Garmin Edge 1040 Fietsnavigatie

9
4.5 1
Garmin

Bekijk meer afbeeldingen op: decathlon.nl

Plus- en minpunten

  • Groot, haarscherp display
  • Feilloos werkende navigatie met veel functies en opties
  • Nagenoeg oneindige trainingsmogelijkheden
  • Uitstekende connectiviteit
  • Veel veiligheidsfuncties
  • Compleet waterdicht
  • Bizar lange accuduur
  • Laadt op tijdens het fietsen dankzij zonnecellen (alleen de Solar-uitvoering)
  • Erg duur

Review

De Garmin Edge 1040 is, ten tijde van het schrijven van deze review, de jongste telg uit de razend populaire en gerenommeerde Edge fietsnavigaties van Garmin. Ook is het de langverwachte opvolger van de Garmin Edge 1030 en daarmee het nieuwe flagship model van het merk.

Maar is de Edge 1040 inderdaad beter dan zijn voorganger? Dat en meer komen in deze review allemaal aan bod.

Unboxing: Wat zit er in de doos?

Garmin Edge 1040 Box

Bestel je de Garmin Edge 1040, dan ontvang je:

  • de fietsnavigatie zelf;
  • een Standaard Mount;
  • een aerodynamisch Out-Front Mount;
  • de handleiding; en
  • een USB-a naar USB-C kabel.

Ook zijn er diverse bundel deals verkrijgbaar voor de Edge 1040. Kies je bijvoorbeeld voor de Performance-bundel, dan krijg je ook:

  • een snelheids- en cadanssensor; en
  • een HRM-Dual hartslagband.

Ten slotte is er nog de Edge 1040 Solar, een met zonne-energie op te laden variant. Deze wordt standaard geleverd met een zwarte siliconen beschermhoes en niet twee, maar drie steunen.

Afmetingen, gewicht, display en design

Ggarmin Edge 1040 Dimensies

De Garmin Edge 1040 is Garmin’s meest rijkelijk uitgeruste, meest complete en meest uitgebreide fietsnavigatie ooit. De vraag is dan ook: waar te beginnen?

Laten we starten met de minder spannende zaken, namelijk de primaire specificaties van de Edge 1040.

De ‘standaard’ Edge 1040 meet 59,3 bij 117,6 bij 20 millimeter en weegt slechts 126 gram.

Het display heeft een diagonaal van 3,5 inch (88,9 mm) en een haarscherpe resolutie van 282 bij 470 pixels. Naast een fraaie resolutie heeft het display ook een zeer hoge helderheid, waardoor die gemakkelijk af te lezen is, óók in fel zonlicht.

Dan nog het ontwerp van de Edge 1040. Deze is grotendeels gelijk gebleven. Wel zijn er kleine aanpassingen gemaakt. Neem bijvoorbeeld de witte rand om de fietscomputer (die was voorheen grijs) en de geribbelde aluminium achterkant. Over het algemeen ziet de Edge 1040 er strak, fris, modern en niet al te uitgesproken uit.

Het gebruiksgemak van de Edge 1040 is uitstekend

Garmin Edge 1040 Het Gebruiksgemak

Het is met een uitgebreide fietsnavigatie zoals de Edge 1040 altijd de vraag of deze makkelijk te gebruiken is. Er zijn immers zoveel functies, menu’s en opties, dat het mogelijk een onoverzichtelijk, lastig te gebruiken en niet intuïtief geheel vormt.

Gelukkig is dit bij de Garmin Edge 1040 allesbehalve het geval. Het touchscreen werkt simpelweg erg goed, ook in slechte weersomstandigheden en/of met handschoenen aan. Hiernaast zijn er nog drie fysieke, eenvoudig te bedienen knoppen:

  1. starten/stoppen van een rit
  2. een ‘ronde’-knop
  3. een aan- en uit knop

Ten opzichte van zijn voorganger zijn de menu’s van de Edge 1040 radicaal anders. De interface heeft nu meer weg van die van Garmin sporthorloges en is volledig aan te passen naar wens. Wij zijn hier groot fan van, aangezien je hierdoor veel flexibiliteit hebt en geen compromissen hoeft te sluiten.

Dat gezegd, de menu’s zijn gemakkelijk te navigeren, niet ingewikkeld en zijn over het algemeen intuïtief. Ben je een beetje bekend met Garmin fietsnavigaties, dan heb je de ‘1040’ binnen enkele minuten door. Zo niet, dan moet je even wennen, maar ook dan kom je er met behulp van de handleiding wel uit.

Koppelen, sensoren & mogelijke aansluitingen

Garmin Edge 1040 Koppelen

Zoals een topklasse fietscomputer betaamt is de connectiviteit van de Edge 1040 zeer goed. De GPS-fietscomputer is namelijk voorzien van Bluetooth, ANT+ en Wi-Fi sensoren en Connect IQ, is geschikt voor smartphone-meldingen en compatibel met verschillende smart trainers, kan real-time worden gekoppeld aan Garmin Connect en laat zelfs het weerbericht zien.

In principe is Edge 1040 te gebruiken met zowel iPhone als Android-telefoons, maar alleen Android-gebruikers kunnen met hun fietsnavigatie antwoord geven op SMS’jes en inkomende telefoongesprekken weigeren.

Dan de sensoren. Garmin heeft de ‘1040’ uitgerust met nagenoeg elke sensor die je kan verzinnen. Denk hierbij aan maar liefst verschillende vier navigatie-verbindingen (GPS, Glonass, Galileo en Multi-Band GNSS), een barometrische hoogtemeter, een magnetometer, een gyroscoop, versnellingsmeter en zelfs een omgevingslichtsensor.

Al deze sensoren zorgen ervoor dat…

  • de Edge 1040 te koppelen is met tal van externe sensoren en applicaties, zoals hartslagbanden, vermogensmeters, Strava, TrainingPeaks, Zwift, et cetera;
  • deze fietsnavigatie beschikt over geavanceerde, diepgaande en betrouwbare functies en functionaliteiten op gebied van navigeren, trainen en veiligheid — daarover later in deze review meer.

Wat kun je allemaal met de Garmin Edge 1040?

Uiteindelijk gaat het bij een fietsnavigatie maar om één ding, namelijk: wat kun je er allemaal mee? Hieronder zetten we onze ervaringen met de Edge 1040 in de praktijk op een rijtje.

We maken hierin onderscheid tussen de navigatiefunctie en de verschillende trainingsfuncties. Dit onderscheid is ergens artificieel, aangezien de meeste wielrenners en mountainbikers de Edge 1040 voor beiden willen gebruiken. Voor de review is het echter van belang om de trainings- en navigatiemogelijkheden los van elkaar te benaderen.

Garmin Edge 1040 Navigatie

Te beginnen met de navigatiefunctie van de Edge 1040. Qua functies kent deze fietsnavigatie simpelweg geen gelijke. De Edge 1040 heeft namelijk, naast basisdingen zoals fietskaarten en een navigatiefunctie, de volgende functies:

  • eenvoudig inladen van routes vanuit bestanden, Garmin Connect of sites van derden
  • ClimbPro beklimming details
  • gemakkelijk zoeken naar Points of Interests (POI’s) in de buurt
  • zoeken naar specifieke bestemmingen, zoals adressen, om daar naartoe te navigeren à la een TomTom
  • automatisch genereren van een rit op basis van je locatie en gewenste afstand
  • MTB-specifieke informatie, zoals trails en paadjes
  • data over drukte op specifieke stukken (zoals Google Maps)
  • Multi-band GNSS voor ultieme GPS-dekking, ook in de bergen of het bos
  • specifieke types kaarten voor verschillende ‘rittypes’ (wielrennen, gravelrijden, mountainbiken)
  • Trailforks app voor mountainbikers, inclusief Forksight-modus
  • Compatibel met Shimano Steps eBike

Hoe het navigeren werkt? Heel simpel. De navigatie werkt turn-by-turn, net zoals je navigatie in de auto werkt. Ruim voor je de daadwerkelijke afslag moet nemen krijg je op het display te zien wat de situatie is en wat je moet doen. Daarnaast rijd je constant ‘op de kaart’, zodat je in één oogopslag weet waar je bent en waar je heen moet.

In onze ervaring werkte het navigeren met de Edge 1040 simpelweg erg goed, zowel op de racefiets als op de mountainbike. De ‘1040’ vond de satelliet razendsnel, de kaarten waren duidelijk en gemakkelijk af te lezen en stuurden ons altijd de goede kant op. De GPS-verbinding was altijd nauwkeurig en wanneer we een afslag misten calculeerde de fietsnavigatie razendsnel de weg terug.

Trainen met de Garmin Edge 1040

Garmin edge 1040 Opleiding

Volgens Garmin is de Edge 1040 “het toppunt van prestaties”. Of de Edge 1040 daadwerkelijk het toppunt is durven we niet te zeggen, maar dat deze fietsnavigatie over zeer uitgebreide, zeer diepgaande trainingsfuncties beschikt staat buiten kijf.

Als we alle functies op gaan noemen zijn we nog wel even bezig. Daarom gaan we veel liever in op wat voor soort trainingen je allemaal kunt met de Edge 1040. Simpel: allemaal. Echt waar. Van intervaltrainingen tot temporitten en van fietsen op je hartslag tot heel specifiek je VO2 max trainen, met deze fietsnavigatie kan het allemaal.

En dat is niet alles. De Edge helpt je namelijk ook je trainingen in te richten en zorgt dat je beter herstelt. Zo vertellen de zogenaamde ‘stamina-inzichten’ je tijdens je rit hoeveel energie je (ongeveer) nog hebt, beveelt de power guide je vermogensdoelen aan en geeft het toestel je dagelijks workout suggesties gebaseerd op je huidige belasting en VO2 max.

Dit zijn slechts drie voorbeelden. Andere functionaliteiten zijn:

    • voedings- en hydratatie waarschuwingen
    • fietsdynamica: hoe zit je op de fiets? is een been sterker dan de ander?
    • MTB Dynamica: jumps, jump afstand, hangtime
  • warmte- en hoogte acclimatisatie: advies over hoe je je trainingen moet opbouwen in warmer weer of in de bergen, ideaal voor fietsvakantie
  • trainingsstatus: evalueert de effectiviteit van je training
  • cycling ability: bepaalt je sterke punten als fietser en waar jij op kunt verbeteren
  • te synchroniseren met Garmin Connect en apps zoals TrainingPeaks

Veiligheid hoog in het vaandel

Je ziet het steeds vaker: fietsnavigaties en fietscomputers die uitgerust zijn met allerlei veiligheidsfuncties. Persoonlijk zijn we hier groot fan van — meer veiligheid kan simpelweg nooit kwaad.

De Garmin Edge 1040 is, zover wij weten, de fietsnavigatie met de meeste veiligheidsfuncties ooit. Waarom? De Edge 1040 is niet alleen uitgerust met zaken zoals ongevaldetectie, een fietsalarm, groepsberichten en een Grouptrack-functie, maar is ook compatibel met andere Garmin-producten.

Zo is de Edge 1040 compatibel met zowel de Varia Rearview Radar als de Smart Bike Lights en kan de ‘1040’ gekoppeld worden aan de InReach-toestellen van Garmin. Met laatstgenoemde kun je via de satelliet SOS-noodberichten sturen, SMS’jes verzenden en het weerbericht ontvangen. Dit maakt de Edge 1040 ook uitermate geschikt voor fietsvakanties en bikepacking.

Overige zaken – waterdichtheid, accuduur, opladen en meer

Garmin Edge 1040 Andere Dingen

Ten slotte zijn er nog tal van andere, kleinere zaken, zoals de waterdichtheid, accuduur, het opslaggeheugen, de fietskaarten en de montage.

Waterdicht?

De Edge 1040 is, evenals zijn voorganger, compleet waterdicht (IPX7). Dit betekent dat je de ‘1040’ kunt gebruiken in de slechtste weersomstandigheden zonder je zorgen te hoeven maken. Bovendien merkten we zelf dat het touchscreen ook in de regen nog goed te gebruiken is.

Accuduur & Opladen

De accuduur is een van de grootste verschillen ten opzichte van de Edge 1030 en 1030 Plus. Met een batterijduur van 35 uur bij intensief gebruik (of 70 uur in de spaarstand) gaat de accu van de Edge 1040 namelijk bijna 50% langer mee!

In het geval van de Solar-uitvoering gaat de accu, afhankelijk van het zonlicht, zelfs 45 uur mee. In de besparingsstand kan de accuduur oplopen tot wel 100 uur.

Opladen gaat door middel van een USB-C kabeltje (meegeleverd) en duurt slechts 2 uur. Vergeten je Garmin op te laden? Geen zorgen: met 5 minuutjes laden heb je genoeg ‘peut’ voor een uur gebruik.

Opslaggeheugen

De standaard Edge 1040 heeft 32 GB aan opslaggeheugen, evenveel als zijn voorganger. Opvallend genoeg heeft de Solar-versie maar liefst 64 GB geheugen, waardoor je nog meer ritten, routes en andere zaken kunt opslaan.

Fietskaarten

Over het algemeen zijn de fietskaarten van Garmin uitstekend. Voor deze nieuwe fietsnavigatie heeft Garmin de ‘oude’ Garmin Cycle Map echter vervangen door de nóg betere Worldwide Garmin Cycle Map.

De benodigde fietskaarten worden standaard meegeleverd met het toestel, uiteraard afhankelijk van waar je woont. De kaarten worden bovendien automatisch geupdate.

Montage: keuze uit drie verschillende mounts

Je hebt, afhankelijk van je gekozen variant en bundel, keuze uit 2 of 3 mounts. Elk van deze mounts is eenvoudig te monteren aan je racefiets of mountainbike. Vervolgens draai je met één handomdraai de Edge 1040 op de mount. Simpel, muurvast en betrouwbaar — zo zien we dat graag.

Wat is het verschil tussen de standaard 1040 en de Solar?

De naam ‘Solar’ doet suggereren dat het enige verschil tussen de Edge 1040 en de Edge 1040 Solar inderdaad de aanwezigheid van de mini-zonnecellen is. Dit terwijl er wel degelijk nog andere verschillen zijn:

  • de Solar heeft een aanzienlijk langere accuduur (door de zonnecellen)
  • de standaard Edge 1040 is zo’n 9 gram lichter
  • de Solar heeft twee keer zoveel opslaggeheugen (32 vs 64 GB)
  • de Edge 1040 Solar is zo’n €150 duurder

Edge 1040 vs. Edge 1030 (Plus)

Wat zijn nu de verschillen tussen de nieuwere Edge 1040 en zijn voorganger, de Edge 1030?

Ten eerste is de batterijduur van Edge 1040 (Solar) aanzienlijk langer. Daar waar de ‘1030’ over slechts 25 tot 40 uur aan batterij beschikt, gaat de Edge 1040 35 tot 100 uur mee.

Ten tweede beschikt de Edge 1040, in tegenstelling tot zijn voorganger, over wereldwijde fietskaarten.

Daarnaast heeft Garmin de 1040 uitgerust met toffe nieuwe functies, waaronder Power Guide, Real-Time Stamina. Dit zijn waardevolle functies die naar onze mening echt wat toevoegen en waardoor de Edge 1040 zeker een streepje voor heeft.

Kortom, is de Garmin Edge 1040 een betere, meer complete fietsnavigatie dan de Edge 1030 (Plus)? In onze optiek wel. Maar de vraag blijft: is de Edge 1040 (Solar) het extra geld waard?

EINDOORDEEL: raden wij de Garmin Edge 1040 aan of niet?

Zouden wij de Garmin Edge 1040 (Solar) aanraden? Jazeker! De Edge 1040 is simpelweg de meest complete fietsnavigatie die je momenteel kunt verkrijgen. Je kunt er geweldig mee navigeren, alle soorten trainingen mee doen die je wilt en het toestel is uitgerust met alles wat je hartje begeert.

Dit komt echter tegen een prijs. Een flinke prijs. Als flagship model van de Edge-series is de Edge 1040 erg prijzig, waardoor die niet voor iedere wielrenner, mountainbiker of andere fietser te betalen is.

Past de Edge 1040 binnen je budget? Ga er dan voor. Zo niet, dan zijn er ook meer betaalbare opties, zoals de Edge 830. Heb je momenteel een Edge 1030 (Plus)? Dan zouden wij met deze GPS-fietscomputer genoegen nemen: een upgrade naar de Edge 1040 is het naar onze mening (nog) niet waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties
5 5

Ik de 1040 Solar al een 3tal weken in gebruik en ben zeer tevreden. zeker aan te raden voor lange afstanden.

5 5

Ik heb de 1040 Solar al een 3tal weken in gebruik en ben zeer tevreden. Zeker aan te raden voor lange afstanden.

5 5

Dit is mijn derde Garmin Edge . De 1030 en twee 1040 types laden heel langzaam op, van 5% naar 100% in ruim 5 uur met de lader van Garmin. Onder garantie nieuwe gekregen. Bij bikepacking kun je dat niet gebruiken. Gebruiksduur is overigens prima, Vreemd dat Garmin niet de oplaadduur in de specificaties heeft opgenomen maar wel de gebruiksduur.
Ja voor de gebruiksduur op een acculading. Nee voor de laadtijd.

Beste Chris,
Heb je weleens een nieuw kabeltje geprobeerd? Gebruik je een kort of lange kabel? Een korte kan ook weleens schelen.
Succes

Super! Het is ook echt een top fietsnavigatie! Veel fietsplezier gewenst.