Mio Cyclo 315 HC Review

8.6
4.3 1
Mio
Mio 315 HC fietsnavigatie

Bekijk meer afbeeldingen op: coolblue.nl

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Mio Cyclo 405 HC.

Plus- en minpunten

 • Inzicht in trainingsgegevens
 • Mooi design en een duidelijk afleesbaar scherm
 • Een mooie prijs voor een hoge kwaliteit
 • De fietscomputer is gebruiksvriendelijk
 • De ‘Surprise-me’ optie is innovatief en leuk
 • Geen WiFi en geen Bluetooth
 • Niet compatibel met Windows 10
 • Start traag op
 • Batterijduur valt lager uit dan 12 uur
 • Het is niet mogelijk om het kaartmateriaal uit te breiden

Review

Ben je op zoek naar een slim fietsnavigatiesysteem die licht van gewicht is? Dan is de Mio Cyclo 315 HC misschien wel wat voor jou.  De Mio Cyclo 315 HC is je fietskaart, je geheugen en je maatje tijdens het fietsen.

Ben je benieuwd naar dit toffe apparaat?

In dit artikel kom je meer te weten over de Mio Cyclo 315 HC. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Wat is de Mio Cyclo 315 HC;
 • Het ontwerp en het gewicht;
 • Hoe monteer je de fietscomputer;
 • Interface;
 • Welke verbindingen zijn er mogelijk;
 • Wat kan je met de Mio Cyclo 315 HC;
 • Batterijduur en opladen;
 • Waterbestendig;
 • Verschil met de Mio Cyclo 405;
 • Verschil met de Mio Cyclo 605 HC;
 • Is de Mio Cyclo 315 HC iets voor jou?

Wat is de Mio Cyclo 315 HC?

De Mio Cyclo 315 HC is één van de fietsnavigatiesystemen uit de serie van Mio Cyclo. Het is de voorganger van de Mio Cyclo 405. Het navigatiesysteem brengt avonturen dichterbij en maakt je mooiste fietsroutes werkelijkheid. Zonder enige moeite stelt het systeem een route voor je samen. Je kunt zelf bepalen welke wegen je liever vermijd en welke paden je juist wel wilt opnemen onderweg.

In heel West-Europa kan je van start. Het navigatiesysteem heeft standaard alle landen uit West-Europa in het systeem staan. Hartstikke leuk én makkelijk. Het wordt nog leuker, doordat je points of interest kunt instellen. Zo kun je prachtige en interessante bestemmingen bezoeken tijdens je fietstocht.

De Mio Cyclo 315 HC stelt niet alleen leuke routes samen, maar het systeem houdt ook je trainingen bij. Daarmee is het een ‘verlengstuk’ van je geheugen. Het systeem beschikt over software waarmee de routegeschiedenis wordt bijgehouden.

Wil je de trainingen optimaliseren? Je krijgt een hartslagsensor, een snelheidssensor en een cadanssensor meegeleverd. Je kunt dus nauwlettend je voortgang in de gaten houden.

Het ontwerp en het gewicht

Mio 315 HC fietsnavigatie

De Mio Cyclo 315 HC is een fijne, lichtgewichte en slanke uitvoering. Het apparaat heeft afgeronde hoeken, waardoor het apparaat gemakkelijk vast te houden is.
De Mio Cyclo 315 HC is vergeleken met de andere ‘Mio Cyclo’s’ klein van formaat. De afmetingen van de fietscomputer zijn als volgt:

 • Breedte: 6,10 centimeter
 • Hoogte: 10,30 centimeter
 • Diepte: 1,89 centimeter

Doordat de 315 HC kleiner is, is het apparaat ook lichter in gewicht. Als je deze fietscomputer op je fiets monteert, is je uitrusting met maar 0,129 kilogram aan gewicht toegenomen. Het lichte gewicht van de 315 HC is een groot voordeel voor fanatieke wielrenners. Hoe minder gewicht, hoe minder weerstand en hoe beter de sportprestaties zullen zijn.

Het scherm van de 315 HC is van redelijke kwaliteit. De 315 HC heeft een aantrekkelijk kleurenscherm en een resolutie van 240 x 400 pixels.

Montage

Mio 315 HC fietsmontage

Heb je twee linkerhanden en ben je slecht in monteerwerkzaamheden? Met de 315 HC hoef je je geen zorgen te maken. Deze fietscomputer is heel eenvoudig aan je fiets vast te maken. Bij de aankoop van de 315 HC krijg je een duidelijke handleiding meegeleverd waarin stapsgewijs staat toegelicht hoe je het apparaat moet monteren.

Je kan zelf kiezen waar je de fietscomputer het liefste wilt plaatsen. Het apparaat is op de stang of op je stuur te monteren. Je moet als eerst de fietsbeugelkit op je fiets bevestigen. Op de fietsbeugel kan je de 315 HC zetten.

Interface

Mio 315 HC fietsnavigatie

De Mio Cyclo 315 HC heeft een 3-inch scherm en de schermcoating is mat. De interface is vrij kleurrijk, waardoor navigeren vrij eenvoudig is. De kleuren zorgen voor onderscheid in de elementen en de herkenbaarheid van bepaalde pictogrammen.

Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid scoort de Mio Cyclo 315 dus hoog. Zelfs in barre weersomstandigheden of op warme zomerse dagen. De fietscomputer is waterdicht en beschikt over een antireflectie glas. Doordat het display een ‘anti-glare’ heeft, weerkaatsen er geen zonnestralen in het scherm. Hierdoor blijft je scherm goed zichtbaar en leesbaar.

De Mio Cyclo 315 heeft een fijne ‘touch’. Je kunt slepen, tikken en vegen. Als je een menu wilt openen, dan kun je tikken. Wil je de kaart iets draaien, dan veeg je met je vingers op het scherm. Wil je naar een ander dashboard of een andere weergave, dan kan je slepen. Zo zijn er per toepassing verschillende vingerbewegingen mogelijk.

De Mio Cyclo 315 heeft duidelijke en herkenbare pictogrammen. Via het batterij icoontje heb je inzicht in hoe vol je accu nog is. Via de streepjes kan je zien of je bereik hebt. Vanaf het menuoverzicht kan je door naar de juiste weergave. Je kunt vanaf het menu in één klik naar het dashboard, je navigatie, je geschiedenis, de ‘Surprise-Me’ functie, de trainingsprogramma’s of de instellingen.

Kan de Mio Cyclo 315 HC verbonden worden met een app of computer?

Als je de Mio Cyclo 315 bestelt, krijg je standaard een USB kabel meegeleverd. Eigenlijk kan dat maar één ding betekenen: je kan verbinding maken met je computer. Via je computer kan je bijvoorbeeld updates downloaden. Natuurlijk moet je wel weten hoe je dit doet. Gelukkig staat er in de handleiding uitgelegd hoe je de fietscomputer moet verbinden met de computer.

Mio Cyclo 405 verbinden met strava

In 2016 heeft MiTAC een software-update doorgevoerd waardoor het mogelijk is om Live Segmenten van Strava te fietsen. Ook de 315 HC kan gekoppeld worden aan Strava. Doordat je de Mio Cyclo 315 HC kan koppelen aan Strava, wordt fietsen interactiever, spannender én competitiever!

Voor wie is dit navigatiesysteem geschikt?

De Mio Cyclo 315 HC is een fietscomputer voor iedereen die graag fietst. Het apparaat is niet alleen bedoeld voor de fanatieke wielrenner, maar juist ook voor de recreatieve fietser.

Het apparaat heeft minder toevoegingen dan de uitvoeringen die daarna zijn gekomen, maar de fietscomputer beschikt wel over de specificaties die je als fietser wenst. Je kunt waar je maar wilt in West-Europa op een fietsvakantie, de mooiste routes uitstippelen en je afgelegde routes bewaren.

Ook voor de fanatieke fietsers is dit apparaat geschikt. Met de hartslagsensor, de snelheidssensor en de candanssensor kan je de trainingen optimaliseren.

Wat kan je er allemaal mee?

De Mio Cyclo 315 HC is gebruiksvriendelijk en een goed te gebruiken apparaat. Wat je er allemaal mee kan wordt hieronder toegelicht.

Routes maken

Mio 315 HC fietsroutes

Het maken van een route is natuurlijk een essentieel gegeven. Gelukkig kan de 315 HC dat heel goed. De fietscomputer heeft in een mum van tijd een mooie route voor je uitgestippeld. Je kan zelf aangeven welke wegen je liever niet wilt rijden. Misschien rijd je liever over onverharde wegen met je mountainbike of over verharde fietspaden met je wielrenfiets. Met de 315 HC kan je nauwkeurig aangeven wat je wel en niet wenst.

Sterker nog; de route geeft aan of je nog langs interessante bestemmingen komt. Denk hierbij aan een café waar je even kan rusten en je dorst kan lessen of aan een prachtig uitzichtpunt waar je van kan genieten.

Verrassingseffect: SURPRISE ME

Houd je van verrassingen? De Mio Cyclo 315 HC ook. De fietscomputer heeft een ‘Surprise-Me’ optie. Dit houdt in dat de fietscomputer 3 routes voor jou uitstippelt. De routes zijn op basis van tijd, afstand en bestemming samengesteld. Jij mag vervolgens zelf kiezen welke route je wilt rijden.

Duidelijk navigeren

De 315 HC heeft veel standaard geïnstalleerde kaarten. Van geheel West-Europa heb je de bewegwijzering op zak. Ligt er een weg open of is er een ongeluk gebeurd, waardoor je de route niet meer kunt volgen? De 315 HC kan een aangepaste route voor je maken.

Koppelingen
De 315 HC is te koppelen aan je smartphone of een tablet. De fietscomputer beschikt niet over WiFi of over Bluetooth.

Trainingen
De Mio Cyclo 315 HC stelt je in staat om je trainingen te optimaliseren. Via de meegeleverde sensoren, de routegeschiedenis en de trainingsprogramma’s kan jij werken aan je fietsvaardigheden of bepaalde gezondheidsdoelstellingen behalen. Via de meegeleverde sensoren is het mogelijk om je trainingen effectiever in te richten. Denk hierbij aan de cadanssensor en de hartslagsensor.

Batterijduur en opladen

Mio 315 HC fietsnavigatie route
De Mio Cyclo 315 HC maakt je in één oogopslag duidelijk hoe vol die nog zit. Rechts bovenin het scherm zie je een batterij-icoontje die aangeeft hoe vol je batterij nog zit. Gemiddeld genomen kun je 12 uur doen met een opgeladen fietscomputer. Je kan dus heel wat kilometers afleggen voordat je accu leeg is.

Is de batterij leeg? Dan hoef je deze niet te vervangen. Bij de aankoop van je batterij krijg je een adapter meegeleverd. Hiermee kun je de 315 HC opladen.

Is de Mio waterbestending?

Regent het hard buiten of zit je op de fiets en zie je een opeenstapeling van grijze wolken? In principe hoef jij je hierom geen zorgen te maken. De Mio Cyclo 315 HC is IPX7 waterbestendig geclassificeerd. Dit houdt in dat de fietscomputer goed tegen water kan.

Wat is het verschil tussen de Mio Cyclo 315 HC en de Mio Cyclo 405?

Het komt er eigenlijk op neer dat de Mio Cyclo 315 HC een eenvoudigere uitvoering is vergeleken met de Mio Cyclo 405. Hierdoor valt de prijs ook lager uit.

De Mio Cyclo 405 is iets groter en daardoor ook zwaarder in gewicht. Het scherm is van een betere kwaliteit. De 315 HC heeft een 3-inch scherm, de 405 heeft een 4-inch scherm. Ook de resolutie van de 405 is beter. De 315 HC heeft een resolutie van 240 x 400 pixels en de 405 heeft een resolutie van 360 x 600 pixels.

Verder zit er een verschil in de accuduur. De Mio Cyclo 315 HC gaat 12 uur mee, en de batterij van de Mio Cyclo 405 gaat gemiddeld genomen 15 uur mee. Daarnaast heeft de 315 geen mogelijkheid om Whatsappberichten te vertonen en de 405 wel.

Wat is het verschil tussen de Mio Cyclo 315 HC en de Mio Cyclo 605?

De Mio Cyclo 605 is een fietscomputer met alles erop en eraan. De fietscomputer beschikt over allerlei soorten sensoren, meer dan de 315 HC. Denk hierbij aan een vermogenssensor. Daarnaast heeft de 605 Wifi, waardoor het mogelijk is om gegevens over te dragen of te uploaden. Ook beschikt de Mio Cyclo 605 over meerdere kaarten. De 315 HC heeft van alle landen in West-Europa kaarten, de 605 heeft van 38 landen in Europa de kaart.

Hiermee is de Mio Cyclo 605 een betere en completere uitvoering dan de 315 HC. Daardoor valt de 605 wel hoger uit qua prijs.

 

Conclusie

De Mio Cyclo 315 HC is een fijne fietscomputer. Deze fietsnavigatie is pure kwaliteit, vandaar de hoge score.

Dat de fietscomputer zo hoog scoort, heeft vooral te maken met de goede prijs / kwaliteit verhouding. De 315 HC is een mooie investering. Je krijgt er namelijk veel moois voor terug: prachtige fietsroutes, duidelijk inzicht in je gereden routes en verrassende paden. Fietsen wordt alleen maar leuker met deze fietscomputer bij de hand.

Het apparaat heeft geen WiFi, geen Bluetooth, geen TrackBack functie en beschikt over net iets minder luxe specificaties dan een aantal andere Mio Cyclo’s. Toch is deze fietscomputer een mooie aankoop voor zowel recreatieve fietsers, wielrenners en mountainbikers.

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Mio Cyclo 405 HC.

Eigenschappen

Meet afstand:
nee
Meet calorieverbranding:
nee
Ingebouwde hartslagmeter:
nee
Meet slaap:
nee
Meet snelheid:
nee
Meet stappen:
nee
Meet traptreden:
nee
Batterijduur:
uur
Touchscreen:
nee
Gewicht:
gram
Uitgerust met muziekspeler:
nee

DE BESTE Mio fietsnavigatie

Mio
Mio Cyclo 200 fietsnavigatie
1. Mio Cyclo 205
Mio Cyclo 210
2. Mio Cyclo 210
Mio 315 HC fietsnavigatie
3. Mio Cyclo 315 HC

Laat een reactie achter

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Mio Cyclo 405 HC.
 • Ontdek mooie en uitdagende fietsroutes
 • Bevalt de fietsnavigatie niet? Je kunt 'm gratis retourneren!
 • Track je performance en verbeter jezelf
 • Verdwalen is verleden tijd
 • Twijfel niet langer en bestel 'm nu!