Garmin Edge Touring review

7.4
3.7 1
Garmin

Plus- en minpunten

  • Eenvoudig te bedienen apparaat
  • Duidelijke en goede navigatie
  • Goede prijs / kwaliteit verhouding
  • Eenvoudig te monteren
  • Kaartmateriaal is uit te breiden
  • Weinig geheugen
  • Scherm kan soms wat traag reageren
  • Apparaat stuurt je soms de verkeerde kant op
  • Geen ‘surprise me’ functie
  • Geen ANT+ ondersteuning

Review

Garmin Edge Touring is je maatje. Het is letterlijk jouw MAATje. Deze fietscomputer maakt fietsroutes op maat voor je.

Heb je een mountainbike?
Dan maakt de fietscomputer voor jou een route met onverharde wegen.

Ben je een wielrenner?
Dan maakt de fietscomputer een route met begaanbare paden voor je.

Voordat je met deze kameraad op pad gaat, is het misschien goed om hem eens eerst beter te leren kennen. In dit artikel leer je de volgende kanten van de Garmin Edge Touring kennen:

  • Het ontwerp en het gewicht
  • De montage
  • De interface
  • De verbinding met een computer of een app
  • Het juiste type fietser voor de Garmin Edge Touring
  • De functionaliteiten
  • De batterijduur
  • De waterdichtheid
  • Vergelijking met soortgelijke fietscomputers

Het ontwerp en het gewicht

De Garmin Edge Touring is een kleine compacte fietscomputer. De afmetingen van de fietsnavigatie verraden het al. Dit zijn de afmetingen:

  • Breedte: 5,1 centimeter
  • Hoogte: 9,3 centimeter
  • Diepte: 2,5 centimeter

Doordat de fietscomputer klein van formaat is, weegt het apparaat bijna niets. De fietsnavigatie heeft een gewicht van 100 gram. Het lage gewicht is voornamelijk een pluspunt voor wielrenners. Het lage gewicht en de vorm van het toestel zorgen ervoor dat je nauwelijks weerstand ervaart als je een route op tijd wilt fietsen.

De Garmin Edge Touring herken je aan het kleine compacte ontwerp. De randen van de fietsnavigatie hebben afgeronde hoeken. Hierdoor ligt de fietscomputer aangenaam in de hand.

De montage

Met de Garmin Edge Touring op zak is het natuurlijk wel zo prettig als je de fietsnavigatie op je fiets vastzet. Je kunt het apparaat op allerlei manieren vastzetten op je fiets. Denk bijvoorbeeld aan je stuur of op de stang van je fiets.

Het belangrijkste is dat je de fietscomputer monteert op een plek waar je eenvoudig vanaf je zadel het apparaat kunt bedienen. Bovendien mag de fietscomputer niet in de weg zitten. Je moet uiteraard kunnen remmen, je versnellingen aan kunnen passen en je stuurhandvatten gewoon goed kunnen vasthouden.

De montage is vrij eenvoudig. De fietsnavigatie monteer je middels een rubberen schijf. In de handleiding staat stapsgewijs beschreven hoe je de Garmin Edge Touring moet monteren.

De interface

De Garmin Edge Touring heeft een aantrekkelijk kleurenscherm, een mooie schermkwaliteit en een fijne touch. Hieronder worden deze drie pluspunten toegelicht.

Kleurenscherm

Garmin edge Touring instellen

De Garmin Edge Touring heeft een kleurenscherm. Toch overheersen de zwarte en witte kleuren. Oranje is een ondersteunende kleur, doordat veel knoppen oranje gekleurd zijn.

Deze samenstelling van kleuren doet geen afbreuk aan de leesbaarheid. Er wordt gebruik gemaakt van pictogrammen en andere visuele elementen. Je hebt geen felle kleuren nodig om te begrijpen wat ermee wordt bedoeld. Daarnaast hoef je weinig te lezen om het systeem te besturen, en dat is prettig als je hard over de weg fietst.

Schermkwaliteit

De fietsnavigatie heeft een mat scherm. Het beeldkwaliteit is goed. Het apparaat heeft een resolutie van 160 x 240 pixels en een 2-inch scherm. Een mooi kleurenscherm en een hoge schermkwaliteit zijn grote pluspunten van de Garmin Edge Touring. Het fijne is dat je zelfs met schemer en in het donker blijft genieten van het apparaat. De fietsnavigatie heeft namelijk schermverlichting.

Bediening

De Garmin Edge Touring kun je bedienen door het scherm aan te raken en door de drukknoppen te gebruiken.

Het apparaat heeft een fijne touch. Middels aanraking kun je het scherm bedienen. Denk hierbij aan het instellen van je route, het verschuiven naar een ander dashboard of het wijzigen van je instellingen.

Ook zitten er twee drukknoppen op de fietsnavigatie. Eén drukknop fungeert als aan/uit knop.

Kan de Garmin Edge Touring verbonden worden met een app of computer?

De Garmin Edge Touring kan je aansluiten aan een computer. Er zijn een aantal uitzonderingen. De fietsnavigatie kan bijvoorbeeld niet verbonden worden met Windows 95, 96, ME, Windows NT en een systeem die ouder is dan Mac OS 10.3.

Via de meegeleverde USB-kabel kun je de fietsnavigatie koppelen. In de meegeleverde handleiding staat beschreven hoe je dit doet. Je kunt bestanden van je fietsnavigatie overbrengen naar je computer. Denk hierbij aan gereden routes.

Jammer genoeg is de Garmin Edge Touring niet te koppelen aan Strava. Je kan dus ook geen Live Segmenten rijden.

Voor wie is dit navigatiesysteem geschikt?

De Garmin Edge Touring is een gebruiksvriendelijk apparaat. De fietscomputer is een handige TomTom. Met de visuele kaart en de duidelijke aanwijzingen weet je altijd de goede weg. Daarom kan ieder type fietser hiermee overweg: amateurs, professionals, recreatieve fietsers, wedstrijdracers, mountainbikers en wielrenners.

Natuurlijk is de fietscomputer goed gereedschap voor fanatieke fietsers. Als je eens in het jaar de fiets uit de garage pakt, dan is zo’n fietscomputer misschien wel een hele dure uitgave.

Wat kan je er allemaal mee?

De Garmin Edge Touring is een veelzijdige fietscomputer. Het is niet alleen je TomTom. De fietscomputer biedt meer dan dat.

Route opnemen

Garmin edge Touring Route

De Garmin Edge Touring is een verlengstuk van jouw geheugen. Je kunt de routes die je fietst opnemen, zodat je nooit meer een route uit je hoofd hoeft te leren.

Wil je een route nog een keer fietsen? Dan kun je in je routegeschiedenis terugvinden welke route dat was, en zodoende nog een keer uitzetten.

Routes uitzetten

Met de fietscomputer kun je allerlei routes uitzetten. Zoals een van en naar route en een ronde route.

Je kunt aangeven dat je naar een specifieke locatie wilt fietsen. Het slimme apparaat stelt vervolgens een route voor je samen. Hierbij wordt rekening gehouden met je fietsvoorkeuren. Een mountainbiker krijgt een route met onverharde paden en een recreatieve fietser of een wielrenner krijgt een eenvoudig begaanbare route.

Ook kun je een ronde route maken. De fietsnavigatie maakt dan een mooie route voor je waarbij je weer bij je startpunt uitkomt. Je kunt deze route zelfs afstemmen op afstand en / of tijd.

Koppeling met sensoren

De fietscomputer kun je koppelen aan sensoren. Het apparaat heeft een hartslagmeter, een hoogtemeter, een snelheidssensor en een calorieënteller. De Garmin Edge Touring beschikt helaas niet over ANT+. Gelukkig geven de aanwezige meters je wel de mogelijkheid om je fietsprestaties te optimaliseren.

Navigatie

De fietscomputer beschikt over een aantal standaard geïnstalleerde kaarten. De landen die er al standaard op zitten zijn als volgt: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

De fietscomputer heeft een handige ingebouwde kompas. Hierdoor is het eenvoudiger om je te oriënteren. Daarnaast beschikt het apparaat over een trackback functie. Daardoor weet je precies waar je bent en welke route je hebt afgelegd.

Batterijduur en opladen

De fietscomputer heeft een oplaadbare batterij. Als deze leeg is, kun je ‘m niet vervangen. Je moet de batterij opladen. Met een opgeladen batterij doe je gemiddeld 15 uur.

Is de Garmin Edge Touring waterbestending?

De Garmin Edge Touring is waterbestendig. Het apparaat is IPX7 gecertificeerd. Dit houdt in dat het apparaat goed bestand is tegen water. Fiets je door miezerregen of rijd je door een dikke wolk mist? Dan zou je fietscomputer dit moeten overleven.

Wat is het verschil tussen de Garmin Edge Touring en de Garmin Edge Touring Plus?

De Garmin Edge Touring en de Garmin Edge Touring Plus lijken veel op elkaar. Met beide apparaten kun je routes inladen en heb je een duidelijke visuele kaart waarmee je kunt navigeren. Daarnaast zijn beide systemen eenvoudig te bedienen met touchscreen.

Gezien het prijsverschil moeten er natuurlijk wel verschillen tussen zitten.

De Plus-versie biedt verschillende extra’s. Zo heeft Plus een ‘Surprise Me’ functie. De fietscomputer stelt 3 verschillende routes voor je samen. Jij mag vervolgens uit deze verrassingsritjes kiezen.

Daarnaast heeft de Plus-uitvoering ANT+. Hiermee kan je de accessoires ondersteunen. Bovendien is het mogelijk om je prestaties te optimaliseren.

Welke variant kan ik het beste kopen?
Het prijsverschil tussen de twee systemen is best groot. De Garmin Edge Touring Plus is veel duurder dan de Garmin Edge Touring. De vraag die je uiteindelijk jezelf moet stellen is als volgt: ‘Is dat extra geld je waard?’.

Je moet in je achterhoofd houden dat je deze extra euro’s betaalt voor de ‘Surprise Me’ functie en de ANT+ ondersteuning. Daarmee is deze variant meer geschikt voor de fervente sporter.

Wat is het verschil met de Mio Cyclo 315HC?

De Garmin Edge Touring en de Mio Cyclo 315 HC vertonen veel overeenkomsten. Beide apparaten bieden de optie om routes in te laden, hebben een visuele kaart waardoor navigeren gemakkelijk gaat en daarnaast zijn beide fietscomputers te bedienen via aanraking van het scherm.

Hoewel de beide fietscomputers diverse overeenkomsten hebben, zijn er toch wel verschillen waar te nemen.

De Mio Cyclo 315 HC heeft meer geïnstalleerde kaarten dan de Garmin Edge Touring. Daarnaast heeft het apparaat points of interest, waardoor je een route kunt aanpassen op mooie pauzeplekken of handige tussenstops.

Daarnaast beschikt de Mio Cyclo 315 HC over meerdere sensoren. Zo heeft de Mio Cyclo 315 HC een cadanssensor, een hartslagsensor en een barometrische hoogtemeter. Met deze tools kan je je prestaties optimaliseren.

Ook op het gebied van beeldkwaliteit scoort de 315 HC hoger. De 315 HC heeft een hogere resolutie.

De Mio Cyclo 315 HC scoort op bepaalde aspecten beduidend beter dan de Garmin Edge Touring. Toch zijn er punten te benoemen die beter zijn bij de Garmin Edge Touring, dan bij de Mio Cyclo 315 HC.

De Garmin Edge Touring heeft een langere accuduur. De Mio heeft een accuduur van 12 uur en de Touring heeft een accuduur van 15 uur. Daarnaast heeft de Touring een trackback functie en de Mio niet. Bovendien kun je bij de Touring het kaartmateriaal uitbreiden. Bij de Mio is dit niet mogelijk.

Welke variant kan ik het beste kopen?
De Mio is iets duurder. De hogere prijs van deze fietscomputer komt met name door de training functionaliteiten, waardoor je een training kunt optimaliseren. Wat ook meespeelt in de prijs is de betere kwaliteit van het scherm. Aan de andere kant mist de Mio wel een trackback functie en is het kaartmateriaal niet uit te breiden.

De Mio is meer geschikt voor de fanatieke wielrenners die hun trainingen willen verbeteren. Als jij niet heel erg gericht bent op de optimalisatie van je trainingen dan ben je beter uit met de Garmin Edge Touring. De keuze ligt uiteindelijk bij jou wat jij het belangrijkste vindt bij een fietscomputer.

Wat is het verschil met de Garmin Edge 1000 Bundel?

De Garmin Edge 1000 is een ander model in de Garmin-serie. Het is een net iets betere uitvoering van de Garmin Edge Touring.

De 1000 heeft een cadanssensor. Hiermee kan jij je prestaties optimaliseren. Daarnaast heeft de 1000 een hogere kwaliteit scherm en is het scherm glanzend in plaats van mat.

In vergelijking tot de gewone Garmin geeft de 1000 de batterijstatus weer. Hierdoor kan je beter inschatten of je de fietscomputer moet opladen. De accu van de 1000 gaat minder lang mee dan die van de gewone Garmin.

De 1000 heeft een betere navigatie. Door de livetrack weet je altijd precies waar je bent en je hebt ook nog eens veel meer standaard geïnstalleerde kaarten.

De 1000 biedt ook meer mogelijkheden met betrekking tot gegevensoverdracht. De fietscomputer heeft WiFi, Bluetooth en ANT+. Bovendien is het apparaat te koppelen aan jouw smartphone. Zo kan je bijvoorbeeld binnenkomende berichten meteen aflezen vanaf je scherm.

Welke variant kan ik het beste kopen?
De Garmin Edge 1000 Bundel is een hele dure fietscomputer. Je krijgt veel voor deze prijs terug. Er zit echt van alles erop en eraan. Voor de geavanceerde wielrenner is het prachtig gereedschap. De trainingen kan je optimaliseren en je kan gemakkelijk gegevens overdragen. Als je veel fietst, dan is de 1000 een echte ontzorger.

Neem je genoegen met een meer uitgeklede versie? Dan volstaat de Garmin Edge Touring ook. De fietscomputer is minimaal 2 leer zo laag in prijs, en voor de gewone wielrenner, mountainbiker en recreatieve fietser biedt deze fietscomputer meer dan genoeg.

 

Is de Garmin Edge Touring iets voor jou?

De Garmin Edge Touring is en blijft een betrouwbare kameraad. Natuurlijk heb je op de markt meer geavanceerde systemen met meer functionaliteiten. Alleen heb je dat allemaal wel nodig?

De Garmin Edge Touring is geschikt voor een hele brede groep fietsers: mountainbikers, wielrenners, recreatieve fietsers en zelfs professionals hebben baat bij dit apparaat.

Je hebt misschien geen WiFi, ANT+ of Bluetooth, maar je hebt wel andere functionaliteiten waar je veel baat bij hebt, zoals navigatie, routegeschiedenis en koppeling met computer en diverse sensoren.

Als jij zoekt naar een gebruiksvriendelijk systeem voor je dagelijkse fietsritjes, dan is de Garmin Edge Touring misschien wel iets voor jou!

Video - look and feel

Laat een reactie achter

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!