Mio Cyclo 205 (HC) review

8.7
4.4 1
Mio
Mio Cyclo 200 fietsnavigatie

Bekijk meer afbeeldingen op: bol.com

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Mio Cyclo 210.

Plus- en minpunten

 • Zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk navigeren, zeker bij verre ritten
 • Een verrassende rit dankzij de Surprise-Me functie
 • Gemakkelijk sensoren koppelijken dankzij ANT+ technologie
 • Compatibel met Strava dankzij de Mio Share Synchronisatie
 • Duidelijk 3.5 inch touchscreen
 • Heel nauwkeurig
 • Geen Wifi
 • Helaas geen 10 uren navigeren maar 8 uur bij intensief gebruik

Release datum: 2016

Review

Wil je weten of de Mio Cyclo 205 iets voor jou is?

Hieronder vind je dan ook mijn uitgebreide review zodat je een goede keus kunt maken!

Laten we beginnen.

We hebben al verschillende modellen van Mio behandeld, namelijk de Mio Cyclo 505 en de Mio Cyclo 200. Nu werd het eens tijd om ook de Mio Cyclo 205 (HC) onder de aandacht te brengen. Vanuit BikeVision testen we ze dan ook met plezier op een van mijn vele fiets-etappes en onderwerp ze aan mijn kritische oog in verband met gebruiksgemak, handigheid en functies.

Natuurlijk deel ik mijn expertise graag met je!

MIO CYCLO 205 HC

‘What you see is what you get’

Met die instelling merk je ook meteen dat Mio Cyclo een toestel is zonder al te veel poespas. Eenvoudig en netjes.

Er zijn natuurlijk andere modellen zoals de Garmin Edge 1000 met zeer veel functies maar waarom zou je meer betalen voor iets als je een handige en eenvoudige versie kan hebben voor een interessantere prijs? Uiteraard is de keuze helemaal afhankelijk waar je de Mio voor wilt gebruiken.

En hoewel MIO cyclo 205HC vooral gepromoot wordt als fietsnavigatie, kan je deze ook perfect gebruiken voor ander doeleinden zoals wandelen, trekking en geocaching. De mogelijkheden zijn eindeloos met dit toestel. De veelzijdigheid komt dit toestel enkel maar ten goede!

Maar laat ik me voorlopig maar even richten tot de oorspronkelijke functie van dit toestel: Ontwikkeld voor de fietsers onder ons.

Eerste keer opstarten

Zodra je het toestel voor het eerst aanzet word je welkom geheten op het startscherm. Je wordt automatisch door de opstartprocedure geloodst. Hier dien je de gewenste taal te selecteren, vervolgens krijg je de gebruikersovereenkomst te zien waarna je de datum, tijd en eenheden kunt invullen.

Hierna kom je terecht op de profielpagina. Op de profielpagina kun je je geboortedatum, gewicht, gewicht van de fiets, geslacht en het type fiets waarmee je gaat rijden invoeren. Het is belangrijk dat je de juiste type fiets invoert anders kan de Mio je weleens over onverharde mountainbike routes sturen. De Mio Cyclo 205 HC is dan ook uitermate schikt voor mountainbikers, maar dat ter zijde.

Vervolgens dien je het toestel eerst te calibreren voordat je het gaat gebruiken. Zorg ervoor dat alle sensoren gekoppeld zijn, dit is zo gebruikt dankzij ANT+ en de duidelijke aanwijzingen van de Mio en de handleiding. Hierna kun je gelijk starten doordat er al verschillende kaarten vooraf geinstalleerd zijn. Welke dit zijn lees je later in deze review.

Navigeren

Met de Mio Cyclo 205 HC navigeer je eenvoudige van punt A naar punt B. Ook kun je een eigen voorkeursroutes instellen. Adressen worden opgeslagen zodat je deze kunt selecteren maar uiteraard kun je ook nieuwe adressen toevoegen. Eenmaal 2 punten ingevoerd dan wordt er onmiddellijk een berekening gedaan en wordt je route weergegeven.

Daarnaast kun je ook Tracks downloaden van Mio Share en op je toestel plaatsen. Heb je een Track geselecteerd dan krijg je informatie over de track zoals hoogteverschil en afstand te zien.

Wil je weleens een andere route rijden dan de standaard rit met je vrienden?

Selecteer dan de optie ‘Surprise Me’ en laat je verrassen door 3 unieke en verschillende routes. Vooraf kun je aangeven hoeveel kilometers je maximaal wenst te fietsen, of je geeft vooraf de tijd in die de route mag duren. Ideaal voor wie dezelfde routes een beetje beu is en op zoek is naar een nieuwe route. Of voor diegene die verrast wil worden door een mooie route in een onbekende regio!

Ook heeft Mio een handige optie ingebouwd mocht je pech onderweg hebben. Je kunt dan gemakkelijk, door een druk op de knop, zoeken naar dichtstbijzijnde fietshandelaar. Deze zijn standaard ingevoerd.

Het verschil tussen de Mio Cyclo 200 en Mio Cyclo 205

Met de populaire Mio Cyclo 200 ben je misschien al bekend, toch willen we even de verschillen tussen deze modellen toelichten. Het grote verschil tussen deze 2 modellen is dat Mio Cyclo 205 HC beschikt over een ANT+ technologie, waardoor je makkelijk (draadloos) een hartslagmeter, cadans- en snelheidssensor kan koppelen aan het toestel.

Ook zal de Mio Cyclo 200 je snelheid meten aan de hand van GPS, daarentegen dat de Mio 205 HC dit zal meten aan de hand van het aantal omwentelingen dat je wiel maakt door middel van de meegeleverde snelheidsensor zodat je ook indoor kunt trainen.

Zowel de hartslagmeter als de cadans- en snelheidssensor worden standaard mee geleverd bij de aankoop, wat de aankoop meteen volledig maakt. Je hebt meteen alles wat je nodig (kan) hebben. Ideaal voor wie zowel navigatie wil als een overzicht op hartslag en prestaties!

Interface

De Mio Cyclo 205 HC is uitgerust met een overzichtelijk en handig touchscreen. Met zijn touchscreen- afmetingen van 3.5 inch, heb je hier een handige reisgezel aan.

De Mio Cyclo 205 HC is net als de meeste andere Mio-toestellen voorzien van slechts één knop, een soort van ‘home-button’. De grote homeknop zorgt ervoor dat je gemakkelijk terug kunt navigeren naar het hoofdmenu.

Alle andere zaken stel je makkelijk in via het touchscreen en één van de duidelijke/grote menu-toetsen. Het scherm is makkelijk naar wens aan te passen door middel van het raadplegen van het settings tabje zodat je zelf bepaalt welke data wordt weergegeven. Met de eenvoudige indeling van het keuzemenu, bestaande uit 6 keuzes (Dashboard, Navigeren, Geschiedenis, Surprise me, Instellingen en Tracks), is dit toestel eveneens handig in gebruik.

En ook zijn gewicht is niet abnormaal, namelijk: 150 gram. Zo maakt het dit toestel eveneens interessant voor de wielrenners en trekking- fietsers onder ons voor wie elke gram telt!

Waterproof: IPX5

De waterproof behuizing (IPX5) met een afmeting van 6.8 cm x 11,4 cm verzekert je eveneens een vlekkeloze werking in alle weersomstandigheden. Of het nu regent of bloedheet is, de Mio Cyclo 205 HC is de ideale, en vooral betrouwbare, reisgenoot.

Bovendien is de batterij erg duurzaam dat ze tot 10 uur meegaat, wat maakt dat je zonder zorgen kan genieten van je uitstapjes.

Het is ook mogelijk om je eigen tracks te berekenen en deze op te slaan. Zo kun je je eigen route uitstippelen en ten alle tijden weer opvragen om deze nog eens te rijden.

Dit wil ook zeggen dat het mogelijk is om te werken met routenetwerken zoals knooppuntenroutes en dergelijke.

Standaard is dit toestel overigens voorzien van een ruime collectie routes. Wil je toch graag wat nieuws halverwege je route? Vraag dan even een ‘Surprise-me’ route op en je zal versteld staan van de veelzijdigheid van dit kleine pareltje.

Welke activiteiten houdt hij bij?

Standaard zijn de kaarten reeds geïnstalleerd. Dit houdt in dat er geen installatie meer aan te pas komt en je eigenlijk gelijk kunt vertrekken. Plug & play!

Landkaarten die standaard reeds geïnstalleerd zijn op dit toestel zijn: Andorra, België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Gibraltar, Groot-Brittannië, Italië, Ierland, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Nederland, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Spanje, Vaticaanstad, Zweden en Zwitserland.

Bemerk even dat de kaarten voor de Scandinavische landen ook standaard reeds geïnstalleerd zijn. Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden zijn standaard reeds voorzien op dit GPS- systeem. Dit is bij vele merken niet het geval. Indien je  een voorliefde hebt voor deze landen, is dit zeker een meerwaarde!

Andere kaarten zijn uiteraard te downloaden via het ‘Mio Share Platform’. Mochten de kaarten toch onderhevig zijn aan wijzigingen en updates, dan kan je ten alle tijden op dit platform de meest recente versie downloaden zodat uw reis vlekkeloos verloopt!

Points of interests

Ook heeft deze GPS vooraf ingestelde ‘Points of interests’, ook wel POI’s genoemd. Deze POI’s kan je handig raadplegen wanneer je op zoek bent naar bijvoorbeeld een eetgelegenheid, fietsenwinkel of ziekenhuis.

Met de stapsgewijze instructies is het bijna onmogelijk om verkeerd te fietsen. De route wordt goed weergegeven op het duidelijke en grote scherm met handige pijlaanduidingen en geluidssignalen.

De sensoren

De Mio Cyclo 205 HC is voorzien van een hartslagmeter, snelheid- en cadanssensor.

Het apparaat meet standaard tijd, snelheid, afgelegde afstanden, hoogtes en calorieverbruik. Het apparaat beschikt niet over een intervaltraining en ook niet over WiFi. Waardoor het apparaat helaas niet te koppelen is met een mobiele telefoon.

Om je gegevens toch met je STRAVA vrienden te delen kun  je gebruik maken van Mio Share. Na een gereden rit kun je de Mio koppelen aan je computer (Micro-USB -> USB) om vervolgens de gegevens in te laden op Mioshare. Je Mioshare account maakt het vervolgens mogelijk om deze te synchroniszeren naar STRAVA. Een uitgebreide handleiding vind je op de website van mio en kun je hier online raadplegen.

Mio Share maakt het eenvoudig om data over te zetten naar je pc en zo deze gegevens te verwerken. Je kan je trainingsschema optimaliseren je geschiedenis raadplegen en nog veel meer.

Batterij

De batterij heeft een batterijduur van ongeveer 10 uur. Dit is een mooie capaciteit waarop je toch al uitgebreide daguitstappen kan maken. Hij laadt overigens best snel weer op (ongeveer 2 uurtjes) via de bijgeleverde aansluiting en lader.

Voor wie geschikt?

De mio Cyclo 205 HC is ideaal voor iedereen die van fietsen houdt. Of je nu een voorkeur hebt voor een stadsfiets, een trekkingsfiets of racefiets, met deze Mio heb je altijd de ideale reisgezel bij.

De kleine afmetingen, overzichtelijke kleurenscherm en lichte gewicht maken het ideaal om deze navigatie zonder al te veel omhaal mee te nemen naar elke bestemming.

Wat krijg je geleverd?

 • Stuurhouder, compatibel met elk stuurtype dankzij twee tyraps.
 • USB kabel en oplader (AC 220V)
 • Gebruikshandleiding. Eerder beperkt, maar er staat in wat je moet weten.
 • Hartslagmeter (Plug & Play)
 • Cadans- en snelheidssensor (Plug & Play)

Conclusie

De Mio Cycki 205 HC is de ideale oplossing voor elke fietsliefhebber die op zoek is naar een gebruiksvriendelijke en complete fietsnavigatie. De Prijs/kwaliteit verhouding is prima! Voor een adviesprijs van ongeveer 250 euro krijg je heel wat terug.

Een meerwaarde is toch dat je dankzij de ingebouwde ANT+ sensor een connectie kan maken met een hartslagmeter en een cadans- en snelheidssensor wat voorheen niet geval was met de mio 200.

Een klein minpuntje aan dit toestel is dat het niet beschikt over Wifi. Dat is soms een beetje vervelender omdat je niet zomaar overal een computer ter beschikking hebt. Je kan je gegevens dus niet zomaar even downloaden. Maar op dit ene puntje na is de Mio Cyclo 205 HC een ideale partner voor wie houdt van eenvoud, gebruiksgemak en overzichtelijkheid.

Iedereen die van fietsen houdt, zal enorm veel plezier beleven aan dit toestel!

 

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Mio Cyclo 210.

Video - look and feel

Eigenschappen

Meet afstand:
nee
Meet calorieverbranding:
nee
Ingebouwde hartslagmeter:
nee
Meet slaap:
nee
Meet snelheid:
nee
Meet stappen:
nee
Meet traptreden:
nee
Batterijduur:
uur
Touchscreen:
nee
Gewicht:
gram
Uitgerust met muziekspeler:
nee

DE BESTE Mio fietsnavigatie

Mio
Mio Cyclo 200 fietsnavigatie
1. Mio Cyclo 205
Mio Cyclo 210
2. Mio Cyclo 210
Mio 315 HC fietsnavigatie
3. Mio Cyclo 315 HC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

Nancy

Mio Cycli 205
Dit toestel aangekocht maar niet tevreden. Geluid dat de wijzigingen/meldingen geeft tijdens je fietsrit nauwelijks te horen. Na herhaaldelijke contacten en het terugsturen van het toestel, zegt men dat het geluid niet kan aangepast worden.
Je moet steeds gericht zijn op het scherm, genieten van het uitzicht kan niet tijdens de rit anders gegarandeerd mis gereden.

middernacht

installatie
5 5

beste,
Na vele pogingen ben ik nog steeds niet in geslaagd om een route uit het fietsknooppunten-netwerk te installeren op mijn mio cyclo 205
Is dit onmogelijk of doe ik iets verkeerd? mag ik een reactie op mijn mailadres graa
alvast bedankt voor de reactie

jaco

Prima mee te navigeren!
5 5

Hallo,

Prima apparaat, snel en eenvoudig te bedienend. Maar, Ik vraag me af of ik een SD-geheugenkaart kan gebruiken om zelf gemaakte GPS-routes op de 205 hc op te slaan? Weet u dat misschien?

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Mio Cyclo 210.
 • Ontdek mooie en uitdagende fietsroutes
 • Bevalt de fietsnavigatie niet? Je kunt 'm gratis retourneren!
 • Track je performance en verbeter jezelf
 • Verdwalen is verleden tijd
 • Twijfel niet langer en bestel 'm nu!