Garmin Edge 25 review

8.4
4.2 1
Garmin

Bekijk meer afbeeldingen op: amazon.nl

Plus- en minpunten

 • Licht van gewicht met een gewicht van 25 gram
 • Eenvoudig in gebruik, ook als je geen tech-kennis hebt
 • Klein formaat en past makkelijk op je stuur
 • Koppeling met Bluetooth is aangenaam
 • Makkelijk op de fiets te monteren
 • Het toestel is alleen te bedienen met de drukknoppen
 • Je kan niet een hele dag fietsen zonder op te laden
 • Navigatie werkt niet altijd even goed
 • De datavelden zijn niet naar eigen inzicht samen te stellen
 • Het apparaat heeft geen visuele kaart

Review

De Garmin Edge 25 is een andere uitvoering in de Garmin serie. Dat zou je op het eerste gezicht niet denken. De Garmin Edge 25 is een klein en fijn apparaat. De latere uitvoeringen zijn groter en hebben een kleurenscherm.

Toch neemt het niet weg dat de 25 in z’n simpliciteit een handig apparaat is. De fietsnavigatie is net als de latere uitvoeringen jouw maatje op de weg. Je hebt een kaart, navigatie, sensoren waarmee je je prestaties peilt en koppeling met Strava.

Kortom, genoeg reden om eens kennis te maken met dit apparaat. In dit artikel leer je de volgende dingen over de Garmin Edge 25 kennen:

Simpel ontwerp en licht van gewicht

Garmin Edge 25 fietsnavigatie-bovenkant

De Garmin Edge 25 is een klein, maar fijn apparaat. Met een gewicht van 25 gram is het navigatiesysteem zelfs lichter dan de Lezyne Mini GPS. Deze heeft een gewicht van 30 gram. Onvoorstelbaar, maar waar!

De Garmin Edge 25 is een vreemde eend in de bijt. De latere uitvoeringen hebben een zachte uitstraling. De Edge 25 is hoekig en dat wordt zelfs teruggevoerd in het lettertype. Het font is blokkerig en vrij statisch. De fietsnavigatie heeft daardoor iets weg van een stopwatch.

De Edge 25 heeft een vrij goede resolutie van 120 x 160 pixels en een 2-inch scherm.

Eenvoudige montage, ook voor de niet-technische mensen

Garmin Edge 25 fietsnavigatie achterkant

De Garmin Edge 25 moet je meenemen op je fietsreis. Dan is het natuurlijk nodig om het apparaat op je stuur te bevestigen. Je hebt een rubberen schijf waarmee je de fietsnavigatie bevestigt. Op deze rubberen schijf kan je de fietsnavigatie vastklikken, en in een handomdraai er weer vanaf halen.

Wees niet al te bang als je niet technisch onderlegd bent. Als je de Edge 25 ontvangt, sta je er niet alleen voor. Je hebt een handleiding waarin stapsgewijs staat toegelicht hoe je de Garmin Edge 25 monteert.

Simpele, maar duidelijke interface

Zoals gezegd heeft de Edge 25 een stopwatch-achtige uitstraling. Het zwart-wit ontwerp draagt hieraan bij. De fietsnavigatie heeft geen kleurenscherm, maar juist een vrij minimalistisch design.

De tekst wordt ondersteund door pictogrammen. Je hebt verschillende statuspictogrammen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de pictogrammen voor de gps status, de LiveTrack status, de snelheid- en candansstatus en de Bluetooth status.

Het apparaat is niet met touch screen te bedienen. De gehele bediening verloopt via de 4 drukknoppen. De bediening is vrij eenvoudig. Je hebt twee drukknoppen aan de linkerkant en twee drukknoppen aan de rechterkant. Iedere drukknop heeft twee functies.

Hieronder worden de drukknoppen even beknopt toegelicht.

 • Linksboven zit een drukknop.
  • Met een klik kan je de schermverlichting bedienen en feller of zachter zetten.
  • Houd je de knop ingedrukt, dan gaat het apparaat aan of uit.
 • Linksonder zit een drukknop.
  • Je kan met deze knop de timer starter of stoppen.
  • Daarnaast kan je iets in het menu aanklikken of een boodschap versturen.
 • Rechtsboven zit een drukknop.
  • Met deze knop kan je naar het vorige scherm.
  • Je kan afhankelijk van het dashboardscherm ervoor kiezen om de route te markeren.
 • Rechtsonder zit een drukknop.
  • Je kan door je gegevens en instellingen bladeren.
  • Daarnaast kan je met deze knop terug naar het startmenu van de Edge 25.

Verbinding met app, computer en nog veel meer

De Garmin Edge 25 is simpel, maar de vele koppelingen geven het apparaat een luxe twist. Er zijn verschillende koppelingen mogelijk: met Bluetooth, de computer en de apps. De verbindingen worden hieronder beknopt toegelicht.

Bluetooth
De Garmin Edge 25 kan Bluetooth verbinding maken. Hierdoor zijn er verschillende functionaliteiten beschikbaar.

Er is LiveTrack mogelijk
Zo weten je naasten altijd waar jij bent. Je kan een activiteit op het toestel zetten, zodat je bijvoorbeeld een nieuwe route af kan leggen. Er is met Bluetooth zelf koppeling met social media mogelijk. Tussentijds je resultaten delen met je vrienden kan dus gewoon!

Computeraansluiting
De Garmin Edge 25 kan je aansluiten aan de computer. Je krijgt een usb-kabel meegeleverd waarmee je de fietsnavigatie kan koppelen aan de computer. Via de computer kan het apparaat opladen, maar je kan ook je resultaten doorvoeren op de computer.

Apps
De Edge 25 werkt met apps. De fietsnavigatie kan je koppelen aan je smartphone. Strava is dus ook mogelijk. Je kan segmenten rijden, en dat is een enorme must voor veel wielrenners!

Wat kan je met de Garmin Edge 25?

Garmin Edge 25 fietsnavigatie overzicht

De Garmin Edge 25 is niet simpelweg een fietsnavigatie met een routeplanner. Je kan veel meer met dit slimme apparaat. De specificaties worden hieronder toegelicht.

Ingebouwde sensoren
De Garmin Edge 25 heeft een hoogtemeter (gps) en een snelheidssensor. Met de hoogtemeter houd je in de gaten hoeveel meters je stijgt en daalt. De gps berekent ook de gemiddelde hoogte boven zeeniveau. De snelheidssensor moet soms aan de vork van een fiets bevestigd worden. Bij de Edge 25 is de snelheidssensor ingebouwd. Lekker makkelijk!

Verbinding met draadloze sensoren
Het is mogelijk om de Edge 25 te koppelen aan externe sensoren. Je kan de hartslagmeter koppelen. Je krijgt een band mee die je om je borstkas moet bevestigen. Daarnaast heb je de keuze om een cadanassensor te installeren. Deze sensor bevestig je bij je trappers.

LiveTrack
Naasten weten altijd waar je bent. Er zit een LiveTrack functie ingebouwd. De locatiegegevens kan je met anderen delen via de mail of op social media.

Naast dat het een fijne extra controle is, maakt de LiveTrack functie navigeren makkelijker.

Extra ondersteunend aan de Edge 25 is de GPS+ Glonass. Je kan met deze satellietsysteeminstelling sneller je locatie bepalen. Ook in een gebied met veel bossen is de navigatie vrij goed.

Routes plannen
Je kan routes downloaden en op de Edge 25 zetten. Dat niet alleen, je kan ook een afgelegde route bewaren en vaker fietsen als je dat wilt.

Via de drukknop kan je tijdens het afleggen van de route verschillende gegevens bekijken. Je kan zien hoeveel tijd er voorbij is gegaan en hoeveel tijd je achterloopt of voorloopt.

Course rijden
Course rijden komt niet bij iedere Garmin Edge uitvoering voor, maar wel bij de Edge 25. Je kan een geplande route rijden en een competitief element inbouwen. Je gaat namelijk de strijd aan tegen jezelf.

Batterijduur en opladen
De Garmin Edge 25 heeft een langere accuduur dan de andere Garmin Edge systemen. De Garmin Edge heeft een accuduur van 8 uur. Als je het apparaat wilt opladen, dan doe je dat via de meegeleverde usb-kabel.

Ga je een lange rit maken? Neem een externe accu mee, zodat je tussendoor de fietsnavigatie kan opladen.

Is de Garmin Edge 25 waterbestending?
De Edge 25 is waterdicht. De Edge 25 heeft zelfs een IP-certificering, de IPX7.

Voor wie is dit navigatiesysteem geschikt?

De Garmin Edge 25 is een simpel apparaat, eenvoudig in gebruik en beschikt over vrij veel functionaliteiten. Qua navigatie is het apparaat duidelijk, maar de uitgebreidere versies blinken hier toch meer in uit.

Daarnaast is er weinig uitdaging op het gebied van workouts, heeft de edge 25 geen Live Strava en beschikt het apparaat ook niet over alle sensoren (zoals de vermogenssensor).

De Garmin Edge 25 is een geschikt apparaat voor beginners, amateurs en recreatieve fietsers. Voor de wedstrijdfietsers en de profs is dit apparaat misschien iets te summier. Deze groep mensen zijn beter af met een Garmin Edge 1000. De Edge 1000 heeft veel meer training functionaliteiten en meer navigatiemogelijkheden. Hierover volgt later meer.

Wat is het verschil tussen de Garmin Edge 25 HRM en de Garmin Edge 25 HRM-bundel?
Je hebt de Garmin Edge 25 HRM en de Garmin Edge 25 HRM-bundel. De apparaten zijn identiek. Het verschil zit ‘m in wat je meegeleverd krijgt. Bij de Bundel krijg je standaard de externe sensoren meegeleverd. Bij de ‘uitgeklede’ versie zijn de externe sensoren los verkrijgbaar.

Welke bundel variant kan ik het beste kopen?
De externe sensoren zijn een must voor mensen die de trainingen willen optimaliseren of graag de eigen gegevens inzichtelijk houden. Ben je niet zo gefocust op de optimalisatie van je trainingen? Dan is de minder uitgebreide versie een betere optie voor je.

Wat is het verschil met de Garmin Edge 1000?
Hoewel beide apparaten behoren tot de Garmin-serie zijn ze zeer verschillend. Niet alleen qua functionaliteiten, maar ook qua ontwerp.

De Garmin Edge 1000 is groter van formaat en zwaarder van gewicht. De Edge 25 is hoekig, terwijl de 1000 een elegantere uitstraling heeft met de afgeronde hoeken.

Ook de interface van de 1000 is aantrekkelijker door het felle en vrolijke kleurgebruik, de grote pictogrammen en het 3-inch scherm. De 25 heeft een eenvoudige uitstraling.

Op het gebied van navigatie zit er ook een wereld van verschil tussen de Garmin Edge 1000 en de Garmin Edge 25. De 25 heeft vele malen minder navigatiemogelijkheden. Zo heeft de 1000 wel navigatie via de smartphone en waypoints.

Daarnaast heeft de 1000 een visuele kaart, waardoor navigeren makkelijker is. De Trackback-functie doet er een schepje bovenop. Je weet altijd precies waar je bent met de 1000 bij je.

Qua kaarten is de Garmin Edge 25 vrij summier. Je kan kaarten uploaden en gereden routes ‘recyclen’, maar daar blijft het bij. De Garmin Edge 1000 heeft heel veel standaard geïnstalleerde kaarten. Daarnaast heb je gratis kaartupdates en is het kaartmateriaal uit te breiden.

Het zal je na deze waslijst wellicht niet verbazen dat de 1000 ook over meer training functionaliteiten beschikt dan de 25. De 1000 heeft bijvoorbeeld een thermometer, een virtual partner, hartslagzones, een calorieënteller en een schakelsysteem. Deze functionaliteiten heeft de 25 niet.

De extra specificaties van de Garmin Edge 1000 werken natuurlijk wel door in de prijs. De Garmin Edge 1000 is paar 100 euro duurder dan de Garmin Edge 25.

Wat is het verschil met de Garmin Edge 520?
De Edge 520 heeft een aantrekkelijker en kwalitatief hoogwaardiger interface. De Edge 520 is groter van formaat, heeft een kleurenscherm en een hogere resolutie.

Daarnaast heeft de 520 meer specificaties. De accuduur ligt bijna 2 keer zo hoog als bij de 25 en het systeem is met touch screen te bedienen. De Garmin Edge 25 is alleen met de drukknoppen te bedienen.

Evenals de 1000 beschikt de 520 ook over veel navigatie functionaliteiten. De 520 heeft een visuele kaart, je kan routes inladen en de 520 heeft een gps sensor.

Ook qua training functionaliteiten steekt de Garmin Edge 520 boven de Garmin Edge 25 uit. De Garmin Edge 520 heeft een thermometer, rondteteller, stopwatch en een calorieënteller.

Het is te verwachten. De Garmin Edge 520 is duurder in prijs dan de Garmin Edge 25. Begrijpelijk, want de 520 heeft veel meer specificaties. De vraag is alleen of jij die paar 100 euro extra kwijt wilt aan die extra functionaliteiten of dat je ook gewoon zonder deze specificaties tevreden bent. De keuze is aan jou.

 

Conclusie Garmin Edge 25

De Garmin Edge 25 is een eenvoudig en klein apparaat. Het ontwerp is niet alleen simpel. De bediening is eveneens simpel. Het is in het begin even wennen waarvoor de drukknoppen dienen en welke functionaliteiten je hebt. Als je er even mee onderweg bent, heb je het gebruik ervan zo onder de knie.

Het is duidelijk dat de 25 een zeer uitgeklede versie is van de latere uitvoeringen in de Garmin Edge serie. Als je geen fanatieke wielrenner of competitieve fietser bent, is dat geen enkel probleem. Het apparaat heeft in al z’n eenvoud veel te bieden. Via de sensoren kan je jouw prestaties optimaliseren en met de koppelingen heb je veel extra functionaliteiten.

Ben je benieuwd naar dit eenvoudige maar toffe apparaat? Probeer het eens uit en schaf het apparaat vandaag nog aan!

Video - look and feel

Laat een reactie achter

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!