Garmin Edge 520 review

8.7
4.4 1
Garmin

Plus- en minpunten

  • Krachtige batterij, gaat 15 uur mee
  • Te koppelen aan de smartphone
  • Waterdicht en robuust
  • Uitgebreid aanbod aan sensoren
  • ANT+ en Bluetooth Smart verbinding
  • Live STRAVA en segmenten
  • Mogelijkheid om apps te installeren
  • Het kaartmateriaal kan niet uitgebreid worden
  • De points of interest worden niet getoond
  • Strava Premium account nodig, voordat je kunt koppelen met de 520
  • Geen gesproken navigatie instructies

Review

Als wielrenner rij je voor de fun, de kick en de ervaring. Maar uiteraard wil je heel nauwkeurig weten welke prestaties je hebt behaald, hoe je lichaam omgaat met de extreme inspanningen en laten we niet vergeten: je wilt ook wel de buitenwereld laten weten wat jij allemaal kan. Met de Edge Garmin 520 kan je deze dingen in vervulling brengen. Deze slimme fietscomputer is fantastisch voor de fietsfanaat. We zijn nu al benieuwd naar de extra mogelijkheden die z’n opvolger met zich mee brengt.

Maak kennis met deze slimme fietscomputer. In deze recensie behandelen we verschillende onderdelen van de Edge Garmin 520. We gaan in op de volgende punten:

  • In de verpakking
  • Het design
  • De activiteiten die worden bijgehouden
  • De navigatie
  • De sensoren
  • De apps
  • De verbindingsmogelijkheden
  • De Strava segmenten
  • De geschikte doelgroep
  • Vergelijking met Wahoo element
  • De voordelen en de nadelen
  • Tot sluit: de conclusie

What’s in the box?

Het mooie moment breekt aan wanneer je het ongeopende pakket in ontvangst neemt. Ook al weet je van tevoren wat erin zit, toch is het leuk om even alle onderdelen eruit te halen.

Ten eerste heb je alleen het toestel. In deze verpakking zit uiteraard het apparaat zelf, de steunen, de USB kabel, een bevestigingskabel en de handleidingen.
In de bundel zit ook nog een Deluxe hartslagmeter, een snelheidssensor en een cadanssensor.

 

Video

Om een goed beeld van de Garmin Edge 520 te krijgen kun je onderstaande video bekijken.

Bekijk de actuele prijs van de Garmin Edge 520

Bekijk de actuele prijs van de Garmin Edge 520 Bundel

Het design van de Garmin Edge 520

De Edge Garmin 520 is een zwarte fietscomputer. De slimme GPS is 4,9 centimeter bij 7,3 centimeter. Het scherm is vrij groot. Dit maakt de navigatie gebruiksvriendelijk.

Door het redelijke ronde design van de fietscomputer ligt het apparaat fijn in de hand. Wanneer je onderweg even het nieuws wilt checken of je mail wilt ophalen, dan glipt de gps niet zo gauw uit de handen. De fietsnavigatie is zo’n 0,6 kilogram.

De Edge 520 beschikt over een mooi kleurenscherm van 2,3 inch met een hoge resolutie. De tekst is goed leesbaar, ook bij fel zonlicht.

De Edge Garmin 520 heeft geen spannend uiterlijk, maar de functies en de extra mogelijkheden ten opzichte van z’n voorgangers zijn dat wel. Met deze fietsnavigatie kan je namelijk meer dan je op het eerste gezicht zou denken…

Welke activiteiten worden bijgehouden?

Een betere vraag die je bij deze navigatie kunt stellen is: ‘Wat houdt het apparaat niet bij?’. De Edge Garmin 520 is te koppelen aan je smartphone, Live Tracking is mogelijk en je kunt ook nog eens een talloze hoeveelheden apps installeren. Wil je meer meten? Via ANT+ kan je meerdere sensoren koppelen aan het systeem. Hierdoor heb je de mogelijkheid om het apparaat volledig te personaliseren en je prestaties en je lichamelijke conditie nauwkeurig bij te houden.

Je kan van alles bijhouden. Je intervallen bij een intervaltraining, de temperatuur, je hartslag, de hoogtemeters, de snelheid en nog veel meer. Doordat je apps er aan kunt toevoegen zijn de mogelijkheden eindeloos.

Als fietsfanaat vindt je het fijn om op de hoogte te blijven van je prestaties. Met dit apparaat hoef je niet bang te zijn dat je te weinig informatie door krijgt. Al crossend over je route krijg je live feedback.

De navigatie

De Edge Garmin 520 heeft een betere GPS ontvangst dan z’n voorgangers. Je kan van tevoren routes inladen. Klein minpuntje, de fietsnavigatie berekent geen nieuwe route naar je eindbestemming wanneer je van de route afwijkt. Met de fietscomputer kun je navigeren via waypoints. Helaas niet via je smartphone. Alleen deze teleurstelling blijft niet lang hangen, want met de Garmin is wel Live Tracking mogelijk! Hierdoor kan je anderen laten meekijken naar je route.

Sensoren

Het valt niet te ontkennen dat de Garmin Edge 520 waanzinnig veel sensoren ondersteunt. Deze fietscomputer is compatibel met verschillende sensor types. Middels ANT + en Bluetooth Smart kan je meerdere sensoren tegelijk verbinden aan de slimme GPS. Ook heb je de mogelijkheid om de fietscomputer te integreren met Shimano Di2 elektronische schakelsystemen5. Zo kun je jouw huidige versnelling op het scherm weergeven.

De volgende sensortypes worden ondersteund door 520: ant + heart rate sensor, ant + speed / cadence sensors, ant + power meters, ant + lighting control, ant + bike radar, ant + e-bike standard, ant + weight scales, ant + gym fitness equipment, ant + trainer control, ant + remote control, ant + muscle oxygen (inclusief apps) en ant + gear shifting.

De hartslagsensor, de snelheidssensor en de cadanssensor worden standaard meegeleverd. Wanneer je gebruik wilt maken van de andere sensoren dan moet je die installeren.

Apps

Waar eerst de IQ apps alleen beschikbaar waren voor de Garmin horloges, zijn de IQ apps nu ook beschikbaar voor diverse Edge modellen. De Edge Garmin 520 valt daar ook onder!

Met de IQ apps kan je de Edge Garmin 520 helemaal personaliseren. Het begon met een klein aanbod aan apps, maar vandaag de dag kan je ontzettend veel apps installeren op je Edge Garmin 520. Denk hierbij aan Strava Live, AccuWeather, TrainingspeakIQ, Fat Burner of Water Logger.

De verschillende verbindingsmogelijkheden

Er zijn verschillende verbindingsmogelijkheden beschikbaar: Bluetooth Smart, LiveTracking en smartphone connectiviteit.

Bluetooth Smart connectiviteit

Via Bluetooth Smart kan je ook voor verbinding zorgen. Dit zorgt ervoor dat je kan bellen, sms-en en je e-mails kunt ophalen.

Smartphone verbinding

Je kunt de fietscomputer koppelen aan je smartphone. Dit brengt allerlei extra voordelen met zich mee. Denk hierbij aan functies zoals notificaties, live volgen, het delen van prestaties of locaties via social media kanalen of het checken van het weerbericht. Wanneer je de fietstocht achter de rug hebt, synchroniseren de gegevens automatisch naar Garmin Connect. Dit is de online community van Garmin.

Live Tracking

Niets is zo leuk als wanneer het thuisfront mee kan genieten van je fietstocht. Met de Edge Garmin 520 is dat mogelijk door de Live Tracking functie. De fietscomputer houdt real time bij waar jij je bevindt op het asfalt of op een gevaarlijke mountainbike route. Door Live Tracking hoef jij je niet voortdurend bezig te houden met je route en te vertellen waar je bent. Dat maakt fietsen een stuk ‘relaxter’ en aangenamer!

Strava segmenten

Met de Garmin Edge 520 weet je meteen hoe jij fietst ten opzichte van de King of The Mountain (KOM). Garmin Edge 530 en Strava zijn namelijk samen gaan werken. En dat is goed nieuws voor de mensen die graag Strava segmenten rijden. Je kunt je favoriete Strava segmenten automatisch met de fietscomputer synchroniseren. Al crossend over de fietswegen krijg je live feedback, meldingen over de start en de finish of wanneer je een segment nadert. Tevens krijg je het eindklassement wanneer je uitgereden bent. Het leuke is dat Strava ook voor jou segmenten selecteert.

Let op: je moet wel een Strava premium account hebben, anders werkt deze functie niet. Daarom is er ook een voordelig proefabonnement van 2 maanden verkrijgbaar.

Voor wie geschikt?

De Edge Garmin 520 is een fietscomputer. Daarmee zeg je het eigenlijk al. Dit navigatiesysteem is uitermate goed geschikt voor fietsfanaten. Ben je een wielrenner, een mountainbiker of een fietser die gewoon graag z’n prestaties bijhoudt? Dan is dit navigatiesysteem echt wat voor jou. Wel moeten we erbij zeggen dat dit navigatiesysteem in een vrij hoge prijsklasse valt. Voor de echte fanatiekelingen onder ons is het een goed betaalbaar systeem voor de waanzinnig hoeveelheid voordelen die je ervoor terug krijgt. Maar fiets je af en toe een rondje? Dan zijn er wellicht andere goedkopere fietssystemen die beter bij jouw fietsintensiteit passen.

Hoewel je zou denken dat het systeem alleen voor fietsers bedoeld is, is het apparaat ook geschikt voor hardlopers. Dit komt doordat het systeem ondersteuning geeft voor snelheids- en cadanssensoren.

Vergelijking met Wahoo Element

Wanneer je veel doet met fietscomputers dan ben je vast ook bekend met het systeem Wahoo Element. Dit is het nieuwste GPS toestel waarmee je data en routes draadloos kunt synchroniseren van en naar je smartphone. Niet voor niks gaat de Wahoo Element de strijd aan met het iets oudere model Edge Garmin 520.

De overeenkomsten

Hoewel de Wahoo Element en de Edge Garmin 520 van elkaar verschillen, hebben ze ook ontzettend veel overeenkomsten. Beide systemen hebben een enorm batterijvermogen van 15 uur, kunnen verbonden worden via Bluetooth Smart, maken gebruik van Live Tracking en beschikken over allerlei sensoren.

De verschillen

Hoewel de Edge Garmin 520 twee jaar ouder is, doet het vrijwel niet onder aan de Wahoo Element. In tegendeel, op sommige punten steekt Edge Garmin 520 met vlag en wimpel boven de Wahoo Element uit. Op de Edge Garmin 520 kan je apps installeren, maar op de Wahoo Element is dit niet mogelijk. Tevens ondersteunt het Edge apparaat Ant+ sensoren, maar de Wahoo niet. Die ondersteunt alleen KICKR SNAP. Hierdoor heb je minder functionaliteiten op het gebied van work-outs.

 

Conclusie – waarom wel of niet aanschaffen

Op het gebied van navigatie kan de Edge Garmin 520 wel wat verbetering gebruiken. Maar al met al, wat is dit een fascinerend apparaat. Deze fietsnavigatie vormt een must voor de wielrenners.

Je kan ontzettend veel activiteiten bijhouden. Vind je dat je niet genoeg kunt meten? Dan kan je apps installeren en veel sensoren toevoegen. Het gouden ei van dit apparaat is natuurlijk de connectie met Strava. Edge is het eerste navigatiemodel dat samenwerkt met Strava. Voor de wielrenners is dit een groot pluspunt. Je kan segmenten rijden en live feedback ontvangen.

Ben jij een wielrenner? Wil je graag je prestaties in de gaten houden? Dan is de Edge Garmin 520 een musthave voor jou.

Video - look and feel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

Ben nu al weer een tijdje bezig om de fout in de software van mijn in Mei gekochte Garmin Edge 520 opgelost te krijgen bij Garmin. Nu eind juli nog steeds niet opgelost!!! Krijg te horen ” Probleem bij ons bekend en bij de volgende update is dat opgelost. Zeggen niet wanneer deze update komt omdat ze dat niet weten. Kan dus volgend jaar of de jaren daarop zijn. Ik raad dit product zeker niet aan. Slechte service !!! Als probleem nu niet op zeer korte termijn opgelost wordt ga ik mijn geld terugvorderen.

Beste Ad,

Wat ontzettend vervelend om te horen! Welke versie staat er nu op het systeem?

Gr,

Martijn