Teasi One 4 Review – de budget-vriendelijke alleskunner

7.8
3.9 1
Teasi

Bekijk meer afbeeldingen op: bol.com

Review

De Teasi One 4 is een betaalbare en gemakkelijk te gebruiken fietscomputer die naast een betrouwbare trainingspartner ook een prima fietsnavigatie is.

Maar voor wat voor fietsers is deze fietscomputer het meest geschikt?

En welke functies heeft ‘ie allemaal?

Dat ontdek je allemaal in deze review.

Voor welke fietsers is de Teasi One 4 geschikt?

In principe is de Teasi One 4 goed geschikt voor haast elk type fietser. Dit is te danken aan de uitgebreide navigatiefunctie en de diverse trainingsfuncties. Hierdoor is de ‘One 4’ geschikt voor fanatieke wielrenners, toerfietsers en mountainbikers.

Daarnaast is deze fietscomputer ook te gebruiken voor andere activiteiten, zoals wandelen, skiën en peddelen (varen). Kortom, een echte alleskunner!

In deze review gaan we voornamelijk in op de Teasi One 4 als fietscomputer/fietsnavigatie.

Tal van functies

Tal van functies

Voordat we dieper ingaan op de specifieke functies sommen we de belangrijkste functies, functionaliteiten en opties van de Teasi One 4 op. De Teasi One 4 is uitgerust met…

  • een uitgebreide turn-by-turn navigatiemodus met kaarten voor het grootste deel van Europa;
  • verschillende trainings- en fitnessfuncties, zoals een intervaltraining modus, het live tracken van informatie van externe sensoren, noem maar op;
  • weergave van uitgebreide informatie zoals afstand, snelheid, stijgingspercentage, calorieverbruik, hoogte;
  • bluetooth 4 BLE verbinding;
  • mogelijkheid om GPX-routes te importeren;
  • herberekening van route na nemen verkeerde afslag;
  • surprise me-functie die route voor je uitstippelt.

“In de doos”

Wat ontvang je allemaal als je deze Teasi One 4 koopt?

“In de doos” zitten vier dingen: de fietsnavigatie zelf, de mount waarmee je ‘m aan je stuur of stuurpen bevestigd, een USB-kabel voor opladen en het inladen van routes en een Snelstartgids.

Zaken zoals een andere mount of een handig hardcase opbergtasje worden niet meegeleverd maar zijn wel los te verkrijgen.

Het navigatiesysteem van de One 4

Ondanks zijn relatief lage prijs (tussen de €150 en €200) is de Teasi One 4 uitgerust met een uitstekend en uitgebreid navigatiesysteem. De navigatie werkt aan de hand van turn-by-turn aanwijzingen, net zoals je navigatie in de auto.

Neem je toch de verkeerde afslag? Geen probleem: de fietscomputer berekent razendsnel je nieuwe route.

De navigatiemodus is tevens geschikt voor routing op veld-, bos- en wandelwegen, waardoor ‘ie geschikt is voor elk type fietser, van wielrenner tot mountainbiker.

De route invoeren kan op verschillende manieren. Namelijk door het adres in te voeren, door een punt op de kaart te selecteren of aan de hand van coördinaten.

Aan de hand van overige informatie berekent de Teasi One 4 zonder problemen die ideale route voor je. Dit kan overigens ook met de surprise me-functie of door eigenhandig GPX-routes te importeren.

Wat betreft de kaarten zit het met dit One 4 wel snor: deze fietscomputer is voorzien van onboard OSM-kaarten voor het merendeel van het Europese continent, inclusief Nederland. Deze kaarten zijn bovendien gratis uit te breiden en te actualiseren.

Trainen met de Teasi One 4

Trainen met de Teasi One 4

Ook qua trainingsmogelijkheden maakt de Teasi One 4 indruk, helemaal voor deze prijs. Deze fietscomputer beschikt over analysesoftware en trainingsmodi.

De belangrijkste hiervan is de zogenaamde tripcomputer. Die vertelt je tijdens het fietsen alle relevante informatie, zoals je snelheid, routeverloop, afgelegde afstand gemaakte hoogtemeters, stijgingspercentage, enzovoorts.

Op de tripcomputer kun je dankzij de Bluetooth 4.0-verbinding ook de gegevens van externe sensoren weergeven. Dit is ideaal als je traint aan de hand van hartslagzones of van de gegevens van je power meter.

Met de fitness functies heb je bovendien de mogelijkheid om afstands-, tijds- of calorie afhankelijke routes te plannen. Stel bijvoorbeeld dat je precies 10 kilometer wilt fietsen, of precies 45 minuten wilt fietsen, dan rekent de One 4 de ideale route voor je uit.

Afmetingen, gewicht en display

Het kleurenscherm van de Teasi One 4 is maar liefst 3,5 inch en kan worden bediend aan de hand van aanraking. Dankzij de resolutie van 800 bij 480 pixels is het scherm haarscherp en eenvoudig af te lezen.

Met zijn 11 bij 6 bij 2 centimeter is de One 4 niet bijzonder klein, maar ook niet storend groot.

Dit is naar onze mening de perfecte maat voor een fietsnavigatie: niet zo groot dat ‘ie in de weg zit of onnodig zwaar is (145 gram), maar ook niet zo klein dat het scherm lastig af te lezen is of dat de bediening lastig gaat.

Gebruiksgemak
Gebruiksgemak

Alle bediening van de Teasi One 4 gaat aan de hand van aanraking, ofwel het touchscreen.

Niet iedereen is hier fan van: soms is dit onhandig tijdens het fietsen en helemaal tijdens natte omstandigheden. Dit is vooral een kwestie van eigen voorkeur, voor ons was het niet een al te groot probleem.

De menu’s zijn eenvoudig te bedienen en zijn niet onnodig ingewikkeld. Wil je bediening extra eenvoudig hebben, dan kun je de computer in Easy Mode zetten. Hiermee zijn de menu’s nog gemakkelijker te bedienen.

De Teasi One 4 in praktijk

In de praktijk valt de Teasi One 4 allesbehalve tegen. Voor kortere trainingsrondjes zijn de trainingsfuncties meer dan genoeg. Alleen de echte fanatiekelingen zullen extra functies die je in duurdere modellen vindt missen.

Op de navigatie valt niets aan te merken: het inladen van de routes gaat prima, het turn-by-turn navigeren spreekt voor zich en zodra je van de route raakt word je keurig terug naar de route gebracht.

Eén nadeel is het feit dat de One 4 niet direct te koppelen is met applicaties zoals Strava. Wil je bijvoorbeeld direct na je rit de rit delen op Strava, dan kan dat niet met deze fietscomputer. Jammer.

Connectiviteit

De connectiviteit van de Teasi One 4 is prima maar helaas niet uitstekend. Dit is te wijten aan het feit dat deze fietscomputer niet compatibel is met ANT+, een verbinding waar veel externe sensoren gebruik van maken.

Gelukkig is de One 4 wel voorzien van een Bluetooth-verbinding, waardoor ‘ie zonder problemen te verbinden is met Bluetooth apparaten en sensoren. Met sport-apps zoals Strava is deze fietscomputer helaas niet te koppelen.

Andere eigenschappen (waterdichtheid, accuduur, opladen, mount, enzovoorts)

Andere eigenschappen (waterdichtheid, accuduur, opladen, mount, enzovoorts)

Ten slotte moet er naar andere eigenschappen, zoals mate van waterdichtheid en accuduur worden gekeken. De Teasi One 4 is spatwaterdicht (IPX5) en heeft een accuduur van 12 uur. Het opladen gaat aan de hand van het meegeleverde USB-kabeltje.

De fietsnavigatie is te bevestigen aan de fiets met behulp van de meegeleverde mount. Deze is stevig, betrouwbaar en eenvoudig te installeren. Andere mounts, waaronder een specifieke MTB-mount, zijn los verkrijgbaar.

Conclusie: is de Teasi One 4 een aanrader of niet?

Raden we de Teasi One 4 aan? Jazeker, maar niet voor iedereen.

Ben je een fietser die op zoek is naar de fietsnavigatie met alles erop en eraan, dan is dit niet de navigatie voor jou. Deze fietsers kunnen beter kijken naar een wat duurder model.

Echter, heb je een budget van maximaal €200 en wil je een fietscomputer met training-functionaliteiten én een goede navigatiemodus, dan is de Teasi One 4 zeker een aanrader.

Wat vind jij van de Teasi One 4? Of heb je de voorganger, de One 3, gebruikt? Laat ons weten wat je vindt en deel je ervaringen met andere in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Astrid Coenen

5 5

Heb al jaren n teasi one gehad, heel erg fijn en gemakkelijk te bedienen. Fijnste eigenschap: opslaan startlocatie en dan tijdens t random fietsen op n gegeven moment terug kunnen naar start door dit aan te geven. Verdwalen is er niet bij. Echter nu n nieuwe gekocht Teadi one4 vlgs beschrijving 12 uur accuduur. Echter bij lange na [email protected]!! Zal rond dec6-8 uur zijn. Maar goed prijs v 125 euro is niet om over te klagen