Dit zijn de beste fietsshirts tijdens de winter – zo blijf je lekker warm

Een goed fietsshirt in de winter behoort tot één van de belangrijkste onderdelen in de gehele fiets garderobe.

Een fietsshirt is niet gewoon een lapje stof om je lichaam. Het is hét kledingstuk dat jou warm moet houden in de meest ijzige temperaturen. Dat niet alleen. Een fietsshirt voor de winter moet ook ademend zijn. Al zwetend over heuvels rijden, terwijl het zweet daarna als ijspegels opdroogt op jouw warme huid is alles behalve aangenaam.

Het is lastig om een winter fietsshirt te vinden dat warme en ademende eigenschappen heeft. Gelukkig hangen de winkels vol met fietsshirts en is er ontzettend veel keus. In dit artikel vind je advies over het vinden van het beste fietsshirt voor de winter.

We hebben alvast een voorselectie gemaakt voor fiets shirts met lange mouwen. Kies jouw favoriete webwinkel

Bekijk de beste fietsshirts met lange mouwen

Het materiaal van een fietsshirt voor de winter

Fietsshirt voor de winter

Fietsshirts met lange mouwen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende materialen. Een fietsshirt met lange mouwen betekent dus niet meteen dat het shirt geschikt is voor de winter.

Lichte polyesters fietsshirts met lange mouwen zijn kledingstukken die je liever niet aan je lijf hebt in koude en barre weersomstandigheden. Polyester isoleert niet zo goed. Fietsshirts van polyester zijn daarom meer geschikt voor de seizoenen herfst en lente.

De drie functies van een fietsshirt voor de winter

Een goed fietsshirt voor de winter is meestal niet gemaakt van één soort materiaal, maar vaak uit meerdere lagen. Een winterjack voor op de fiets kan gemaakt worden van diverse materialen. Zo neemt ieder materiaal z’n eigen bijzondere en voordelige eigenschappen met zich mee.

Door diverse lagen materiaal wordt een winter fietsshirt opgebouwd. Een winter fietsshirt bestaat dan uit drie lagen: een winddicht materiaal, een vocht absorberend materiaal en een isolerende stof.

Winddicht materiaal heeft als doel om de wind tegen te houden. Op het moment dat een hoge heuvel of berg wordt beklommen is de wind misschien wel fijn. Echter bij het omlaag fietsen is de gure wind ijzig koud.

Sommige winddichte materialen ademen niet goed. Dit leidt ertoe dat zweet zich ophoopt met als gevolg dat je het ontzettend snel koud krijgt. Daarom wordt bij een fietsshirt vaak een winddichte voorkant gemaakt en een ademende achterkant.

Veelgebruikte materialen

Een aantal veelgebruikte materialen voor winterfietsshirts zijn als volgt:

  • Fleece. Fleece is één van de meest bekende stoffen. Deze stof heeft de volgende eigenschappen: het is warm, sneldrogend, ademend en superlicht van gewicht. Een fietsshirt van fleece herken je aan de zachte stof.
  • Gore-Tex. Gore-Tex is de meeste bekende materiaalsoort als het gaat om kleding. Het is een waterdichte en ademende stof.
  • Polartec. Polartec is een variant van fleece. Deze stof heeft alles wat een fietser wenst van materiaal. Polartec is namelijk warm, licht van gewicht, ademend en snel drogend. Tevens is Polartec behandeld met een anti-bacteriologisch middel. Hierdoor wordt het materiaal niet snel vies.
  • Merino wol. Wol is een van de oudste stoffen voor kleding. Het is een goed ademende stof die ontzettend warm is. Een groot voordeel aan wol is dat je na een intensieve inspanning niet heel erg stinkt. Dit komt door de anti bacteriële werking van wol. Echter staat er wel tegenover dat deze stof niet snel opdroogt en zwaar om het lijf zit.

Een juiste pasvorm voor een fietsshirt in de winter

Niet alleen het materiaal van een winter fietsshirt is van belang. Een goede pasvorm is evenzo belangrijk!

Sluitende pasvorm

Wat voor fietstocht je ook maakt, zorg dat een fietsshirt voor de winter goed om het bovenlichaam zit. Een wapperend fietsshirt is in de zomer lekker verkoelend, maar in de winter niet. Je zal ontzettend veel lichaamswarmte verliezen.

Kies daarom voor elastische stoffen. Met een fietsshirt van elastische stof is het goed mogelijk om een extra laag onder de basis laag te doen. Echter moet je altijd letten op het feit dat je de zakken van een fietsshirt niet te vol doet bij een elastische fietsshirt. De zakken kunnen namelijk heel ver naar beneden zakken.

Lange kraag

Ga voor een winter fietsshirt met een lange kraag. Een korte kraag is aangenaam in de zomer, maar in de winter wil je het liefst zo ingepakt mogelijk zijn om elk spoor van kou te ontwijken. Een lange kraag voorkomt dat er kou via je nek naar binnen stroomt.

Fietsshirt met een lange kraag

Elastiek

Sommige fietsshirt hebben een elastiek om de middel. Dit elastiek maakt dat je een fietsshirt heel nauw en sluitend om je lichaam kan doen. Dit voorkomt tocht.

Lengte

Wanneer je een fietsshirt aantrekt in de winkels, is het belangrijk om op de lengte te letten. Een fietsshirt kan in de winkels goed zitten, maar je kan tot de ontdekking komen dat het fietsshirt op de fiets niet zo goed zit.

Het kan namelijk zijn dat wanneer jij wilt gaan fietsen, de achterkant van je jas omhoog gaat doordat je wat naar voren gebukt bent. Dit betekent dat je onderrug slachtoffer wordt van de winterse temperaturen. Voorkom dit!

Niet alleen geldt dit voor de achterkant van een winter fietsshirt. Je moet ook goed letten op de lengte van de mouwen. Ook als je fietst moeten de mouwen goed je polsen bedekken.

Ben jij van plan om ook de winter te trosteren? Bekijk onze winter tips!

Ritsen bij een winter fietsshirt

Bijna elke winter fietsshirt heeft een ritssluiting die van boven naar beneden loopt. Hierdoor kan je met het grootste gemak het shirt aan en uit trekken. Zo kan je zelf de luchtstroom en de temperatuur regelen. Dit is vooral belangrijk als je winddichte panelen aan de voorkant van je fietsshirt hebt. Zoek een fietsshirt met een grote zip pull die gemakkelijk te bewegen is met gehandschoende vingers. Zo kan je al racend op je fiets de warmte en luchtstroom reguleren.

Zorg ervoor dat er een stuk stof achter de rits gemaakt is. Een rits is namelijk niet winddicht. Met materiaal achter de rits wordt een rits winddicht gemaakt.

Tevens is het belangrijk om een ‘zip garage’ te hebben. Een zip garage fungeert als beschermer van je kind. Het voorkomt dat de rits voortdurend langs je kin krast.

Fietsshirt met ritssluiting

 

Reflectors bij een winterfietsshirt

Reflectors zijn ontzettend handig wanneer je in het donker fietst. De weggebruikers zien jouw sneller op de weg. Sommige reflectors zijn grijs bij daglicht, maar schijnen helder in een donkere nacht, wanneer ze worden opgevangen door koplampen.

Fietsshirt met reflectoren

 

Zakken bij een winterfietsshirt

De meeste fietsshirt hebben drie zakken in de onderrug. Hoewel een groeiend aantal fietsshirt nu ook een rits aan de achterkant hebben, zodat de waardevolle spullen worden beveiligd, zoals sleutels, een smartphone en contant geld.

Zorg dat je grote en sterke zakken hebt. Hierdoor kan je veel spullen veilig meenemen.

Bekijk beste fietsshirt met zakken

Bekijk de beste fietsshirts met lange mouwen

 

 

 

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)