Garmin Edge 1000 review

8.2
4.1 1
Garmin

Bekijk meer afbeeldingen op: bol.com

Plus- en minpunten

 • Groot scherm (3 inch) en goed afleesbaar, ook in de zon
 • Snelle GPS bepaling van het toestel
 • Zeer gebruiksvriendelijke/gemakkelijke interface
 • Batterijduur scoort minder goed dan zijn voorganger
 • Niet compatibel met alle sensoren
 • Het is niet mogelijk om fietsprofielen aan te maken zodat je de gereden afstand per fiets kunt bijhouden

Review

Een goede uitrusting is het halve werk voor een geslaagde trip. Of het nu gaat over een vakantie van meerdere dagen of een daguitstapje, je wil natuurlijk dat alles vlekkeloos verloopt en je zonder al te veel stress op je bestemming geraakt.

Het maakt niet uit of je met de auto, de fiets of te voet bent, je wilt een fijne trip!

Garmin Edge 1000, een veelzijdig en gebruiksvriendelijk toestel is hierin bijna onmisbaar!

Garmin Edge 1000 review

Zelf ben ik een gedreven reisiger, veelal per fiets en ik schrijf dan ook met plezier een review over dit artikel. Wat mijn opmerkingen zijn na het uitvoerig testen van dit toestel dat ik cadeau kreeg nadat zijn voorganger (ook een Garmin overigens) gesneuveld was, kun je hieronder lezen.

Garmin, gekend door jong en oud als het aankomt op gebied van navigatiesystemen voor zowel wandelaar, fietser als autobestuurder, is een van de wereldleiders op het gebied van GPS-systemen.

Het is dan ook geen verrassing om vast te mogen stellen dat dit navigatiesysteem meer dan kwalitatief is en de grootste verwachtingen met verve overstijgt!

 

Introductie

Dit handige navigatiesysteem speelt handig in op de competitieve eigenschappen van (top) sporters. Of je nu in groep fietst of afzonderlijk, als sporter ben je steeds op zoek naar uitdagingen en grenzen om te verleggen. Het is altijd fijn om weten dat je jezelf kan verbeteren. Je grenzen kan verleggen en je mogelijkheden kan aftasten.

De Garmin Edge 1000 heeft het voordeel dat de kaarten reeds geïnstalleerd zijn bij aankoop. Je hoeft dus niet nog afzonderlijk te gaan uploaden of een hoop installatieprocedures te doorlopen.

Reeds vooraf geïnstalleerde kaarten zijn:

 • Andorra, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, San Marino, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Vaticaanstad.

Wens je toch nog een andere kaart, dan kan je die steeds downloaden via de website van Garmin zelf.

Met de Garmin Edge 1000 zit je dan gelijk op een goed beginpunt. Lees hieronder waarom dit navigatiesysteem mijn absolute voorkeur geniet!

Het Ontwerp

Met zijn handige formaat van 112 mm x 58 mm x 20 mm is dit een gebruiksvriendelijk en handig model. Standaard wordt deze geleverd met 2 verschillende steunen, zodat deze past op ieder stuurtype.

De aansluiting is identiek aan die van de 800-reeks. Persoonlijk vind ik niet dat het bijzonder stevig gemonteerd zit en bovendien oogt hij niet zo verfijnd als het toestel eigenlijk verdient. Persoonlijk vind ik de houder een misser.

Maar gelukkig vond ik na wat zoekwerk een andere houder die niet enkel mooier oogt, maar ook nog een stevigere basis vormt voor het navigatiesysteem.

Ook het gewicht is interessant. Met een gewicht van slechts 114,5 gram, is dit navigatiesysteem interessant voor onder meer de (semi) professionele wielrenner voor wie elke gram telt.

In Nederland regent het regelmatig, gelukkig is dat voor de Garmin geen enkel probleem. Deze fietsnavigatie is namelijk waterbestendig!

Welke activiteiten worden bijgehouden?

Zoals bij de meeste GPS-systemen kan de Edge tot wel 1000 routes opslaan. Je kan ook suggestie-routes aanvragen. Je geeft dan punt A en punt B in en het navigatiesysteem zal zelf 3 voorstellen doen. Ideaal als je eens een nieuwe route wil ontdekken of geen inspiratie hebt.

Functies

Garmin Edge 1000 maakt handig gebruik van Wifi en Bluetooth. Dat heeft als voordeel dat je eenvoudig je gsm of smartphone kan koppelen aan dit navigatiesysteem. Zo kan je onder meer sms’jes lezen op je GPS- toestel.

Let op: WhatsApp en dergelijke apps worden niet ondersteund, maar sms’jes wel.

Ook automatische updates via Wifi behoren tot de opties. Zeer interessant wanneer je bijvoorbeeld op reis bent en geen computer bij de hand hebt.

Sensoren

De Garmin Edge 1000 is beschikt over een ANT+ verbindingsmogelijkheid, wat maakt dat je alle sensoren zoals bijvoorbeeld een hartslagsensor kan koppelen met dit navigatiesysteem.

Dit heeft als voordeel dat je alle  sensoren met een ANT+ connectie kunt verbinden met de Garmin Edge 1000.

Als je de bundel aanschaft, krijg je niet enkel een Garmin Edge 1000, maar ook een hartslagmeter en de snelheids- en cadanssensor erbij.

Voorheen was deze laatste een gecombineerde sensor, werkend via magneten, maar dat is verleden tijd. De nieuwe versies werken door middel van gyroscopen.

 

Sensoren GARMIN EDGE 1000 GARMIN EDGE 810 GARMIN EDGE 510 GARMIN EDGE 500
ALTIMETER TYPE BAROMETRIC BAROMETRIC BAROMETRIC BAROMETRIC
COMPASS TYPE GPS GPS GPS GPS
OPTICAL HEART RATE SENSOR INTERNALLY Nee N/A Nee Nee
HEART RATE STRAP COMPATIBLE Ja Ja Ja Ja
ANT+ HEART RATE STRAP CAPABLE Ja Ja Ja Ja
ANT+ SPEED/CADENCE CAPABLE Ja Ja Ja Ja
ANT+ FOOTPOD CAPABLE Nee Nee Nee Nee
ANT+ POWER METER CAPABLE Ja Ja Ja Ja
ANT+ WEIGHT SCALE CAPABLE Ja Ja Ja Nee
ANT+ FITNESS EQUIPMENT (GYM) Nee Nee Nee Nee
ANT+ LIGHTING CONTROL Ja Q3 2015 Q3 2015 Nee
ANT+ BIKE RADAR INTEGRATION Ja Q3 2015 Q3 2015 Nee
ANT+ TRAINER CONTROL (FE-C) Ja Nee Nee Nee
ANT+ REMOTE CONTROL Ja Ja Ja Nee
ANT+ EBIKE COMPATIBILITY Nee Nee Nee Nee
ANT+ MUSCLE OXYGEN (I.E. MOXY/BSX) met APPS
ANT+ GEAR SHIFTING (I.E. SRAM ETAP) Ja
SHIMANO DI2 SHIFTING Ja Ja Ja Nee
BLUETOOTH SMART HR STRAP CAPABLE Nee Nee Nee Nee
BLUETOOTH SMART SPEED/CADENCE CAPABLE Nee Nee Nee Nee
BLUETOOTH SMART FOOTPOD CAPABLE Nee Nee Nee Nee
BLUETOOTH SMART POWER METER CAPABLE Nee Nee Nee Nee
TEMP RECORDING (INTERNAL SENSOR) Ja Ja Ja Ja
TEMP RECORDING (EXTERNAL SENSOR) Nee Nee Nee Nee
COMPATIBLE WITH FIRSTBEAT HR TOOLS Nee Nee Nee Ja

Accuduur

De Garmin Edge 1000 beschikt over een batterij van 1200 Mah. Garmin claimt dat je hier tot wel 14 uur gebruik van kunt maken.

In de praktijk blijkt echter dat de Garmin edge 1000 na 7 uur intensief gebruik 20% accu-duur over heeft. Wil je langer dus langer dan 7 uur fietsen zorg er dan voor dat je GLONASS en bluetooth uitschakeld. Hiermee bespaar je aanzienlijk.

Voor wie is de Garmin Edge 1000 geschikt?

De Garmin Edge 1000 onderscheidt zich van andere modellen door zijn veelzijdige karakter. Zo zijn er bijvoorbeeld maar liefst 3 verschillende versies beschikbaar, zodat er voor ieder wel wat wils is.

Garmin Edge 1000 basis

Deze richt zich voornamelijk op de sportieve fietser.

Garmin Edge 1000 performance bundel

Dit is het zelfde systeem als de Garmin Edge 1000 basis. Echter is de performance bundel ook voorzien van een snelheidssensor, hartslagmeter en cadans sensor.

Het is dus een beetje afhankelijk van het gebruik en uw verwachtingen welke bundel je nodig hebt.

Garmin Edge 1000 Explore

Deze versie richt zich voornamelijk op de recreatieve fietser. Het apparaat beschikt dan ook over een gebruikersvriendelijke interface.

Daarnaast is de Explore uitgerust met een accelero-meter, ook wel versnellingsmeter genoemd. Deze sensor houdt in de gaten of er een ongeval plaats vind. Kom je plotseling tot stilstand dan registreert de sensor een ongeval. De Explore stuurt dan automatisch een berichtje naar de contactpersoon met daarin de locatie van het ongeval. Er is echter een voorwaarde, de Garmin Edge moet wel gekoppeld zijn aan je telefoon.

 

Vergelijking met Garmin Edge 820

De Garmin Edge 1000 is het nieuwste model binnen de Edge-serie en daarmee het grote broertje van Garmin Edge 820. Wat zijn de wezenlijke verschillen tussen deze 2 versies?

Ik neem ze even onder de loep voor je.

Het eerste grote verschil zie je meteen aan het uiterlijk. Hij lijkt op geen enkel vlak op de Garmin Edge 820. De Garmin Edge 1000 is groter, maar dat stoort niet echt.

De Edge 820 is 0,9 centimeter smaller, 3,9 centimeter korter en 1 millimeter dunner.

De Garmin Edge 1000 is vooral een heel stuk sneller! Hij start meteen op en is een van de snelste GPS-systemen die ik tot op heden heb getest.

De bouwkwaliteit verdient een dikke plus! Zo is dit model verfijnt afgewerkt met onder andere een rubber afsluitkapje voor de aansluiting, wat in de 800-serie toch een enorm minpuntje was.

Bekijk de Garmin Edge 820 Review

Wat is er intern veranderd ?

Ook maakt de Garmin Edge 1000 gebruik van een betere GPS-chip. Je krijgt razendsnel een locatiebepaling, fix of herberekening, ideaal dus!

De chip ondersteunt ook GLONAS, wat misschien niet altijd vereist is, maar dit kan je ook uitschakelen wat de batterijduur dan weer ten goede komt. Zoals eerder uitgelicht.

Een andere grote verandering zie je aan het menu. Het beginmenu is gebruiksvriendelijker. Zowel de resolutie als de afmetingen van scherm zijn hoger zodat je meer informatie op een goede manier kan zien.

Je kan ook kiezen welke gegevens je wil zien tijden het fietsen. Schakel zaken die je niet interesseren uit. Je krijgt zo een overzichtelijk geheel wat het gebruiksgemak gelijk ten goede komt.

Een andere verbetering is dat er een samenwerking is met het Shimano Di2 schakelsysteem en de Garmin Edge 1000. Vereiste is hier wel dat je in het bezit bent van dit schakelsysteem uiteraard.

Een interessant gegeven vind ik zeker de Bluetooth LE (BTLE), je kan er echter geen sensoren aan koppelen, omdat dit voorlopig nog geblokkeerd wordt door Garmin, in het voordeel van hun eigen ANT+ verhaal.

Dit vind ik wel jammer omdat Bluetooth gebruikt wordt om te communiceren via je smartphone en het was in sommige gevallen toch een handige optie geweest.

Garmin Edge 1000 maakt ook handig gebruik van live tracking. Zo kunnen je vrienden vanaf thuis meekijken waar de Garmin Edge 1000- reiziger zich bevindt.

Zeer interessant voor solo-sporters en/of reizigers.

Wat krijg je?

 • Edge 1000 fietscomputer.
 • Reeds geïnstalleerde kaarten van Europa.
 • 2x steun met kwartslagbevestiging.
 • Steun voor voormontage + de nodige bevestigingsmaterialen.
 • USB-kabel.
 • Startersgids.

Heb je de performance bundel?

Dan krijg je een snelheidssensor, hartslagmeter en cadans sensor erbij.

Conclusie

De Garmin Edge 1000 kan, wat mij persoonlijk betreft, zeker ingedeeld worden bij de betere klasse navigatiesystemen. Garmin heeft een goede naam op het vlak van GPS-systemen en deze Garmin Edge 1000 doet deze naam ook alle eer aan.

Voor wie op zoek is naar een handige fietsnavigatie met de nodige snufjes, net dat ietsje meer dan een standaard navigatie, is met deze Garmin Edge 1000 goed voorzien.

Veelzijdig, handig instelbaar en vooral supersnel in berekenen en opstarten. Ideale partner voor al uw outdoor activiteiten per fiets! De Garmin Edge 1000 doet de naam van ‘topmodel’ alle eer aan!

Video - look and feel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!