Wahoo Elemnt Bolt v2 review

8.8
4.4 1
Wahoo

Bekijk meer afbeeldingen op: amazon.nl

Plus- en minpunten

  • Haarscherp kleurenscherm
  • Uitstekende, accurate navigatiemodus
  • Zeer goede connectiviteit
  • Ook geschikt voor trainingsritten
  • Weinig unieke functies
  • Display is vrij klein

Review

De oude Wahoo Elemnt Bolt is een van onze favoriete fietsnavigaties, niet alleen van het merk Wahoo zelf, maar van alle fietsnavigaties momenteel verkrijgbaar.

De originele Elemnt Bolt is compact, veelzijdig en een handige metgezel tijdens trainingen, rustige fietsritten en op fietsvakantie.

Onlangs introduceerde Wahoo de opgewaarde versie van de Bolt, de Element Bolt V2 genaamd. Hoe deze verschilt deze ten opzichte van de originele Bolt en of die beter is dan vergelijkbare modellen van Garmin, zoals de Garmin 530, ontdek je hier!

Verbeteringen ten opzichte van de originele Bolt

Wahoo Elemnt Bolt v2

Wat is er allemaal nieuw aan de Elemnt Bolt V2?

Eén van de grootste verschillen ontdek je zodra je ‘m aanzet: een kleurenscherm! Door het kleurenscherm zijn de menu’s en kaarten – die ook aangepast zijn – een stuk gemakkelijker af te lezen.

Ook de navigatiefunctie is verbeterd. Deze is nu een volwaardige navigatie in plaats van een zogenoemde ‘breadcrumb’ navigation, iets wat meerdere voordelen met zich meebrengt (daarover later meer).

Verder zijn er nog tal van aanpassingen gemaakt onder de motorkap. Zo heeft de Bolt V2 vier keer zoveel opslaggeheugen als het origineel (16 GB vs. 4 GB), een nieuwe, razendsnelle processor (iets wat je zeker merkt tijdens het navigeren), verbeterde software en een nieuwe laadaansluiting (USB-C).

Helaas is de nieuwe Bolt V2 ook zo’n €30 tot €50 duurder dan zijn voorganger, maar dat is nog steeds een slag goedkoper dan de vergelijkbare Garmin Edge 530.

Design, afmetingen & gewicht

Traditiegetrouw beginnen we met de uiterlijke eigenschappen van de fietsnavigatie. Zoals reeds benadrukt heeft Wahoo de Bolt V2 een broodnodige uiterlijke upgrade gegeven.

Zo heeft de nieuwe Bolt een glanzend zwarte kleurstelling gekregen en heeft het display geen opstaande randen meer. Het zijn subtiele aanpassingen, maar maken wel degelijk keen verschil.

Ook is de Bolt V2 een slag langer dan zijn voorganger, enkele millimeters, én 9 gram zwaarder, waardoor de Bolt V2 op een gewicht van 68 gram.

Gebruiksgemak – bedienen

Wahoo Elemnt Bolt v2 fietsnavigatie

De Bolt V2 is naar onze mening makkelijk te bedienen. De bediening gaat aan de hand van drie fysieke knoppen. Hiermee bedien je de menu’s en en alle functies.

Zoals bij elke fietsnavigatie is het even uitvogelen hoe het allemaal werkt, maar zodra je het doorhebt gaat het allemaal vrij intuïtief. Niets om over te klagen, in ieder geval!

Het nieuwe kleurendisplay van de Wahoo Bolt V2

Het nieuwe kleurendisplay van de Bolt V2 is misschien wel de meest indrukwekkende vooruitgang. Het display is 2,2 inch groot, heeft een resolutie van 240 bij 300 pixels en kan maar liefst 64 kleuren weergeven.

Dankzij de kleuren en de hoge resolutie is het display haarscherp en gemakkelijk af te lezen. Wahoo maakt ook handig gebruik van de kleuren, bijvoorbeeld in haar kaarten, menu’s en zelfs in de trainingsschermen.

Zo verandert de kleur van het trainingsveld dat je hartslag weergeeft zodra je in een andere hartslagzone komt. Handig!

Grote verbeteringen op gebied van navigatie

Wahoo Elemnt Bolt v2 navigatie

Ook het navigatiesysteem is stevig onder handen genomen. Daar waar deze bij de oorspronkelijke Bolt vrij beperkt was, heeft de Bolt V2 een volwaardig navigatiesysteem, inclusief tal van handige functies.

De navigatie van de Bolt V2 is vergelijkbaar met die van de auto: voor je heb je een volwaardige (kleuren)kaart met daarop de route. Telkens als je een afslag moet maken krijg je hier een melding van.

Mis je de afslag? Geen zorgen. In dat geval berekent de Bolt V2 razendsnel hoe je weer op je oorspronkelijke route terechtkomt.

Routes uitstippelen of inladen kan op verschillende manieren. Zo kun je gebruik maken van de Wahoo Companion smartphone applicatie of de navigatie koppelen met Strava of RideWithGPS.

Connectiviteit van de Wahoo Elemnt Bolt V2

Op gebied van connectiviteit valt er niets te klagen. De Elemnt Bolt V2 kan verbinding maken met allerlei apparaten en sensoren via ANT+, WiFi en/of Bluetooth.

Denk hierbij aan je hartslagband, snelheid- en cadanssensor, vermogenssensor, sporthorloge, smartphone en meer.

Daarnaast is de Elemnt Bolt V2 in staat om notificaties van je telefoon, bijvoorbeeld van Whatsapp, SMS of email, netjes weer te geven.

Verder is de Bolt V2 compatibel met Strava Live Segments (als je een lidmaatschap hebt), een handige functie die je in real time feedback geeft over je PR-poging, en een Live Track Portal. Met de laatstgenoemde functie worden thuisblijvers op de hoogte gehouden van jouw rit.

Kun je goed trainen met de Wahoo Elemnt Bolt V2?

In het kort: jazeker! De Elemnt Bolt V2 beschikt over nagenoeg alle functies die je hiervoor nodig hebt. Dit komt onder andere door de uitstekende connectiviteit en trainingsschermen (aan te passen via de app), waardoor je probleem op basis van je hartslag of vermogen kunt trainen. Ook intervals zijn geen enkel probleem.

Helaas mist de Elemnt Bolt V2 functies zoals een VO2-Max-trainingsfunctie,

Gebruik je TrainingPeaks om je trainingen te structureren? De Bolt V2 kan, net zoals voorganger, gesynchroniseerd worden met TrainingPeaks. Dit doe je via de Wahoo Elemnt Companion App (lees hier hoe).

Kortom, met de Elemnt Bolt V2 kan zeker fanatiek getraind worden. Maar, zoek je een fietsnavigatie met functies zoals een VO2-Max-trainingsfuncties, dan raden we je aan om te kijken naar de Garmin Edge 830.

Overige eigenschappen – montage, batterijduur, opladen en waterdichtheid

De Wahoo Elemnt Bolt V2 wordt standaard geleverd met een aerodynamische ‘out-front’ mount. Deze is eenvoudig te bevestigen aan het stuur en vervolgens aan de draadloze fietscomputer. Overigens werkt de houder van de Bolt V2 niet met de oude Wahoo Elemnt Bolt fietsnavigatie!

Wat betreft de accuduur: de batterij van de Bolt V2 gaat zo’n 15 uur mee, meer dan genoeg voor een lange dag in het zadel. Opladen gaat aan de hand van een USB-C aansluiting die zich aan de onderzijde van de navigatie bevindt.

Over het weer hoef je je met de Bolt V2 gelukkig geen zorgen te maken. De Bolt V2 heeft namelijk een waterdichtheid-score van IPX7, wat inhoudt dat ‘ie compleet waterdicht is. Dat is wel zo handig.

Eindoordeel: moet je de Wahoo Elemnt Bolt V2 kopen of niet?

Wahoo Elemnt Bolt v2 routes

Of je de Bolt V2 ‘moet’ kopen hangt natuurlijk af van je eigen situatie, dat kunnen wij niet voor je bepalen. Wat we wél kunnen doen is kort vertellen in welke situaties wij de Bolt V2 aanraden.

De Bolt V2 is naar onze mening een geweldige fietsnavigatie en een waardige opvolger van de originele Elemnt Bolt. Het is een fietsnavigatie die meer dan geschikt is voor zowel beginnende als ervaren wielrenners en mountainbikers die én veel willen kunnen trainen maar ook een volwaardige fietsnavigatie zoeken.

Is jouw fietsnavigatie aan vervanging toe of ben je in de markt voor je eerste fietsnavigatie?

Dan raden wij de Bolt V2 van harte aan. Niet alleen omdat de eigenschappen en functies van deze Wahoo fietsnavigatie simpelweg indrukwekkend zijn, maar ook omdat die een stukje goedkoper is dan zijn directe concurrent, de Garmin 530.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!