Beste fietsbroek met zeem

Een nieuwe fietsbroek aanschaffen, dat klinkt makkelijker dan het eigenlijk is.

Want hoe weet je waar je op moet letten?

In dit artikel leggen wij stap voor stap uit waar een goede fietsbroek aan moet voldoen. Daarnaast geven we een overzicht van de beste fietsbroeken van dit moment.

Beste budget wielerbroeken met een zeem

ProductZeemMerkAfstand
Rogelli Econ ShortCoolMax zeemRogelli1-2 uurMeer informatie
Rogelli Econ ShortCoolMax zeemRogelli1-2 uurMeer informatie

Beste prijs/kwaliteit

ProductZeemMerkAfstand
Evoluzione 2 FietsbroekKiss Air ZeemCastelli2-3 uurMeer informatie
DHB Aeron fietsbroekCyTech Tour HP Super Air zeemDHB2-3 uur

Beste High-end broeken

ProductZeemMerkAfstand
Castelli Team Sky Free Aero RaceProgetto X2 Air zeemCastelli3+ uur
Castelli Endurance X2Progetto X2 Air zeemCastelli
ASSOS Korte koersbroek T.Milleshorts_S7S7-zeemASSOS3+ uurMeer informatie

Wat is het verschil tussen een fietsbroek met bretels en een zonder bretels?

De fietsbroek met bretels wordt ook wel bibshorts genoemd. Tegenwoordig zijn er verschillende stijlen bibshorts, zo heb je Urban en waist shorts. Deze zijn voorzien van een band om je middel om de broek omhoog te houden.

Tegenwoordig is er veel onderzoek gedaan naar fietsbroeken zonder bretels waardoor de druk gelijkmatig over de band verspreid kan worden. Echter geeft een broek met bretels je toch wat extra comfort tijdens lange ritten.

De meeste wielrenners die regelmatig rijden hebben meerdere fietsbroeken.

“Een goede fietsbroek is de wielrenners favoriete maatje.”

Deze kun je in de zomer, winter, lente of herfst dagen dragen. De fietsbroek wordt het beste gedragen zonder ondergoed, direct op de huid. Het materiaal is hiervoor zeer geschikt en zorgt voor een perfecte pasvorm en ventilatie.

De functie van de fietsbroek zeem

Fietsbroek zeemDe zeem is het duurste en het belangrijkste onderdeel van de fietsbroek. Het belangrijkste doel van de zeem is het ondersteunen van de zitbotjes. Een goede zeem zorgt ervoor dat je lichaam optimaal ondersteund wordt waardoor je geen last krijgt van zadelpijn.

Vroeger werden de zemen van natuurlijke materialen zoals leer gemaakt, omdat leer van nature snel uitdroogt werd deze met verschillende crèmes ingesmeerd om hem zacht te houden.

Tegenwoordig is alles een stukje makkelijker en worden er vooral synthetische materialen gebruikt. Deze materialen zijn een stuk zachter en gemakkelijker schoon te houden.

De zeem is het duurste onderdeel van de fietsbroek.

Uiteraard zijn er ook professionele broeken die wel 400 euro kunnen kosten. Een hele dure fietsbroek is niet per definitie beter maar kan wel meer comfort bieden dankzij de verschillende lagen. Deze verschillende lagen hebben ieder een aparte functie. Bijvoorbeeld een antibacteriële laag die bacteriën afstoot en ervoor zorgt dat de zeem droog blijft.

De zeem is dikker op plekken waar extra ondersteuning nodig is en dunner op plekken waar dat minder het geval is.

Tijdens het fietsen zweet je nogal, een goede zeem zorgt ervoor dat het zweet word afgevoerd en je billen droog blijven. Een natte zeem voelt dan ook erg oncomfortabel en vies aan. Een goede zeem voelt zacht en vormt zich perfect om het lichaam. Eigenlijk moet je niet eens in de gaten hebben dat er een zeem in de broek aanwezig is.

Het kan er misschien wat onwennig uit zien als je voor het eerst een fietsbroek aan hebt. Je hebt het gevoel dat andere wielrenners raar naar je kijken. Dit is natuurlijk niet het geval en hier moet je dan ook niet op letten.

Materialen

Nu je wat meer weet over de zeem is het van belang dat je ook aandacht biedt aan het materiaal van de fietsbroek. Het materiaal van de fietsbroek is flexibel en is vaak een mix tussen Nylon en Lycra. Tegenwoordig wordt er veel geëxperimenteerd met nieuwe materialen om ervoor te zorgen dat de broek extra ademt in warme omstandigheden en juiste warmte vasthoud in koudere omstandigheden. Er zijn zelfs fietsbroeken die water afstotend zijn, ideaal voor het wisselvallige Nederlandse klimaat.

Vuistregel, net zoals bij fietsschoenen, de Italiaanse merken vallen vaak een maat kleiner uit. Let dus goed op tijdens het kopen van een nieuwe fietsbroek. De Amerikaanse en Engelse merken zijn vaak weer iets ruimer.

Grip

De meeste fietsbroeken komen met extra grip aan de onderkant waardoor je de broek precies op je been kunt plaatsen zonder dat deze verschuift tijdens het fietsen. Ideaal om je tan-line te verbergen.

Bretels

De bretels worden over de schouders bevestigd en zorgen ervoor dat de broek op zijn plaats word gehouden. De juiste afstelling is van belang zodat ze niet in je huid drukken of dat je het gevoel heb dat ze in de weg zitten. De bretels moeten natuurlijk aanvoelen en na een tijdje moet je niet eens meer in de gaten hebben dat je ze draagt. Ze komen in verschillende varianten, voor mannen zijn ze wat breder. De dames bretels kunnen nogal verschillen. Sommige fabrikanten laten de bretels samenkomen in het midden voor extra ondersteuning van de borsten.

 

Fietsbroek dames

Het grote verschil tussen heren en dames fietsbroeken is voornamelijk het verschil in de afmetingen van de zeem. De vrouwen zeem is meestal een stuk smaller en korter.

Er wordt flink geëxperimenteerd met de bretels, deze hoeven niet per definitie recht omhoog te lopen maar kunnen ook weleens gekruist worden. Vaak is er ook een kliksysteem aanwezig waardoor de bretels gemakkelijk los te koppelen zijn en de broek gemakkelijk aan of uitgedaan kan worden. Dit kan ideaal zijn tijdens een bezoek aan het toilet.

Uiteraard zijn er ook fietsbroeken voor vrouwen zonder bretels. Deze speciale banden zorgen ervoor dat de druk van de band op het middel verspreidt word zodat een fietsbroek zonder bretels ook als comfortabel ervaren kan worden. Zoals je ziet wordt dus flink geëxperimenteerd om de perfecte pasvorm voor vrouwen te vinden.

Fietsbroeken voor dames:

 

Fietsbroeken voor mannen:

Assos fietsbroeken

Asos logo

Assos staat bekent als een premium fietskleding merk. Zij ontwikkelde namelijk de eerste wielerkleding in 1970.

Zij waren een van de eerste die racefietsen wilde verbeteren op het gebied van aerodynamica. Na het testen van de prestaties in een windtunnel bleek dat er nog meer winst te behalen was door strakke gladde fietskleding. En dit hebben zij doorgezet. Met perfectie in het achterhoofd en oog voor detail kun je eigenlijk ook niet fout met een Assos fietsbroek.

Castelli fietsbroeken

Castelli logo

Castelli ontwikkelt de meest innoverende fietsbroeken. Dit doen zij al vanaf 1930+. Hele bak aan ervaring dus. En dat blijkt ook wel want in 1997 introduceerde dit Italiaanse merk de eerste fietsbroek met zeem. Dit was een doorslag in de wielersport, renners konden langer en comfortabeler koersen dan voorheen. Tot op de dag van vandaag zijn zij bezig met nieuwe enerverende technieken om nieuwe stoffen te combineren voor een nog beter resultaat. Met een Castelli fietsbroek kun je bijna niet mis.

 

Leuk artikel? Deel het!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Vincent

Op diverse bikesites en fora zie ik dat een goede broek met zeem minstens €100 kost. Kun je uitleggen waarom in jullie 'overzicht van de beste wielerbroeken met een zeem' alleen vijf broeken staan van rond de €30?