Waarom iedere fietser een fietsband reparatiesetje nodig heeft


Alternatief vervoer vinden kan natuurlijk, maar zelf je band plakken is een stuk gemakkelijker en minder tijdrovend. Om deze reden moet elke fietser een compleet fietsband reparatiesetje in huis hebben. Of je nu onderweg of thuis je band moet plakken, zo’n setje is noodzakelijk.

In dit artikel lichten we uit wat er allemaal in zo’n setje moet zitten en waar sommige fietsers rekening mee moeten houden.

Uitgelicht: 3 verschillende fietsband reparatiesets

Welke setje moet jij nu hebben? Hieronder nemen we een kijkje naar drie van de meest populaire reparatiesets op de markt. Elk van deze is gericht op verschillende fietsers.

Simson 6-delige Fietsenreparatieset

Simson 6 delige fietsenreparatieset

B’Twin Reparatieset en zadeltas 100

B’Twin Reparatieset en zadeltas 100

Lezyne Classic Tubeless Kit

Lezyne Clasic tubeless set

1. Simson 6-delige Fietsenreparatieset

Simson 6 delige fietsenreparatieset

Geschikt voor: stadsfietsers, wielrenners, mountainbikers

Deze 6-delige reparatieset van Simson is een eenvoudige, voordelige en functionele set die alles heeft wat je nodig hebt om je band te plakken. De set bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Simson lijmsolutie
  • 2 plakkers
  • knippleister
  • schuurpapier
  • buitenbandplakker
  • 3 kunststof bandenlichters

In totaal is deze set geschikt voor 12 plakbeurten. Dankzij de kunststof bandenlichters raakt de aluminium velg van het wiel niet beschadigd bij het loshalen van de buitenband.

Alle onderdelen van de set worden geleverd in een handige, compacte doos die je gemakkelijk in je schuur of garage legt.

2. B’Twin Reparatieset en zadeltas 100

B’Twin Reparatieset en zadeltas 100

Geschikt voor: wielrenners en mountainbikers die niet tubeless rijden

Als wielrenner of mountainbiker wil je je bandenreparatieset tijdens elke rit bij je hebben. Dankzij deze set heb je een groot deel van de benodigde dingen in één keer in huis.

De set bestaat uit een kleine zadeltas, een multitool en 3 bandenlichters.

Helaas is het setje niet compleet. Wat ontbreekt zijn de plakkertjes, lijm, schuurpapier en een binnenband. Al deze dingen passen met een beetje proppen in het compacte zadeltasje maar moeten dus wel los aangeschaft worden.

Dit setje is de ideale basis voor een bandenreparatieset voor onderweg. Het enige wat nog nodig is, zijn plakkertjes, lijm, schuurpapier en een of twee binnenbandjes.

3. Lezyne Classic Tubeless Kit

Lezyne Clasic tubeless set

geschikt voor: tubeless bandjes

Ten slotte is er nog de Lezyne Classic Tubeless Kit, die speciaal bedoeld is voor de fietsers onder ons die met tubeless bandjes rijden.

Deze Tubeless Kit bestaat uit vijf reparatie-pluggen en een gereedschap waarmee deze pluggen in de band te plaatsen zijn.

Dit setje past vanwege zijn compacte formaat en lage gewicht (50 gram) gemakkelijk in de kleinste zadeltasjes en rugzakjes.

Lek rijden, het is een van de grootste ergernissen als fietser. Het ene moment fiets je zonder problemen door de stad of natuur, het andere moment sta je het met pech langs de weg.

Noodzakelijk voor elke fietser

Noodzakelijk voor elke fietser

Of je nu dagelijks naar je werk fietst, of elke dag veel kilometers maakt op de racefiets, een fietsband reparatieset is altijd handig.

Immers, zodra je lek rijdt, kun je altijd terugvallen op je reparatiesetje. Hiermee voer je de noodzakelijke reparatie uit om thuis of op werk te komen.

Vervolgens kun je thuis de binnenband vervangen of besluiten om de gerepareerde binnenband nog een tijdje te gebruiken.

De vraag is niet of je reparatiesetje nodig hebt, maar wat voor reparatiesetje je nodig hebt. Verschillende fietsers hebben namelijk verschillende uitrusting, materialen, wensen en verwachtingen.

Daar waar de doorgewinterde wielrenner veel waarde hecht aan een lichtgewicht, minimalistisch setje, heeft de doorsnee fietser behoefte aan een complete, gemakkelijk te gebruiken en betaalbare set.

Wat in elke fietsband reparatieset moet zitten

Wat in elke fietsband reparatieset moet zitten

Welke onderdelen en materialen moet een fietser altijd in z’n reparatiesetje hebben zitten? We zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Bandenlichters

Wil je de binnenband plakken, dan zul je eerst de binnenband van de velg moeten halen. Dit gaat gemakkelijk met een paar bandenlichters. Deze zijn goedkoop, lichtgewicht, klein en passen gemakkelijk in de set. Bandenlichters maken daarom deel uit van haast elke  “fietsreparatieset”.

Schuurpapiertje

Om ervoor te zorgen dat het lek goed gedicht kan worden, dient het gebied rondom het lek eerst geschuurd te worden. Daarom is het belangrijk om een klein schuurpapiertje in je reparatieset te hebben. Ook deze maakt standaard onderdeel uit van fietsreparatiesets.

Solutie & stickers

Solutie & stickers

Met de zogenaamde solutie en solutiestickers dicht je het daadwerkelijke lek. Eerst breng je wat solutie (lijm) aan op het lek, waarna je met een plakkertje het lek dicht. Zorg ervoor dat je verschillende vormen en maten van deze stickers op zak hebt. Zo weet je zeker dat je haast elk lek weet te dichten.

Reserve binnenband

Niet elke lekke binnenband is te repareren. Daarom is het belangrijk dat je altijd een of twee bijpassende reserve binnenbandjes in huis of in je reparatieset hebt. Mocht het plakken van de band niet lukken, dan kun je altijd nog een compleet nieuwe binnenband gebruiken.

Optioneel: Multitool

Optioneel: Multitool

Een multitool in je setje hebben kan nooit kwaad. Het plakken van een band kan in principe zonder gereedschap, maar met een multitool kun je allerlei andere klusjes op de fiets uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het verstellen van het zadel, de pedalen, noem maar op.

Optioneel: Fietspomp(je)

Strikt genomen maakt de fietspomp geen onderdeel uit van de fietsreparatieset. Echter, de fietspomp is een essentieel onderdeel van je uitrusting.

Rijd je onderweg lek, dan heb je niets aan je geplakte of nieuwe binnenband als je deze niet weer op te pompen is. Een handige minipomp biedt dan uitkomst. Hetzelfde geldt voor thuis.

Verschillende mogelijkheden voor verschillende fietsers

Naast de hierboven genoemde must haves, zijn er nog een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Deze hangen vooral samen met wat voor “soort” fietser je bent. Wielrenners of mountainbikers hebben namelijk andere eisen en voorkeuren dan een stadsfietsers.

Wielrenners: meer reserve binnenbandjes, minipomp altijd mee

Wielrenners: meer reserve binnenbandjes, minipomp altijd mee

Onder wielrenners is het daadwerkelijke plaksetje van minder groot belang. De smalle, harde bandjes van racefietsen raken sneller lek dan die van een normale stadsfiets.

Hierdoor staan wielrenners relatief vaak langs de weg met pech. De band plakken is in dat geval niet de beste oplossing. Makkelijker is om de lekke binnenband direct te vervangen met een nieuwe.

Om deze reden moeten wielrenners altijd 1 of 2 reserve binnenbanden en een minipomp meenemen. Het meenemen van een klein plaksetje kan ook geen kwaad, voor het geval je meerdere keren lek rijdt.

Mountainbikers met tubeless banden

Mountainbikers met tubeless banden

Steeds meer mountainbikers maken gebruik van zogenaamde tubeless banden. Met deze banden rijd je bijna nooit lek.

Toch wil het in uitzonderlijke gevallen wel eens voorkomen. Deze zijn niet te repareren met een standaard reparatieset. Bij een lek dat zichzelf niet dicht, heb je een speciaal tubeless reparatiesetje nodig.

In dit setje vind je zogenaamde “tire plugs”, waarmee je het lek kunt dichten.

Reparatiesetje mee onderweg? Zadeltas of materiaalbidon ideaal

Reparatiesetje mee onderweg? Zadeltas of materiaalbidon ideaal

Ons advies is om altijd twee bandenreparatiesets te hebben. Eén uitgebreide, met genoeg spullen om je band meerdere malen te plakken. Deze bewaar je thuis, in de schuur of garage.

Deze set is ideaal voor uitgebreide reparaties of wanneer je de banden van je stadsfiets moet plakken.

Het andere setje is bedoeld voor onderweg. Deze heeft alleen de essentiële onderdelen en is compact en lichtgewicht.

Hoe je neem zo’n compact reparatiesetje nu mee?

Je hebt eigenlijk twee opties: een zadeltasje of een materiaalbidon. De materiaalbidon is vooral geschikt voor wielrenners, terwijl de zadeltas voor elke fietser ideaal is.

Mountainbikers kiezen er soms voor om hun reparatieset in hun (drink)rugzak te dragen.

Conclusie: welke fietsreparatieset is voor jou geschikt?

Dat elke fietser niet zonder fietsreparatieset kan, weten we inmiddels. Waar zo’n setje uit moet bestaan is, als het goed is, nu ook duidelijk. Mits je weet hoe je een band moet plakken, weet je je nu prima te redden wanneer je met pech in de berm staat.

Wij hopen in ieder geval dat we je met dit artikel op weg hebben geholpen én dat je je reparatieset zo min mogelijk hoeft te gebruiken!

Simson 6-delige Fietsenreparatieset

Simson 6 delige fietsenreparatieset

B’Twin Reparatieset en zadeltas 100

B’Twin Reparatieset en zadeltas 100

Lezyne Classic Tubeless Kit

Lezyne Clasic tubeless set
Wat vond je van dit artikel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]