Praktische tips voor fietsen in de wind

Nederland is, op een aantal plekken na, zo plat als een dubbeltje. Wil je echt klimmen, dan zul je naar Limburg, België of Duitsland moeten gaan. Iets wat wij hier in ons kikkerlandje wél hebben is veel wind. Hier is echter niet iedereen blij mee.

De wind is nu eenmaal iets waar wij als Nederlands mee moeten leven. Een fikse tegenwind tijdens je gebruikelijke rondje voelt soms meer standaard dan uitzondering. Maar hoe kun je hier nu het beste mee omgaan? Kan je het wat gemakkelijker maken voor jezelf?

Dat is wat hier zal worden behandeld. Aan de hand van een aantal herkenbare momenten illustreren we we een aantal situaties waarmee je rekening kunt houden als je tijdens winderig weer de weg op gaat. Want telkens binnen blijven als het waait is voor velen van ons geen optie. *knipoog*

“Zo hé, ik ga hard vandaag!”

fietsen snelheid

Je stapt op de fiets, fietst de straat uit en al snel heb je het gevoel dat je sneller gaat vandaag. “Huh? Hoe kan dat nou?” denk je verrast. Misschien heb je wel een erg goede dag of heeft die andere bandenspanning wel veel effect. Oké, je komt aan bij het punt dat je af moet slaan. Zodra je dit doet voel je opeens de volle wind, het is haast als een letterlijke en mentale klap in het gezicht. Op dat moment weet je: ik had wind mee, zonder dat ik het doorhad.

Als die tegenslag nog niet genoeg was, besef je je ook dat je nu tegen de wind in zal moeten fietsen. Houd met de volgende zaken rekening, dan valt het reuze mee.

Het is altijd aan te raden om eerst het weerbericht te checken voordat je op de fiets stapt. Zo weet je of er überhaupt veel wind staat en welke richting deze op is. Hier kun je vervolgens rekening mee houden tijdens je rit. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een route die wat meer verschuild is tegen de wind. Dit kan natuurlijk ook andersom: als je extra hard wilt trainen, dan is tegenwind hier handig voor. Neem dan een route waarvan je weet dat je volle wind zult moeten trotseren.

Aerodynamische wielen zijn één van de meest waardevolle upgrades die je kunt maken. Staat er echter veel wind, dan zijn deze wielen echter een stuk minder handig. Vooral bij wind van de zijkant kun je dan flink last hebben. Omdat deze wielen ‘dieper’ zijn, vangen ze meer wind, wat er toe kan leiden dat je bij een flinke windvlaag zo de berm in wordt geblazen.

Natuurlijk moet je je ook kleden naar de wind. Door een flinke tegenwind kun je het namelijk flink koud krijgen. Draag daarom een goed ondershirt en zorg ervoor dat je sowieso een windjack meeneemt. Een softshell jack is bij kouder weer ook ideaal. Een goede fietsbril is bij veel wind ook handig, zo heb je geen last van de wind van je ogen.

Wil je meer weten over fietskleding bij koud of winderig weer? Lees dan ons uitgebreide artikel over winterkleding voor fietsers en wielrenners.

Het is niet alleen van belang dat je je warm kleedt (niet te warm!), maar ook dat deze kleding goed past. Niets is vervelender dan kleding die nét een tikkeltje te groot is. Hiermee zul je namelijk veel wind vangen. Dit produceert niet alleen een bijzonder irritant geluid en gevoel, maar zorgt er ook voor dat je minder hard gaat. Er is namelijk meer luchtweerstand.

Tot slot willen we nog even benoemen dat tegenwind ook flinke gevolgen heeft voor je training. Veel manieren van trainen zijn niet meer accuraat door de wind. Gegevens zoals je gemiddelde snelheid, maximale snelheid en ook je vermogen (als je een power meter hebt) worden allemaal vertekend door de wind. Trainen op basis van je hartslag is echter nog wel effectief bij veel wind, aangezien hier alleen wordt gekeken naar de inspanning zelf, niet naar de snelheid of afstand.

Fietsen met tegenwind is goede training

Nu we het toch over trainen hebben, kunnen we net zo goed benoemen dat fietsen met veel tegenwind eigenlijk uitstekende training is. Er wordt op deze manier meer weerstand geleverd, je moet je simpelweg meer inspannen om harder te gaan. Intervaltraining is extra intensief en effectief met tegenwind.

Fiets je in een groep? Waaier rijden is de oplossing!

Als je met meerdere mensen fietst, dan kunnen de negatieve effecten van wind deels worden tegengegaan. Hoe vraag je? Nou, door in de luwte van de fietser voor je te gaan fietsen. Op deze manier houd je elkaar uit de wind. Alleen de kopman ervaart de volle tegenwind, daarom moet er ook telkens iemand anders op kop rijden.

Bij zijwind moet dit echter anders gebeuren. Dan moet er zogenaamd waaier worden gereden. Waarschijnlijk heb je de profs dit wel eens zien doen. Door als groep slim om te gaan met de zijwind, kan er veel efficiënter worden gefietst. Je houdt elkaar namelijk uit de wind, net zoals bij volle tegenwind het geval zou zijn. Het is dan van groot belang dat er wordt bepaald waar de wind vandaan komt. Dit is op een recht stuk makkelijker dan op een bochtig parcours.

Vervolgens ga je in de luwte van diegene voor je fietsen. De persoon die op kop fietst moet dus het meeste werk leveren. Daarom wordt er gerouleerd, er fietst telkens iemand anders op kop. Wil je precies weten hoe waaier rijden werkt? Kijk dan dit handige filmpje hieronder:

‘Dieper zitten’ maakt fietsen in de wind makkelijker

Heb je niet de luxe van in een groep fietsen? Ook dan is er manier om de gevolgen van de wind te minimaliseren. De oplossing is in dit geval simpel: hoe dieper (of aerodynamischer) je zit, hoe minder je last hebt van de tegenwind. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld je zadel hoger te zetten of een langere stuurpen te monteren. Zo’n aerodynamische houding is echter niet voor iedereen weggelegd, het is vaak zo dat alleen ervaren fietsers dit lang vol kunnen houden.

Fietsen met veel wind

Als Nederlanders moeten we nu eenmaal dealen met het feit dat we soms flinke tegen- of zijwind hebben. Volg je deze tips, dan heb je hier zo min mogelijk last van en zul je zijn dat je er zelfs plezier in gaat hebben!

Toch vinden het interessant om te zien wat onze lezers van fietsen in de wind vinden? Hoe proberen jullie hier het beste van te maken? Laat het ons weten door een berichtje achter te laten!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

Wesley

17 april 2020

Ik zit altijd voor over of er wind is ik fiets altijd van Beilen naar Hoogeveen een heb verall tussen Spier een Pesse flinke tegen wind vaak

Martin Wijnalda

25 februari 2023

Wat is de wind op de kant hebben in het wielrennen?