Fietsschoenen kopen? Dit is wat je moet weten

Fietsschoenen zijn er in allerlei verschillende soorten, uitvoeringen, maten en prijzen.

Dat wil niet zeggen dat je per direct de hoofdprijs betaalt voor een goed paar fietsschoenen, duurde schoenen hoeven niet perse beter te zijn dan minder dure varianten.

Het allerbelangrijkste van een fietsschoen is dat deze goed past en comfortabel zit.

Verschil tussen MTB en racefietsschoenen

Laten we eerst het verschil tussen een MTB-schoen en een racefietsschoen uit de weg helpen.

MTB-schoen

 • (voornamelijk) Rubberen zool
 • 2 kliksysteem

Racefiets schoen

 • (voornamelijk) Gladde zool
 • 3 kliksysteem

Het type schoen dat je koopt bepaalt welk type pedaal je kunt gebruiken. Wil je de schoen gebruiken voor zowel MTB en racefietsen? Dan ben je waarschijnlijk beter af met een MTB-schoen.

We gaan er vanuit dat je op zoek bent naar een racefietsschoen.

De Fietsschoen maat

De maat is erg belangrijk, een juiste maat zorgt er niet alleen voor dat je comfortabel in de schoen zit maar ook dat je hak goed blijft zitten en er zo min mogelijk wrijving in de fietsschoen ontstaat.

Tijdens het fietsen buig je je voet niet waardoor je ook minder speling nodig hebt dan bijvoorbeeld een hardloopschoen. Zorg voor een extra ruimte van 2-3mm voor je langste teen.

Het online aanschaffen van een fietsschoen kan een nadeel zijn, echter zijn er verschillende webshops die jou online klantenservice aanbieden waardoor je gerust kunt vragen of de schoen wat groter of kleiner uitvalt. Vaak is dit ook aangegeven!

Zij proberen jou zo goed mogelijk te helpen zodat er geen schoenen teruggestuurd hoeven te worden.

Voornamelijk de Italiaanse schoenen kunnen kleiner uitvallen. We kunnen je alvast op weg helpen door je te voorzien van de volgende maattabel.

Vallen kleiner uit:

 • Mavic (+2)
 • Shimano (+1)
 • AGU (+1)
 • Sidi (+1)
 • Bont (+2)
 • Spiuk (+1)
 • Lake (+1)

Juiste maat:

 • Diadora (+0)
 • Northwave (+0)
 • Pearl Izumi (+0)
 • Fizik (+0)

Brede schoenen:

 • Northwave (+0)
 • Fizik (+0)
 • Sidi Mega (+1)

 

Stijfheid is erg belangrijk

Met de stijfheid van de zool verstaan we de flexibiliteit van de zool. Hoe stijver de zool hoe meer kracht je op de pedalen uit kunt oefenen.

Je denkt dan gelijk, dat je de schoen met de stijfste schoenzool zou moeten kopen.

Echter heeft een stijve zool ook een op een bepaald punt een keerzijde, hoe stijver de zool hoe meer trillingen gevoeld worden. Teveel trillingen kunnen de wielrenner een vermoeid gevoel in de benen geven.

Kort door de bocht geldt: “Hoe duurder de schoen hoe stijver de zool”.

Goedkopere fietsschoenen: voornamelijk een plastic zool;

Middenklasse fietsschoenen: voornamelijk een plastic + carbon zool;

Professioneleklasse fietsschoenen: voornamelijk een volledige carbon zool, het voordeel van carbon is dat deze stijver en ook lichter is dan andere zolen.

Pasvorm en functie zijn nog veel belangrijker dan het gewicht.

Welk Materiaal is het beste?

De meeste schoenen worden gemaakt van onnatuurlijke materialen, de duurdere soorten, daarentegen, worden vaak gemaakt van kangoeroeleer.

Het belangrijkste van het materiaal is dat de schoen goed past en comfortabel is. Daarnaast is ventilatie ook belangrijk, kies een schoen die goed ventileert.

Meestal zitten er kleine gleufjes of gaatjes in de schoen.

Uiteraard is het ook belangrijk dat de schoen makkelijk schoon te houden is, onnatuurlijke materialen zijn over het algemeen een stuk makkelijker schoon te houden. Een zwarte schoen oogt schoner dan een witte schoen, hierop zie je namelijk elk vuiltje.

De verschillende Bevestigingssysteemen

Er zijn verschillende sluitingen op de markt. De Wire-sluiting (draai-veter-systeem) is een betrouwbaar systeem waarmee je in een handomdraai de schoen aantrekt en sluit. Ook het klittenband systeem in combinatie met een extra gesp doet wat het moet doen.

Koop niet zomaar een fietsschoen maar kijk eerst goed rond zodat je een paar fietsschoenen kunt vinden die voldoen aan al jou eisen. Let niet alleen op de lengte van de schoen maar ook op de breedte hiervan. De schoen moet gemakkelijk kunnen sluiten.

racefietsschoenen

De sluiting zou niet voor extra knelling moeten zorgen. Binnenslaande vouwen kunnen duiden op een niet goed passende schoen.

Kijk ook of je je hak uit de schoen kunt lichten terwijl je op je tenen staat. Een goede passende schoen geeft niet mee en houd je voet in de schoen. Een passende schoen zorgt voor extra comfort en optimale  krachtoverbrenging op de pedalen.

Sommige mensen hebben veel last van erg hete voeten tijdens het fietsen, dit kan veroorzaakt worden door wrijving binnenin de schoen wat kan duiden op een niet volledig passende maat.

Wij raden een gladde zool aan, hierdoor heb je in de winter minder last van koude voeten dit komt door de aerodynamische vorm waardoor de kou niet in de voegjes gaat zitten.

Schoenplaatjes

Voornamelijk worden de SPD-SL en Look schoenplaatjes gebruikt. Dit zijn de bredere variant schoenplaatjes en kunnen dus veel kracht vanuit de schoen op de pedalen overbrengen.

Fietsschoenen zonder kliksysteem

Natuurlijk zijn er ook schoenen zonder kliksysteem, dit is ideaal als je een klein stukje in de stad fietst waar je regelmatig moet afstappen.

Daarnaast is er ook een combi-oplossing. Een losse rubberzool die je kunt aansluiten op de gaten van je fietsschoen. En er zijn combi-plaatjes, dit zijn plaatjes met aan de ene kant het kliksysteem en aan de andere kant vlak. Waardoor je kunt afwisselen.

5 tips om je fietsschoen het beste schoon te maken

Dan sluiten we af met 5 handige tips om je fietsschoen schoon te maken. Hier komen ze:

 • Dompel de schoen volledig onder in het water
 • Gebruik een doekje of een afwasborstel om de schoen te schrobben
 • Is de schoen droog? Haal dan de zool eruit zodat de schoen makkelijk kan drogen
 • Gebruik een oude krant, frommel deze op en stop ‘m in je schoen, vergeet niet de sluiting open te Hierdoor kan de schoen makkelijker ademen en passen er meer kranten in.
 • Check wekelijks of de schroeven goed zijn aangedraaid.

Niet doen: schoen drogen in directe zon of hittebron.

 

 

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)