Mio Cyclo Discover

8.8
4.4 1
Mio

Bekijk meer afbeeldingen op: amazon.nl

Plus- en minpunten

 • Betaalbaar (€200)
 • Uitstekende navigatiemodus
 • Ook geschikt voor wandelen
 • Groot kleuren en touch display
 • Beperkte connectiviteit
 • Korte batterijduur

Review

De Mio Cyclo Discover is een allround fietsnavigatie dat geschikt is voor wielrennen, toerfietsen, mountainbiken en zelfs wandelen. Met een prijs van circa €200 is de Mio Cyclo Discover een van de betaalbare fietsnavigaties – maar wat mag je van een fietsnavigatie verwachten voor dit geld?

Dit is ‘m: de Mio Cyclo Discover in het kort

In Een Notendop

Voordat we dieper ingaan op alle eigenschappen van deze fietsnavigatie van Mio kan het geen kwaad om de belangrijkste eigenschappen van de Cyclo Discover op een rijtje te zetten.

In het kort: de Mio Cyclo Discover is een betaalbare, veelzijdige fietsnavigatie geschikt voor wielrenners, mountainbikers én wandelaars. De Discover is, zoals de naam suggereert, ideaal voor avontuurlijke ritten. Zo is de navigatie uitgerust met een uitstekend navigatiesysteem en veel handige features en functies.

Denk hierbij aan:

 • MioShare;
 • Nevermiss;
 • Points of Interest (fietsenmakers,eten en drinken, et cetera);
 • Surprise Me (automatische routemaker);
 • Integratie met Komoot en RouteYou;
 • Fietsprofielen;
 • ‘Waar ben ik?’’-noodfunctie.

Helaas gaan het navigatiesysteem en de vele handige functies die hierbij horen wel ten koste van functies op gebied van trainen. Daarover later meer.

Ontwerp, afmetingen & gewicht

Ontwerp

Vergeleken met de nieuwste modellen van Garmin en Wahoo is het ontwerp van de Mio vrij ingetogen. De grijs-zwarte kleurstelling is eenvoudig en oogt niet zo sportief als bijvoorbeeld de Garmin 530 of Wahoo Bolt V2.

De afmetingen van de Mio Cyclo Discover zijn: 68 mm x 114 mm x 18.6 mm.

Hiermee is Cyclo Discover een slag groter dan veel andere modellen – iets wat logisch is aangezien dit het aflezen van de navigatie gemakkelijker maakt.

Helaas heeft dit ook een keerzijde, namelijk het gewicht. Met zijn 151 gram is de Mio Cyclo Discover aan de zware kant en bijna twee keer zo zwaar als vergelijkbare modellen. Maar, in alle eerlijkheid: is 70 gram extra gewicht echt zo’n probleem. Wij merkten het tijdens het fietsen in ieder geval niet.

Gebruiksgemak

Makkelijk Te Gebruiken

Op gebied van gebruiksgemak maakt de Mio Cyclo Discover veel indruk. Bedienen doe je aan de hand van het grote touchscreen display – iets wat we doorgaans wat onhandig vinden.

Tijdens het fietsen hebben knoppen vaak de voorkeur. Hiermee krijg je namelijk wat ‘tactiele feedback’ bij het indrukken van de knop en is het navigeren door de menu’s eenvoudiger. Dit is helemaal het geval bij mountainbiken of wielrennen in slechte weersomstandigheden: in dergelijke gevallen is een touchscreen simpelweg niet ideaal.

Maar, we moeten toegeven dat we deze problemen bij deze Mio fietsnavigatie niet of nauwelijks hadden. Het touchscreen werkt écht uitstekend, een stuk beter dan de touchscreens van andere merken. Daarnaast vonden we de grote ‘Home’-knop ook erg handig.

Verder is de Mio Cyclo Discover enorm gemakkelijk te gebruiken. De menu’s zijn intuïtief en spreken voor zich, het instellen van het apparaat is binnen enkele minuten gepiept en met één druk op de knop ben je klaar voor je rit.

Display

Weergave

De kracht van de Mio Cyclo Discover ligt in het grote 3.5 inch touchscreen kleurendisplay. Dit display is lekker groot, gemakkelijk af te lezen en eenvoudig te bedienen aan de hand van touch.

Dankzij de resolutie (320 bij 480 pixels) in combinatie met het kleuren beeldscherm is het scherm kraakhelder en zijn de uitstekende Mio-kaarten eenvoudig af te lezen.

Navigeren

Navigeren is dankzij de Mio Cyclo Discover nog nooit zo makkelijk geweest. De navigatiefunctie van de Cyclo Discover is misschien wel een van de beste die we ooit hebben gebruikt – én dat met een apparaatje van zo’n €200!

Wat de navigatie zo goed maakt? De navigatie verloopt zogenoemd turn-by-turn, net zoals de navigatie in de auto dat doet.

Telkens als je een afslag moet maken krijg je een melding, voor het geval je het niet had gezien op de kaart.

Mis je een afslag? Dan berekent de Mio razendsnel hoe je weer op je oorspronkelijke route terechtkomt.

Daarnaast is de Cyclo Discover voorzien van diverse handige extra’s. Zo weergeeft de navigatie straatnamen, beschikt de Mio over een handige Surprise Me-functie, een Point of Interest-lijst en kun je tracks importeren vanuit Komoot en RouteYou.

De Mio-kaarten van heel Europa zijn voorgeïnstalleerd op het apparaatje en gedurende de gehele levensduur van de fietsnavigatie worden deze gratis geüpdate.

Wist je dat de Cyclo Discover ook geschikt is voor wandeltochten? De navigatie heeft hiervoor een speciale ‘hardloop & wandel’-functie

Connectiviteit: is de Cyclo Discover te koppelen met andere apparaten?

Connectiviteit

Helaas laat de connectiviteit van de Cyclo Discover te wensen over. Zo heeft de Mio geen Bluetooth of ANT+ om te koppelen met externe sensoren, zoals een hartslagmeter of vermogensmeter.

Dit betekent ook dat de Mio niet te koppelen is aan je telefoon om tracks te uploaden of notificaties te ontvangen. Eerstgenoemde moet ‘ouderwets’ via een kabeltje via je computer, iets wat toch een stuk minder handig is.

Let op: De Mio Cyclo Discovery Plus is wél uitgerust met een WiFi- en Bluetooth-verbinding.

Geschikt voor trainingen?

Geschikt Voor Trainingen

Vanwege zijn beperkte connectiviteit zouden wij de Mio Cyclo Discover niet aanraden voor fietsers die veel willen trainen. Dit vanwege de beperkte connectiviteit, waardoor de fietsnavigatie niet te koppelen is aan de noodzakelijke sensoren.

Daarnaast heeft de Mio Discover geen laptimer, iets wat geen overbodige luxe is tijdens trainingsritten.

Overige eigenschappen: opladen, batterijduur, montage & waterdichtheid

Andere Mogelijkheden

De Mio Cyclo Discover heeft een maximale batterijduur van zo’n 10 uur – naar onze mening nét iets te kort. Ben je bijvoorbeeld op fietsvakantie, dan moet je de Mio elke dag zien op te laden. Dit doe je aan de hand van een meegeleverd USB-kabeltje en gaat vrij snel.

Het monteren van de Mio is kinderspel. De Cyclo Discover wordt standaard geleverd met een bike mount kit waarmee je eenvoudig de fietsnavigatie aan je stuur bevestigd.

Verder is de Mio Cyclo Discover spatwaterdicht (IPX5), wat inhoudt dat ‘ie bestand is tegen regenbuien, maar dat je ‘m niet onder water moet houden.

Eindoordeel: is de Mio Cyclo Discover een aanrader of niet?

Al met al kunnen we concluderen dat de Mio Cyclo Discover een uitstekende fietsnavigatie is voor veel fietsers. We zouden de Mio daarom van harte aanraden aan wielrenners en mountainbikers die vooral op zoek zijn naar een fietscomputer met een uitstekende navigatiemodus en niet zozeer naar een apparaat met veel trainingsfunctionaliteiten.

Zoals je hebt kunnen lezen in de tekst is de Mio Cyclo Discover niet uigerust met Bluetooth of ANT+ verbindingsmogelijkheden.

Zoek je wel een fietsnavigatie die ook zeer geschikt is voor trainingen? Kijk dan naar modellen zoals de Wahoo Bolt V2, Garmin 530, Garmin 830 of zelfs de Garmin 1030.

Video - look and feel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie
5 5

Goede degelijke gps met een nadeeltje: batterij duur is iets te kort.