Garmin Edge 20 review

8.5
4.3 1
Garmin

Plus- en minpunten

  • Extreem licht gewicht van 25 gram
  • Goede prijs-kwaliteit verhouding
  • Het bijhouden van de trainingen via de stopwatch is vrij eenvoudig
  • Simpele interface, maar wel duidelijk
  • Het model is niet te koppelen met externe sensoren
  • De Garmin Edge 20 is alleen te bedienen met drukknoppen
  • De fietsnavigatie is alleen te koppelen met de app Garmin Connect
  • Routes zijn alleen via Garmin Connect verkrijgbaar

Review

Als jij veel waardering hebt voor de Garmin Edge 25, dan heb je dat vast ook voor de Garmin Edge 20. Simplisme is de basis. De Garmin Edge 20 is in alles minimaal, in gewicht, in grootte, maar ook in functionaliteiten. Juist om de enorme eenvoud wordt de Edge 20 gewaardeerd.

Tijd om eens te duiken in dit technisch eenvoudig apparaat. In dit artikel leer je het volgende over de Garmin Edge 20 kennen:

Eenvoudig ontwerp en licht in gewicht

Zoals gezegd is alles aan de Garmin Edge 20 minimaal, net als de Edge 25. Het gewicht en de resolutie zijn identiek aan die van de Edge 25.

Met een gewicht van 25 gram behoort deze fietsnavigatie tot de aller lichtste klassen. Ook qua formaat behoort de Garmin Edge 20 tot de kleinere fietsnavigatiesystemen. Het apparaat is 4 centimeter breed, 1,7 centimeter diep en 4,2 centimeter hoog. Klein, maar fijn.

Simpel te monteren

De Garmin Edge 20 wil je natuurlijk meenemen met al jouw fietstochten. Voordat je op de fiets stapt, is het dus wel belangrijk om het apparaat te monteren op je stuur. Je hebt een rubberen schijf die je op je fiets vastzet. Op deze schijf kan je de fietsnavigatie vastklikken.

In de handleiding staat stap voor stap toegelicht hoe je het systeem monteert. Ook voor de niet-technisch onderlegde mensen is de montage eenvoudig te uit te voeren.

Bediening via drukknoppen

De Garmin Edge 20 is te bedienen met 4 drukknoppen. Deze bevinden zich aan de zijkanten van het apparaat. Iedere drukknop heeft meerdere functies. In het begin is dat best nog even wennen, maar als je de bediening onder de knie hebt, is het heel eenvoudig.

De Garmin Edge 20 heeft 2 drukknoppen aan de linkerkant en 2 drukknoppen aan de rechterkant.

  • Met de knoppen aan de linkerkant kan je de schermverlichting bedienen, het apparaat aan of uit zetten, een nieuwe route inplannen en naar het vorige scherm gaan.
  • Met de knoppen aan de rechterkant kan je de timer starten of stopzetten, een bepaalde optie in het menu selecteren, scrollen door de dashboardschermen en naar het menu gaan.

Duidelijk interface

De interface van de Edge is simpel, maar duidelijk. Het scherm heeft geen kleuren, maar is door het icoongebruik vrij duidelijk. Via iconen wordt bijvoorbeeld in één oogopslag de gps-status, de Bluetooth status en de Livetrack status bekend gemaakt.

De navigatie is heel eenvoudig. De Edge 20 verschaft geen visuele kaart, maar geeft aanwijzingen welke richting je moet opgaan. Als je een route erop zet, dan geeft de Edge 20 je de juiste richting aan.

De Edge 20 heeft meerdere dashboardschermen. Deze schermen maken verschillende gegevens inzichtelijk, waaronder de tijd, de snelheid, de afstand en de verbrande calorieën. Je kan gemakkelijk heen en weer schakelen van het ene naar het andere scherm. Het enige nadeel is dat als je de stopwatch aan hebt staan, dat je dan niet meer kan navigeren.

Wat je allemaal kan met de Garmin Edge 20

De Garmin Edge 20 is een simpel systeem, maar doet niet ten onder aan de functionaliteiten. De Edge 20 geeft inzicht in data en biedt de mogelijkheid om routes te uploaden.

Als je geen statistiekenfanaat bent, heb je genoeg aan de data die de Garmin Edge 20 vrijgeeft. De Edge 20 heeft een rondteteller, een stopwatch, een hoogtemeter en een snelheidssensor. Voor veel fietsers zijn deze gegevens een must.

De Edge 20 is daarentegen niet te koppelen aan externe sensoren. Als je daar veel waarde aan hecht, en je wilt net zo’n licht en eenvoudig apparaat, dan is de Edge 25 een betere optie.

De Garmin Edge 20 is compatibel met de smartphone en de tablet. Het is jammer dat er geen mogelijkheid is voor Strava. De Edge 20 is wel te koppelen aan de app Garmin Connect.

Op de Edge kan je jouw eigen routes uploaden vanaf Garmin Connect. Je kan een route afstellen op tijd, afstand en het aantal te verbranden calorieën. Het enige wat jammer is, is dat je alleen routes kunt uploaden via Garmin Connect. Als je al ergens anders een account hebt, dan moet je dus opeens met meerdere account werken.

Batterijduur en opladen

De Garmin Edge 20 kan je meenemen op een dagtocht. De fietsnavigatie heeft een accuduur van 8 uur. Is het apparaat leeg aan het raken? Dan kan je deze via de meegeleverd usb-kabel opladen.

Waterbestendig en gecertificeerd

Het is natuurlijk te verwachten. Tot nu toe is iedere Garmin Edge uitvoering goed bestand tegen water, de Garmin Edge 20 ook. Sterker nog, het systeem is IPX7 gecertificeerd. Dit betekent dat het systeem spatwaterdicht is.

Voor wie is dit navigatiesysteem geschikt?

De Garmin Edge 20 doet iedereen verbazen. Zo’n klein apparaat heeft nog vrij veel functies. De Edge 20 is met name geschikt voor fietsers die graag hun data nauwgezet bijhouden, maar niet zo geobsedeerd zijn van statistieken.

Als je meer gedetailleerde informatie wilt over jouw gegevens, dan heb je een uitgebreidere versie nodig. Het enige wat je bij de Garmin Edge 20 krijgt zijn twee schermen met verschillende statistieken.

De recreatieve fietsers, de gewone wielrenners en mountainbikers zullen gelukkig worden met dit apparaat. Het apparaat biedt in al z’n eenvoud meer dan voldoende functionaliteiten. Je krijgt veel moois terug voor een degelijke prijs.

Welke bundel variant kan ik het beste kopen?

De Garmin Edge 25 en Garmin Edge 20 zijn vrijwel identiek aan elkaar. In het gewicht, het formaat en de resolutie zijn er geen verschillen. Het is begrijpelijk als je dan even achter je oren krabt en je afvraagt welk systeem het beste is voor je. Toch zijn er verschillen te benoemen.

Het grootste verschil tussen deze apparaten is dat de Edge 25 compatibel is met externe sensoren en de Edge 20 niet. Dus je kan aan de 25 een cadanssensor en een snelheidssensor koppelen. Dit is met name een pluspunt voor de statistiekfanaten die alle data gebruiken om hun trainingen te optimaliseren.

Daarnaast zitten er nog kleine minimale verschillen tussen de Edge 20 en de Edge 25. De Edge 25 is waterdicht en niet zoals de Edge 20 spatwaterdicht. Daarnaast heeft de Edge 25 meer functionaliteiten, waaronder de Livetrack functie en de navigatiemogelijkheid.

Bovendien heeft de Edge 25 koppeling met Bluetooth en ANT+. Zodoende kan je met de 25 notificaties ontvangen.

Ondanks de grote overeenkomsten tussen beide systemen, zijn de prijsverschillen vrij groot te noemen. De Garmin Edge 25 is bijna 50 euro duurder dan de Garmin Edge 20. Dat is op zich geen vreemde constatering, aangezien de Edge 25 over aanzienlijk meer functionaliteiten beschikt.

Het is alleen aan de gebruiker zelf om de keuze te maken voor de ene of de andere variant. Als je niet zoveel waarde hecht aan de geavanceerde statistieken en de koppeling met Bluetooth en Ant+ ben je beter en bovendien goedkoper uit met de Garmin Edge 20.

 

Conclusie

De Garmin Edge 20 is opnieuw een mooie uitvoering binnen de Garmin Edge serie. Het is weliswaar een enorm uitgeklede versie van de geavanceerde fietsnavigatiesystemen. Echter wordt de eenvoud ervan juist enorm gewaardeerd. Je hebt geen gedoe met geavanceerde functionaliteiten. Het apparaat is straight-to-the-point en biedt voldoende functionaliteiten om mee overweg te kunnen.

Benieuwd naar dit compacte systeem? Probeer ‘m uit en schaf de Edge 20 aan via de price checker aan de rechterkant!

Video - look and feel

Laat een reactie achter

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!