Garmin Edge 1030 review

8.9
4.5 1
Garmin

Plus- en minpunten

  • De STRAVA koppeling werkt heel erg gemakkelijk
  • Eenvoudig te bedienen apparaat
  • Lange ritten fietsen dankzij de goede accu
  • Duidelijk en groot scherm
  • Oproepen worden niet op het scherm getoond.
  • Drukknoppen onderaan het scherm kunnen in de weg zitten
  • Vrij hoge prijs

Review

Garmin heeft na 3 jaar pauze een nieuwe Garmin uitgebracht: de Garmin Edge 1030.

Je zou denken dat de Garmin Edge 1000 niet completer kon zijn, maar dat is een illusie. De Garmin Edge 1030 heeft nóg meer functionaliteiten en opties.

Zo kan je met de Garmin Edge 1030 bijna een etmaal fietsen, zonder tussendoor op te hoeven laden. Niet alleen dat, het systeem heeft ook een Bluetooth Smart Sensor support en een groot breed scherm.

In dit artikel kom je meer te weten over de Garmin Edge 1030. Er wordt ingegaan op:

  • Het ontwerp
  • De montage en de installatie
  • De bediening
  • Verbindingen en koppelingen
  • Ongevallendetectie
  • Popularity Routing
  • Batterijduur
  • Waterbestendigheid
  • Vergelijking met andere Garmin fietsnavigatiesystemen

Het ontwerp

Garmin edge 1030 kleurrijke-interface

De Garmin Edge 1030 is een slank ontworpen navigatiesysteem. De zwart-witte buitenkant zegt niets over de kleurrijke interface.

Er worden felle vrolijke kleuren gebruikt. Hierdoor wordt er sterk contrast gecreëerd, waardoor het scherm goed afleesbaar is.

Wat mede een essentiële rol speelt in de leesbaarheid van het scherm, is de hoge resolutie. Bovendien heeft de Garmin Edge 1030 een 3,5 inch scherm.

De Edge 1030 heeft een vrij breed scherm, maar is toch klein van formaat. De breedte is 5,8 centimeter, de hoogte is 1,9 centimeter en de diepte is 11,4 centimeter.

De Edge 1030 is net als de andere Garmin uitvoeringen een lichtgewicht apparaat namelijk 123 gram.

Eenvoudig te monteren

Garmin edge 1030 montage

Dat de 1030 een zeer uitgerust navigatiesysteem is, blijkt al uit de spullen die je ontvangt bij de aankoop van de 1030.

Je krijgt verschillende sensoren standaard meegeleverd, waaronder de snelheidssensor, de cadanssensor en de hartslagmeter.

Deze sensoren moet je uiteraard eerst even installeren voordat je er gebruik van kan maken.

Gelukkig staat er in de meegeleverde handleiding stapsgewijs uitgelegd hoe de sensoren werken en hoe je ze moet aansluiten.

Maak je geen zorgen, je hebt geen technische knowhow nodig om deze sensoren te bevestigen.

Verder krijg je bij de aankoop van de 1030 standaard een fietssteun en een in-line flush fietssteun meegeleverd. De in-line flush fietssteun is een extra lange arm. Hierdoor heb je beter zicht op je scherm. Bovendien is het veiliger, omdat je gewoon rechtop je zadel kan blijven zitten.

In de meegeleverde handleiding staat stapsgewijs toegelicht hoe je de fietssteun monteert. Vaak monteer je deze op je fietsstuur.

Kleurrijk en eenvoudig te bedienen interface

Garmin edge 1030 kleurrijke interface

De 1030 heeft een volledig vernieuwd dashboardscherm. Het is even kleurrijk, maar iets ‘cleaner’ en moderner. Er is onder andere een mooi kleurverloop in de knoppen aangebracht.

Als je naar beneden swiped vanaf het dashboard krijg je een informatief overzicht te zien van je profiel, je batterij, je verbinding en je instellingen.

Ook kan je hier je helderheid aanpassen. Dit is een mooie aanvulling, omdat je zo bij schemer of in het donker de helderheid kan verhogen. Hierdoor blijft het scherm goed leesbaar.

Vanaf het dashboard kan je op vier kleurrijke iconen klikken. Je kan kiezen om een route in te plannen, een course kiezen, je fietsgeschiedenis of je statistieken te bekijken.

De 1030 werkt veel met visuele ondersteuning. De kaart is visueel, de layout van de dashboardschermen voor de statistieken kan je naar wens samenstellen, én er zijn verduidelijkende icoontjes die de navigatie vereenvoudigen.

Touch screen en drukknoppen

Garmin edge 1030 drukknoppen

De fietsnavigatie is te bedienen met touch screen en drukknoppen. Met de drukknoppen kan je bijvoorbeeld het apparaat aan- of uitzetten, een route starten of de timer stopzetten.

Verder is het apparaat met touch screen te bedienen. De fietsnavigatie heeft mede z’n goede reputatie te danken aan het feit dat het scherm óók in de regen goed te bedienen is.

Verbindingen en koppelingen

De 1030 is van alle markten thuis. Er zijn wel een aantal uitzonderingen wat betreft de koppelingen. Zo is de Edge niet te koppelen met Windows 95, 98, Me, Windows NT en de eerdere versies van Mac OS 10.3.

De teleurstelling krijgt amper kans om te overheersen, want de Garmin Edge 1030 is een apparaat waar je echt alle kanten mee op kan.

Je kan het apparaat aansluiten aan de computer, je smartphone en verbinding maken met Wifi, Bluetooth, ANT+ en sport-applicaties. Dan is het natuurlijk belangrijk om de koppeling met de sensoren niet te vergeten.

Bij de aankoop krijg je een usb-kabel meegeleverd. Hiermee koppel je de fietsnavigatie aan je computer. Routes inladen? Fietsgeschiedenis uploaden? Files vernietigen? Het kan allemaal.

Een mooie aanvulling van de 1030 is dat je net als de voorgangers gebruik kan maken van sport-applicaties. Met dit systeem op pad kan je gebruik maken van Strava, Strava Cycling, en TrainingPeaks.

Met beschikking over WiFi en Bluetooth kan je draadloos berichten inladen, kaarten updaten en zelfs je vriend(in) een berichtje sturen dat alles oké gaat.

Bovendien kan je je fietscollega’s eenvoudig op de hoogte houden door de geïntegreerde rider-to-rider messaging.

Een groot voordeel van de 1030 is dat je overal optimaal bereik hebt, doordat het systeem compatibel is met GPS- en GLONASS-satellieten.

Het complete pakket van de 1030

De Garmin Edge 1030 is een betere uitvoering van de 1000. Als je bekend bent met de Garmin Edge 1000 zal je veel overeenkomsten in de functionaliteiten tegenkomen. Maar de popularity routing en de rider-to-ridder messaging die ken je vast niet (en nog meer van dit soort functionaliteiten).

Alerts in noodgevallen
De Xplore is de eerste in de Garmin Edge serie die een geïntegreerd ongevallendetectie systeem heeft. De 1030 volgt hierop. Daarmee behoren beide systemen tot één van de weinige systemen die zo’n handige en veilige functionaliteit hebben.

De ongevallendetectie geeft je de mogelijkheid om in een paar klikken de juiste mensen te bereiken. In het systeem voeg je noodcontacten toe. Ben je in nood, dan ontvangen deze mensen een alert van jou met jouw locatiegegevens.

Vervolgens kan je in een handomdraai aangeven of alles oké is of dat er professionele hulp ingeschakeld moet worden. Schrik niet als je het alarm uitprobeert. Bij het inschakelen van de ongevallendetectie gaat jouw systeem ook hard loeien. Daarmee informeer je de directe omgeving eveneens dat jij in nood bent.

Grensverleggend met Live Strava

De 1030 heeft Live Strava. Tijdens het fietsen ontvang je een melding wanneer een segment start. Daarnaast kan je een wedstrijd fietsen met je ‘concullega’s’. Je kan meteen zien hoe jij het doet in vergelijking tot de andere fietsers.

Je eigen coach op zak
De Garmin Edge 1030 geeft je de mogelijkheid om altijd een coach bij je op weg te hebben. Dit is Trainingpeaks. Je krijgt een workout die je moet doorlopen. Gelukkig doe je dat niet alleen, want je hebt een trainer bij de hand.

Routes inplannen
Het feestje start wanneer je een route in gaat plannen. Met het kaartmateriaal van heel Europa kan je waar dan ook in dit continent op je fiets stappen zonder verdwaald te raken.

WiFi
Naast dat je het volledige kaartmateriaal van Europa hebt, is het ook mogelijk om gratis kaarten te updaten. Met WiFi, het goede ontvangst en het vrij grote geheugen kan je verschillende routes uploaden.

Points of Interests
Je kan op verschillende manieren een route inplannen; op basis van een gewenste locatie, bekende coördinaten, een bewaarde locatie of op basis van een interessante plek. Deze fietsnavigatie heeft namelijk ook Points of Interests!

Popularity routing
De popularity routing is een nieuwe functie in de Garmin Edge serie. Er zijn veel Garmin Edge gebruikers. Kortom, er is heel veel data over welke routes veel en weinig worden bereden. Jij kan een route selecteren op basis van de populariteit.

Surprise Me
Uiteraard mag de ‘Surprise Me’ functie niet vergeten worden. Dit is een waardevolle en verrassende toevoeging. Je krijgt 3 routes voorgeschoteld, en het is aan jou om één van die routes te rijden.

Enorm veel batterijduur
Je kan het misschien haast niet geloven, maar de 1030 heeft meer dan 40 uur aan batterijduur. Althans, je hebt dan wel extra ondersteuning nodig. De Edge gaat 20 uur mee, zonder dat je deze hoeft op te laden. Je kan een extra powerbank aanschaffen, je accu volgooien, en er nog extra 20 uur tegenaan gaan.

Dit is met name een pluspunt voor je fietsvakanties. Onderweg opladen is niet altijd overal mogelijk en even gemakkelijk. De externe accu biedt uitkomst.

Waterbestendig
De 1030 is beter bestand tegen water dan z’n voorgangers. Zelfs als het druppelt, blijft je scherm goed leesbaar en te navigeren.

Je krijgt uiteraard een beschermhoes aangeleverd om je apparaat extra bescherming te geven. Echter is deze hoes meer bedoeld om je apparaat te beschermen tegen schokken en stoten.

Waar je meer aan hebt in de regen is dat de 1030 IPX7 gecertificeerd is. De fietsnavigatie is spatwaterdicht!

Het geschikte fietserstype
De Garmin Edge 1030 is een uitgerust systeem met ontzettend veel mogelijkheden om de trainingen te optimaliseren, routes uit te zetten en je prestaties bij te houden.

Voor de recreatieve fietser is de 1030 misschien iets teveel uitgerust. Voor de fanatieke wielrenner en de competitieve fietser is de 1030 een prachtig bezit. Met ondersteuning word je door de workouts geloodst, met beschikking over Wifi kan je segmenten fietsen en de sensoren zijn je hulpmiddelen om je trainingen te perfectioneren.

Welke variant kan ik het beste kopen?

werlke Garmin edge

De Garmin Edge 1030 heeft veel verschillende voorgangers. Denk hierbij aan de Garmin Edge 820 en de Garmin Edge 1030. Voordat je geld uitgeeft aan een fietsnavigatiesysteem is het altijd goed om je te verdiepen in andere apparaten.

De Garmin Edge 1030 versus de Garmin Edge Xplore 1000

De Garmin Edge Xplore 1000 is een afgeslankte versie van de Garmin Edge 1030. De 1000 mist functionaliteiten die voor een wielrenner een groot gemis zijn, maar voor de recreatieve fietser iets is wat je gewoon kan missen.

Zo heeft de Edge Xplore 1000 geen Live Strava of ANT+ trainer control. De 1030 is op het gebied van navigatie beter onderlegd. De 1030 biedt navigatie via smartphone en waypoints. Bovendien bevat de 1030 gesproken navigatie-instructies en de 1000 niet.

Bekijk de Garmin Xplore Edge 1000 review

De Garmin Edge 1030 versus de Garmin Edge 820

De Garmin Edge 820 is een veel eerdere uitvoering van de Garmin Edge 1030. De 820 heeft minder functionaliteiten dan de 1030 en helemaal geen trainingsondersteuning. Dit zijn specs die met name voor fanatieke wielrenners een enorme must zijn.

Tevens beschikt de 820 niet over een ‘Surprise Me’ functie, heeft het geen ongevallendetectie en geen Popularity Routing. Dit zijn pluspunten voor ieder type fietser.

Bekijk de Garmin Edge 820 review

Conclusie

De Garmin Edge 1030 is een enorm uitgeruste fietsnavigatie. Je zou bijna denken dat er geen opvolger kan zijn met nóg meer functionaliteiten.

Je hebt allerlei soorten verbindingen (WiFi, ANT+ en Bluetooth), koppelingen met apps en verschillende computersystemen en trainer support mogelijkheden.

Bovendien is er op het gebied van ‘sociaal sporten’ veel te bieden. De rider-to-rider messaging, het rijden van Live Segmenten en de ongevallen detectie maken het systeem sociaal en vertrouwd en jouw sportsessies gezellig en een tikkeltje competitiever.

Als je graag wilt werken aan je conditie, je trainingen wilt perfectioneren én meer samen wilt doen (ook op afstand), dan is de 1030 wellicht iets voor jou.

De fietsnavigatie is te koop bij onder andere Bol.com.

Video - look and feel

Laat een reactie achter

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!