Garmin Edge 810 Review

8.7
4.4 1
Garmin
Garmin Edge 810 fietsnavigatie

Bekijk meer afbeeldingen op: bol.com

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Garmin Edge 820.

Plus- en minpunten

 • De Garmin Edge 810 heeft ontzettend veel mogelijkheden en is ook nog eens uitbreidbaar met diverse apps en accessoires
 • De mogelijkheid om verschillende fietsprofielen in te stellen is erg handig voor de fietser die traint op verschillende fietsen
 • Het toestel is waterdicht
 • De schermresolutie is niet al te best. Het scherm is leesbaar, maar een hogere resolutie was fijn geweest
 • De GPS werkt niet altijd goed waardoor storingen en verwarring kan ontstaan
 • Het instellen van een fietsroute kan best lastig zijn als je de Garmin nog niet kent. Dit kost dus even tijd.

Release datum: 2013

Review

Ben je een fanatiek wielrenner en wil je op de beste manier bijhouden waar je gefietst hebt, hoe hard en nog meer feitjes over je training? Met de Garmin Edge 810 heb je al deze informatie in en handomdraai bij de hand én op je telefoon.

Wat deze uitgebreide navigator allemaal kan, en informatie waaruit je leert of dit product wel of niet bij je past, lees je in dit artikel.

Het ontwerp van de Garmin Edge 810

De kenner zal meteen hebben gezien dat de Garmin Edge 810 hetzelfde uiterlijk heeft als de 800, die eerder verscheen: functioneel, robuust en duidelijk. Toch zijn de apparaten niet helemaal hetzelfde, want de 810 heeft een paar nieuwe toevoegingen die de 800 niet heeft. De Edge 810 weegt net iets minder dan 100 gram en heeft een formaat van 93x53x25 mm.

Er zitten een paar knoppen op het navigatiesysteem. Zo is de aan/uit knop links bovenaan te vinden. Hiermee wordt ook de schermbeveiliging ingeschakeld en de mogelijkheden voor de helderheid van het scherm.

Onderaan het apparaatje zitten ook twee knoppen, die hiermee simpel met 1 vinger te bedienen zijn. Dit zijn de start/stop knop en de knop voor de rondetijd/resetknop.

Verder heeft het apparaat een kleurentouchscreen en zit er aan de achterkant een poort voor een mini-usb. Deze kan onder andere gebruikt worden voor het opladen, datatransfer en voor software-updates.

De mini SD geheugenkaart kan ook aan de achterkant worden geplaatst.

Welke activiteiten worden bijgehouden?

Met de Edge 810 wordt alles van je rit bijgehouden. Indien je fietst in heuvelachtig of bergachtig landschap wordt de hellingshoek vastgelegd, evenals de stijging en daling. Ook wordt uiteraard de afgelegde afstand nauwkeurig bijgehouden, en kun je zien hoe hard je op dat moment rijdt, maar ook achteraf de gemiddelde snelheid bekijken.

Alles wordt eraan gedaan om je te blijven motiveren en het beste en snelste uit jezelf te halen. Door het bijhouden van deze gegevens wordt je gestimuleerd om jezelf te blijven verbeteren.

Wat zijn de functies van de Garmin Edge 810?

De Garmin Edge 810 heeft heel veel mogelijkheden. Zo kun je de fietsnavigatie verbinden met een app op je smartphone (Apple of Android), waarna er bijvoorbeeld live te volgen is waar je op dat moment fietst, maar ook kun je ritten naar je telefoon verzenden. Ook kun je op je telefoon een route uitzetten en die naar je navigatie sturen. Die leidt je dan al fietsend door de door jouw gekozen route.

Rijd je liever niet in de regen? Met de weersinformatie blijf je altijd droog.

Om je successen aan anderen door te geven is er de functie om ze te delen op sociale media.

Maar ook zonder de app biedt de Garmin Edge genoeg mogelijkheden. De ingebouwde GPS zorgt voor nauwkeurige kaarten en gegevens over je rit.

Sensoren

Natuurlijk is het al heel leuk dat je ritsnelheid wordt bijgehouden, maar dat is nog niet alles. De Garmin Edge 810 is compatibel met ANT-sensors. Bij sommige modellen worden deze standaard meegeleverd, maar het kan zijn dat je de sensoren apart moet aanschaffen.

Deze sensoren kunnen bepaalde lichaamsfuncties meten. Zo kan je hartslag worden gemeten, om te zorgen dat je niet over je eigen grenzen gaat. Ook kan de snelheid/cadans worden gemeten en het vermogen. Voor dit laatste moet je wel verbonden zijn met een ANT-vermogensmeter.

Op het toestel is heel gemakkelijk in te stellen of je met een training bezig bent, of bijvoorbeeld met een wedstrijd. Wil je wisselen tussen deze profielen? Dat gaat heel gemakkelijk op het touchscreen.

Interface

Vergeleken bij het 800-model, is de interface van de 810 een heel stuk verbeterd en zijn de mogelijkheden enorm toegenomen.

Zo kun je verschillende profielen instellen voor 10 soorten fietsen en vijf subcategorieën die daarbij horen. Elk profiel heeft zijn eigen dataschermen om allerlei extra gegevens in te voeren.

Als de eerste installatie goed is uitgevoerd kan vanuit het home-scherm heel gemakkelijk zo’n profiel worden aangepast naar de gewenste activiteit.

Om te gaan fietsen hoeft er niet meer, zoals bij de 800, een grote hoeveelheid informatie opnieuw te worden ingevoerd. Je kunt nu simpelweg de fiets en ritsoort selecteren en gaan. Na afloop geeft de computer de informatie van de rit samengevat weer.

Het scherm reageert goed, zelfs als je handschoenen draagt of als het regent. Dat is altijd een grote pré, want de meeste fietsers laten zich niet tegenhouden door de weersomstandigheden. Let er wel op dat je soms even goed moet duwen op het scherm, en het niet op de lichtste aanraking reageert. Het voordeel hiervan is dat als je per ongeluk het scherm aanraakt, je dus niet meteen alle info over je rit kwijt bent.

Helaas is de schermresolutie niet aangepast na het 800-model. Nog steeds is het licht korrelig. Ook bij fel zonlicht is het soms lastig om het scherm goed te kunnen lezen.

Garmin levert een kaart mee met het apparaat. Deze is helaas vrij eenvoudig. Wel is het gelukkig mogelijk om zelf een betere kaart met meer details te uploaden. De GPS werkt over het algemeen goed, maar voor mountainbikers of mensen die rijden in de bergen kan het signaal nog weleens verstoord worden, wat vervelend kan zijn onder het fietsen.

Batterij- accuduur

De batterijduur is tot wel 17 uur. Let er wel bij op dat het gebruik van GPS dit aantal uren wel kan verminderen. Echter, de batterij gaat hoe dan ook lang genoeg mee met een mooie lange fietstocht. Dit is erg prettig, want je wil niet halverwege je tocht erachter komen dat je geen navigatie meer hebt omdat de batterij leeg is.

Voor het opladen zijn een aantal aandachtspunten. Zo wordt geadviseerd om voor het opladen de USB-poort, beschermkap en andere omringende delen heel goed af te drogen. Hiermee voorkom je dat het apparaat gaat roesten.

Het toestel is voorzien van een ingebouwde lithium-ionbatterij. Deze is simpel op te laten via een stopcontact. Ook bij het aansluiten op de computer kan het apparaat worden opgeladen.

Apps

Het werd al eerder genoemd: deze fietsnavigatie is te verbinden met een app op de telefoon. Met de Garmin Connect Mobile-a pp kun je alle informatie over je ritten meteen draadloos uploaden. Doe je dit liever achteraf? Ook dat is geen probleem. Als je niet alle ritten wilt uploaden vink je ‘automatisch uploaden’ af en doe je het zelf handmatig.

Met de app kun je je verbinden met andere fietsers. Hierdoor kun je elkaars ritten bekijken, maar ook kun je een oude rit weer bekijken en proberen je eigen record te verbeteren.

Voor vrienden die het leuk vinden om te volgen wat je doet, is er de functie om live mee te kijken. Anderen zien dan de wedstrijden die je rijdt, of de route die je op dat moment aan het trainen bent. Ook zien ze daarmee de statistieken en details die bij deze rit horen.

Voor wie is deze fietsnavigatie geschikt?

De uitgebreide mogelijkheden maken deze fietsnavigatie eigenlijk geschikt voor elke fietser. Toch is de wielrenner die heel fanatiek sport, wedstrijden rijdt en zichzelf continu wil verbeteren het beste uit met deze fietsnavigatie.

De eindeloze stroom van mogelijkheden en het kunnen terugkijken en verbeteren van je oude ritten zijn voor een echte fietser een absolute must, terwijl de hobby-fietser die het gewoon heerlijk vindt om lekker te toeren al deze extra functies eigenlijk niet nodig heeft en al heel tevreden kan zijn met alleen de navigatie die dit toestel biedt. Bekijk ook de Mio Cyclo 200.

Wat zijn de voor- en nadelen van de Garmin Edge 810?

 

Conclusie

Met de Garmin Edge 810 heeft Garmin weer een prima fietsnavigatie afgeleverd met veel extra’s, waardoor het niet alleen een navigatie is, maar een compleet sportapparaat. Voor de actieve fietser echt een fijn toestel, maar ook voor anderen leuk om te hebben en gebruiken.

De accessoires die je erbij kan krijgen geven je de keuze in hoeverre je het apparaat echt heel uitgebreid wil gebruiken, maar ook zonder deze extra’s functioneert de Garmin Edge 810 prima.

Voor wie geen top-eisen stelt aan een fietsnavigatie is dit echt een heel mooi apparaat. Een echte aanrader dus!

Je kunt de Garmin Edige 810 bij fietscomputerstore.nl (Coolblue), Bol.com of bij wiggle.nl kopen. Let wel op dat de verzendtijden per webshop kunnen verschillen.

Tip: Bekijk alle bovenstaande webshops even voor de beste prijs. Je kunt hierdoor enkele euro’s besparen.

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Garmin Edge 820.

Video - look and feel

Eigenschappen

Meet afstand:
nee
Meet calorieverbranding:
nee
Ingebouwde hartslagmeter:
nee
Meet slaap:
nee
Meet snelheid:
nee
Meet stappen:
nee
Meet traptreden:
nee
Batterijduur:
uur
Touchscreen:
nee
Gewicht:
gram
Uitgerust met muziekspeler:
nee

Merken

Misschien past een ander merk beter bij jou? Klik op het merk en vind alle horloges die bij dit merk horen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Garmin Edge 820.
 • Ontdek mooie en uitdagende fietsroutes
 • Bevalt de fietsnavigatie niet? Je kunt 'm gratis retourneren!
 • Track je performance en verbeter jezelf
 • Verdwalen is verleden tijd
 • Twijfel niet langer en bestel 'm nu!