Wahoo Elemnt review

8.1
4.1 1
Wahoo
Wahoo elemnt fietsnavigatie

Bekijk meer afbeeldingen op: bol.com

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Wahoo Elemnt Bolt.

Plus- en minpunten

 • Duidelijk en helder scherm
 • Navigatie werkt goed
 • Fijne bediening via de drukknoppen
 • Eenvoudig in te stellen
 • WiFi en Bluetooth
 • Geen kleurenscherm
 • Geen weergave totaal aantal kilometers
 • Geen handleiding
 • Geen points of interests

Release datum: 2016

Review

Wil je op je gemak fietsen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je verdwaald?

Zou je graag al je resultaten goed bij willen houden?

De WAHOO ELEMNT is je richtingwijzer, je landkaart en je geheugen.

Leer deze strak vormgegeven fietscomputer beter kennen. In dit artikel volgen verschillende aspecten over dit apparaat:

 • Het ontwerp en het gewicht
 • De montage
 • De interface
 • De verbinding met een computer of een app
 • Ben jij de juiste type fietser?
 • De functionaliteiten
 • De batterijduur
 • De waterdichtheid
 • Vergelijking met soortgelijke fietscomputers

Het ontwerp en het gewicht

Deze fietsnavigatie is een compact ontworpen apparaat. De afmetingen van het apparaat zijn als volgt:

 • Breedte: 8,9 centimeter
 • Hoogte: 2 centimeter
 • Diepte: 5,8 centimeter

De fietscomputer heeft een robuust en stoer ontwerp. De kleine computer is vrij vierkant en is zwart van kleur. De vormgeving van het apparaat vormt een bijzondere combinatie tussen een stopwatch en een kleurenrijk navigatiesysteem.

Het scherm is 2,7-inch. Het beeldscherm is van hoge kwaliteit met een resolutie van 240 x 400 pixels. De schermcoating is mat.

Het is een lichtgewicht systeem van ongeveer 100 gram. Hierdoor ervaar je eigenlijk geen weerstand tijdens het fietsen. Dit is met name een groot pluspunt voor fanatieke wielrenners!

Montage

wahoo-elemnt-fietsnavigatie-klein

Je kunt ‘m aan het stuur bevestigen. Je krijgt een soort opzetbeugel meegeleverd, welke je eerst moet bevestigen. Heb je eenmaal de beugel gemonteerd, dan kan je de fietscomputer erop vastklikken.

Interface

De fietscomputer heeft geen kleurenscherm. Zoals is aangegeven heeft het systeem qua uiterlijk iets weg van een stopwatch. Het lettertype is vrij blokkerig en de schermweergave is zwart-wit. Door dit sterke contrast is het scherm goed afleesbaar. Zelfs in zonlicht blijft het scherm goed leesbaar. De ELEMNT heeft achtergrondlicht. Hierdoor is het scherm in het donker goed zichtbaar.

Tijdens je rit heb je niet één scherm, maar meerdere schermen die je kan blijven zien tijdens de rit. Er zijn verschillende dashboard schermen die jij helemaal op maat kan maken. Zo heb je bijvoorbeeld standaard een pagina met een visuele kaart en een andere pagina die statistieken laat zien.

Bediening

Wahoo Elemnt fietsnavigatie bediening

In tegenstelling tot veel andere fietscomputers is deze fietsnavigatie niet te bedienen via touchscreen. Je moet het apparaat bedienen via de 6 knoppen die erop zitten.

Links van het apparaat vind je de aan/uit knop en de knop om in het hoofdmenu te komen. Rechts zitten 2 knoppen waarmee je kan inzoomen en uitzoomen en naar boven of naar beneden kan scrollen. Onderaan het apparaat zitten nog 3 knoppen. De linkerknop is de stopknop. Met de middelste knop kan je starten. De meest rechtse knop is je ‘navigatie-knop’. Hiermee kan je door de diverse aangemaakte pagina’s bladeren.

Kan de WAHOO ELEMNT verbonden worden met een app of computer?
De fietscomputer kan je eenvoudig verbinden met je computer. Bij de aankoop krijg je een USB-snoer meegeleverd waarmee je het apparaat aan je computer koppelt.

Je kunt ‘m koppelen aan je telefoon, zowel aan een iOS als aan een Android. De fietscomputer is niet te koppelen aan Huawei apparaten.

Voor wie is dit navigatiesysteem geschikt?
De ELEMNT is een geavanceerd systeem. Deze fietsnavigatie is voor de recreatieve fietser ontzettend luxe gereedschap. De training functionaliteiten, de beschikbaarheid over WiFi en Bluetooth en de koppelingen met sensoren zijn met name must-haves voor amateurs, professionals, wedstrijdracers en mountainbikers.

Wat kan je er allemaal mee?

De WAHOO ELEMNT is een slim navigatiesysteem waar je alle kanten mee op kan.

Pagina’s aanmaken
Je kan allerlei pagina’s toevoegen. Denk hierbij aan workout data, lap data, klimmen, map of Kickr control. Deze pagina’s kan je helemaal op maat maken. Tijdens je rit kan je heen en weer switchen van het ene dashboard naar het andere dashboard. Zo houd je je prestaties goed in de gaten.

Koppeling met WiFi en Bluetooth
Je hoeft je telefoon niet mee te nemen als je met de WAHOO ELEMNT op stap gaat. Er is namelijk gegevensoverdracht mogelijk met WiFi en Bluetooth. Binnenkomende berichten zijn zichtbaar en kan je meteen beantwoorden.

Verschillende routes mogelijk
Verkeerde afslag? Is een weg afgesloten? Met de WAHOO ELEMNT bij de hand hoef jij je geen zorgen te maken. Het apparaat heeft turn by turn by navigatie. In een mum van tijd rekent de fietscomputer een nieuwe route voor je uit. Je komt gegarandeerd thuis.

Naast de turn by turn by navigatie, kun je nóg meer met de routes. Je kunt ervoor kiezen om een route te maken van een ene bestemming naar een andere bestemming. Zo kan je complete fietstochten uitzetten.

Daarnaast kan je een route maken waarbij je weer terugkomt bij je startpunt. Zo kan je vanuit huis of vanaf je vakantieplek mooie ronde routes fietsen.

Navigatie

Wahoo elemnt navigeren

Van bijna ieder land in de wereld heeft het systeem een kaart.

Daarnaast heeft het fietsapparaat Live Tracking welke navigeren makkelijker maakt. Je weet altijd waar je bent, maar ook waar je vrienden zijn.

Batterijduur en opladen

Met de fietscomputer kan je gerust een dag fietsen zonder dat de batterij op raakt. Het apparaat heeft namelijk een accuduur van 17 uur. Via de batterijstatus houd je in de gaten hoe vol je accu nog zit. Is de batterij bijna leeg? Via de meegeleverde micro-USB kan je de accu opladen.

Is het apparaatje waterbestending?

De WAHOO ELEMNT is IPX gecertificeerd. Dit houdt in dat het apparaat ontzettend goed bestand is tegen water. Je kunt met een gerust hart door de mist en miezerregen fietsen.

Koppelingen met Apps

De fietscomputer kun je koppelen aan Strava, Ride with GPS, MapMyRide en Wahoo Fitness. Daarnaast kan je verschillende sensoren koppelen aan het apparaat door ANT+. Uitgerust met een hartslagsensor, een hoogtemeter, een calorieteller, een snelheidssensor en een cadanssensor.

Het apparaat staat goed bekend om de beschikbaarheid van WiFi en Bluetooth. Door deze features kan je bestanden uploaden en overzetten. Daarnaast is het mogelijk om via het scherm berichten te ontvangen.

Wat is het verschil tussen de WAHOO ELEMNT en de WAHOO ELEMNT BOLT?

De WAHOO ELEMNT BOLT is een broertje van de WAHOO ELEMNT. Ze lijken niet voor niks zoveel op elkaar. Beide systemen zijn bedoeld voor de navigatie en je hebt een visuele kaart waarmee je goed kunt navigeren. Bovendien hebben beide systemen WiFi, Bluetooth en Ant+.

Natuurlijk zitten er ook verschillen tussen de 2 systemen. De BOLT heeft een lagere schermresolutie. Deze heeft een resolutie van 240 x 320 en de ELEMNT heeft een resolutie van 240 x 400. Daarnaast gaat de BOLT minder lang mee. Deze heeft een accuduur van 15 uur.

Andere essentiële verschillen zijn te vinden in de navigatie. BOLT heeft geen trackback functie.

Welke variant kan ik het beste kopen?
De ELEMNT heeft meer features dan de BOLT. Mede door nieuwe technologie en vele geoptimaliseerde functies is de ELEMNT net iets duurder dan de BOLT.

Verder heeft de WAHOO ELEMNT een betere schermresolutie en een langere accuduur.

Het prijsverschil is niet heel groot, het verschil tussen de apparaten wel. Voor een paar euro’s extra heb je leuke features en een betere beeldkwaliteit.

Wat is het verschil met de Mio Cyclo 315 HC?

De Mio Cyclo 315 HC is een echte topper onder de fietscomputers. Hoe presteert de WAHOO ELEMNT in vergelijking tot de Mio Cyclo uitvoering?

Beide fietscomputers hebben een visuele kaart, een duidelijke navigatie en een hoge schermresolutie. Toch zijn er belangrijke verschillen waar te nemen tussen de Mio Cyclo 315 HC en de WAHOO ELEMNT.

De Mio heeft points of interests, waardoor je langs interessante plekken kunt navigeren. Daarnaast heeft de Mio een aantrekkelijker interface. Er wordt meer gebruik gemaakt van kleuren en het scherm is te bedienen via touch.

De Mio scoort op een aantal punten beter dan de WAHOO ELEMNT. Echter heeft de ELEMNT verschillende andere features die de Mio. De ELEMNT biedt de mogelijkheid om kaarten uit te breiden, bij de Mio Cyclo is dat niet mogelijk. Daarnaast heeft WAHOO een trackback functie, Live Strava, WiFi en Bluetooth. Deze features heeft de Mio allemaal niet.

Welke variant kan ik het beste kopen?
Welke variant je kiest, hangt af van je eigen voorkeuren. Beide fietscomputers zijn vrij complete navigatiesystemen. WAHOO beschikt misschien over net iets meer features. Daarmee is dit apparaat meer geschikt voor de fanatieke of gevorderde fietser.

Wat is het verschil met de Garmin Edge 1000?
De Garmin Edge 1000 is een sterke tegenhanger van de WAHOO ELEMNT. Beide fietscomputers bieden veel mogelijkheden op het gebied van routes inladen, maken en volgen. Ook qua tekortkomingen vertonen de fietscomputers overeenkomsten. Zo missen beide systemen de points of interests.

Er zijn een aantal verschillen te vinden tussen de Garmin Edge 1000 Bundel en de WAHOO ELEMNT. De Edge 1000 is waterdicht, de WAHOO ELEMNT is spatwaterdicht. Daarnaast zijn de kaartupdates bij de Garmin Edge 1000 gratis, en bij de WAHOO ELEMNT niet. Bovendien kan de Edge aan meer apps gesloten worden.

Welke variant kan ik het beste kopen?
Het prijsverschil tussen de WAHOO ELEMNT en de Garmin Edge 1000 is heel erg groot. Je moet voor jezelf bepalen of je die extra features het geld waard vindt.

Waarom zou je de WAHOO Element moeten kopen?

Deze fietsnavigatie heeft een uitstekende prijs / kwaliteit verhouding. De fietscomputer beschikt over flink wat features: WiFi, Bluetooth en ANT+. Je mist misschien mooi kleurgebruik en points of interests, maar in z’n totaliteit is de WAHOO ELEMNT zijn geld dubbel en dwars waard.

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Wahoo Elemnt Bolt.

Video - look and feel

Eigenschappen

Meet afstand:
nee
Meet calorieverbranding:
nee
Ingebouwde hartslagmeter:
nee
Meet slaap:
nee
Meet snelheid:
nee
Meet stappen:
nee
Meet traptreden:
nee
Batterijduur:
uur
Touchscreen:
nee
Gewicht:
gram
Uitgerust met muziekspeler:
nee

DE BESTE Wahoo fietsnavigatie

Wahoo
Wahoo Elemnt Bolt fietsnavigatie
1. Wahoo Elemnt Bolt
Wahoo elemnt fietsnavigatie
2. Wahoo Elemnt

Laat een reactie achter

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!

Let op!
Dit model is met pensioen. Bekijk ook eens het alternatief: Wahoo Elemnt Bolt.
 • Ontdek mooie en uitdagende fietsroutes
 • Bevalt de fietsnavigatie niet? Je kunt 'm gratis retourneren!
 • Track je performance en verbeter jezelf
 • Verdwalen is verleden tijd
 • Twijfel niet langer en bestel 'm nu!