Smart Halo review

7.1
3.6 1

Plus- en minpunten

  • Eenvoudig te bedienen via een app met duidelijke instructies
  • De veelvoud aan combinaties van alarm, licht en navigatie
  • Het fietsalarm werkt goed als je niet in de buurt van je fiets bent
  • Je bent volledig afhankelijk van je smartphone
  • Accuduur van Smarthalo is groot, maar je bent afhankelijk van de accu van je telefoon
  • De montage is niet zo heel eenvoudig
  • Het systeem heeft alleen Engels als voertaal

Review

De Smarthalo is een futuristisch navigatiesysteem. Bij een fietsnavigatiesysteem verwacht je een kaart en inzicht in statistieken vanaf het scherm. Bij de Smarthalo is het niets van dit alles, en toch is het een fietsnavigatiesysteem te noemen.

De Smarthalo heeft turn-by-turn navigatie en is eveneens je fietslicht en je fietsalarm. Het systeem is een feestje op je fiets, en het felle, vrolijke kleurenpalet van de LED-cirkel benadrukt het feestelijke aspect nog eens.

Als jij op zoek bent naar een systeem, en je bent gestuit op de Smarthalo dan is het goed om te weten dat het systeem alleen te gebruiken is in combinatie met je smartphone. Vind je het geen probleem om afhankelijk te zijn van je smartphone? Lees dan gauw verder en leer dit science fiction achtige systeem beter kennen.

In dit artikel maak je kennis met verschillende aspecten van de Smarthalo. We gaan in op de volgende onderdelen:

  • Het ontwerp en het gewicht
  • De montage en de installatie
  • De interface
  • Verbinding en koppeling
  • De functionaliteiten
  • De verschillen met andere systemen
  • Conclusie: is de Smarthalo iets voor jou?

Futuristisch ontwerp

Met een gewicht van 195 gram is het systeem vrij lichtgewicht. Het ronde systeem is 9,65 centimeter breed, 6,65 centimeter hoog en 2,65 centimeter diep. De fietsnavigatie heeft daarmee een fijne proportie.

De Smarthalo is in ontwerp in het allerminst vergelijkbaar met een Mio Cyclo apparaat of een Garmin Edge uitvoering. Het apparaat heeft geen kaart, mist aanwijzingen met pijlen en geeft ook geen inzicht in je statistieken.

Wat heeft de Smarthalo dan wel? Heel veel unieks!
Het ontwerp is super simplistisch en tegelijkertijd enorm futuristisch. De Smarthalo is een zwarte schijf met een LED kleurencirkel. Uniek, bijzonder en tegelijkertijd super eenvoudig in gebruik.

Eenvoudige montage en installatie

Bij de aankoop van de Smarthalo krijg je een opzetstuk meegeleverd. Met dit opzetstuk kan je de Smarthalo bevestigen. In de meegeleverde handleiding staat toegelicht hoe je dit het beste monteert.

Om gebruik te maken van de Smarthalo moet je eerst zorgen voor een goede koppeling met de smartphone. De app van Smarthalo heb je nodig en vervolgens is het een kwestie van de instructies opvolgen.

Let op: het systeem is futuristisch en is niet compatibel met oude systemen. Je telefoon moet een update boven de iOS 9 of Android 4.4.4. hebben.

Super simplistisch interface

De trend is eenvoud en simplisme. Deze trend is duidelijk doorgevoerd in dit systeem van de toekomst. Op het eerste gezicht zou je niet verwachten dat de Smarthalo een fietsnavigatiesysteem is. Het kleurrijke systeem oogt eerder als een lamp. Het leuke is dat het systeem tegelijkertijd ook een navigatiesysteem is.

Bij het uitpakken valt meteen op dat de Smarthalo vernieuwend is. De zwarte schijf heeft een LED-kleurenscherm. Via kleuren geeft het apparaat richting aan. Eenvoudiger kan het haast niet. Als je de bocht om moet, dan krijg je een signaal binnen via een kleur.

Verbinding met computer en app

Smarthalo fietsnavigatie app

De Smarthalo is alleen te gebruiken in combinatie met je smartphone en de app van Smarthalo. De bediening verloopt vrijwel alleen via de smartphone. Als je het niet erg vindt om afhankelijk te zijn van je smartphone, dan is de Smarthalo wellicht een coole gadget voor jou.

De Smarthalo is te koppelen aan je computer. Echter maar voor één doel: opladen. Via de usb-kabel kan je eenvoudig het apparaat opladen. Het apparaat geeft via een groen licht aan of deze goed is aangesloten aan je computer.

Voor wie is dit navigatiesysteem geschikt?

De Smarthalo is primair gericht op fietsers. Recreatieve fietsers, mountainbikers en gewone stadsmensen hebben veel baat bij dit handige apparaat. Je hebt geen zorgen meer over diefstal, je weet via ‘Find my bike’ altijd waar je fiets is én je hebt een vrolijke en bovenal een duidelijke navigatie.

Toch is het heel goed voor te stellen dat de Smarthalo ook geschikt is voor gadgetlovers. De Smarthalo klinkt als toekomstmuziek.

De Smarthalo is minder geschikt voor fanatieke wielrenners. Tijdens je fietstocht kan je niet op je scherm kijken wat je hebt gereden en heb je geen inzicht in de trainingsgegevens. Via de smartphone kom je veel te weten over de statistieken, maar het is niet vergelijkbaar met de inzichten die een Mio Cyclo of Garmin Edge je geeft.

Functionaliteiten van de Smarthalo

De Smarthalo is een slim, intuïtief en veelzijdig systeem. Het apparaat is inzetbaar als navigatie, alarm, licht, maar biedt daarnaast ook functionaliteiten om je trainingsprestaties bij te houden. Ben je benieuwd naar deze functionaliteiten? Lees dan gauw verder.

Turn-by-turn navigatie

Met de Smarthalo op je stuur weet je precies wanneer je de bocht om moet. De kleuren wijzen je de weg. Daarnaast is het een zeer intuïtief systeem. Net voor een bocht geeft het systeem via een geluid aan dat er een afslag aankomt.

Het fijne aan de Smarthalo is dat deze niet alleen geprogrammeerd is op de hoofdwegen, maar ook de binnenpaden kent.

Kompasnavigatie

De Smarthalo heeft een kompasnavigatie. Dit is een leuke functionaliteit voor de avonturiers. De Smarthalo geeft met kleur aan welke richting je eindbestemming is, maar geeft je geen aanwijzingen over welke kant je op moet gaan om jouw doel te bereiken. Oftewel, jij moet grotendeels zelf navigeren!

Lamp

Het kan natuurlijk niet missen. Die mooie LED-kleurencirkel fungeert ook als fietslicht. De kleurrijke cirkel geeft licht, overdag, maar in het donker al helemaal. Wanneer het schemert of donker is, schiet de fietslamp automatisch aan. Deze gaat vanzelf uit wanneer het licht wordt of jij de fiets in de stalling zet.

Er zit een speciale knop op je smartphone waarmee je het licht kan bedienen, ook overdag.

Natuurlijk is het fietslicht van het systeem geen complete vervanging van een gewone fietslamp. De LED-verlichting vergroot je zichtbaarheid, maar werkt niet even goed als een gewone fietslamp.

Alarm

De Smarthalo heeft een ingebouwd alarmsysteem. Met één druk op de knop in de app zet je het systeem aan. Gaat het alarm af? Dan heb je deze ook met één druk op de knop uitgeschakeld. Je kan het alarm ook op het apparaat zelf uitschakelen, maar dan moet je wel de door jouw aangemaakte code invoeren.

Superhandig. Als iemand je fietst pakt om mee te nemen, dan gaat het alarm heel hard loeien. Geen een dief maakt kans om ongezien weg te komen met jouw fiets.

Statistieken bijhouden

Je zou het misschien niet zeggen op het eerste gezicht, maar de Smarthalo houdt zelfs je trainingsgegevens voor je bij. Het aantal kilometers, de tijd, je gemiddelde snelheid, het aantal verbrande calorieën en zelfs je geschiedenis wordt bijgehouden.

In tegenstelling tot veel andere navigatiesystemen, houdt de Smarthalo je gegevens via de app bij. De statistieken worden dus niet inzichtelijk gemaakt op het scherm van de Smarthalo zelf. Dat is een klein minpunt, omdat je tijdens je fietstocht niet je gegevens kan bekijken.

Ieder belletje en smsje wordt doorgegeven

De Smarthalo is verbonden met Bluetooth. Als iemand je belt of smst, dan geeft het slimme systeem dit meteen aan je door middels een signaal. Om deze functie in te stellen, moet je in de app deze functie op actief zetten.

Enorme batterijduur en opladen

Vind je dat de latere versies van Garmin Edge en Mio Cyclo een lange batterijduur hebben? De Smarthalo overtreft al deze versies in batterijduur. De Smarthalo heeft een batterijduur van wel 504 uur!

Raakt de Smarthalo op een gegeven moment leeg? Dan kan je deze eenvoudig opladen door de oplaadbare batterij. Via een usb-kabel kan je eenvoudig het systeem opladen.

Is de Smarthalo waterbestending?

Natuurlijk is de Smarthalo waterbestendig. Deze fietsnavigatie staat niet voor niks bekend als een futuristisch model. De Smarthalo is volledig waterdicht. Dat is ook wel noodzakelijk, want je moet je fiets met het actieve fietsalarm ook in de regen achter kunnen laten.

De verschillen met andere systemen
De Smarthalo is vrij uniek in z’n soort. Twijfel je tussen een gewone fietsnavigatie of de Smarthalo? Lees je dan goed in over de verschillende systemen. Hieronder volgen de beste vergelijkingen met de Smarthalo.

Wat is het verschil met de Mio Cyclo 200?

In één oogopslag worden de verschillen tussen de twee ontwerpen je al duidelijk. Het is de Smarthalo met een rond, futuristisch design of de degelijke en slank uitgevoerde Mio Cyclo 200. Toch zitten de fundamentele verschillen niet in het ontwerp, maar met name in de bediening en de functionaliteiten.

De Smarthalo heeft geen scherm en alleen een LED-kleurencirkel die de navigatie aangeeft. De Mio Cyclo heeft een kleurenscherm en een visuele kaart. De navigatie, het overzicht van de training en de binnenkomende berichten zijn bij de Mio Cyclo ingebouwd in het systeem zelf. Dat is een groot verschil met de Smarthalo, waarbij de gegevens en de routes op de app op de smartphone inzichtelijk zijn.

Een groot gemis bij de Smarthalo, maar juist een enorm pluspunt van de Mio Cyclo 200 is dat deze een ‘surprise me’ functie heeft. Alhoewel de Smarthalo daarentegen een ander avontuurlijke functionaliteit heeft, namelijk de kompasnavigatie.

Verder is de Smarthalo qua functies wat geavanceerder en uitgebreider. De Smarthalo is te koppelen met iOS, Android en Bluetooth. Bovendien is er koppeling met Strava mogelijk. Dit zijn elementen die de Mio Cyclo 200 weer mist.

Wat is het verschil met de Mio Cyclo 315?

Waar de Smarthalo op veel gebieden beter presteert dan de Mio Cyclo 200, presteert de Mio Cyclo 315 juist op meer aspecten. ANT+ koppeling? Externe sensoren? Points of interests? Surprise me functie? Het zijn enkele punten die de Mio Cyclo 315 wel heeft en de Smarthalo juist niet.

Daarentegen scoort de Smarthalo buitengewoon veel beter op accuduur. De Smarthalo heeft een accuduur van 504 uur, en de Mio Cyclo 315 van 10 uur. Daarentegen zal je smartphone wel sneller leeg zijn. Je bent dus wel afhankelijk van de accu van jouw telefoon.

Wat is het verschil met de Wahoo ELEMNT?

De Wahoo ELEMNT is net als de Smarthalo niet het meest gangbare navigatiesysteem. De Wahoo ELEMNT heeft in tegenstelling tot de Smarthalo wel een scherm, maar de interface is niet te vergelijken met die van een Garmin Edge of een Mio Cyclo.

De Wahoo ELEMNT oogt wat robuuster, maar biedt daarentegen wel mooie functionaliteiten. Functionaliteiten die bij de Smarthalo missen, zoals de ‘Surprise me’ functie, de externe sensoren, de navigatie via waypoints en de bediening via het systeem zelf.

Toch zijn de verschillen niet enorm groot. Het grootste verschil is dat de Smarthalo enkel en alleen te bedienen is via de smartphone en de Wahoo ELEMNT ook draait zonder smartphone. Deze ‘afhankelijkheid’ is klaarblijkelijk doorgevoerd in de prijs. De Wahoo ELEMNT is paar honderd euro duurder dan de Smarthalo.

 

Conclusie: Wel of niet aanschaffen?

De Smarthalo is in allerlei opzichten futuristisch. Zowel op het gebied van het design als de functionaliteiten. Het is een tof apparaat om in je bezit te hebben. Het is een coole gadget, maar voor de fietsers is het helemaal een hebbedingetje.

De Smarthalo wijst de weg, beschermt je in het donker en weert dieven af door het fietsalarm systeem. Dat niet alleen… Je hebt ook volledig inzicht in je trainingsgegevens en je geschiedenis. Zo kan je jouw voortgang goed in de gaten houden.

In tegenstelling tot veel andere navigatiesystemen ben je met de Smarthalo wel volledig afhankelijk van je smartphone. Dat hoeft geen probleem te zijn als jij niet voortdurend inzicht wilt hebben in je prestaties, je een redelijk geüpdatet telefoon hebt en het niet erg vindt om van je telefoon afhankelijk te zijn.

Klinkt dit systeem je als toekomstmuziek in de oren? Probeer ‘m eens uit!

Video - look and feel

Laat een reactie achter

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!