Fietsrugzak kopen? Hier moet je op letten

Een fietsrugzak biedt gemak, comfort en maakt een fietstocht een stuk aangenamer. Lekker genieten is gegarandeerd, want je hebt alles bij de hand.

Makkelijk toch?!

Helaas is een fietsrugzak kopen iets ingewikkelder. Je moet weten waar je naar zoekt en waar je op moet letten. Om jou verder te helpen gaan we in dit artikel in op de volgende zaken:

foto product voordelen
Camelbak Octane Dart Drinkrugzak CamelBak Octane Dart
 • uitstekende kwaliteit & draagt heerlijk
 • strak ontwerp & ook te gebruiken voor hardlopen
 • handig formaat waterblaas en genoeg opbergruimte
bekijk prijs
Rockrider fietsrugzak 2 liter Rockrider ST520 – 2/6 liter fietsrugzak
 • zeer goedkoop geprijsd
 • draagt goed, goede ventilatie en schouder- en buikriemen zijn verstelbaar
 • ruimte voor extra spulletjes + handig elastisch koordje aan buitenkant van de rugzak
bekijk prijs
Rockrider Fietsrugzak 1liter Rockrider ST100 1/3 liter fietsrugzak
 • Fietsrugzak, uitgerust met drinksysteem – 1 liter water
 • Perfect voor ritten van zo’n 4 uur
 • Genoeg opbergruimte (3 liter) voor benodigdheden korte rit
 • Zit lekker en blijft op zijn plaats tijdens het fietsen
bekijk prijs

Reviewed: de beste fietsrugzakken voor mountainbikers, wielrenners en andere fietsers

Benieuwd naar welke fietsrugzak het meest geschikt is voor jou? In de onderstaande reviews nemen we een kijkje naar drie populaire fietsrugzakken.

CamelBak Octane Dart

Camelbak Octane Dart Drinkrugzak

Wil je écht goede kwaliteit? Dan moet je kijken naar een van de uitstekende drinkrugzakken van CamelBak.

Een goede optie voor MTB’ers en andere fietsers is de CamelBak Octane Dart.

Deze heeft een waterblaas van 1,5 liter, ziet er goed uit, draagt perfect en kan ook voor hardlopen gebruikt worden!

Koop je CamelBak, dan koop je kwaliteit. Dat is nu eenmaal zo. Het bedrijf heeft al decennia een goede naam wat betreft de kwaliteit van hun waterblazen en drinkrugzakken.

Ook bij de Octane Dart valt de bouwkwaliteit van zowel de waterblaas als het rugzakje zelf direct op. Daarnaast spreekt het strakke design ons erg aan.

Met een inhoud van 1,5 liter zit de Octane Dart precies tussen de ST100 en ST500 in. Een echte alleskunner dus, met uitzondering van de erg lange ritten.

De rugzak blijft goed zitten tijdens het fietsen en wiebelt niet in de rondte.

Naast de 1,5 liter drinken heeft de Octane nog 3 liter aan opbergruimte voor andere spullen. Dit is wat minder ruimte dan de ST520 heeft, maar wel een stuk meer dan ST100 heeft.

Wederom past de Octane Dart precies tussen deze andere, goedkopere modellen in.

Daar waar de CamelBak Octane Dart precies tussen de ST100 en ST520 valt qua formaat, steekt de Octane op gebied van bouwkwaliteit met kop en schouders boven deze modellen uit.

Zowel de rugzak als de waterblaas zijn van hogere kwaliteit, iets wat je vooral op de lange termijn gaat merken. Hiertegenover staat wel een hogere prijs.

Bekijk prijs

Voordelen
 • uitstekende kwaliteit
 • strak ontwerp
 • ook te gebruiken voor hardlopen
 • handig formaat waterblaas en genoeg opbergruimte
 • draagt heerlijk
Nadelen
 • een stuk duurder dan andere modellen

Rockrider ST100 1 Liter

Rockrider Fietsrugzak 1liter

Maak je een korte rit maar wil je toch onderweg kunnen blijven drinken?

Dan is de Rockrider ST100 de perfecte fietsrugzak voor jou.

Deze scherp geprijsde fietsrugzak is klein maar fijn: de waterblaas van 1 liter is ideaal voor korte ritten van maximaal 2 uur. Daarnaast biedt de rugzak ook nog ruimte voor andere dingen, zoals wat te eten en een plaksetje.

Ondanks zijn lage prijs en simpele ontwerp, draagt de ST100 ook nog eens erg fijn.

Het gewatteerde rugpand ventileert prima en tijdens het fietsen bleef het rugzakje prima op zijn plaats. Dit is vooral te danken aan de verstelbare schouderriemen en buikriem.

In principe heeft dit fietsrugzakje een inhoud van 3 liter: 1 liter voor de waterblaas en 2 liter voor andere spullen.

Denk hierbij aan een energiereep en een plaksetje. Je sleutels en telefoon berg je op in een apart ritsvakje.

Wil je ook nog een wind- of regenjack meenemen? Deze bevestig je eenvoudig aan de buitenkant van de fietsrugzak met behulp van het elastische bandje.

Kortom, de Rockrider ST100 is een praktische fietsrugzakje voor korte ritten waar in principe weinig op aan te merken valt.

Het enige nadeel dat we hebben gehoord is dat de waterblaas zelf soms snel lek raakt. Als dit gebeurt dan kun je simpelweg naar de winkel gaan en de waterblaas gratis laten vervangen.

Bekijk prijs

Voordelen
 • goedkoop
 • draagt goed, goede ventilatie en schouder- en buikriemen zijn verstelbaar
 • ruimte voor extra spulletjes
 • handig elastisch koordje aan buitenkant van de rugzak
Nadelen
 • te klein voor langere ritten
 • niet het meest inspirerende ontwerp
 • slechte verhalen over de kwaliteit van de waterblaas zelf

Rockrider ST520 – 2 liter

Rockrider fietsrugzak 2 liter

De Rockrider ST520 is de grote broer van de ST100. Deze is meer geschikt voor lange ritten, dankzij zijn grotere waterblaas en grotere hoeveelheid opbergruimte.

Verder deelt de ST520 veel eigenschappen met zijn kleine broer.

Zo is het draagcomfort van de ST520 ook uitstekend. Het rugpand is gewatteerd en ventileert goed, de schouder- en buikriemen zijn verstelbaar en dankzij het borstriempje blijft de rugzak goed op z’n plek tijdens het MTB’en.

De waterblaas zelf heeft een inhoud van 2 liter. Dit is meer dan genoeg voor een dagdeel fietsen, met uitzondering van de warmste dagen.

Daarnaast heeft de Rockrider ST520 nog 4 liter aan overige opbergruimte. Deze opbergruimte kun je gebruiken voor wat eten, een plaksetje, een EHBO-kit, een powerbank en eventueel een jack.

Deze berg je op in een van de vele opbergvakjes: er is 1 groot vak, 1 buitenzak en er zijn maar liefst 4 kleine binnenzakjes.

Maak je langere ritten op de MTB/fiets, dan is dit dé fietsrugzak voor jou!

Ook andere gebruikers zijn lovend. Eéntje ging zelfs zo ver om te stellen dat dit zijn “beste aankoop voor het fietsen ooit was”. Dat moet dus wel goed zitten! Helemaal als je naar de prijs kijkt.

Bekijk prijs

Voordelen
 • goede prijs-kwaliteit verhouding
 • grote waterblaas (2 liter), ideaal voor ritten van zo’n 4 uur
 • veel opbergruimte en verschillende vakjes
 • zit lekker en blijft op zijn plaats tijdens het fietsen
Nadelen
 • het ontwerp is niet heel bijzonder

De onmisbare voordelen van een drinksysteem

Mountainbiken, wielrennen of een lange afstand fietsen, het zijn alle drie activiteiten waarbij je veel zweet. Met name ’s zomers kan een goede fietstocht flink wat vragen van je ‘vochttank’.

Het is daarom van essentieel belang om goed gehydrateerd te blijven. De meeste fietsers gebruiken een bidon, maar een drinksysteem, geïntegreerd in je fietsrugzak, is in veel situaties een stuk handiger.

Een handig, draagbaar drinksysteem is een Camelbak. Een camelback is een lekvrije drinkblaas die bedacht is door het merk – je raadt het al – Camelback.

Zo’n Camelbak is  zeer gebruiksvriendelijk en compleet lekvrij. Het is in feite niets meer dan een grote drinkblaas met daaraan een drinkslang bevestigd. Deze waterzak kan je in een apart compartiment in je fietsrugzak stoppen. De drinkslang kan je via een zogenoemd ‘drinkgaatje’ in je tas naar buiten halen. Zo heb je altijd en overal op je fiets water binnen handbereik.

Camelbak is niet het enige merk dat dergelijke drinksystemen verkoopt. Ook andere merken, vaak goedkopere, maken drinkblazen. Vaak worden deze ‘Camelbacks’ genoemd terwijl ze dit niet zijn.

De term ‘Camelback’ wordt dan ook vaak gebruikt als verzamelterm voor dergelijke drinksystemen en niet alleen voor die van het merk Camelback zelf.

Een camelbak is verkrijgbaar in twee maten. Je hebt een 2 liters camelbak en een 3 liters camelbak. Hoelang je gemiddelde fietstocht duurt, hoeveel je zweet en in welk seizoen je traint is van invloed op welke camelbak geschikt voor je is. Houd er wel rekening mee dat je het gewicht op je rug draagt.

Bekijk de top 10 drinkrugzakken

Waar moet je op letten als je een fietsrugzak koopt?

Bij het kopen van een fietsrugzak zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Om te voorkomen dat je een miskoop oploopt, volgen hier diverse aspecten. Op basis van deze aspecten kan jij je wensen en eisen goed op een rijtje zetten.

Mountainbiken of wielrennen

Ben je veel terug te vinden op bospaden en onevenredige paden met je mountainbike? Of bevindt jij je merendeels op strakke fietspaden met je wielrenfiets? Het antwoord hierop is van groot belang voor de fietsrugzak die je uiteindelijk aanschaft.

Wielrenners streven naar snelheid. De afstanden moeten vaak afgelegd worden binnen een bepaalde tijd. Een grote rugtas zal de snelheid op een negatieve manier beïnvloeden. Daarom kiezen wielrenners vaak voor kleinere fietsrugtassen.

Advies fietsrugzak

Zoals vermeld is een drinksysteem van ongekende waarde. Het is goed om vooraf te bedenken wat voor drinksysteem je wilt. Je kan ervoor kiezen om gewoon met flesjes water te werken, maar de ervaring leert dat een ingebouwd drinksysteem makkelijker en handiger is. Tijdens lange ritten kun je goed bij blijven drinken en hoef je niet voor ieder nipje een stop te maken.

Wanneer je gebruik wilt maken van een drinksysteem, zoals een camelbak, dan moet je ook goed nadenken over de inhoud van het waterreservoir. De keuze hiervoor is afhankelijk van hoe lang je wilt fietsen, in welke temperatuur je fietst en welk gewicht je op je rug wilt hebben.

Waterdicht

Ben jij ook in de regen, in de modder en met harde wind op je fiets te vinden?

Dan wil je niet dat je spulletjes in je tas nat worden. In dit geval is een waterdichte fietsrugtas belangrijk. Je kan de inhoud van je tas extra goed beschermen met een regenhoes.

Eigenlijk is het in het regenachtige Nederland sowieso handig om een spatdicht exemplaar te hebben. Een buitje ligt altijd op de loer en je kan maar beter voorbereid zijn.

Ventilatie

Een ventilerende fietsrugzak is altijd aan te raden. Zelfs als je in de winter fietst, krijg je het warm en ga je zweten. Het zweet kan je beter kwijt dan rijk zijn. In de winter kan het zweet opdrogen, waardoor je veel meer vatbaar bent voor een verkoudheid. In de zomer is een plakkerig lijf ook niet fijn. Kies daarom voor een rugzak die is voorzien van rug ventilatie.

Opbergruimte

Zoals aangegeven biedt een fietsrugzak gouden kansen om belangrijke spullen mee te nemen. Ga goed voorbereid de weg op en zorg dat je fietsrugtas voldoende ruimte biedt voor essentiële onderdelen.

Afhankelijk van de hoeveelheid spullen die je wilt opbergen, is het goed om te kijken naar het aantal opbergvakken. Wanneer je lang onderweg bent, doe je er verstandig aan om flink wat opbergvakken te hebben. Voor bijvoorbeeld je EHBO-kit, reparatiemateriaal, eten, drinken en je natte kleding.

Draagcomfort

Het belangrijkste is natuurlijk dat een fietsrugzak zorgeloos op je rug moet zitten. Het fijnst is als de tas verstelbaar is, zodat je de tas volledig kunt afstemmen op je lichaam. Zorg ervoor dat je de fietsrugzak goed past. Het beste is als je er even een testrit mee maakt. Een tas op je rug op de fiets voelt anders aan dan wanneer je er gewoon een rondje loopt. Het gewicht moet evenredig verdeeld worden. Zo mag het zwaartepunt niet op één plek liggen.

Waar kun je een fietsrugzak voor gebruiken?

Fiets drinkrugzak gebruiken

Een fietsrugzak is multifunctioneel en eigenlijk onmisbaar wanneer je veel en lang fietst. Je kan in een rugzak van alles meenemen. De voordelen zijn oneindig.

Reparatiespullen

Je moet er toch niet aan denken dat je 100 kilometers van je huis verwijderd bent, een lekke band krijgt en geen spullen bij je hebt. Met een fietsrugzak kan je makkelijk een plakset, een extra band en een kleine fietspomp meenemen. Een lekke band is zo opgelost, een zachte band is snel opgepompt en een klapband heb je binnen no time vervangen.

Bijvoorbeeld dit handige reparatie setje

Eten en drinken

Voeding fietsen

Wanneer je hard fietst wordt er een groot beroep gedaan op je energietransport. Je verbrandt razendsnel calorieën, en je zweet ook nog eens veel. Daarom is het belangrijk om genoeg te eten en te drinken. Met een fietsrugzak kan je gemakkelijk eten en drinken meenemen.

Je kan compact voedzaam eten meepakken, zoals energierepen, chocolade en dextro. Met een camelbak kan je eenvoudig drinken meenemen.

Meer weten over energierepen, dextro en gelletjes?

EHBO-kit

EHBO kit

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en met name op de fiets wordt het risico op ongelukken groter. Een val over de drempel, een aanrijding met een auto of uitglijden over een natte weg. Een ongeval is zo gebeurd.

Het hoeft niet altijd ernstig te zijn, maar met een EHBO-kit bij je in je tas ben je toch goed voorbereid op de veel voorkomende ongelukjes, zoals een schaafwond.

Bestel deze EHBO-kit direct

Powerbank

Samsung powerbank

Je mobiel vliegt met fietsen vast snel leeg. Je houdt je activiteit goed bij met Strava of een ander sportprogramma. Een powerbank op zak hebben is daarom wel zo handig. Met een fietsrugzak kan je gemakkelijk je powerbank meenemen en gedurende je fietstocht je telefoon van een volle accu voorzien.

Bekijk de actuele prijs

foto product voordelen
24.000 mAh Waterdichte Outdoor Solar Powerbank Waterdichte Outdoor Solar Powerbank
 • capaciteit van 20.000 mAh (8-10x je telefoon opladen)
 • overal opladen dankzij de zonnecellen
 • beschikt over een SOS-functie
bekijk prijs
Anker Powercore Anker Powercore
 • capaciteit van 5000 mAh (2x je telefoon opladen)
 • lichtgewicht (218 gram)
 • handig in geval van nood
bekijk prijs
Lifegoods powerbank Lifegoods powerbank
 • Zeer compacte powerbank, ideaal voor onderweg
 • Opladen dmv USB-C of Micro-USB
 • Capaciteit van 10.000 mAh (4x telefoon opladen) of 20.000 mAh (8x telefoon opladen)
bekijk prijs 10.000 mah ---- bekijk prijs 20.000 mah

Conclusie

Of je nu graag lange afstanden fietst of ook genoegen neemt van een rondje door het bos, een fietsrugzak is gewoon praktisch. Je kan altijd EHBO spullen meenemen, waardoor je wonden direct kunt behandelen. Ook reparatiespullen en drinken heb je op zak.

De nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Ja, het is extra gewicht op je rug, maar je kan beter voorbereid de weg op gaan. Vooral als je een paar uur erop uit trekt.

Heb jij ervaring met een fietsrugzak? Zou je het andere renners aanraden of juist afraden? Wij horen jouw mening graag!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]