kopen. Het materiaal van de sokken verliest in de loop van de tijd namelijk zijn elasticiteit.

Conclusie: wel of geen compressiesokken?

Er is niet één compressiesok die er bovenuit springt. Elke sok heeft zo zijn voordelen en nadelen. Het hangt grotendeels af van jouw persoonlijke voorkeur en waarvoor je hem gaat gebruiken.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een sok die ervoor zorgt dat jouw blessure sneller herstelt? Dan is de Stox Recovery bij uitstek geschikt voor jou.

Als je meer een allround compressiesok zoekt die je zowel tijdens als na je rit kunt gebruiken, dan is de Stox Energy of de Herzog Active sok wat voor jou.

Wat voor keuze je ook maakt, we hopen je hiermee in de juiste richting te hebben gestuurd.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)