Jouw mooiste fietstochten opnemen? Met een fietscamera kan het

Soms zijn je fietsavonturen zó gaaf dat je dit met anderen wilt delen of wilt kunnen vastleggen om later nog eens van te genieten. Dan heb je natuurlijk een camera nodig. In dit geval biedt een fietscamera uitkomst.

Een camera geschikt voor fietsen verschilt op een aantal punten met een normale camera. Desondanks zijn er tussen verschillende fietscamera’s ook grote verschillen. Deze verschillen zijn vooral te danken of te wijten aan de prijs van de camera en het beoogde gebruik.

Na het lezen van dit artikel snap je precies wat fietscamera’s nu onderscheidt en welke eigenschappen en functies jouw toekomstige fietscamera nodig heeft.

foto product voordelen
 GoPro Hero Black GoPro Hero 8 black
  • de perfecte camera om mountainbike of racefiets avonturen vast te leggen
  • Ultra HD 4K video opnemen met 60 frames per seconde
  • Hoge resolutie & zeer stabiel beeld (4K Cinema, Full HD (1080p), QHD (1440p), Ultra HD (4K))
  • beeldstabilisatie: ja
bekijk prijs
GoPro Hero White GoPro Hero 7
  • zeer goede resolutie (Full HD (1080p), QHD (1440p))
  • beeldstabilisatie: ja
  • goedkope variant – doet wat ie moet doen
bekijk prijs
Garmin Verb 360 camera Garmin VIRB 360
  • 360 graden videos opnemen
  • 5,7k/30fps & 4k/30fps opnemen
  • de eerste in zijn soort
bekijk prijs

Waarom een fietscamera gebruiken?

Fietscamera omgeving

Als fietser heb je vast wel momenten dat je denkt: “wat zonde dat ik dit niet vast kan leggen”. Dit kan op fietsvakantie zijn, maar ook wanneer je je vaste rondje rijdt. Natuurlijk kun je wel een foto schieten met je telefoon, maar dit legt nooit echt vast hoe mooi iets was.

Dit vastleggen moet gebeuren met een goed geschikte camera. Een normale foto- of filmcamera meenemen tijdens je rit is vanzelfsprekend niet handig om mee te nemen. Deze zijn namelijk zwaar, groot en onhandig. Nee, je hebt een specialistischer soort camera nodig.

Deze zijn niet alleen compacter en lager van gewicht, maar ook beter bestand tegen de wear and tear van het fietsen. Een goede fietscamera moet voldoen aan een aantal eisen waardoor deze geschikt is voor gebruik tijdens het fietsen.

Waar op letten

In plaats van de eerste beste camera te kopen, is het veel slimmer om eerst goed onderzoek te doen. Wat wil je allemaal met de camera, wat moet die kunnen en wat is juist niet nodig? Het zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen. Het aanschaffen van een fietscamera gaat immers gepaard met het uitgeven van soms wel honderden euro’s. Je wilt dan niet een miskoop doen.

Hieronder noemen wij kort de specificaties/eisen/eigenschappen waaraan een goede fietscamera moet voldoen. Als die aan de eisen voldoet dan weet je zeker dat de camera goed te gebruiken zal zijn, lang mee zal gaan en dat het al met al een goede investering is.

Goede beeldkwaliteit

Een van de eerste dingen waar naar moet worden gekeken bij het aanschaffen van een camera voor het fietsen, is de beeldkwaliteit. Tegenwoordig mag je van elke camera wel verwachten dat deze in HD beelden kan opnemen. De laatste jaren zijn zogenaamde 4K-kwaliteit beelden ook steeds meer de standaard geworden. Hier zul je in de toekomst dus wel meer aan hebben.

Wij beschouwen HD voor een camera anno 2019/2020 als absoluut noodzakelijk. Een camera die ook kan opnemen in 4K is ook handig voor in de toekomst, maar dit hoeft niet per se.

Vaak vergeten: geluidskwaliteit

Veel mensen vergeten bij de aanschaf van een camera om te letten op de kwaliteit van het geluid. Helaas zie je dat bij veel kleine camera’s geschikt om sporten op te nemen, waaronder fietsen, het geluid van een wat lagere kwaliteit is. Hier zijn de laatste jaren gelukkig door verschillende aanbieders zoals GoPro, Shimano en Garmin grote stappen in gemaakt.

Sommige modellen hebben echter nog een relatief slechte geluidskwaliteit. Voor sommigen van jullie zal dit niet al te veel uitmaken, voor anderen weer wel. Geef je hier wel om, vergeet hier dan niet op te letten.

Waterdichtheid

Waterdicht

Zie je het al voor je: je bent bezig om prachtige opnames te maken op je fietsvakantie maar plots word je overvallen door een plensbui. Dan zijn niet alleen je beelden verpest, maar kan het ook zo zijn dat je camera kapot is! Let daarom goed op of je camera ook waterdicht is. Vaak staat duidelijk aangegeven op de verpakking of in de handleiding.

Sommige bedrijven maken gebruik van de zogenaamde IPX classificatie code. Deze gaat van IPX0 tot en met IPX8. IPX0 staat voor totaal niet waterdicht en IPX8 staat voor complete waterdichtheid. Doorgaans wordt er gesteld dat vanaf IPX6 een product voldoende waterdicht is. Ook deze classificatie is vaak te vinden op de verpakking.

Heb je toevallig een camera die niet geheel waterdicht is of vertrouw je de hierboven genoemde classificatie niet? Op het internet maar ook in de winkel zijn tegenwoordig verschillende waterdichte houders en hoesjes te vinden voor verschillende merken camera’s. Sommige hiervan zijn zelfs zo waterdicht dat er onderwater plaatjes mee kunnen worden geschoten.

Waarschuwing: waterbestendig en waterdicht is niet hetzelfde.

Batterijduur en gemak van opladen

Wat tevens van groot belang is de batterijduur. Vaak werken actiecamera’s als volgt: pas zodra je op “opnemen” drukt zal de camera echt aanspringen. Wanneer de camera niet aan het opnemen is zit die in een soort van rustmodus waarin erg weinig accu wordt verbruikt.

Toch is het van belang om goed op te letten hoelang de batterijduur is. Vooral als je bijvoorbeeld lange opnames of een timelapse wilt maken. Sommige camera’s hebben bijvoorbeeld maar een batterijduur van 2 uur als je in HD resolutie opneemt.

Iets wat ook een rol speelt is de manier van opladen. Maakt de camera gebruik van batterijen of kun je ‘m gemakkelijk opladen met een USB-kabeltje? Ook hier moet rekening mee worden gehouden.

Gebruiksvriendelijke bediening

Niets is onhandiger dan tijdens het fietsen onhandig te moeten friemelen en klooien met knopjes. Doorgaans is de bediening van fietscamera’s logisch en intuïtief. Sommige modellen zijn soms echter nogal vrij onhandig om bijvoorbeeld met een hand te bedienen. Als fietser kun je deze het beste vermijden.

Verschillende manieren van bevestiging

Fietscamera stuur

Wanneer je je tocht fiets wil je natuurlijk wel dat de beelden stabiel zijn. Daarnaast is een stevige bevestiging ook om een andere reden handig. Namelijk, dankzij een stevige bevestiging weet je zeker dat de camera daadwerkelijk bevestigd blijft aan je fiets. Het zou doodzonde zijn als je dure fietscamera sneuvelt omdat de bevestiging niet stevig of robuust genoeg was.

Ook de plek van montage is van belang, voornamelijk voor de kwaliteit van de beelden die je gaat maken. Meestal bevestig je een fietscamera simpelweg aan het stuur. Ook kun je de camera vaak aan het zadel of de zadelpen bevestigen.

Tot slot heb je nog de bevestiging op je helm. Dit levert vaak de beste, minst schokkerige beelden op. Een nadeel is dat het er niet erg charmant uitziet.

Waar jij je camera wilt plaatsen is vooral eigen voorkeur. Wij raden aan om te kijken naar een camera die op elk van deze drie plekken bevestigd kan worden. Normaliter wordt de bevestiging meegeleverd. Als dit niet zo is, dan kun je deze verschillende soorten bevestigingen ook op het internet kopen.

Formaat en gewicht

Voor veel fietsers moeten de spullen zo klein en zo lichtgewicht mogelijk zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor een camera. Hoe compacter de camera is, hoe minder die in de weg zit. Ook gewicht speelt een (kleine) rol. Dit is vooral voor wielrenners belangrijk. Namelijk, hoe lichter de fiets hoe makkelijker je sneller kunt gaan. Vooral als er wordt gefietst in een gebied met veel hoogteverschil is dit van groot belang.

Daarom raden wij aan om een camera uit te zoeken die niet al te groot is en die niet al te zwaar is. Wat voor jou “te groot” en “te zwaar” is moet je toch echt zelf bepalen, aangezien dit per persoon nog wel eens wilt verschillen.

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van een camera is van groter belang dan de meeste mensen denken. Aangezien veel camera’s tegenwoordig opnames maken in een HD-resolutie wordt de grootte van deze bestanden als maar groter. Daarom is het belangrijk dat de camera voorzien is van flink wat opslagcapaciteit.

Vaak is de opslagcapaciteit afhankelijk van de SD-kaart waarmee de camera wordt geleverd. Het fijne van zo’n SD-kaart is dat je deze zelf kunt vervangen met een SD-kaart met een grotere opslagcapaciteit. Met zo’n kaartje kun je overigens ook de beelden op je computer of telefoon zetten.

Connectiviteit (WiFi en ANT)

Jazeker, ook camera’s zijn tegenwoordig uitgerust met allerlei high tech sensoren en verbindingen. Zo zijn sommige camera’s uitgerust met WiFi. Hierdoor kun je ze koppelen met je smartphone. Met de ANT+ sensor kan er verbinding worden gemaakt met andere sensoren, zoals die van je vermogensmeter, cadansmeter of hartslagband. Deze gegevens kunnen vervolgens worden afgebeeld op de beelden (Supervet!).

Tip: Beeldstabilisatie

Een vrij nieuwe functionaliteit waarvan sommige fietscamera’s mee zijn uitgerust is beeldstabilisatie. Als je de camera bijvoorbeeld op je stuur bevestigd hebt dan zal dit er hoe dan ook toe leiden dat de beelden vrij schokkerig zijn. Dankzij deze functionaliteit wordt dit grotendeels voorkomen.

Het werkt namelijk als volgt. De camera anticipeert op de bewegingen en compenseert hier voor. Dit zorgt ervoor dat het beeld stabiel blijft. Je video’s zullen hierdoor haarscherp zijn en niet onnodig schokkerig zijn.

De beste deal: de GoPro Hero 7

Gopro 7 fietscamera

GoPro is inmiddels al bijna 10 jaar de absolute leider op gebied van actiecamera’s. Het is dan ook geen verrassing dat de GoPro Hero 7 de meest geavanceerde fietscamera is. Daarnaast is deze camera een erg goede deal!

Wat maakt deze camera nu zo speciaal? Laten we beginnen bij de basis: de camera is erg compact en lichtgewicht. De Hero 7 weegt een fractie meer dan 100 gram (116 gram) en heeft een formaat van 3 bij 6 bij 4,5 centimeter.

Vooral op het gebied van beeldkwaliteit maakt deze camera enorm veel indruk. De camera kan namelijk in 240 frames per second, in HD of 4K kwaliteit opnemen. Dankzij de ‘hypersmooth’ beeldstabilisatie is elk beeld erg stabiel en haarscherp.

De accuduur zou, met zijn 2 uur, in eerste instantie als een nadeel kunnen worden gezien. Maar, omdat de accu gemakkelijk te vervangen is, is dit geen probleem. Je kunt simpelweg een extra accu meenemen.

Gopro 7 fietscamera waterdicht

Qua connectiviteit stelt de GoPro Hero 7 ook geen teleur. Dit kleine cameraatje is namelijk uitgerust met zowel een WiFi als een Bluetooth verbinding. Ook heeft de  Hero 7 een HDMI aansluiting. Met behulp van een HDMI-kabel kunnen de opgenomen video’s worden afgebeeld op een groter beeldscherm.

Tot slot benoemen we nog de bouwkwaliteit, de robuustheid en de mate van waterdichtheid van deze geavanceerde fietscamera. De bouwkwaliteit is uitstekend en laat eigenlijk niets te wensen over. We verwachten dat je minstens meerdere jaren plezier van deze camera zult hebben. Wat ook handig is, is dat de GoPro Hero 7 compleet bestand is tegen zowel water als stof.

Al met al is de GoPro Hero 7 de perfecte camera voor op de fiets. Dit heeft niet alleen te maken met de uitstekende kwaliteit van de camera of de verschillende functionaliteiten, maar ook met het feit dat deze camera zo populair is. Er zijn inmiddels talloze accessoires te vinden voor deze camera, bijvoorbeeld de mount om de camera op het stuur te bevestigen. Dit maakt de Hero 7 eigenlijk alleen maar handiger!

De GoPro Hero 7 wordt gebruikt door verschillende sporters wereldwijd. Ook zij zijn razend enthousiast over dit cameraatje. Zij beschrijven de Hero 7 dan ook als “Dé actiecamera voor dit sociale media tijdperk!” en zijn vooral te spreken over de prachtige beeldkwaliteit. Het is eigenlijk vrij simpel. Ben je op zoek naar een geweldige fietscamera en deze valt binnen je budget, dan ben je jezelf verplicht om de GoPro Hero 7 te kopen.

Bekijk alle specificaties van deze camera

Minder bekend alternatief met unieke 360 graden modus: de Garmin Virb 360

Er kan met vrij veel zekerheid worden gesteld dat GoPro de absolute marktleider is op gebied van action cams. Dit betekent echter niet, dat andere merken ook geen uitstekende producten maken! Een goed voorbeeld hiervan is de Virb 360 van het onder fietsers welbekende Garmin.

Naast de ‘standaard’ functies, zoals het opnemen van allerlei fietsavonturen in Full HD en 4K kwaliteit, kan deze camera nog iets bijzonders: 360 graden opnames maken. Hoe dit kleine cameraatje dit doet? De Virb 360 is voorzien van twee lenzen die een beeldhoek van 202 graden hebben. De camera hecht deze beelden automatisch aan elkaar waardoor je een naadloos 360 graden filmpje hebt!

Daarnaast is de Garmin Virb 360 voorzien van allerlei verschillende functionaliteiten. Zo heeft dit kleine cameraatje zowel een ingebouwde WiFi als een Bluetooth verbinding. Hierdoor kun je gemaakte opnames gemakkelijk versturen naar je telefoon, tablet of computer. Ook kun je de beelden livestreamen naar verscheidene social media, zoals Facebook of Instagram.

Het bedienen van de Garmin Virb 360 gaat erg gemakkelijk. De camera is namelijk te bedienen met je stem: je hoeft dus niet tijdens het fietsen te stoppen om te gaan lopen klooien met je camera.

Verder heeft de Virb 360 nog een aantal andere goede of handige eigenschappen. Zo is deze Garmin action cam compleet stof, modder- en waterdicht, heeft die een batterijduur van 1 uur (filmend) en is die voorzien van een verwisselbare accu. Ook is de camera voorzien van verschillende beeldstabilisatie sensoren die de beelden nog mooier maken. Daarnaast is er ook nog de functionaliteit om je snelheid, hoogte en andere zaken op het beeld te weergeven.

Natuurlijk moeten we “basis” zaken zoals het formaat en gewicht niet vergeten. Ook hier stelt de Garmin Virb 360 geen teleur. Met zijn lage gewicht (160 gram) en compacte formaat past die perfect op je fiets of je helm en zal die niet in de weg zitten.

Wij zijn niet de enige die fan zijn van deze 360 graden fietscamera. Ook andere gebruikers zijn erg te spreken over deze action cam van Garmin. Vooral de kwaliteit van de beelden en natuurlijk de 360 graden opnamemogelijkheden worden de hemel in geprezen.

Daarom is de keuze snel gemaakt: ben je op zoek naar een standaard fietscamera, dan is deze eigenlijk niet geschikt voor jou. Dan kun je veel beter kijken naar de Garmin Virb 360. Wil je echter een camera waarmee je ook met andere opnamemogelijkheden, zoals het maken van 360 graden opnames, kunt experimenteren? De Garmin Virb 360 zou dan een erg goede keuze zijn.

Bekijk actuele prijs

Fietscamera kiezen en kopen

Oké, je weet inmiddels waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar een camera om prachtige beelden mee te maken tijdens het fietsen. Waarschijnlijk heb je de perfecte fietscamera al gevonden dankzij onze “beste deal”. Zo niet, dan hopen we je hiermee in ieder geval in de juiste richting te hebben gestuurd.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)

[GRATIS]
[GRATIS]