Mio Cyclo 405 HC review

8.5
4.3 1
Mio

Plus- en minpunten

 • ‘Suprise-me’ functie is een leuke en verrassende optie
 • De fietsnavigatie is eenvoudig te monteren
 • Mooie en heldere interface en groot scherm
 • Via de hartslag- en cadanssensor kun je de trainingen perfectioneren
 • Beschikt over een antireflectiescherm en is waterbestendig
 • Lange accuduur van 15 uur
 • Verbinding met Strava mogelijk
 • Je kunt het kaartmateriaal niet uitbreiden
 • Er is geen intervaltraining mogelijk
 • De handleiding is niet heel duidelijk
 • Het is niet mogelijk om de route in tegenovergestelde richting te fietsen
 • Er is geen beschikking over WiFi
 • Het apparaat geeft geen ANT+ sensor support

Review

Mio Cyclo 405 HC biedt een totaaloplossing voor als jij op de fiets stapt. Je fietsprestaties bijhouden, je hartslag in de gaten houden en whatsappen? Met deze slimme fietsnavigatie doe je het allemaal tegelijk.

Wil je meer weten over dit slimme apparaat? In dit artikel kom je meer te weten over de Mio Cyclo 405 HC.

We gaan het hebben over de volgende punten:

 • Wat is de Mio Cyclo 405 HC;
 • Het ontwerp en het gewicht;
 • Montage;
 • Interface;
 • Verbinding met een app of een computer;
 • Functionaliteiten;
 • Batterijduur en opladen;
 • Waterbestendig;
 • Verschil met de Mio Cyclo 605;
 • Verschil met de Mio Cyclo 405;
 • Verschil met de Mio Cyclo 315;
 • Is de Mio Cyclo 405 HC iets voor jou?

Wat is de Mio Cyclo 405 HC?

De Mio Cyclo 405 HC is de opvolger van de Mio Cyclo 400. Net als zijn voorganger is deze fietsnavigatie je vertrouwde maatje onderweg. Het is je digitale landkaart, niet alleen in Nederland, maar ongeveer in heel Europa. Er zijn 38 landen standaard geïnstalleerd op de fietsnavigatie.

Het apparaat fungeert niet enkel en alleen als GPS. Het apparaat beschikt over veel meer specificaties. Het is eveneens een gezondheidsmeter, uitgerust met een ANT+ -hartslagmeter, cadanssensor, snelheidssensor, thermometer, trainer Di2-sensor en Bluetooth.

Het ontwerp en het gewicht

Mio Cyclo 405 fietsnavigatie design zijkant

De Mio Cyclo 405 HC heeft een fijn ontwerp. Het is een compacte fietsnavigatie met afgeronde hoeken. De afmetingen van de fietsnavigatie zijn als volgt:

 • Breedte: 7,37 centimeter
 • Hoogte: 12,94 centimeter
 • Diepte: 2,2 centimeter

Daarnaast wordt er rekening gehouden met wielrenners. Wielrenners racen vaak op tijd, en dat vraagt een minimale uitrusting. Als wielrenner wil je zo min mogelijk belemmert worden door factoren die je snelheid remmen. Met het gewicht van 0,177 kilogram is deze fietsnavigatie een pareltje.

Naast het ontwerp en het gewicht, is het scherm ook van aanzienlijke kwaliteit. De kleurrijke interface en de hoge resolutie (360 x 600 pixels) zijn absolute pluspunten van het apparaat.

Montage

Ben je niet zo’n klusjesman? Geen probleem. De fietsnavigatie is eenvoudig te monteren op je fiets. Je kunt de Mio op je stuur of op je stang monteren. Het gaat erom wat jij het prettigst vindt fietsen en wat de mogelijkheden zijn op jouw fiets.

De fietsbeugelkit is makkelijk in gebruik, en stap voor stap te monteren. Je krijgt bij de aankoop een handleiding mee waarin heel duidelijk omschreven staat hoe je de fietsnavigatie vast kunt zetten.

Op de fietsbeugel kan je de fietsnavigatie in klikken. Het fijne is dat je de fietsnavigatie met een handomdraai van de beugel kunt verwijderen. Hiervoor moet je het apparaat naar links draaien.

Naast het monteren van je fietsnavigatie, kun je ook de snelheidssensor op je fiets bevestigen. Deze sensor bestaat uit twee systemen. Deze sensor plaats je op de achtervork van je fiets.

Interface

Mio Cyclo 405 interface

De Mio Cyclo 405 HC heeft een 4-inch plat scherm. De schermcoating is mat. Met 360 x 600 pixels heeft het scherm een prima resolutie. Gelukkig kun je hiervan blijven profiteren als de zon schijnt. Het display beschikt namelijk over een “anti-glare”. Dit is antireflectie glas. Wanneer de zon fel schijnt, blijft het scherm van de fietsnavigatie zichtbaar.

De Mio Cyclo 405 HC heeft een gebruiksvriendelijke en prettige interface. Door het kleurenscherm kun je gemakkelijk navigeren en zijn de pictogrammen en andere elementen snel te herkennen.

Het apparaat is verder heel gebruiksvriendelijk. Je hebt de mogelijkheid om verschillende dashboardschermen te bekijken, zoals een kaartscherm en een informatiescherm. Je kunt gemakkelijk switchen tussen deze schermen.

Ook qua ‘touch’ scoort de Mio Cyclo 405 HC goed. Zelfs met handschoenen aan kun je de Mio Cyclo 405 HC gemakkelijk bedienen.

Er zijn verschillende opties om de fietsnavigatie te bedienen.

 • Je kunt tikken: bijvoorbeeld om een menu te openen of om op een button te klikken.
 • Je kunt slepen: Je houdt je vinger(s) op een bepaald element om iets te verschuiven of te draaien. Denk hierbij aan het navigeren op de landkaart.
 • Je kunt vegen:  Zo kun je navigeren tussen het ene en het andere scherm. Je kunt zowel naar links als naar rechts vegen als naar boven en naar beneden (scrollen).

Verbinding met de computer

Wil je de fietsnavigatie verbinden met een computer? De installatie is vrij eenvoudig. Het apparaat kun je aan je computer sluiten door middel van de USB-kabel. In de bijgevoegde handleiding staat stapsgewijs uitgelegd welke stappen je moet doorlopen om het apparaat aan te sluiten.

Verbinding met de computer
Gebruik je Strava? Dan ben je met dit product goed af. De Mio Cyclo 405 kan direct synchroniseren met Strava. Wielrennen wordt zo nog socialer, competitiever en spannender.

Voor wie is dit navigatiesysteem geschikt?
De fietsnavigatie is geschikt voor iedereen die graag (en veel fietst). Gezien de geavanceerde specificaties is deze fietsnavigatie meer geliefd onder de doorgewinterde wielrenners en de mountainbikers.

Je kunt de fietsnavigatie zeker recreatief gebruiken. Als je gezonder wilt leven is dit apparaat ook een goede keuze. Via de meters kun je eenvoudig je prestaties, je gezondheid en je vooruitgang in de gaten houden.

Mio Cyclo 405 verbinden met strava

Het apparaat is vooral geliefd onder wielrenners. Er is verbinding met Strava mogelijk, je kunt Live Segmenten fietsen en al je prestaties worden opgeslagen en bijgehouden.

Wat kan je er allemaal mee?
Je kan ontzettend veel met de Mio Cyclo 405 HC. Hieronder worden de belangrijkste specificaties van de fietsnavigatie toegelicht.

Routes uitstippelen

Mio Cyclo 405 navigatie

Het kiezen van route kan heel nauwkeurig. Met 38 geïnstalleerde kaarten kun je bijna overal in Europa terecht met je fiets. Vervolgens kun je kiezen wat voor route je wilt rijden en welke wegen je liever wilt vermijden. Denk hierbij aan hoofdwegen, fietsroutes, knooppuntwegen, onverharde wegen, kasseien, wandelroutes en de veerboot.

Een extra verrassende factor in de fietsnavigatie is de ‘Suprise-me route’. Deze functie laat je kiezen uit drie routes op basis van tijd, afstand en bestemming.

Duidelijk in navigatie

De 405 HC is een meester in navigeren. Het is ten allen tijde duidelijk waar en wanneer je moet afslaan. Je ontvangt in de hoek van de kaart boodschappen over de richting. Rijd je per ongeluk de verkeerde kant op? Dat merkt de fietsnavigatie op, en deze zal je alarmeren middels een piep. Vervolgens maakt de 405 HC een nieuwe route, aangepast op het pad waar je dan fietst.

Wil je even een pauze met een heerlijke bak koffie? Heb je contant geld nodig om de veerboot te pakken? Zou je graag de route willen combineren met mooie uitzichtpunten? De Mio Cyclo 405 HC maakt allerlei belangrijke punten (points of interests) zichtbaar op de kaart. Denk hierbij aan geldautomaten, mooie uitzichtpunten of een café.

Verbindingen

De fietsnavigatie kun je aan je computer sluiten, zoals eerder beschreven in het artikel. Ook kun je ervoor kiezen om Bluetooth verbinding te maken. Als je bijvoorbeeld berichten via Twitter, Facebook en Whatsapp ontvangt, dan zie je deze binnenkomen op het scherm van de fietsnavigatie. Deze kun je ook direct beantwoorden.

Daarnaast kun je verbinding maken met Strava en wedstrijden fietsen. Heb je een premium account bij Strava, dan kun je Live Segmenten gebruiken.

Soorten trainingen

Wil je een bepaalde afstand behalen? Ben je van plan om een record op tijd te behalen? Zou je graag een bepaald aantal calorieën willen verbranden met een fietsrit?

Met de Mio Cyclo 405 HC kan je allerlei soorten trainingen instellen. Je kunt een training afstellen op het doel dat je wilt bereiken, bijvoorbeeld afstand, tijd, calorieën en hartslagzone.

Training functionaliteiten

De fietsnavigatie heeft een aantal functionaliteiten, waarmee je jouw trainingen effectiever kunt maken. De fietsnavigatie heeft een virtual partner, een rondeteller en diverse sensoren , waaronder een hartslagsensor (met borstband), een barometrische hoogtemeter, een cadanssensor en een calorieënteller.

Batterijduur en opladen

Een opgeladen fietsnavigatie gaat 15 uur lang mee. Het apparaat geeft je inzicht in hoe vol de batterij nog is. Via de meegeleverde adapter kun je de fietsnavigatie opladen. De accu is niet verwisselbaar.

Is de Mio waterbestending?

Mio is IPX7 waterbestendig geclassificeerd. Hoe hard het ook regent, de fietsnavigatie zou zware regenbuien moeten overleven. Dus als het tijdens je rit betrekt, dan hoef jij je geen zorgen te maken.

Wat is het verschil tussen de Mio Cyclo 405 en de Mio Cyclo 405 HC?
De Mio Cyclo 405 is de voorganger van de HC en beschikt over nét iets minder specificaties. De Mio Cyclo 405 is meer geschikt voor de recreatieve fietser. Met deze fietsnavigatie kun je geen fietsprestaties bijhouden en analyseren. Tevens beschikt het apparaat niet over een hartslagmeter en een cadanssensor.

Met een hartslagmeter kun je in bepaalde hartslagzones fietsen en zo je fietsritten effectiever maken. Met de cadanssensor meet je jouw trapfrequentie, zodat je nog beter inzicht krijgt in je prestaties.

Welke variant kan ik het beste kopen?
Het verschil tussen de twee fietsnavigaties is niet zo heel erg groot. Als je een recreatieve fietser bent, dan ben je goedkoper uit met de Mio Cyclo 405. Wil je graag je prestaties bijhouden en je trainingen optimaliseren? Dan is de HC meer geschikt voor jou.

Wat is het verschil met de Mio Cyclo 605?

Het topmodel in de serie is de Mio Cyclo 605. Er zijn een aantal verschillen tussen de Mio Cyclo 405 HC en de Mio Cyclo 605 waar te nemen.

Een groot verschil tussen de 405 HC en de 605 zit ‘m in de beschikbaarheid van WiFi. De Mio Cyclo 605 heeft WiFi, waardoor je zonder internet gewoon gegevens kunt ophalen. Bovendien kent de Mio Cyclo 605 meer trainingsmogelijkheden. Daarnaast heeft 605 meerdere ANT+ support en Bluetooth sensor support opties.

Welke variant kan ik het beste kopen?
De Mio Cyclo 605 beschikt over meer specificaties dan de 405 HC. Als je een fanatieke wielrenner bent, dan zijn beide fietsnavigaties geschikte keuzes. Mocht je veel waarde hechten aan support en WiFi, dan is de 605 zeker het overwegen waard. Weet je van tevoren dat je geen gebruik gaat maken van deze extra functionaliteiten? Dan ben je goedkoper (en dus beter) uit met de 405 HC.

Wat is het verschil met de Mio Cyclo 315?

De Mio Cyclo 315 is een ander model in de serie. Wil je weten wat de verschillen tussen de Mio Cyclo 405 HC en de Mio Cyclo 315 zijn? Lees dan verder.

De Mio Cyclo 315 is in verschillende opzichten minder goed dan de 405 HC. De Mio Cyclo 315 heeft een lagere resolutie (240 x 400 pixels) en is een iets kleiner model. Het voordeel van het kleinere formaat is dat het apparaat lichter van gewicht is.

In tegenstelling tot de 405 HC biedt de Mio Cyclo 315 geen mogelijkheid om whatsappberichten te vertonen, heeft het apparaat geen trackback functie en geen mogelijkheid voor Live Strava. Daarnaast heeft de Mio Cyclo 315 minder geïnstalleerde landen, geen thermometer, geen virtual partner, geen hartslag- en cadanssensor en geen Bluetooth.

Conclusie: even samenvatten

De Mio Cyclo 405 HC heeft veel positieve reviews. Op CoolBlue scoort de fietsnavigatie bijna een 9, en ook op Bol.com scoort het apparaat goed. Dat is niet zo vreemd ook. De 405 HC is een topmodel onder de fietsnavigaties.

Of je nu fietst door harde regen of onder het genot van een fel zonnetje rijdt, het scherm blijft goed zichtbaar en het navigeren werkt uitmuntend, zo blijkt ook uit ervaring van gebruikers. Voor de geoefende wielrenner zijn de sensoren en het bijhouden van prestaties echte pluspunten.

Er zit helaas geen WiFi bij. Dan moet je de 605 hebben. Gelukkig kom je met de Bluetooth functie een heel eind. Zo kun je Whatsappen, terwijl je jouw rondje maakt.

Ben je een recreatieve fietser, dan is de voorganger van HC een betere optie. Al met al is de 405 HC een geschikt apparaat voor fanatieke wielrenners. Heb jij je keuze al gemaakt?

Video - look and feel

Laat een reactie achter

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!