Tips voor fietsen in de zomer: zo bied je de hitte het hoofd

Wanneer je aan een fietser vraagt wat het ideale seizoen is om in te fietsen, dan zal hij of zij waarschijnlijk zeggen dat dit de lente of zomer is. Immers, je hebt geen last van een harde wind die de kop opsteekt, regen of zelfs sneeuw. Daarnaast heb je langer licht op een dag dus kan er ook ‘s avonds of in de ochtend een rit worden gemaakt. Maar fietsen in de zomer is ook niet alles, want: hoe ga je met de hitte om?

De zomer van 2019 – kende meerdere hittegolven met temperaturen tot wel 40 graden Celsius. Hoe kun je je als fietser wapenen tegen dit soort hitte? Je wilt namelijk wel kunnen fietsen met dit soort “lekker weer”. Daarom sommen we hieronder op met welke zaken je allemaal rekening moet houden wanneer je fietst in de zomer – vooral bij extreme hitte!

Waarom opletten van groot belang is
Waarom opletten van groot belang is

“Oh het is lekker weer, ik pak m’n fiets en ga even een paar uur fietsen”. Op de fiets stappen bij lekker weer is zo gedaan. Wanneer het regent, of wanneer er bewolking is, ben je toch geneigd om je rit wat beter te plannen. Daarnaast gaat er in de herfst of winter altijd wel een regen- of windjack mee, terwijl dit in de zomer niet altijd het geval is. Kortom: in de zomer let menig fietser een stuk minder op zijn voorbereiding.

Dit terwijl er ook in de zomer met allerlei zaken rekening moet worden gehouden. Zomerse onweersbuien liggen altijd op de loer, vervelend verbranden gaat sneller dan je denkt en het niet dragen van een goede fietsbril brengt allerlei risico’s met zich mee. Dit zijn allemaal zaken die erg belangrijk zijn, maar laten we praktische zaken ook niet vergeten. Deze zijn misschien niet van vitaal belang, maar maken je rit wel een stuk aangenamer

Onze tips voor fietsen in de hitte

Fietsen bij flinke hitte is niet altijd even leuk. Met het toepassen van deze tips & tricks maak je je rit een stuk aangenamer!

Tip 1: Begin lekker vroeg (of laat)

Tip 1: Begin lekker vroeg (of laat)

Je kent het vast wel: het tropenrooster. ‘S ochtends eerder opstaan om tijdens de wat koelere periode van de dag iets te doen. Gebruik deze periode om je rit te maken! Het is dan een stuk rustiger op de weg en je hebt een stuk minder last van de hitte. Hetzelfde geldt voor later in de avond fietsen.

Tip 2: Pas je rit aan

Waarschijnlijk heb je een aantal vaste rondjes rond je woonplaats. Wanneer het warm is kan het fijner zijn om je (vaste) route aan te passen of in te korten. Pak bijvoorbeeld een keer een stuk bos mee, zo heb je een stuk meer schaduw. Of kies voor een rit door een vlak, winderig gebied. Je moet dan weliswaar meer arbeid leveren, maar de gevoelstemperatuur ligt wel een stuk lager.

Tip 3: Vergeet de warming-up en cooling down niet

Zowel een warming-up als een cooling down zijn van belang, óók als het snikheet is. Op deze manier warm je spieren op, voorkom je blessures en versnel je het herstel van je spieren.

Tip 4: Loop niet te hard van stapel (doe rustig aan)

Met de opkomst van Strava en KOM’s (king of the mountain) probeert iedereen zijn persoonlijke records te verbeteren en die felbegeerde KOM te bemachtigen. Allemaal leuk en aardig, maar bewaar dit soort ambitieuze pogingen voor de dagen dat het minder warm is. Hetzelfde geldt in principe voor intensieve intervaltrainingen: deze kunnen het beste uitgevoerd worden op dagen waar het minder warm is.

Tip 5: Neem pauze wanneer nodig

Tip 5: Neem pauze wanneer nodig

Heb je het tijdens je rit zwaar? Wees dan niet bang om even pauze te nemen. Gewoon, lekker in de schaduw of op het terras. Onthoud: fietsen die je voor je plezier en fietsen in de hitte kan erg leuk zijn, mits je het relatief rustig aan doet en genoeg pauze neemt.

Tip 6: Wees altijd alert voor oververhitting

Oververhitting kan snel gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer je net iets te hard bent gegaan of te weinig hebt gedronken. Dat is de reden waarom we afraden om de volle 100% te geven in de hitte. Ook als je wat rustiger aandoet kan oververhitting plaatsvinden. Kijk hier dus goed voor uit en luister goed naar je lichaam!

De juiste fietskleding voor in de zomer

Naast het toepassen van de hier bovenstaande tips zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen, zoals het selecteren van het juiste materiaal en de juiste kleding.

Laten we beginnen met de kleding: een licht, ademend wielertenue met korte mouwen is een echte must. Natuurlijk moet er ook een korte wielerbroek met zeem worden gedragen.

Fietshandschoentjes zijn niet noodzakelijk, maar raden we wel aan. Het is van belang dat de kleding die je draagt licht is en goed ademt. Is dit niet het geval, dan is de kans op oververhitting groot.

Een dunne, ademende fietssok en ongevoerde fietsschoen heb je natuurlijk ook nodig. Een helm is absoluut noodzakelijk, ook bij deze hitte. Probeer een helm te dragen met veel ventilatie. Je mooie, glanzende aero-helm kun je met dit soort weer beter laten liggen, een helm met veel ventilatie is veel fijner. Een goede fietsbril van minimaal categorie 3 is ook benodigd.

Een dunne fietssjaal/bandana kan ook niet vergeten worden. Deze zijn ideaal voor onder de helm. Ze houden het zweet namelijk van je voorhoofd en uit de ogen! Dit is comfortabeler én veiliger.

Ondanks het warme weer raden wij altijd aan om een windjack of regenjack mee te nemen. Een zomerse onweersbui ligt altijd op de loer en kan je zomaar overvallen. Daarnaast, het meenemen van zo’n jack is een kleine moeite.

Eten, drinken en zonbescherming

Eten, drinken en zonbescherming

Tijdens en na sporten in de hitte is één ding het allerbelangrijkste: genoeg drinken. Neem daarom een extra bidonnetje mee tijdens je zomerse rit of plan een extra drinkpauze in. Zo weet je zeker dat je genoeg vloeistof binnen krijgt en niet zult uitdrogen. Hoeveel drinken je uiteindelijk moet meenemen hangt af van de duur van de rit, maar het is altijd aan te raden om twee bidons met water of sportdrank mee te nemen.

Daarnaast moet er natuurlijk ook genoeg worden gegeten. Bij ritten die langer zijn dan een uur raden wij het altijd aan om een gelletje of energiereep mee te nemen. Op deze manier krijg je geen hongerklop.

Tot slot kunnen we zonnebrand niet vergeten: in de zomer kan de hitte op zich niet alleen een gevaar zijn, maar ook het zonlicht. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar je kunt je vervelend verbranden tijdens het fietsen. Smeer je daarom goed in met zonnebrand voor en tijdens je rit. Zorg ervoor dat je een watervaste zonnebrand gebruikt. Deze zal  namelijk ook blijven werken als je flink aan het zweten bent.

Fietsen in de zomer in het kort

Fietsen in de zomer – helemaal als het erg warm is – vereist doorgaans een andere voorbereiding dan fietsen in andere seizoenen. Dit betekent echter niet dat het meer moeite hoeft te kosten. Het is namelijk ook erg leuk om in lekker weer te wielrennen. Houd je je aan de hierbovenstaande tips, neem je genoeg drinken mee en kleed je je naar de omstandigheden, dan moet het fietsen in de zomer zeker goedkomen!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)