[Koopgids] Beste fietsslot 2022: zo voorkom je diefstal

Waarschijnlijk is het je al eens overkomen: je zet je fiets ergens neer, doet ‘m keurig op slot en wanneer je terugkomt is die nergens meer te bekennen.

Da’s pech, fiets weg. Niet een al te fijn gevoel, helemaal niet als het een fijne, comfortabele fiets was waar je veel geld voor had neergelegd. Zodra je fiets eenmaal is gestolen, is de kans dat je ‘m terugvindt erg klein.

Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door op te letten waar je je fiets stalt.

De meest effectieve preventie tegen fietsdiefstal is echter heel simpel: je hebt een goed fietsslot nodig! Het beste is om je fiets zelfs dubbel op slot te zetten, maar een gekeurd ringslot is al een goed begin.

Beste kabelsloten

foto product voordelen
Axa Cherto 95 Compact ART2 Axa Cherto 95 Compact
 • ART2-certificering
 • zeer gunstig geprijsd voor de sterkte van het fietsslot
bekijk prijs
Abus Fietsslot Iven Chain 8210 Kettingslot Abus Fietsslot Iven Chain 8210
 • ART2-certificering
 • In extra lange lengte van 110 centimeter leverbaar
 • functioneel & betaalbaar
bekijk prijs

Beste ringsloten

foto product voordelen
ABUS Ringslot Amparo 4850 II LH KR ABUS Amparo
rinsloten
 • ART2-certificering
 • kinderbeveiliging
 • extra binnenruimte, dus ook te gebruiken met diepe velgen of extra brede bande
bekijk prijs
Axa Solid Plus Ringslot - ART2 AXA Solid Plus
rinsloten
 • ART2-certificering
 • extra dikke slotbeugel
 • extra ruimte voor brede banden of diepe velgen
 • te combineren met insteekkettingslot
bekijk prijs
Axa Defender RL Ringslot AXA Defender RL
rinsloten
 • ART2-certificering
 • anti-boor cilinder en extra stevige ringbeugel
 • plug-in mogelijkheid voor insteekkettingslot
 • kleine extra’s op gebied van gebruiksgemak
bekijk prijs

Ringslot, kettingslot of beide?

Ringslot, kettingslot of beide?

Elke fiets is (als het goed is) uitgerust met een standaard ringslot. Je kent ze wel: er gaat een dikke, metalen ring tussen je spaken door. Het op slot zetten van de fiets is hiermee kinderspel en het maakt het lastiger voor eventuele dieven om je fiets mee te nemen. Immers, er kan niet zomaar worden opgestapt en weg worden gefietst.

Ook een ketting- of kabelslot heb je vast wel een keer gezien. Deze rijig je ook door je spaken heen, maar is dankzij zijn lengte ook vast te maken aan andere objecten, zoals een andere fiets of een paaltje.

Met een kettingslot je fiets vast maken aan een paaltje of in iets in die trant garandeert je van het feit dat je fiets niet gestolen kan worden, tenzij de fietsendief zwaar gereedschap heeft.

Vreemde eenden in de bijt: vouwslot en beugelslot

Vreemde eenden in de bijt: vouwslot en beugelslot

Naast de relatief conventionele ring- en kettingsloten bestaan ook nog het vouwslot en het beugelslot. Een vouwslot bestaat uit meerdere, scharnierende platen wat dienst doet als een soort los ringslot.

Ze zijn compact op te vouwen en gemakkelijk te bevestigen, maar zijn minder handig en bovendien duurder dan een gewoon kettingslot.

Een beugelsloten is een haast onverwoestbare constructie. De robuustheid is helaas zijn enige echte voordeel. Beugelsloten zijn groot en onhandig om mee te nemen, maar te klein om je fiets ergens aan vast te zetten. Daarnaast zijn goede beugelsloten (met een keurmerk) ook erg duur.

Daarom raden wij fietsers af om een vouw- of beugelslot aan te schaffen, tenzij je er van overtuigd bent dat het toch iets is voor jou.

Wat we wel aanraden?

Het is algemeen bekend dat een combinatie van een ringslot met een los kettingslot de beste oplossing tegen fietsdiefstal is.

Hier moet je op letten bij het kopen van een fietsslot!

Hier moet je op letten bij het kopen van een fietsslot!

Ben je in de markt voor een fietsslot? Goede keuze! Zo verklein je kans dat je fiets wordt gestolen – zie het als een soort verzekering. Maar welk fietsslot heb je nu nodig en waarmee moet je rekening houden? Hieronder hebben we een aantal belangrijke punten voor je opgesomd.

ART-sterren

Het ART-keurmerk geeft aan hoe goed een fietsslot beveiligd is tegen diefstal. ART Nederland is een stichting met als doel om fiets- en ander rijwiel diefstal zo veel mogelijk te voorkomen. Sloten met dit keurmerk zijn flink getest door de stichting. Dit maakt ook dat het ART-keurmerk zo’n goede indicatie van de kwaliteit van fietssloten is.

Het keurmerk geeft 1,2,3,4 of 5 sterren om aan te tonen hoe goed het slot beveiligd is. Voor fietsers wordt een slot met minimaal 2 ART sterren aangeraden, een slot met 3 sterren is echter nóg veiliger.

Sloten met 4 of zelfs 5 sterren zijn doorgaans niet geschikt voor fietsen, maar zijn gericht op scooters en motoren.

Noodzakelijk voor fietsverzekering

Wil je een fietsverzekering afsluiten? Dan wordt er vaak gekeken naar het keurmerk van je fietsslot(en). Een veel voorkomende voorwaarde voor zo’n verzekering is dat je een fietsslot hebt met minstens een ART2-keurmerk, een keurmerk met twee sterren dus.

Kettingslot? Let op de dikte van de schakels en de lengte van de ketting

Kettingslot? Let op de dikte van de schakels en de lengte van de ketting

Kettingsloten zijn erg effectief en handig in gebruik. Immers, je kunt je fiets ermee aan de “vaste wereld” bevestigen. Vereist is dan wel dat de schakels stevig zijn en niet doormidden te breken zijn met licht gereedschap.

Ook is het belangrijk dat de ketting/kabel een lengte heeft van minstens 85 centimeter. Zo weet je zeker dat je zonder gedoe je fiets aan bijvoorbeeld een fietsvork of een paaltje kunt bevestigen.

Gebruiksgemak

Wanneer je je fiets ergens neerzet–op werk, op het station of bij de super–wil je niet dat je een paar minuten moet frummelen met het slot. Nee, het slot moet gemakkelijk en snel te gebruiken zijn. Zo weet je ook zeker dat je het slot altijd los krijgt.

Cijfer of sleutel?

Cijfer of sleutel?

Heb je een ketting- of kabelslot?

Dan moet je de keuze maken tussen een cijfer of sleutel slot. Het voordeel van een cijferslot is dat je je hierdoor geen zorgen hoeft te maken over het eventueel kwijtraken van de sleutel.

Nadelig is echter dat een cijferslot wat langer duurt, een dief mazzel kan hebben met het raden van de combinatie en dat het sluitingsmechanisme door de maanden/jaren heen minder goed gaat werken. Een oude, vertrouwde sleutel daarentegen, werkt altijd – zonder gedoe.

Prijs

Natuurlijk speelt ook het beschikbare budget een grote rol. Immers, heb je een laag budget van bijvoorbeeld een tientje, dan kun je daarmee geen top of the line fietsslot kopen.

Toch kun je voor dit geld een prima kettingslot kopen, ook al heeft deze dan geen ART-keurmerk. Voor wat meer geld kom je wel terecht bij sloten met dit keurmerk.

Denk dan aan prijzen om en nabij de €30. Als dit binnen je budget is, dan is dit een verstandige investering. Zo niet, dan kun je prima uit de voeten met een wat goedkoper model. Iets is namelijk beter dan niets!

3 van de beste kettingsloten

Ben je op zoek naar een nieuw kettingslot? Zoek dan niet verder. Hieronder lichten wij drie van de beste kettingsloten voor je uit! Zo kun je een bewuste aanschaf maken en hoef je niet eindeloos te zoeken naar het geschikte slot.

Axa Cherto 95 Compact

Axa cherto

De AXA Cherto is een eenvoudig, maar betrouwbaar kettingslot. Stichting ART Nederland heeft dit slot voorzien van een keurmerk met twee sterren, wat inhoudt dat ‘ie goed bestand is tegen diefstal. Dit keurmerk is onder andere te danken aan de anti-boorplaat. Hiermee wordt diefstal vertraagd en dus grotendeels voorkomen.

De ketting zelf heeft een lengte van 95 centimeter en is dus lang genoeg om aan de “vaste wereld” te bevestigen. Het openen en sluiten van het slot gaat aan de hand van een sleutel.

Met zijn schakels van bijna een centimeter dik (9 millimeter) kan de AXA Cherto tegen een stootje en is deze niet zomaar open te breken. Om de ketting heen zit een dikke, polyester hoes om beschadiging van de fiets te voorkomen.

De AXA Cherto is simpelweg een erg goed kettingslot! Het keurmerk, de lengte van de ketting en de dikte van de schakels maken dit fietsslot geschikt voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbaar kettingslot.

Bekijk prijs & reviews

Voordelen
 • Simpel & functioneel
 • Dikke schakels
 • Lange ketting (95 centimeter)
Nadelen
 • ART twee sterren is niet maximaal beveiligd

ABUS Ivy Steel-O-Chain

ABUS Ivy Steel-O-Chain

Wil je een kettingslot met een ART keurmerk van drie sterren?

Dan kom je al snel bij een model zoals de ABUS Ivy Steel-o-Chain uit. Dit maximaal beveiligde kettingslot heeft schakels van maar liefst 10 mm en is voorzien van een cilinderslot dat beschermd is tegen ‘lockpicking’ en andere trucs die fietsdieven mogelijk uithalen. De ABUS Ivy werd immers niet voor niets als beste getest door de Fietsersbond.

Het slot is in vier verschillende lengtes verkrijgbaar: 85, 110, 140 of 170 centimeter. Meer dan genoeg keuze dus. Het openen en sluiten gaat gemakkelijk met een sleutel. Om de ketting heen zit een speciale slijtvaste textielhoes die voorkomt dat de fiets beschadigd raakt.

De ABUS Ivy Steel-O-Chain biedt maximale beveiliging. Wil je er zeker van zijn dat je fiets ‘veilig’ is, dan moet je dit kettingslot hebben!

Bekijk prijs & reviews

Voordelen
 • Drie sterren ART
 • Extra dikke schakels (10 millimeter)
 • Bescherming tegen ‘lockpicking’
 • Te verkrijgen in verschillende lengtes
 • “als beste getest” door de Fietsersbond
Nadelen
 • Aan de prijzige kant

Abus Fietsslot Iven Chain 8210

ABUS Iven Chain

Laat je niet vergissen door de naam–Iven en Ivy lijkt erg op elkaar– want de ABUS Iven verschilt zeker wel van de hierboven uitgelichte Ivy. De ABUS Iven heeft namelijk ‘slechts’ een ART-keurmerk van twee sterren.

Dit is op zichzelf al goed, maar is minder dan de drie sterren van de Ivy. Toch is een keurmerk met twee sterren dusdanig goed beveiligd dat het de meeste fietsdieven zal ontmoedigen.

DE ABUS Iven heeft een ketting met schakels van 8 millimeter dik, vervaardigd van gehard staal. Om de ketting heen zit een zogenaamde ‘kettingsok’, ofwel, een polyester hoes die beschadigingen aan de fiets voorkomt. De Abus Iven is verkrijgbaar in twee lengtes: 85 of 110 centimeter.

De ABUS Iven valt in dezelfde klasse als de AXA Cherto. Het grote verschil is dat de Iven ook in een 110 centimeter leverbaar is, de Cherto niet. Ben je op zoek naar een wat langer kettingslot dan moet je de ABUS Iven hebben. Voldoet een ketting van 85 centimeter, dan is er haast geen verschil tussen deze modellen.

Bekijk prijs & reviews

Voordelen
 • In extra lange lengte van 110 centimeter leverbaar
 • Functioneel & betaalbaar
Nadelen
 • Relatief dunne schakels (8 millimeter)
 • “slechts” twee ART sterren

3 van de beste ringsloten

Als je niet tevreden bent over je huidige fiets(ring)slot, dan kan het verstandig zijn om een nieuwe, betere te kopen. Bijvoorbeeld eentje met een ART keurmerk van minstens twee sterren. Hieronder hebben we drie van deze ringsloten op een rijtje gezet. Dit scheelt jou een hoop zoekwerk!

ABUS Amparo

ABUS Amparo

De ABUS Amparo doet wat je van een ringslot mag verwachten. Met zijn ART-keurmerk van twee sterren (ART2) biedt ‘ie beveiliging tegen diefstal. Dit keurmerk heeft de Amparo onder andere te danken aan zijn gehard stalen slothuis en geharde stalen beugel.

Ook is de Amparo voorzien van een kinderbeveiliging. Dit voorkomt dat de fiets op slot kan worden gezet tijdens het fietsen of wanneer je bij het stoplicht staat. Verder heeft dit ringslot wat extra binnenruimte, waardoor ideaal te gebruiken is met fietsen met diepere velgen of extra brede banden.

De ABUS Amparo is simpelweg een goed ringslot met een ART2-keurmerk. Verder heeft de Amparo een aantal handige extra’s, zoals de kinderbeveiliging en de extra binnenruimte.

Bekijk prijs & reviews

Voordelen
 • Kinderbeveiliging
 • Extra binnenruimte, dus ook te gebruiken met diepe velgen of extra brede banden
Nadelen
 • Niet te combineren met een insteek kettingslot
 • Twee ART sterren, dus niet maximaal beveiligd

AXA Solid Plus

AXA Solid Plus

De AXA Solid Plus is – zoals de naam al suggereert – solid, ofwel stevig. De slotbeugel is maar liefst 8,5 millimeter dik. Om deze reden heeft de AXA Solid Plus een ART2-keurmerk. Daarnaast heeft de Solid Plus een extra brede opening, namelijk eentje van 58 millimeter. Heb je diepe velgen of vrede branden, dan is dat voor dit fietsslot geen probleem.

Wat de AXA Solid Plus onderscheidt van andere ringsloten, is het feit dat deze een zogenaamde plug-in mogelijkheid heeft voor een insteekkettingslot, zoals de AXA RLC100. Op deze manier combineer je het beste van twee werelden en is je fiets maximaal beveiligd!

De AXA Solid Plus is dankzij zijn keurmerk en plug-in mogelijkheid het ideale fietsslot voor mensen die een ringslot willen combineren met een insteekkettingslot. Het insteekkettingslot moet dan nog wel los worden aangeschaft.

Bekijk prijs & reviews

Voordelen
 • Extra dikke slotbeugel
 • Extra ruimte voor brede banden of diepe velgen
 • Te combineren met insteekkettingslot
Nadelen
 • Wordt niet geleverd met insteekkettingslot, deze moet je zelf apart aanschaffen
 • Twee ART sterren, dus niet maximaal beveiligd

AXA Defender RL

AXA Defender RL

Daar waar de Solid Plus – naast de plug-in mogelijkheid – vrij conventioneel is, is de AXA Defender RL een stuk innovatiever. Het Defender ringslot biedt maximale beveiliging door de anti-boor cilinder en de stevige, stalen ringbeugel.

Net zoals de AXA Solid Plus heeft de Defender een plug-in mogelijkheid voor een insteekketting- of kabelslot. Zo kan de fiets én met een ringslot worden beveiligd én met een kettingslot.

Verder is er bij de Defender extra aandacht uitgegaan naar het gebruikgemak van het slot. Dit is onder andere terug te zien in de klapsleutel en de ergonomische bedieningsknop. Deze kleine details maken ‘m net wat makkelijker in gebruik dan andere ringsloten.

De AXA Defender RL is hét ideale ringslot voor iedereen die opzoek is naar een ringslot die goed beveiligd is en is uitgerust met een aantal handige features, met name op gebied van gebruiksgemak.

Ook de optie om het slot te combineren met een insteekslot maken de Defender RL ideaal voor fietsers die hun fiets extra goed willen beveiligen.

Bekijk prijs & reviews

Voordelen
 • Anti-boor cilinder en extra stevige ringbeugel
 • Plug-in mogelijkheid voor insteekkettingslot
 • Kleine extra’s op gebied van gebruiksgemak
Nadelen
 • Insteekslot moet apart worden gekocht

Conclusie: Wel of geen Fietsslot kopen?

Zo! Als het goed is weet jij nu wat je moet weten over fietssloten: hoe je een goed fietsslot kunt herkennen (aan het ART-keurmerk) en de verschillende zaken waarmee je rekening moet houden.

Met wat mazzel heb je zelfs het geschikte fietsslot al gevonden. Zo niet, dan zal dat hierdoor in ieder geval een stuk makkelijker zijn gemaakt.

Heb jij nog tips om fietsdiefstal te voorkomen of heb je een fietsslot waar je écht tevreden over bent? Laat het ons dan weten in de reacties hieronder!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]