Beste fietspomp 2023: Waar moet je op letten?

Een fietspomp is een fietspomp zou je zeggen. Helaas hebben we slecht nieuws voor je: dit is namelijk niet helemaal waar. Niet elke fietspomp is even geschikt voor de banden van jouw racefiets.

Daarom gaan wij in dit artikel in op alles waar jij rekening moet houden als jij een fietspomp komt voor jouw racefiets. Als kers op de taart zetten we ook meteen de beste fietspompen voor je op een rijtje – dat is wel zo makkelijk.

Dit zijn de beste fietspompen voor de racefiets – update: maart 2023

 

 

foto product voordelen
SKS Airkompressor 12.0 Fietspomp 730mm SKS Airkompressor 12.0
 • maximale druk: 12 bar
 • geschikt voor elk type ventiel
 • makkelijk aflezen dankzij de extra grote drukmeter
bekijk prijs
SKS Air X-Press SKS Air X Press
 • maximale druk: 8 bar
 • geschikt voor elk type ventiel
 • hoogwaardig kunststof en daardoor gaat deze pomp zeer lang mee
bekijk prijs
Voetpomp B’twin 500 B’twin Fietspomp 500
 • maximale druk: 8 bar
 • geschikt voor elk type ventiel
 • geschikt voor lange mensen dankzij de hoogte van 70 centimeter
bekijk prijs
VOETPOMP B’twin 900 B’twin Fietspomp 900
 • maximale druk: 10 bar
 • geschikt voor elk ventiel
 • dubbele voet zorgt voor extra stabiliteit
bekijk prijs
SKS Raceday - Minipomp SKS Raceday
beste mini fietspomp
 • maximale druk: 10 bar
 • geschikt voor frans / presta ventielen
 • zeer compact en licht pompje (101 gram!)
 • ideaal voor onderweg
bekijk prijs
SKS Airbuster mini CO2-pomp SKS Airbuster
beste CO2 mini fietspomp
 • tot maximaal 8 bar
 • geschikt voor alle patronen (met en zonder schroefdraad – 12, 16 & 25 gram)
 • ideaal als backup voor pech onderweg
bekijk prijs

Reviewed – de beste fietspompen voor jouw racefiets (maart 2023)

Wij hebben vijf verschillende fietspompen onder de loep genomen. Elk heeft zo zijn voor- en nadelen, handige features en ideale toepassingen.

In de onderstaande reviews nemen we onder andere een kijkje naar de onderlinge verschillen, de voor- en nadelen en welke pomp voor wie het meest geschikt is.

SKS Airkompressor 12.0

SKS Airkompressor 12.0 Fietspomp 730mm

Deze alleskunner is voordelig geprijsd en heeft een aantal indrukwekkende eigenschappen. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: deze pomp heeft een maximale druk van maar liefst 12 bar!

Verder is deze pomp te gebruiken met elk soort ventiel en is die voorzien van een extra grote drukmeter die gemakkelijk af te lezen is.

Jammer is dat de pomp niet erg grote ‘voeten’ heeft, waardoor deze tijdens het pompen nog wel eens wilt wiebelen. Qua bouwkwaliteit is de SKS Airkompresser 12.0 degelijk. De voet is gemaakt van kunststof en de buis zelf van metaal.

Gebruikers zijn erg lovend over de Airkompresser 12.0. De pomp wordt beschreven als een prima pomp die doet wat die moet doen. Met name de prijs-kwaliteitsverhouding en de indrukwekkende maximale druk werd door veel gebruikers genoemd.

Bekijk prijs

Voordelen
 • erg hoge maximale druk
Nadelen
 • te kleine voet waardoor de pomp veel wiebelt en gemakkelijk omvalt

SKS Air X Press

SKS Air X-Press

Na de SKS Airkompressor vloerpomp is de SKS Air X Press absoluut de beste fietspomp. De enige reden dat de Air X Press wat minder handig is voor wielrenners, is de maximale druk. Deze is slechts 8 bar.

Het is met deze pomp dus wat lastiger om je bandjes keihard op te pompen.

Op de maximale druk na is deze pomp echter perfect. Hij is erg stabiel en heeft een precisiedrukmeter die erg gemakkelijk af te lezen is. De pomp is compleet vervaardigd uit hoogwaardig kunststof en is hierdoor zo goed als onverwoestbaar. Dankzij de ‘multivalve’ kop past deze pomp op elk soort ventiel.

De SKS Air X Press is alom geliefd. Gebruikers prijzen het gebruiksgemak en vooral de goed af te lezen drukmeter. Verder wordt de Air X Press door gebruikers een “verademing” en een “aanrader” genoemd.

Bekijk prijs

Voordelen
 • veelzijdige multi valve kop maakt dat deze pomp geschikt is voor elk soort ventiel
Nadelen
 • relatief lage maximale druk

B’twin Fietspomp 900

VOETPOMP B’twin 900

Wil je echt waar voor je geld? Zoek dan niet verder, de Fietspomp 900 van B’twin is dé pomp voor jou. Deze pomp kost slechts €24,99 en is erg gemakkelijk te gebruiken!

De B’twin 900 heeft een maximale druk van 10 bar. Dit is meer dan genoeg voor een racefiets. De aansluiting past op elk ventiel.

Daarnaast is deze pomp uiteraard voorzien van een drukmeter. Deze is gemakkelijk af te lezen en zorgt er voor dat je precies zoveel druk in je banden kunt pompen als je wilt.

Over het gebruiksgemak van deze pomp hoef je je overigens ook geen zorgen te maken.

De pomp heeft een dubbele voet die zorgt voor extra stabiliteit. Ook op gebied van bouwkwaliteit valt niets te klagen. De Fietspomp 900 van B’twin is namelijk vervaardigd uit hoogwaardig aluminium, staal en polyamide.

In gebruik werd de B’twin als een droom beschreven. De pomp werkt snel en nauwkeurig. We zijn niet de enige die positief zijn. Ook andere gebruikers vonden dit.

Bekijk prijs

Voordelen
 • lage prijs voor prima kwaliteit
Nadelen
 • drukmeter is lastig af te lezen in het donker

B’twin Fietspomp 500 – goedkoop maar wat instabiel

Voetpomp B’twin 500

Voor diegene die niet van plan zijn om hun pomp vaak te gebruiken, is er een goedkopere Fietspomp, namelijk de 500 van B’twin.

Deze kost slechts rond de 17 euro. De lage prijs zie je wel terug in de kwaliteit van de pomp. Zo heeft de pomp een maximale druk van maar 8 bar!

De Fietspomp 500 is compleet gemaakt van aluminium maar aan de bouwkwaliteit merk je dat deze pomp aan de goedkope kant is.

Een groot nadeel is dat de pomp erg instabiel is. Dit is vooral te danken aan het feit dat de pomp erg hoog is maar een bescheiden steunvoet heeft. Ook de drukmeter is vrij lastig om af te lezen.

Als het goed is, zou deze pomp te gebruiken moeten zijn met alle soorten ventielen. In de praktijk is dit echter niet het geval. Vooral met een prestaventiel is het een enorm gedoe om de aansluiting goed erop te krijgen.

In gebruik werkt deze B’twin Foetpomp prima. Hij doet wat die moet doen, maar niet veel meer. Daarom raden wij aan om een tientje meer te besteden en te kiezen voor de B’twin fietspomp 900.

Bekijk prijs

Voordelen
 • Extreem voordelig
Nadelen
 • Kwaliteit valt tegen, onhandig in gebruik

SKS Raceday Minipomp

SKS Raceday - Minipomp

De SKS Raceday is een mini fietspomp geschikt voor gebruik tijdens je rit. Wanneer dit nodig is? Voor het geval je lek rijdt! Dan is de Raceday samen met je reserve binnenband je redding.

In tegenstelling tot fietspompen die je thuis gebruikt, is de SKS Raceday compact vormgegeven, lichtgewicht (101 gram) en gemakkelijk mee te nemen.

Ondanks zijn kleine formaat kun je je banden tot wel 10 bar oppompen. Minipompen zijn vrij onhandig in gebruik, maar hiermee kun je de band in ieder geval vol genoeg krijgen om thuis te komen.

Het ventiel is een Frans/Presta-ventiel en beschermd tegen regen en vuil.

Verder is de behuizing van de Raceday vervaardigd van sterk maar licht aluminium.

Deze mini fietspomp krijgt lovende reviews, mede vanwege zijn functionele design en sterke prijs-kwaliteitsverhouding.

De SKS Raceday Minipomp is verkrijgbaar in een grijs-zwarte kleurstelling. Een houder wordt meegeleverd.

Bekijk prijs

Voordelen
 • klein en compact, handig om mee te nemen!
Nadelen
 • pompen met een minipomp is onhandig

SKS Airchamp Pro CO2 Minipomp

SKS Airchamp Pro - Co2 pomp

De Airchamp Pro van SKS is een minipomp die gebruikt maakt van CO2 om razendsnel je band op te pompen. Hiermee is deze minipomp ideaal om mee te nemen tijdens je rit.

Het oppompen van de band gaat een stuk sneller dankzij de CO2-patronen. Maar let op: maar dit vergt wel wat oefening.

Met zijn 167 gram is de Airchamp wat zwaarder dan een traditionele minipomp. Vergeet ook niet dat je ook minstens twee CO2-cartridges mee moet nemen.

De minipomp kan tot maximaal 8 bar pompen. Dit is doorgaans genoeg om je thuis te krijgen. De SKS Airchamp is te gebruiken met 16gr CO2-patronen zónder schroefdraad.

Zoals we al zeiden vergt het gebruiken van de SKS Airchamp Pro wat oefening. Maar, zodra je dit onder de knie hebt is het een fluitje van een cent.

Deze pomp wordt dan ook door menig fietser aangeraden. De Airchamp Pro is verkrijgbaar in een oranje-grijze kleurstelling en wordt geleverd met een houder en één CO2-patroon.

Bekijk prijs

Voordelen
 • gemakkelijk mee te nemen en pompt de band razendsnel op
Nadelen
 • je moet eerst doorhebben hoe het mechanisme werkt

Waarom is een goede fietspomp zo belangrijk?

Wat je waarschijnlijk al weet is dat je met een pomp je banden met lucht kunt vullen. Voor een normale fiets is dat gewoon praktisch. Bij een racefiets of mountainbike is een goed gevulde band echter van essentieel belang.

Door je banden goed op te pompen worden ongelukken voorkomen en kun je  sneller fietsen. Aangezien je dus vaak je bandjes zult oppompen zodat ze precies goed zijn, is het slim om een goede pomp te hebben.

Verschillende soorten fietspompen

Fietspompen zijn er in uiteenlopende soorten en maten. Zo heb je verschillende minipompjes en zijn er ook diverse soorten voet- en handpompen.

Minipompjes

Minipomp

We hebben het eerder gehad over de zogenaamde minipompjes. Dit zijn kleine handpompjes die je mee kunt nemen tijdens je rit.

Mocht je onderweg pech hebben en lek rijden, dan kun je na het wisselen van je binnenband weer je band oppompen.

Er zijn twee soorten minipompjes: handpompen en CO2-pompjes. Geen van beide is ideaal om dagelijks te gebruiken. Wil je toch meer weten? Hier vind je meer over deze handige ‘in geval van nood’ mini fietspompen.

Voetpompen

voetpomp

Voetpompen zijn niet zomaar fietspompen. Normale fietspompen zijn zogenaamde handpompen of vloerpompen.

Deze worden met de handen bedient terwijl de voetpomp, zoals de naam al zegt, bedient wordt met de voet.

Hierdoor zijn voetpompen gemakkelijk te gebruiken en werken ze erg effectief. Ook tussen voetpompen zijn er onderling verschillen.

Het grootste verschil is of de pomp is voorzien van een drukmeter. Hiermee kun je de druk binnen je band controleren en precies bijhouden hoeveel je nog moet pompen.

Vloerpompen

Vloerpomp

Vloerpompen zijn de meest voorkomende fietspompen. Zeer waarschijnlijk heb je zo eentje al in de schuur staan. Deze pomp wordt met de hand bedient.

Met je benen kun je op de steunvoeten staan zodat de pomp niet uit balans raakt. Let op dat je een pomp aanschaft met een drukmeter, een hogere maximale met een maximale druk van 10+ bar.

bekijk alle vloerpompen

Welke pomp is het meest geschikt voor wielrenners?

Aangezien het belangrijk is om precies genoeg bandendruk te hebben, raden wij het aan om een voetpomp of vloerpomp mét drukindicatie aan te schaffen.

Zo kun je precies aflezen hoeveel druk je hebt en ga je goed voorbereid de weg op. Een perfecte bandendruk zorgt er namelijk voor dat je geen onverwachte schuivers maakt en dat je zo snel mogelijk kunt fietsen.

Waar nog meer op gelet moet worden

Er is al bepaald dat een fietspomp met drukindicatie de beste keuze is voor een wielrenner. Maar dat is niet het enige waar gelet op moet worden.

Nee, er zijn ook andere eigenschappen waar je rekening mee moet houden. Dit zijn:

 • maximale druk
 • het ventiel
 • gebruiksgemak (stabiliteit en gemak van aflezen)
 • algemene kwaliteit (materiaal, etc.)
 • voet of handpomp

Maximale druk

De maximale druk van een fietspomp betekent hoeveel druk de pomp in de band kan krijgen. Hoe hoger de druk is, hoe gemakkelijker en sneller je de banden van je racefiets kunt oppompen.

Doorgaans is het voor een racefietsband wel zo handig om een fietspomp te hebben met een maximale druk van 12 bar. Dit is normaal te veel voor in een racefietsband, maar het is handiger om wat speelruimte te hebben.

Bij pompen met een maximale druk van 8 bar kost het best veel moeite om deze 8 bar ook te behalen.

Het ventiel

Ventielen

Er zijn drie soorten ventielen, waarvan twee vandaag de dag veel op racefietsen en mountainbikes te vinden zijn. Dit zijn het prestaventiel en het schraderventiel. Bijna alle pompen passen op het prestaventiel, maar voor het schraderventiel is vaak een verloopstuk nodig.

Let op: ook voor het prestaventiel kan dit met bepaalde pompen het geval zijn. Hou hier dus rekening mee als je een fietspomp aanschaft!

Gebruiksgemak

Het voordeel van voetpompen en handpompen is dat deze erg gemakkelijk te gebruiken zijn. Het kost erg weinig kracht en moeite om met zo’n pomp je banden op te pompen.

Een vereiste hiervoor is wel dat de fietspomp stabiel is. Daarom hebben veel pompen een voet waar je met je voet(en) op kunt gaan staan. Zo wordt voorkomen dat de pomp omvalt of wiebelt tijdens het pompen.

Naast de stabiliteit speelt ook de afleesbaarheid van de drukmeter een rol bij het gebruiksgemak.

De meter moet gemakkelijk af te lezen zijn tijdens het pompen, ook in een donkere schuur. Anders lukt het alsnog niet om bijvoorbeeld precies 8 bar in je banden te krijgen. Let hier dus op voordat je een pomp koopt.

Voet- of handpomp?

Wij raden aan om een kleine handpomp aan te schaffen die je gemakkelijk mee kunt nemen tijdens de rit. Voordat je vertrekt pomp je de bandjes op door middel van een vloerpomp.

Algemene kwaliteit

De laatste zaak waar rekening mee moet worden gehouden is de algemene kwaliteit van de pomp. Is de pomp degelijk en robuust?

Is die stevig en gemaakt van sterke materialen?

Het zou natuurlijk zonde zijn als de pomp binnen de kortste keer beschadigd is.

Hoeveel druk moet er eigenlijk in mijn banden?

druk fietspomp

Om te bepalen hoeveel druk (bar) in je banden moeten, moet je eerst naar de band zelf kijken. Op de band vind je namelijk meestal een indicatie van de maximale druk die de band aan kan.

Voor het bepalen van een geschikte druk van je banden moet er met meerdere factoren rekening worden gehouden. Denk hierbij aan je eigen gewicht en de omstandigheden (het weer, de route, etc.). Voor standaard 23mm banden bestaat er wel een vuistregel. Deel je gewicht simpelweg door 10. Dat is de hoeveel bar er in je bandjes moet!

Voor bredere banden moet je een wat minder hoge druk kiezen. Dit geldt ook bij slecht weer, bijvoorbeeld in de winter wanneer het glad is.

De gevolgen van een verkeerde bandendruk

Het kan ingrijpende gevolgen hebben als je een te hoge of te lage bandendruk hebt. Een te hoge bandendruk kan er voor zorgen dat je sneller lek rijdt en verhoogt de kans op klapbanden.

Ook zul je bij een te hoge druk waarschijnlijk elk hobbeltje in de weg voelen. Een te zachte band zorgt er voor dat je minder snel fiets en dat je erg veel rolweerstand ervaart.

De beste voet/fietspomp voor jou

Als het goed is weet jij nu precies wat voor fietspomp je moet hebben voor je racefiets en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Aan de hand van onze aanraders kun je een weloverwogen keuze maken. Wij hopen dan ook dat je de beste fietspomp voor jezelf kunt vinden!

Wat de beste pomp is, hangt natuurlijk af van je budget en je voorkeuren.

Wat vond je van dit artikel?

Heeft dit artikel je geholpen bij het maken van een keuze voor een goede fietspomp?

Heb je nog vragen of is er iets onduidelijk?

Laat het ons weten door een berichtje achter te laten. Dat wordt zeer gewaardeerd.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)