Garmin Edge Xplore 1000 review

9.4
4.7 1
Garmin

Plus- en minpunten

  • Gemakkelijk te verbinden met externe sensoren
  • Eenvoudig te bedienen
  • Beschikking over ongevallendetectie
  • Scherm blijft goed zichtbaar in het zonlicht
  • Batterijduur valt lager uit
  • Het apparaat heeft geen elektronische kompas
  • Geen Live Strava mogelijk

Review

De Garmin Edge Xplore 1000 is een variant op de Garmin Edge 1000, alleen dan met net iets andere functionaliteiten en opties. De Xplore heeft bijvoorbeeld geen Live Strava of ANT+ trainer control.

De afgeslankte versie doet daarmee niets af aan de bruikbaarheid ervan. Integendeel, je hebt voor minder geld alsnog een heleboel functies en opties waarmee je alle kanten op kunt.

De focus van de Xplore ligt met name op avonturen en ontdekken. De naam Xplore komt immers niet voor niks ergens vandaan. Het navigatiesysteem stelt 3 fietsroutes voor jou samen, en jij kan kiezen welke route je wilt gaan verkennen.

In dit artikel ontdek je meer over de Xplore 1000. Er wordt ingegaan op de volgende onderdelen van het systeem:

  • Het ontwerp
  • De montage van het systeem en de sensoren
  • De interface en de bediening
  • Verbinding en koppelingen
  • Beschikking over ongevallendetectie
  • Gemak van routes inplannen
  • Batterijduur en opladen
  • Waterbestendigheid
  • Verschillen met andere Garmin Edge uitvoeringen
  • Conclusie: is de Xplore jouw type?

Het ontwerp

Garmin Edge Xplore 1000 ontwerp

De Garmin Edge Xplore 1000 is een mooi slank ontworpen systeem. Het apparaat is zwart en wit aan de buitenkant. Onderaan zitten twee drukknoppen. Verder is het systeem met touchscreen te bedienen.

De interface is kleurrijk. Dit oogt niet alleen mooi. Het navigatiesysteem is door het sterke contrast in kleuren eenvoudig te bedienen. Een resolutie van 240 x 400 pixels maakt het plaatje helemaal compleet.

De Xplore is klein van formaat. De breedte is 5,8 centimeter, de hoogte is 2 centimeter en de diepte is 11,2 centimeter. Met een gewicht van 0,1145 kilogram weegt de fietsnavigatie bijna niks.

Eenvoudig te monteren

Je krijgt bij de aankoop van de Xplore standaard een fietssteun en een verlengde fietssteun mee. Deze hulpmiddelen maken de montage van het navigatiesysteem eenvoudig. In de handleiding staat stapsgewijs toegelicht hoe je de fietssteun bevestigt op je stuur.

Het fijne aan de steun met de extra lange arm is dat je niet voorover hoeft te buigen om het toestel te bedienen. Je kan goed rechtop je zadel zitten, terwijl je goed zicht houdt op je navigatiesysteem.

Naast de montage van de fietssteun, kun je ook de sensoren koppelen. Je kan de snelheidssensor, de vermogenssensor en de cadanssensor los erbij kopen. Deze moet je nog wel koppelen aan je fiets, en verbinden met het navigatiesysteem.

Kleurrijk en eenvoudig te bedienen interface

Garmin Edge Xplore 1000

De Xplore maakt ontdekken mooier en leuker. Het navigatiesysteem is geen zwart-witte uitdraai van gegevens. De interface is kleurrijk en er is een mooi evenwicht gebracht tussen tekstuele informatieoverdracht en visuele informatieoverdracht.

Het menu bevat vier kleurrijke iconen in het blauw, groen, geel en rood. Vanaf hier kan je een route inplannen, een work-out kiezen, je geschiedenis bekijken én je noodcontacten bekijken (daarover volgt later meer!).

Garmin Edge Xplore 1000 kleurrijke weergave

De Xplore heeft een visuele kaart, die ook in kleur is. Hierdoor is navigeren duidelijk en eenvoudig. De aanwijzingen bovenin het scherm zorgen ervoor dat het volgen van de route nog makkelijker wordt. Zelfs het dashboardscherm met de hoogtemeters wordt in kleur weergegeven.

Een mooie aanvulling is de bediening van de helderheid van je scherm. Bij schemer of in het donker kan je de helderheid verhogen, zodat het scherm goed leesbaar blijft.

Bedienbaar met touch screen en drukknoppen

Garmin Edge Xplore 1000 zijkant

Het toestel is te bedienen met touch screen en met de drukknoppen. Er zijn twee drukknoppen onderin het toestel en eentje aan de zijkant van het apparaat. De knop aan de zijkant is bedoeld voor het opstarten. De drukknoppen onderin zijn bedoeld om een nieuwe route starten of om de timer te starten of te stoppen.

Verbindingen en koppelingen

De Garmin Edge Xplore 1000 kan je verbinden met de computer. Er zijn een aantal uitzonderingen. Zo is de Xplore niet te koppelen aan Windows 95, 98, Me, Windows NT en de eerdere versies van Mac OS 10.3.

Je krijgt bij de aankoop een usb-kabel mee geleverd. Hiermee kan je het systeem koppelen aan je computer. Je kan gegevens overdragen van en naar het apparaat en je computer.

Een mooie aanvulling van de Xplore is dat je gebruik kan maken van sport-applicaties. Zo kan je Endomondo, MapMyRide, Garmin Connect en Strava Cycling gebruiken!

Een andere fijne functionaliteit is dat je de Xplore kan verbinden met WiFi en Bluetooth. Berichten ontvangen en reactie geven is mogelijk vanaf het navigatiesysteem.

Met de Xplore heb je overal goed bereik. Als het apparaat compatibel is met je smartphone, kan je de Garmin aansluiten aan GPS- en GLONASS-satellieten. Hierdoor is je ontvangst uitermate goed.

Ongevallendetectie
De Xplore beschikt als één van de weinige fietsnavigatiesystemen over ongevallendetectie. Voor de ontdekker is dit een groot pluspunt, en uniek ook.

Als je in nood bent, kan je in een paar klikken de juiste mensen bereiken. Deze mensen staan in je noodcontacten. De ontvanger krijgt een tekstueel bericht binnen met een alarm alert en jouw locatiegegevens.

Om gebruik te maken van deze bijzondere functionaliteit, moet je de app Garmin Connect Mobile op je telefoon hebben. Als je in een noodsituatie bent geraakt, kan je op de noodknop duwen. Na 30 seconden ontvangen je contactpersonen een alert.

Naast dat je de contactpersonen informeert, informeer je de omgeving ook dat er gevaar is. Er gaat een alarm af, waarvan het geluid vrij hard is. Schrik daar dus niet van.

Routes inplannen
De hoofdfunctie van de Xplore is uiteraard om routes in te plannen. Je hebt kaartmateriaal van heel Europa. Waar je ook fietst in Europa, in ieder land kan jij op ontdekkingsreis op je fiets.

Naast een complete dekking van Europa, kan je ook gratis kaarten updaten, waar en wanneer je maar wilt.

Je kan routes inplannen op basis van een gewenste locatie, bekende coördinaten, een bewaarde locatie of op basis van een interessante plek. Het systeem rekent in een mum van tijd 3 routes uit. De keuze is aan jou welke route je graag wilt fietsen.

De Xplore is in meerdere opzichten een geschikt systeem om de wereld mee te ontdekken. De beschikking over de ‘Surprise Me’ functie is een waardevolle toevoeging op de ontdekkingsfunctionaliteiten van dit systeem.

Surprise Me
De ‘Surprise Me’ functie houdt in dat het apparaat voor jou 3 soorten routes uitstippelt. Je kan je compleet laten verrassen door een nieuwe onbekende route. In je dagelijkse sleur zal je met de Xplore niet terechtkomen.

Points of Interests
Daarnaast beschikt de Xplore over Points of Interests. Dit is een functionaliteit die bij dit type navigatiesysteem niet kan en mag missen. Ontdekken staat centraal, en daar horen de mooie, interessante en leuke plekken ook bij.

Lange batterijduur en eenvoudig op te laden
Met de Xplore kan je gerust een hele dag op ontdekkingsreis. Deze Garmin Edge versie heeft een batterijduur van 15 uur. Is de batterij leeg, dan kan je deze opladen met de meegeleverde usb-kabel.

Als je navigatiesysteem onderweg leeg raakt, kan je ervoor kiezen om een externe accu aan te schaffen. Met de kabel kan je het apparaat koppelen aan de externe accu.

Het scherm houd je altijd op de hoogte van de batterijstatus. Zo weet je precies wanneer het tijd is om het apparaat aan de lader te zetten.

Waterbestendig
De Xplore is een systeem van kwaliteit. Er wordt van alles aan gedaan om te zorgen dat je zo lang mogelijk kan genieten van het apparaat. Bij de aankoop krijg je een beschermhoes meegeleverd, zodat het apparaat beter bestand is tegen stoten en schokken.

Bovendien is deze Garmin Edge uitvoering goed bestand tegen water. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat de Xplore spatwaterdicht is. Het is meer dan dat. Het systeem is IPX7 gecertificeerd. Dat houdt in dat het apparaat waterdicht is.

De geschikte fietskandidaat
De Garmin Edge Xplore 1000 is een geavanceerd navigatiesysteem met de pijlers gericht op ontdekken, avonturen en reizen. De naam van de Xplore bakent al een specifieke doelgroep af. Het is het navigatiesysteem voor de ontdekkers op een fiets.

De uitgebreide functionaliteiten met betrekking tot routes plannen en trainingen optimaliseren met ANT+ sensoren maakt het systeem een geliefd bezit voor fanatieke wielrenners.

Ook als je de sensoren niet gebruikt om de trainingen te perfectioneren, is dit apparaat geschikt voor veel andere type fietsers. Mensen die graag fietsvakanties inplannen, hebben enorm veel baat bij dit systeem. Het is eenvoudig in gebruik, en mocht je in een noodsituatie terechtkomen, dan kan je meteen anderen contacteren.

Welke variant kan ik het beste kopen?

Er zijn verschillende varianten op de Garmin Edge Xplore 1000. Denk hierbij aan de Garmin Edge 820, de Garmin Edge 1030 en de Garmin Edge 1000. Voordat je diep in de buidel grijpt, is het misschien goed om te weten wat de verschillen tussen de navigatiesystemen zijn.

De Garmin Edge Xplore 1000 versus de Garmin Edge 1000
De Garmin Edge Xplore 1000 is de afgeslankte versie van de Garmin Edge 1000. De grootste verschillen zitten in het gemis van Live Strava en de ANT+ trainer control.

Dit zijn functionaliteiten die voor de fanatieke wielrenner enorme pluspunten zijn. Voor de mountainbiker, recreatieve fietser of de minder competitieve wielrenner zijn deze aspecten geen groot gemis.

Daarnaast heeft de Xplore opties die de Edge 1000 niet heeft. Dit is de ongevallendetectie en de eBike ondersteuning. Daarmee is de Xplore meer geschikt voor een bredere doelgroep.

De Garmin Edge Xplore 1000 versus de Garmin Edge 1030
Garmin Edge 1030 vs Garmin Edge Xplore 1000
De Garmin Edge 1030 is een andere uitvoering in de Garmin Edge serie. De 1030 is ook een zeer uitgerust navigatiesysteem met Bluetooth, WiFi, de ‘Surprise Me’ functie, koppeling met sport-applicaties en de computer.

De verschillen zitten in de batterijduur en een aantal additionele functionaliteiten. De 1030 heeft een langere batterijduur (20 uur in plaats van 15), heeft navigatie via smartphone en waypoints en bevat gesproken navigatie-instructies.

De 1030 biedt qua navigatie meer functionaliteiten. Het zijn kleine verschillen die best wat verschil maken in prijs. De 1030 is een paar honderd euro duurder dan de Xplore 1000.

De Garmin Edge Xplore 1000 versus de Garmin Edge 820
De Garmin Edge 820 is een andere eerdere uitvoering van de Garmin Edge Xplore 1000. De 820 is een zeer compleet navigatiesysteem. Het bevat net iets minder functionaliteiten dan de 1000.

De 820 heeft een lagere resolutie, geen ‘Surprise Me’ functie en heeft geen opening voor een Micro SD kaart. Daarnaast heeft de 820 geen ongevallendetectie.

 

Conclusie

De Garmin Edge Xplore 1000 is een uitgerust systeem. Er ontbreekt bijna niets aan het apparaat. Met de complete kaart van Europa kan je met het systeem alle kanten op.

Qua koppelingen, verbindingen en aansluitingen is er van alles mogelijk. Het apparaat heeft WiFi, Bluetooth en ANT+.

Hecht je niet veel waarde aan verbindingen? Dan is de interface van de Xplore wel iets waar je hart een sprongetje van maakt. De kleurrijke interface is mooi, maar met name zeer gebruiksvriendelijk.

Het enige wat je zou kunnen missen is de ANT+ trainer support. Als je niet zo’n extreme fanatieke fietser bent, dan ga je het als een boer met kiespijn missen (lees: helemaal niet). Het navigatiesysteem is zo enorm compleet, dat er bijna niets op aan te merken valt.

Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van wat de Xplore 1000 kan en voor jou kan betekenen. Als je er meer over wilt weten, bekijk dan ook eens de beste deals aan de zijkant van deze pagina.

Video - look and feel

Laat een reactie achter

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!