Fietsbril aanschaffen? De belangrijkste zaken op een rijtje

Een fietsbril, het klinkt in eerste instantie niet al te belangrijk. Toch is dit een van de meest belangrijke accessoires als je gaat wielrennen, mountainbiken of simpelweg een rondje op de fiets rijdt. Veel mensen lijken dit zich echter niet te realiseren, wat natuurlijk erg jammer is. Een degelijke fietsbril heeft meerdere voordelen, maar daar later meer over. Ook zijn er meerdere aspecten waar rekening mee moet worden gehouden wanneer je aan het zoeken bent naar een nieuwe fietsbril.

Bekijk direct de beste fietsbril van 2020

Waarom heb je een goede fietsbril nodig?

Gepolariseerde fietsbril

Waarom heb je nu een goede fietsbril nodig? De eerste en meest logische reden is natuurlijk om te voorkomen dat de zon in je ogen schijnt. Dit scheelt heel wat irritatie en is bovendien een stuk veiliger.

Dan heb je nog de wind. Ongeacht of het nu windstil is of waait, zodra je op de racefiets stapt zonder bril ben je verzekerd van één feit. Namelijk, dat je door de wind of je snelheid flink last krijgt van traanogen! Dit is gemakkelijk op te lossen door een fietsbril op te zetten.

Ook regen in je ogen kan erg storend en zelfs gevaarlijk zijn. Dus, als de weg nat is of het wat regent is het ook handig om een fietsbril op te doen. Als het heel erg hard regent kun je de bril overigens het beste afdoen. Bij een flinke plensbui zie je namelijk niets meer door je natte fietsbril heen.

Fiets je wanneer het net heeft geregend? Of is de weg waarop je fietst niet de meest schone? Dan is de kans groot dat je flink wat spetters, modder, steentjes en nog meer in je gezicht krijgt. Met name tijdens mountainbiken is dit erg vervelend. Dit is gelukkig geen probleem als je een fietsbril ophebt. Heb je dat niet, dan is dat niet al te handig en kun je verwachten dat je flink wat spetters en modder in je ogen krijgt. Ook tegen vliegende beestjes biedt een fietsbril bescherming.

Tot slot is er nog een reden waarom een fietsbril voordelig kan zijn. Deze gaat niet om veiligheid of iets dergelijks, maar om het uiterlijk. Een goede, mooie fietsbril maakt je fietsoutfit helemaal af.

Bekijk het overzicht van fietsbrillen

Waarvoor ga je de bril gebruiken?

Er zijn talloze verschillende fietsbrillen. Zo heb je ook verschillende glazen: getinte en niet-getinte. Getinte glazen zijn vooral geschikt wanneer je in zonnig weer de weg op gaat. Deze glazen beschermen je ogen van het zonlicht en zorgen er daarnaast voor dat er ook niks anders in je ogen komt. Deze zijn echter een stuk minder geschikt als het wat meer bewolkt en donkerder is. Door glazen zie je dan juist minder.

Als het niet zonnig is, kun je daarom beter gebruik maken van een fietsbril met heldere glazen. Deze zijn compleet doorzichtig en bieden dus geen bescherming tegen het zonlicht. Wel wordt er zo voorkomen dat er dingen zoals wind, water, modder en meer in je ogen terechtkomen.

Kun je niet kiezen tussen getinte en niet-getinte glazen? Dat is geen probleem! Veel fietsbrillen hebben namelijk glazen die je gemakkelijk kunt loshalen en vervangen. Dan heb je natuurlijk wel 2 setjes glazen nodig, een getint setje en een helder setje.

Een fietsbril kopen: waar moet je op letten?

Wanneer je een fietsbril koopt, is het wel zo slim om met een aantal zaken rekening te houden. Denk hierbij aan het materiaal van de bril, de pasvorm, de glazen, in hoeverre de bril beschermd tegen UV stralen en meer. Door hier goed op te letten, voorkom je dat je een miskoop doet en krijg je echt waar voor je geld.

Pasvorm

Ten eerste is het van belang dat je een bril met een goede pasvorm vindt. Je ogen moet compleet zijn afgedekt door de bril. Anders kun je alsnog last gaan krijgen van de zon of kan er alsnog modder en water in je ogen komen.

Daarnaast zou het natuurlijk niet fijn zijn als de bril niet comfortabel zit. Zorg er voor dat de bril niet te strak om je hoofd zit of zorgt voor irritatie. Ook moet er op worden gelet dat de bril dicht tegen het gezicht aan zit en dat deze het zicht niet verhindert.

Bij sommigen brillen is het zo dat de pasvorm kan worden aangepast. Dit is, in het algemeen, alleen bij de duurdere modellen het geval.

UV-bescherming

UV bescherming

Misschien wel een van de belangrijkste aspecten van elke fietsbril: de mate van bescherming tegen zonlicht. Koop je een bril zonder hier op te letten, dan kan het maar zo zijn dat je met deze op alsnog last hebt van het zonlicht! Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij goedkope fietsbrillen.

Waar moet je nu precies naar zoeken qua UV-bescherming? De mate van bescherming tegen zonnestralen wordt doorgaans onderverdeeld in 5 categorieën: 0 t/m 4.

 • categorie 0: Zonnebrillen die onder deze categorie vallen filteren niet of nauwelijks het zonlicht. Het gebruik hiervan is alleen aan te raden als de zon niet schijnt, bijvoorbeeld bij bewolkt weer.
 • categorie 1: Ook deze zonnebrillen filtreren het zonlicht niet al te goed. Slechts 20 tot 40% van het zonlicht wordt tegengehouden. Een zonnebril uit deze categorie is niet aan te raden, tenzij je een heel laag budget hebt of niet verwacht met zonnig weer te gaan fietsen.
 • categorie 2: Categorie 2 zonnebrillen filtreren ongeveer 40 tot 60% van al het zonlicht. Dit is doorgaans genoeg voor een normale bril en ook voor een fietsbril is het acceptabel. Echt geweldig is het niet, na een uur kun je dus toch last gaan krijgen van je ogen.
 • categorie 3: De meeste fietszonnebrillen vallen onder deze categorie. Maar liefst 60 tot 92% van al het zonlicht wordt gefilterd, wat meer dan genoeg is. Hiermee kun je met gemak de hele dag fietsen zonder last te krijgen van je ogen. Zeer waarschijnlijk is dit de categorie fietsbril die perfect is voor Nederlandse fietsers.
 • categorie 4: Wil je echt 100% zeker weten dat je geen last krijg van je ogen? Of woon en fiets je in een heel zonnig land/gebied? Dan is een bril met categorie 4 glazen/lenzen wat voor jou. Doorgaans zijn dit soort brillen alleen bedoeld voor de meest extreme omstandigheden, zoals in hooggebergtes of in de woestijn.

Materiaal lenzen – glas, polycarbonaat of NXT polyurethaan

Normale brillen hebben glazen lenzen. Glazen lenzen zijn echter totaal niet handig voor een fietsbril. Ten eerste is het vrij zwaar. Ten tweede kan het leiden tot gevaarlijke situaties als je valt. In de glasscherven van je eigen bril terechtkomen lijkt ons in ieder geval niet al te fijn. Tot slot kun je een glazen bril niet laten vallen. Natuurlijk, het liefst laat je je fietsbril totaal niet vallen, maar toch gebeurt het soms. Bij een bril met glazen lenzen is de kans groot dat er een flinke kras of zelfs een barst op de lenzen zit.

Om deze 3 redenen zijn haast alle fietsbrillen gemaakt van kunststof, zoals polycarbonaat. Dit is lichtgewicht, relatief goedkoop en erg helder. De echte goede fietsbrillen, die de profs ook gebruiken, hebben lenzen van het hoogwaardige NXT polyurethaan. Dit materiaal heeft net zoals polycarbonaat een laag gewicht maar is daarnaast ook krasbestendig. Het nadeel van dit materiaal is dat het aan de dure kant is. Welk materiaal lens nu het beste voor jou is, hangt dus voornamelijk af van je budget.

Bekijk het overzicht van fietsbrillen

Polariserend?

Polariserend. Het is een term die je waarschijnlijk als eens eerder hebt gehoord wanneer het ging over zonnebrillen, maar wat is het eigenlijk? En is het van belang voor fietsbrillen? Een polariserende bril zorgt er voor dat je geen last hebt van schitteringen van het zonlicht. Dit is voornamelijk fijn voor mensen die bij zonnig weer het water op gaan. Het is niet voor niets dat vissers bij polariserende lenzen zweren!

Ook voor fietsers kan het handig zijn. Zo heb je minder last van een glanzend nat wegdek of vergelijkbare zaken.

Zichtveld

Onder “pasvorm” benoemden we het belang van vrij zicht al, maar hier benadrukken we dat nog eens. Let bij het aanschaffen van een fietsbril er goed op dat je alles goed kunt zien en dat je zicht niet wordt belemmert. Een breed zichtveld tijdens het fietsen is letterlijk en figuurlijk van levensbelang.

Voorkomen van condensvorming

Iedereen kent het wel: tijdens het sporten beslaat je bril. Enorm vervelend en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Om deze reden hebben veel fietsbrillen een speciale coating aan de binnenkant die condensvorming voorkomt. Hebben ze dit niet, dan hebben ze vaak genoeg ventilatie om er voor te zorgen dat het condens zich niet kan opbouwen.

Heb je desondanks toch last van condensvorming aan de binnenkant van je fietsbril? Neem dan een kijkje naar een van de vele sprays die dit probleem snel verhelpen, zoals de Aqua Sphere Antifog Solution.

Gewicht van de bril

Veel fietsers, vooral wielrenners en mountainbikers, hechten erg veel waarde aan laag gewicht. Daarom kan het gewicht van de fietsbril ook een rol spelen. Doorgaans wegen fietsbrillen evenveel, maar her en der zit er wel degelijk verschil in.

Fietsbrillen op sterkte

Heb je normaal ook een bril nodig om goed te zien? Wij raden het altijd af om met je normale bril op de fiets te stappen. De glazen lenzen kunnen tot gevaarlijke situaties leiden en als je valt gaat dit ten koste van je dure normale bril.

Je kunt in dit geval veel beter kijken naar een fietsbril op sterkte. Hier heb je twee opties: een fietsbril met speciaal geslepen lenzen of gebruik maken van een zogenaamde insert.

Fietsbril met speciaal geslepen lenzen

Veel van de lenzen van vooraanstaande merken zoals Oakley en Julbo kunnen op sterkte geslepen worden. Dit moet wel gedaan worden door de opticien en kost hierdoor een stuk meer geld. Maar zodra dit gedaan is heb je wel een fietsbril waar je perfect mee uit de voeten kunt.

Insert

Een insert is als het ware een klein mini-brilletje dat gemakkelijk achter je fietsbril kunt klemmen. Hierdoor wordt je normale fietsbril een fietsbril op sterkte. Dit is makkelijk en goedkoper dan een bril met speciale lenzen aan te schaffen. Helaas zijn deze mini-brilletjes beperkt beschikbaar en passen ze niet op alle fietsbrillen.

Gepolariseerde fietsbril – de beste prijs/kwaliteit

Gepolariseerde fietsbril

Ben je op zoek naar een veelzijdige fietsbril die niet al te veel geld kost? Dan is de gepolariseerde fietsbril van Rockbros dé bril voor jou. Wat maakt deze bril nu zo goed?

Laten we eerst maar even het grootste voordeel van deze bril noemen: de prijs. Deze fietsbril is haast belachelijk goedkoop. In eerste instantie zou je hierdoor denken dat deze fietsbril niet al te goed is, maar niets is minder waar.

De bril wordt geleverd in een brillenkoker. Daarnaast is er ook een waslijst aan accessoires die bijgeleverd worden:

 • lenzendoekje
 • lichtgewicht hoesje
 • sportbandje: handig als je met de bril gaat skiën of mountainbiken
 • insert mini – brilletje
 • verschillende lenzen (helder en getint)
 • bandje dat voorkomt dat je bril laat vallen

Dan de bril zelf. Deze ziet er erg goed uit en is in twee kleuren verkrijgbaar: blauw en rood. De pasvorm van de Rockbros fietsbril is nagenoeg perfect. Hij zit niet te strak maar ook niet te los en belemmert het zicht niet. Ook zit de bril goed tegen het gezicht aan.

Qua gewicht is de bril een middenmotor. Hij is niet ultralicht maar ook niet heel zwaar. De lenzen zijn polariserend, waardoor je geen last hebt van vervelende glinsteringen. Het feit dat bij deze bril verschillende lenzen worden geleverd, maakt deze enorm veelzijdig. Dankzij de insert is deze bril overigens ook gemakkelijk te gebruiken voor fietsers met wat mindere ogen.

Wat andere mensen vinden van deze fietsbril? Net zoals ons, waren ook veel andere fietsers enorm verrast door deze bril, met name door de prijs/kwaliteitsverhouding. Ook de vele accessoires maken dat deze fietsbril van Rockbros enorm populair is!

Natuurlijk, dit is niet de beste fietsbril die er is. Er zijn veel andere, veel duurdere, fietsbrillen die net wat beter zijn. Deze gepolariseerde fietsbril van Rockbros is echter wel een absolute best buy. Met deze bril heb je het meeste waar voor je geld!

Morgen al je eerste tocht met deze fietsbril? Klik hier

Samenvatting

Oké, een fietsbril kopen is toch niet zo simpel als je eerst zou denken. Er komen meerdere zaken bij kijken en het kan best lang duren voordat je de beste bril hebt gevonden. Wij raden daarom iedereen aan om de fietsbril van Rockbros eens te proberen, met name vanwege de prijs/kwaliteitsverhouding. Is deze bril toch niets voor jou? Dan is er nog genoeg andere keuze. Zo heb je de fietsbrillen van de Decathlon, de hoogwaardige en innovatieve brillen van Oakley en Julbo en nog veel meer.

Leuk artikel? Deel het!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!