Mio Cyclo 605 review

7.8
3.9 1
Mio

Plus- en minpunten

 • Dankzij de points of interest kun je een route leuker maken
 • Mooie interface en een groot scherm
 • De installatie van de sensoren is eenvoudig
 • De koppeling met de telefoon is erg prettig
 • De ‘Suprise-me’ functie is een leuke optie
 • Door het antireflectiescherm kun je het scherm aflezen in de zon
 • Via de sensoren krijg je inzicht in jouw prestaties
 • Je kunt het kaartmateriaal niet uitbreiden
 • Er is geen intervaltraining mogelijk
 • Het apparaat is vrij prijzig
 • De batterij zou beter de kou moeten doorstaan

Review

Ben je bekend met de Mio Cyclo serie? Dan is de Mio Cyclo 605 je vast niet ontgaan. Het is het topmodel in deze reeks. Er is bijna niets te bedenken wat nog ontbreekt aan dit apparaat.

Deze fietscomputer biedt een totaalpakket aan. Navigeren, statistieken bijhouden, via sensors meten of verbinden met WiFi, Bluetooth, een telefoon of een computer, met de Mio Cyclo 605 is het allemaal mogelijk.

Wil je meer weten over deze fietscomputer. In dit artikel kom je meer te weten over de Mio Cyclo 605. Er wordt ingegaan op de volgende punten:

 • Wat is de Mio Cyclo 605;
 • Het ontwerp en het gewicht;
 • Montage;
 • Interface;
 • Verbinding met een app of een computer;
 • Functionaliteiten;
 • Batterijduur en opladen;
 • Waterbestendig;
 • Verschil met de Mio Cyclo 405 HC;
 • Verschil met de Mio Cyclo 405;
 • Verschil met de Mio Cyclo 315;
 • Is de Mio Cyclo 605 HC iets voor jou?

Wat is de Mio Cyclo 605?

De Mio Cyclo 605 is het laatste model fietscomputer in de serie van de Mio Cyclo fietscomputers. Deze fietscomputer steekt met vlag en wimpel boven z’n ‘broertjes’ en ‘zusjes’ uit. Je bent altijd connected, het is je betrouwbare maatje op de weg en het is tegelijkertijd je wegwijzer, je gezondheidsmeter en je geschiedenisboek.

De Mio Cyclo 605 biedt je een uitgebreide hoeveelheid aan landkaarten aan. In totaal zijn er 38 landen standaard geïnstalleerd op de fietscomputer. Met beschikking over Wifi heb je de mogelijkheid om tijdens je rit gegevens op te halen.

Het ontwerp en het gewicht

Mio Cyclo 605 zijkant
De Mio Cyclo 605 is een slank ontworpen apparaat. Evenals de 405 HC heeft de 605 afgeronde hoeken. Hierdoor ligt het apparaat ook fijn in de hand.

De Mio Cyclo 605 is even groot als zijn voorganger. Dit zijn de afmetingen van de fietscomputer:

 • Breedte: 7,37 centimeter
 • Hoogte: 12,94 centimeter
 • Diepte: 2,2 centimeter

De fietscomputer vormt geen belemmering op je fiets. Dit lichtgewichte apparaat van een gewicht van 0,177 kilogram voel je bijna niet tijdens het fietsen.

Het scherm van het apparaat is van hoogwaardige kwaliteit. Je geniet van een 4 inch scherm met een resolutie van 360 x 600 pixels. Het kleurenscherm en de schermverlichting zijn twee andere pluspunten die van enorme waarde zijn.

Montage

Heb je twee linkerhanden? Ben je niet zo handig met dingen in elkaar zetten? Gelukkig is het monteren van de Mio Cyclo 605 op jouw fiets zeer eenvoudig. Je kunt het apparaat op twee plekken monteren: op de stang of op het stuur van je fiets. Je mag zelf weten waar je ‘m monteert. Het gaat erom wat jij het fijnst vindt, en met name wat er mogelijk is.

Je krijgt een fietsbeugelkit meegeleverd. Deze moet je bevestigen aan je fiets. In de bijgeleverde handleiding staat beschreven hoe je de fietscomputer moet plaatsen. Doordat de uitleg visueel ondersteund is, zijn de stappen vrij eenvoudig op te volgen.

De fietscomputer zet je vast op de fietsbeugel. Wil je ‘m eraf halen? Dat doe je in een handomdraai. Je moet het apparaat naar links draaien, en dan is het apparaat eraf.

Vergeet natuurlijk niet om je snelheidssensor te bevestigen. Deze sensor moet je op de achtervork van je fiets plaatsen.

Interface

Mio Cyclo 605 interface
Met de Mio Cyclo 605 geniet je van hoge kwaliteit, een gebruiksvriendelijke interface en optimaal gemak.

Touchscreen
Het kleurenscherm maakt navigeren gemakkelijker en de pictogrammen en de andere elementen zijn sneller te herkennen. Ook de touchscreen is ver ontwikkeld. Ook als je handschoenen aan hebt, kun je de Mio Cyclo 605 bedienen.

Je kunt op de volgende manieren navigeren:

 • Tikken. Je kunt bijvoorbeeld een menu openen of een knop indrukken. 
 • Slepen. Dit betekent dat je je vinger(s) op het scherm houdt. Zo kun je bijvoorbeeld de kaart draaien. 
 • Vegen. Door te vegen kun je navigeren tussen het ene en het andere scherm. Je kunt verschillende kanten opvegen: naar links, naar rechts, naar boven en naar onder. 

Gebruiksgemak
Mio Cyclo 605 route
Qua gebruiksgemak scoort de 605 goed. De navigatie is vergelijkbaar met een GPS in de auto. Je kunt gewoon een adres invoeren en de fietscomputer berekent in een mum van tijd de route.

Het apparaat geeft je inzicht in allerlei data. Via het dashboard kun je eenvoudig navigeren tussen de verschillende gegevens. Er zijn namelijk diverse dashboardschermen te bekijken, zoals een kaartscherm en een informatiescherm.

Scherm
De fietscomputer heeft een mat scherm van 4 inch en een hoge schermresolutie van 360 x 600 pixels. Zelfs als de zon fel schijnt, is je scherm goed zichtbaar. Dit komt doordat het scherm beschikt over antireflectie glas. Voor fietsers die graag op zomerse dagen op de fiets stappen is dit een groot pluspunt.

Mio loves Strava 

De Mio Cyclo 605 kan net als z’n voorganger verbonden worden met een computer en Strava.

De Mio Cyclo 605 kan je eenvoudig aan je computer koppelen. Voor de installatie heb je een USB-kabel nodig. In de bijgeleverde handleiding staat beschreven hoe je de computer aansluit. Via de computer kun je gegevens uitwisselen, zoals routes en behaalde prestaties.
Mio Cyclo 605 Segmenten
Veel wielrenners gebruiken Strava. Een koppeling met dit programma kan dan ook niet missen. Zeker niet bij de Mio Cyclo 605. Gelukkig kun je de 605 aansluiten aan Strava. Je kunt strijden tegen anderen, nieuwe records behalen en Live Segmenten fietsen. Let op, voor Live Segmenten heb je wel een Premium Account nodig.

Voor wie is dit navigatiesysteem geschikt?

De Mio Cyclo 605 is een uitgerust apparaat. Dat is niet alleen te zien aan de beschikbare functionaliteiten, maar ook aan het prijskaartje. Voor de recreatieve fietsers is deze fietscomputer waarschijnlijk te hoog gegrepen. Dit type fietsers maakt van heel veel geavanceerde functionaliteiten geen gebruik. Voor deze doelgroep is het beter om te kiezen voor een minder compleet product.

Voor de fanatieke fietsers is de Mio Cyclo 605 juist fantastisch. Alles zit erop en eraan. Als je graag wedstrijden wilt fietsen, WiFi-verbinding wilt en je prestaties tot in de details wilt optimaliseren dan is dit apparaat een geschikt model voor jou.

Wat kan je er allemaal mee?

De Mio Cyclo 605 is de meest uitgeruste fietscomputer in de serie. De specificaties van dit model worden hieronder toegelicht.

Goede navigatie
Mio Cyclo 605 route plannen
Het uitstippelen van een route kan heel gedetailleerd met de 605. De fietscomputer beschikt over 38 standaard geïnstalleerde kaarten. In bijna ieder Europees land herkent het apparaat de omgeving.

Met de fietscomputer kun je een start- en een eindpunt kiezen, en aangeven wat voor soort paden je liever wilt vermijden, zoals hoofdwegen, fietsroutes, knooppuntwegen, onverharde wegen, kasseien, wandelroutes of de veerboot.

Wil je je liever laten verrassen en niet zelf de route uitstippelen? De fietscomputer beschikt over een hele leuke optie: de ‘Suprise-me route’. Met deze optie laat je de fietscomputer de route selecteren. Vervolgens kun jij uit een drietal routes kiezen die gebaseerd zijn op tijd, afstand of bestemming.

De fietscomputer is ontzettend duidelijk in navigeren. In de hoek van de kaart ontvang je boodschappen waar en wanneer je moet afslaan. Sla je verkeerd af of pak je net een ander stuk weg mee? Dan gaat de Mio Cyclo 605 piepen. Gelukkig blijft het daar niet bij. De fietscomputer maakt vervolgens een nieuwe route voor je.

Net als Mio Cyclo 405 HC, beschikken de kaarten van 605 ook over points of interests. Deze punten markeren belangrijke plekken aan: geldautomaten, mooie uitzichtpunten of café’s.

Verbindingen
Mio Cyclo 605 verbinden
Met de Mio Cyclo 605 kun je verschillende verbindingen maken; met de computer, met Strava, met Bluetooth en zelfs met WiFi.

Je kunt de fietscomputer aansluiten aan een computer. Dan is er gegevensoverdracht mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld de behaalde prestaties naar je computer zetten en routes vanaf je computer op je fietscomputer plaatsen.

Tijdens je fietsrit kun je een Bluetooth verbinding te maken. Ontvang je een berichtje via Whatsapp of een notificatie van Twitter of Facebook? Met een Bluetooth verbinding krijg je deze signalen binnen via je fietscomputer. Het extra fijne is dat je via dit scherm de berichten kunt beantwoorden.

Veel wielrenners gebruiken Strava. Daarom is de Mio Cyclo 605 een geschikt model voor de hele fanatieke fietsers. Je kunt Strava namelijk koppelen aan je fietscomputer.

Soorten trainingen
Met de fietscomputer kun je allerlei soorten trainingen instellen. Deze trainingen kun je instellen op het doel dat je wilt bereiken. Wil je afvallen, een bepaalde afstand behalen of een rit binnen een specifieke tijd afronden? Met de Mio Cyclo 605 kan het allemaal.

Sensoren

De fietscomputer beschikt over een aantal training functionaliteiten. De fietscomputer heeft een thermometer, een virtual partner, een rondeteller en verschillende meters en sensoren, waaronder een hartslagsensor (met borstband), een barometrische hoogtemeter, een cadanssensor en een calorieënteller.

Een aantal functionaliteiten zijn los verkrijgbaar. Dit zijn de snelheidssensor en de vermogenssensor.

Muziek bedienen
Luister je graag muziek tijdens het fietsen? De Mio Cyclo 605 maakt deze ervaring nog leuker. Als enige in de reeks Mio Cyclo’s kun je de muziek bedienen.

Batterijduur en opladen
Een opgeladen Mio Cyclo 605 gaat 15 uur mee. Op het scherm staat weergegeven hoe vol de batterij nog is. De accu is niet verwisselbaar. Is deze leeg? Dan moet je de accu via de meegeleverde adapter opladen.

Is de Mio waterbestending?

Trekken de wolken boven je hoofd tijdens het fietsen, dan hoef jij je geen zorgen te maken. De 605 is IPX7 waterbestendig geclassificeerd. De fietscomputer is niet alleen waterspatbestendig, maar veel meer dan dat. In principe zou je fietscomputer het moeten overleven als je fietst door harde regenbuien.

Wat is het verschil tussen de Mio Cyclo 605 HC en de Mio Cyclo 405 HC?
De Mio Cyclo 405 HC is een voorganger van de Mio Cyclo 605 HC. De 405 HC is vergelijkbaar met de Mio Cyclo 605. Er zijn een aantal kleine verschillen die voor wielrenners van groot belang kunnen zijn.

De 605 heeft als enige in de serie WiFi, waardoor je draadloos gegevens kunt ophalen. Daarnaast zijn er meer trainingsmogelijkheden met de Mio Cyclo 605. Dit komt doordat de fietscomputer te koppelen is met meerdere sensoren, waaronder de snelheidssensor en de vermogenssensor.

Bovendien beschikt de Mio Cyclo 605 HC over ANT+ sensor support en Bluetooth sensor support. Als jij je trainingen wilt optimaliseren dan bieden deze functionaliteiten je uitkomst.

Verder heeft de Mio Cyclo 605 HC meer geheugen dan de 405 HC. De 405 HC heeft opslag voor 128 mb, de 605 HC heeft opslag voor 256 mb.

Welke variant kan ik het beste kopen?

De Mio Cyclo 605 is een nóg betere uitvoering van de 405 HC. Het is niet voor niets een opvolger van de 405 HC.

Beide fietscomputers zijn zeer geschikt voor fanatieke wielrenners. Hecht je waarde aan een draadloze verbinding en wil je graag je trainingen perfectioneren? Dan ben je beter af met de 605 HC dan met de 405 HC.

Ben je ook tevreden met alleen Bluetooth? Ga je de vermogenssensor en snelheidssensor niet missen? Dan is de 405 HC wellicht een betere en goedkopere optie voor je.

Wat is het verschil tussen de Mio Cyclo 605 HC en de Mio Cyclo 405?

Met de 405 kun je geen fietsprestaties bijhouden en analyseren, heb je geen hartslagmeter, geen cadans sensor, geen vermogenssensor en ook geen snelheidssensor. Daarnaast heb je geen work-out programma’s, Bluetooth, ANT+ of Wifi.

Welke variant kan ik het beste kopen?
De Mio Cyclo 605 is een uitmuntend apparaat voor de gepassioneerde wielrenner, maar wel een beetje teveel van het goede voor de recreatieve fietser. De recreatieve fietser is net zo goed uit met de Mio Cyclo 405.

Als je geen wedstrijden fietst, geen persoonlijke records wilt behalen en je prestaties niet hoeft te perfectioneren, dan ben je goedkoper uit met de Mio Cyclo 405. Ben je ontzettend competitief? Wil je jouw trainingen perfectioneren? Hecht je veel waarde aan een uitgeruste fietscomputer? Dan is de 605 HC meer geschikt voor jou.

Wat is het verschil met de Mio Cyclo 315?

De Mio Cyclo 315 is een ander model in de serie. Lees hier wat de verschillen tussen de Mio Cyclo 605 HC en de Mio Cyclo 315 zijn.

De Mio Cyclo 315 is nog simpeler dan de 405. De Mio Cyclo 315 heeft een lagere resolutie (240 x 400 pixels in plaats van 360 x 600 pixels), een kleiner formaat, minder sensoren en geen mogelijkheden tot verbinding (zoals Bluetooth, ANT+ of WiFi). Ook kun je de 315 niet koppelen met sportapplicaties, zoals Strava.

Welke variant kan ik het beste kopen?
Als je niet zoveel waarde hecht aan allerlei trainingsfunctionaliteiten en geen koppeling nodig hebt, dan is de Mio Cyclo 315 een betere optie dan de Mio Cyclo 605 HC. Wil je juist gebruik maken van deze specificaties? Dan is de Mio Cyclo 605 HC een betere keuze voor jou.

Conclusie: wat vinden wij van de Mio 605?

Mio Cyclo 605 doos
De fietscomputer scoort minder hoog dan de 405 HC. Dit komt door het hogere prijskaartje wat meer verwachtingen schept. Natuurlijk levert de Mio Cyclo 605 HC meer dan de 405 HC, maar er kan best wat verbeterd worden aan de batterijduur.

Toch is de 605 HC de beste versie binnen de serie. Je hebt de meeste training functionaliteiten waarmee je jouw prestaties kunt perfectioneren. Naast Bluetooth en Strava beschikt het apparaat ook over WiFi. Dat werkt erg prettig als je vaak gegevens moet overzetten.

De Mio Cyclo 605 HC is een ontzettend prettig apparaat voor echte wielrenners. Ben jij er ook één? Dan hangt misschien binnenkort dit apparaat aan jouw stuur.

Video - look and feel

Laat een reactie achter

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!