De beste fietssloten voor de elektrische fiets

Steeds meer elektrische fietsen worden gestolen. Daarom doe je er verstandig aan een goed fietsslot aan te schaffen voor je e-bike.

Maar welk fietsslot moet je hiervoor gebruiken? En is elk fietsslot geschikt voor een elektrische fiets? We zetten het hier voor je op een rijtje.

foto product voordelen
AXA defender AXA Defender ART-2
 • ART-2 Keurmerk
 • eenvoudig te gebruiken
 • te gebruiken i.c.m. kettingslot
 • betaalbaar
bekijk prijs
Hoogwaardig ART-3 Kettingslot: ABUS Ivy Steel-O-Chain ABUS Ivy Steel-O-Chain ART-3
 • ART-3 Keurmerk
 • eenvoudig te gebruiken
 • doorknippen praktisch onmogelijk door textielhoes en dikke schakels
 • textielhoes voorkomt krassen op het fietsframe
bekijk prijs
Goedkoop ART-3 kettingslot: Pro-tect Opal Pro-tect Opal ART-3
 • ART-3 Keurmerk
 • Auto-Click systeem maakt het slot gebruiken kinderspel
 • dikke schakels en textielhoes voorkomen doorknippen
 • slot zelf is beveiligd tegen boren en lockpicking
bekijk prijs

Waarom een goed fietsslot zo belangrijk is

Waarom een goed fietsslot zo belangrijk is

Het is enigszins een open deur, maar een goed fietsslot kan je uiteindelijk honderden of zelfs duizenden euro’s besparen.

Met een goed fietsslot verklein je de kans dat je fiets wordt gestolen namelijk enorm. Veel verzekeraars van e-bikes, zoals de HEMA en Unigarant, vergoeden een gestolen elektrische fiets alleen maar als deze op slot stond met een ART-2 fietsslot.

Kortom, wij raden altijd aan om een goed slot aan te schaffen.

ART Keurmerk

ART Keurmerk

Wat is een ART Keurmerk precies? Het ART Keurmerk wordt uitgegeven door de gelijknamige Stichting ART.

Verschillende organisaties, waaronder de ANWB en BOVAG, maken onderdeel uit van deze organisatie. De organisatie heeft maar één doelstelling: “het verhogen van het algemene niveau van diefstalpreventie in Nederland”.

Het keurmerk geeft met de hoeveelheid sterren aan hoe goed een slot beveiligd tegen diefstal. Voor fietsen zijn er sloten met een ART-2 en ART-3 keurmerk.

Sloten met een ART-4 keurmerk zijn vooral voor scooters, motoren en dergelijke.

Wij raden voor een fietsslot altijd een slot met minstens een ART-2 keurmerk aan. Past het binnen je budget, dan is een ART-3 fietsslot de beste keuze.

Ringslot, kettingslot of beugelslot voor je e-bike?

Sloten zijn er in allerlei soorten maten, dat weet je waarschijnlijk al. Maar waarschijnlijk weet je niet welke fietssloten meer of minder geschikt zijn voor gebruik met een e-bike.

Ringslot

E-bike ringslot

Op bijna elke fiets zit standaard een ringslot. Zo’n ringslot heeft een aantal voordelen. Zo is het onmogelijk om te vergeten dit slot mee te nemen – hij zit immers aan het frame vast.

Daarnaast is een dergelijk slot gemakkelijk te gebruiken en beschadigd deze (de lak) van de fiets niet. Echter, voor een ervaren fietsendief is het niet lastig om een standaard ringslot open te breken.

Moderne sloten met een ART-Keurmerk zijn een stuk lastiger om open te breken.

Ketting/kabelsloten

Ebike kettingslot

Naast ringsloten zijn er ook ketting/kabelsloten. De ketting of kabel rijg je door je spaken heen (net zoals een ringslot) of je bevestigd je fiets hiermee aan een paaltje.

Door je elektrische fiets te bevestigen aan de “vaste wereld” is het praktisch onmogelijk voor kwaadwillenden om de fiets te stelen.

Voor het doorknippen van een dik ketting of kabelslot is namelijk zwaar gereedschap nodig.

Vouw- of beugelslot

Vouw- of beugelslot

Een vouw- of beugelslot zijn ook mogelijke opties. Echter, deze zijn duur en onhandig (vouwslot) of simpelweg onhandig om mee te nemen (beugelslot).

Wat is nu het beste?

Wij raden aan om je fiets altijd dubbel op slot te zetten, met een ART-2 ringslot én een ART-2 kettingslot.

Fietsslot elektrische fiets kopen? Houd hier ook rekening mee

ebike fietsslot

Oké, je weet inmiddels dus dat je een ringslot en een kettingslot met minstens een ART-2 Keurmerk moet kopen als je je elektrische fiets maximaal wilt beveiligen.

Maar waar moet je nog meer rekening mee houden?

Prijs

Goedkoop is duurkoop. Dit gaat ook op voor fietssloten. Goedkope fietssloten hebben meestal geen keurmerk en zijn daardoor makkelijk open te breken door fietsendieven.

Wil je je e-bike goed beveiligen tegen diefstal, dan moet je bereid zijn om minstens €20 tot €30 uit te geven.

Lengte kettingslot

Het grootste voordeel van een kettingslot is het feit dat je de fiets hiermee aan de “vaste wereld” kunt verbinden. Hier moet de ketting zelf natuurlijk wel lang genoeg voor zijn!

Een lengte van  minimaal 85 centimeter is noodzakelijk hiervoor.

Hoe langer de ketting, hoe makkelijker je ‘m hiermee aan de vaste wereld bevestigd.

Dikte schakels / kabel

Dikte schakels / kabel

Hoe dikker de schakels van het kettingslot, hoe lastiger deze is om los te knippen. Hetzelfde geldt voor een kabelslot.

Zorg er in ieder geval voor dat het slot niet door te knippen is met licht gereedschap.

Doorgaans hoef je je hier met een ART-2 ketting- of kabelslot geen zorgen over te maken.

Cijfer of sleutel?

Cijfer of sleutel?

Dit is compleet eigen voorkeur. Heb je liever een cijferslot of een klassiek slot met een sleuteltje?

Aan jou de keuze!

Tips om diefstal van je e-bike te voorkomen

Een goed fietsslot is noodzakelijk om te voorkomen dat je (elektrische) fiets wordt gestolen, dat is inmiddels duidelijk.

Er zijn ook een aantal andere manieren waarop je de kans op diefstal of de eventuele gevolgen van diefstal kunt verkleinen:

Stap 1) Verzeker je fiets goed

Nieuwe e-bike gekocht? Sluit dan zo snel mogelijk een verzekering af. Dan rijd je na de diefstal snel op een nieuwe fiets en worden de kosten gedekt.

Stap 2) Vermijd zogenaamde fietsdiefstal-hotspots

Vermijd zogenaamde fietsdiefstal-hotspots

Gebieden rondom winkelstraten en stations staan ook wel bekend als fietsdiefstal-hotspots. Hier worden meer fietsen gestolen dan in andere gebieden.

Zet je fiets hier dus niet zomaar! Moet dit toch, zet de elektrische fiets dan in een bewaakte stalling.

Stap 3) Zet de fiets thuis in de schuur/garage

Het is gemakkelijk om je fiets voor je huis op de stoep of in de voortuin te zetten. Echter, zo vergroot je de kans dat ‘ie door een fietsendief wordt meegenomen.

Het is een stuk verstandiger om de fiets op slot in de schuur of garage te zetten.

Stap 4) E-bike met GPS-systeem

Steeds meer elektrische fietsen zijn uitgerust met een GPS-systeem. Dit systeem schrikt dieven af en zorgt ervoor dat een gestolen fiets snel teruggevonden wordt.

Reviewed: de 3 beste fietssloten voor e-bikes en speed pedelecs

Welke fietssloten moet jij nu hebben? Hieronder nemen we een kijkje naar twee populaire ringsloten én twee populaire kettingsloten. Deze zijn perfect om samen te gebruiken maar ook los van elkaar te kopen.

Een van de beste ringsloten: Axa Defender Ringslot – ART2

Axa Defender

De AXA Defender doet wat de naam suggereert: hij beschermt je fiets tegen diefstal. Het slot heeft een ART-Keurmerk van twee sterren waardoor deze lastig open te breken is. Dit heeft het ringslot te danken aan de anti-boor cilinder en de stalen beugel van gehard staal.

Aan de zijkant van het slot kan er een plug-in kabel of kettingslot worden bevestigd. Deze verkoopt AXA los. Een populair model insteekketting is de AXA RLC100. Dit kettingslot is speciaal ontworpen om te gebruiken met de AXA Defender.

Het bevestigen van de Defender gaat eenvoudig aan de hand van de standaard gemonteerde gaten in het frame van de fiets. Heeft jouw elektrische fiets deze niet, dan kun je hiervoor de AXA Flex Mount Strips aanschaffen.

Kortom, de AXA Defender Ringslot is een perfect ringslot voor mensen die genoegen nemen aan een fietsslot met een ART-2 Keurmerk. Vooral de mogelijkheid om een plug-in kettingslot aan dit ringslot te bevestigen is erg handig.

Bekijk prijs

Voordelen
 • te gebruiken met plug-in kabelslot AXA RLC100
 • ART-2 Keurmerk
 • betaalbaar
 • eenvoudig te bevestigen
Nadelen
 • geen!

Hoogwaardig ART-3 Kettingslot: ABUS Ivy Steel-O-Chain

Abus Ivy Steel-O-Chain

Een kettingslot met een ART-3 Keurmerk biedt nog meer bescherming. De ABUS Ivy Steel-O-Chain heeft schakels van één centimeter dik die praktisch onmogelijk door te knippen zijn.

Om deze schakels zit ook nog een dikke textielhoes, die het knippen nóg moeilijker maakt. Het is geen verrassing dat dit slot als ‘Beste getest’ is door de Fietsersbond!

Het slot zelf heeft een hoogwaardig cilinderslot die beschermd is tegen manipulatie en lockpicking. Ook ervaren fietsendieven hebben aan dit fietsslot een zware kluif. Het slot is te openen en sluiten met een sleuteltje.

Het ABUS Ivy kettingslot is verkrijgbaar in verschillende lengtes, van 85 tot 170 centimeter. Wil je met dit slot je elektrische fiets bevestigen aan de “vaste wereld”, dan is dat dus geen probleem.

Aan wie raden wij dit kettingslot aan? Aan iedereen met een elektrische fiets die een hoogwaardig, maximaal beveiligd ART-3 kettingslot zoeken! Houd er wel rekening mee dat dit gepaard gaat met een relatief hoge prijs van €69,95.

Bekijk prijs

Voordelen
 • ART-3 Keurmerk
 • eenvoudig te gebruiken
 • doorknippen praktisch onmogelijk door textielhoes en dikke schakels
 • textielhoes voorkomt krassen op het fietsframe
Nadelen
 • duur

Goedkoop ART-3 kettingslot: Pro-tect Opal

Pro-tect Opal kettingslot

Is je budget wat lager maar wil je toch een kettingslot met een ART-Keurmerk van drie sterren? Dan moet je de Pro-tect Opal hebben.

Dit kettingslot van het relatief onbekende merk Opal heeft dikke schakels,, een stevige textielhoes en een keurmerk van ART-3. Dit alles voor een scherpe prijs van rond de 37 euro!

Het slot zelf is beveiligd tegen lockpicking en boren. Wat opvalt aan dit kettingslot is het gebruiksgemak. Het slot is namelijk uitgerust met een zogenaamd Auto-Click systeem. Hierdoor gaat het vastmaken van de fiets een stuk gemakkelijker dan bij traditionele kettingsloten.

De Opal van Pro-tect is slechts verkrijgbaar in één lengte (100 centimeter). Dit is meestal lang genoeg om het slot te bevestigen aan een paal of fietsenrek. Een optie voor een langere ketting hadden we echter wel gewaardeerd.

De Pro-tect Opal is een goed beveiligd en scherp geprijsd ART-3 kettingslot. De enige nadelen zijn het gewicht en formaat van het slotblok en het feit dat er maar één lengte kan worden gekozen. Desondanks is dit slot zeker een aanrader!

Bekijk prijs

Voordelen
 • ART-3 Keurmerk
 • Auto-Click systeem maakt het slot gebruiken kinderspel
 • dikke schakels en textielhoes voorkomen doorknippen
 • slot zelf is beveiligd tegen boren en lockpicking
Nadelen
 • slot is zwaarder en groter dan ABUS Ivy kettingslot
 • verkrijgbaar in slechts één lengte

In het kort

Wees niet bang om goed uit te zoeken welk(e) fietsslot(en) perfect is/zijn voor jou! Het is immers een belangrijke aankoop.

Wij hopen je hier in ieder geval in de juiste richting te hebben gestuurd.

Heb je nog tips om diefstal van je e-bike te voorkomen of ben je (on)tevreden over een bepaald slot? Laat het ons weten door hieronder een berichtje achter te laten

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]