Beste fietsendrager zonder trekhaak

Of je nu op fietsvakantie gaat of iemand met fiets en al ergens moet afzetten, een fietsendrager is enorm handig.

Maar wat doe je als je auto geen trekhaak heeft? In dat geval biedt een speciale fietsendrager die niet op je trekhaak leunt uitkomst.

In dit artikel kijken we naar de zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een fietsendrager zonder trekhaak wilt aanschaffen.

Pak deze extreem hoge kortingen tijdens de fietsendrager black friday deals

foto product voordelen
Silverstone fietsendrager Silverstone achterklepdrager
achterklep
  • Zeer scherp geprijsd
  • Geschikt voor 3 fietsen met een draagvermogen van 45kg
  • Let op: alleen geschikt voor fietsen met bovenbuis
bekijk prijs
B’Twin Drager voor op de achterklap B’Twin Drager
achterklap
  • Stevige fietsendrager, geschikt voor 3 fietsen
  • Gemakkelijk te bevestigen dankzij de duidelijke handleiding
  • Opvouwbaar
  • Let op: niet geschikt voor alle auto’s (zie review)
bekijk prijs
Mont Blanc Axis 3 XXL dakdrager Mont Blanc Axis XXL2.0
dakdrager
  • Geschikt voor een fiets van max 15 kg
  • Bevestiging gaat erg eenvoudig
  • Zeer geschikt voor lichtgewicht fietsen
  • Uitgerust met anti-diefstalslot
bekijk prijs

Dit zijn de beste fietsendragers zonder trekhaak

Weet je nog niet waar je het precies moet zoeken? Geen zorgen. Wij zetten hieronder vier verschillende fietsendragers zonder trekhaakbevestiging uiteen.

Silverstone achterklepdrager

Silverstone fietsendrager

Zoek je een scherp geprijsde fietsendrager voor op de achterklep? Dan is deze Silverstone fietsendrager zeker een te overwegen optie. Deze Silverstone fietsendrager biedt plaats voor drie fietsen en heeft een draagvermogen van maximaal 45 kilo.

Het bevestigen van de drager aan de auto doe je met spanbandjes en bevestigingsklemmen. Dankzij de rubberen bescherming wordt voorkomen dat de drager de auto beschadigd. Het bevestigen van de fiets aan de drager doe je met behulp van de bijgeleverde verstelbare riemen.

Helaas gaat het bevestigen niet zo makkelijk als we zouden willen. Dit is te wijten aan de onduidelijke handleiding.

Het naar onze mening grootste nadeel van deze drager is dat ‘ie alleen geschikt is voor fietsen met een bovenbuis. Dames stadsfietsen bijvoorbeeld, passen niet op deze drager.

Ons advies: Deze Silverstone Achterklep-fietsendrager is geschikt voor mensen die opzoek zijn naar een betaalbare fietsendrager zonder trekhaak. De drager is prima te gebruiken, maar heeft ook zijn tekortkomingen, vooral op gebied van gebruiksgemak.

Bekijk prijs

B’Twin Drager voor op de achterklap

B’Twin Drager voor op de achterklap

De “B’Twin Fietsdrager voor de achterklep” is een stevige fietsendrager die maar liefst 3 fietsen mee kan nemen. In totaal heeft deze drager een draagvermogen van maximaal 45 kilogram, 15 kilo voor elk van de drie fietsen.

In tegenstelling tot de hierboven beschreven Dunlop drager gaat het bevestigen een stuk gemakkelijker en sneller. De handleiding is duidelijk en geeft aan de hand van afbeeldingen weer hoe de drager en fietsen bevestigd moeten worden. Het bevestigen doe je aan de hand van haakjes en spanbanden.

Helaas past deze drager niet op elke auto. Check de handleiding om te kijken of ‘ie op jouw auto past.

Voor fietsen met een niet-standaard frame wordt bij deze drager een frame adapter meegeleverd. Hiermee kunnen ook deze fietsen, zoals damesfietsen, bmx’en of mountainbikes, gewoon op de drager worden geplaatst.

Ten slotte is deze fietsendrager op te vouwen, waarna die gemakkelijk in de schuur of garage kan worden opgeborgen.

Ons advies: Deze fietsdrager voor de achterklep is naar onze mening perfect voor iedereen die 2 of 3 fietsen mee wilt kunnen nemen en bereid is wat dieper in de buidel te tasten voor meer functionaliteit en kwaliteit.

Bekijk prijs

Mont Blanc Axis XXL2.0 dakdrager

Mont Blanc Axis 3 XXL dakdrager

De Mont Blanc Axis XXL2.0 is – in tegenstelling tot de Dunlop en B’Twin dragers – een dakdrager. Op deze drager past een fiets van maximaal 15 kilogram. Wil je meerdere fietsen op je dak kunnen meenemen, dan zul je een of twee extra van deze dragers moeten aanschaffen.

Het bevestigen van deze drager gaat eenvoudig, mits je een dakrails en dwars-dakliggers hebt. Het plaatsen van de fiets(en) gaat wat lastiger omdat je deze op de rails moet tillen. Met een lichtgewicht racefiets is dit geen probleem, maar met een fiets van 15 kilogram is het al een stuk lastiger. De fiets zelf kan goed en stevig worden bevestigd met bevestigingsbeugels.

Deze Mont Blanc dakdrager is voorzien van een anti-diefstalslot. Dit slot voorkomt dat je fiets zomaar van de dakdrager kan worden gehaald.

Ons advies: Wij raden een of meerdere van deze dakdragers vooral aan, aan mensen die graag een betrouwbare en beveiligde dakdrager zoeken. Houd wel rekening met het feit dat wanneer je meerdere fietsen mee wilt kunnen nemen, dit niet de goedkoopste optie is.

Bekijk prijs

Welk type fietsendrager is voor jou geschikt?

Helaas heeft niet iedere fietser een auto met trekhaak. Gelukkig is dat niet het einde van de wereld. Er  bestaan namelijk ook fietsendragers waarbij je geen trekhaak nodig hebt. Denk hierbij aan dakdragers of fietsendragers die leunen op de achterklep van de auto.

Achterklep-model of dakdrager?

Achterklep-model of dakdrager?

Wil je zo’n trekhaak aanschaffen, dan moet er wel rekening worden gehouden met een aantal zaken. Het belangrijkste is dat je een keuze maakt over welke type fietsdrager het meest geschikt is in jouw geval.

Je hebt de keus uit twee verschillende type dragers: een fietsendrager voor op het dak – ook wel de dakdrager genoemd – of een fietsendrager voor op de achterklep van de auto.

Fietsendrager voor op de achterklap

Dit type fietsendrager bevestig je aan de achterzijde van het dak en aan de achterklep van de auto. Dit gebeurt, afhankelijk van het model, met klemmen, spanbandjes en haken. Op deze manier wordt het gewicht van de (fiets)en goed verdeeld en heeft dit type fietsendrager genoeg draagkracht.

De voordelen van dit type fietsendrager zijn dat je de fietsen gemakkelijk kunt bevestigen, de drager eenvoudig te (de)monteren is en dat dit type drager op bijna elke auto past.

Een mogelijk nadeel is het feit dat dit type fietsendrager de neiging heeft om (lak)schade achter te laten op de auto. Dit heeft te maken met de plekken waarop de drager op de auto leunt. Door het gewicht van de fiets(en) komt er op deze plekken veel kracht te staan, met mogelijke schade als gevolg.

Dakdrager

De dakdrager: je ziet ‘m onderweg naar vakantie vaak en niet zonder reden. Op de dak van je auto heb je immers veel plek over! Met een goede dakdrager neem je gemakkelijk drie fietsen mee. Een bijkomend voordeel is dat je geen fietsen in je achteruitkijkspiegel hebt.

Helaas heeft een dakdrager ook nadelen. Zo is het lastig om de fiets daadwerkelijk op de drager zelf te krijgen. Een lichtgewicht racefiets moet wel lukken, maar een zwaardere stadsfiets of een e-bike is een enorme klus. Daarnaast heb je een imperial en dwars-dakliggers nodig.

Ten slotte ben je met fietsen op het dak erg hoog. Hier in Nederland is dat zelden een probleem, maar in het buitenland des te meer. Lage bruggetjes, viaducten, tunnels en tankstations zijn in sommige landen eerder regel dan uitzondering. Met een paar fietsen op het dak loop je dan meer kans op schade.

Fietsendrager zonder trekhaak kopen? Hier moet je op letten!

Fietsendrager zonder trekhaak kopen? Hier moet je op letten!

Bij de aanschaf van een fietsendrager zonder trekhaak moet er op de volgende zaken worden gelet.

1: Past ‘ie op de auto?

In eerste instantie moet er worden gekeken of de fietsendrager die je op het oog hebt wel op je auto past. Voor een dakdrager zijn een imperiaal en dwars-dakdragers noodzakelijk. Fietsendragers voor op de achterklap passen op veel verschillende auto’s. Desondanks is het verstandig om goed te kijken naar hoe deze bevestigt dient te worden en of dit ook op jouw auto kan.

2: Geschikt voor x aantal fietsen?

Welke fietsendrager geschikt is, is deels afhankelijk van hoeveel fietsen je mee wilt kunnen nemen. Stel van tevoren vast hoeveel fietsen je mee wilt kunnen nemen en maak aan de hand hiervan een keuze.

3: Geschikt voor bepaald gewicht

Niet elke fietsendrager is geschikt voor zware fietsen. Let hier dus goed op. Houd ook rekening met het feit dat er een maximaal gewicht per fiets geldt.

Bijvoorbeeld als de drager geschikt is voor drie fietsen en per fiets 15 kilogram kan dragen. Dit betekent niet dat je in plaats van drie fietsen van 15 kilo twee zwaardere fietsen mee kunt nemen.

4: Gebruiksgemak

Gebruiksgemak

Natuurlijk speelt ook gebruiksgemak een rol. Een fietsdrager die gemakkelijk te gebruiken en monteren is scheelt een hoop gedoe. De luxe fietsendragers (zonder trekhaak) zijn binnen enkele minuten bevestigd en zijn bovendien in te klappen.

Kijk ook goed naar hoe gemakkelijk de fietsen aan de drager te bevestigen zijn. Bij dakdragers is dit bijvoorbeeld een stuk lastiger dan bij andere fietsdragers.

5: Formaat banden

Reviewed: dragers zonder trekhaak

Op veel fietsendragers bevestig je je fiets door de wielen in een goot te zetten. Hierbij is het van belang dat de wielen goed in deze goot “vallen”. We zien dat dit bij fietsen met extra dikke banden – zoals mountainbikes – nog wel eens mis wil gaan.

Ben je in bezit van een mountainbike, kijk dan uit naar een drager met extra brede sleuven.

6: Extra’s

Duurdere dragers zonder trekhaak zijn vaak uitgerust met handige extra’s. Denk hierbij aan diefstalbeveiliging, extra bescherming tegen schade voor zowel de fiets als de auto, noem maar op. Bepaal voor jezelf of je bereid bent hier meer geld voor uit te trekken of niet.

Conclusie

Conclusie

Gelukkig bestaan er voor de auto’s zonder trekhaak ook fietsendragers. Zo kunnen ook mensen met zo’n auto op fietsvakantie of iemand met de fiets afzetten.

In dit artikel hebben we gekeken naar de twee types fietsdragers zonder trekhaak (dakdrager vs achterklap-drager) en met welke dingen je rekening moet houden.

Ten slotte hebben we drie fietsdragers kort uitgelicht. Wij hopen dat dit artikel behulpzaam is geweest.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Martin van Nieuwenhoven

27 november 2021

Bij een drager voor de achterklep die geschikt is voor drie fietsen met een maximum tot 45 kg, zou je in plaats van drie fietsen van 15 kilo niet twee zwaardere fietsen mee kunnen nemen die samen minder dan 45 kg wegen. Waarom zou dit niet kunnen zolang de toelaatbare maximum belasting niet wordt overschreden?