Dit zijn de beste fietstassen voor dagelijkse toepassingen

Ongeacht hoe oud je ook bent, waarschijnlijk kun je het je nog wel herinneren dat je vroeger bij je moeder achter op de fiets zat, met je voeten en benen in de fietstassen. Verrek, wat zijn die dingen eigenlijk toch handig. Boodschappen doen, je kind achterop nemen en nog veel meer, het kan allemaal.

Het zijn misschien niet de mooiste artikelen, maar ze zijn nu eenmaal bijzonder praktisch. Het is immers niet zonder reden dat zoveel mensen ze hebben. Toch zie je maar al te vaak dat het ook misgaat: mensen kopen een setje goedkope fietstassen bij de Action en zijn vervolgens teleurgesteld als deze tegenvallen.

Wat moet en mag je eigenlijk allemaal verwachten? Ook op dit gebied is er namelijk een en ander verandert. Naast de klassieke fietstassen zijn er nu ook veel moderne varianten.

Om dit allemaal te verduidelijken wordt hier eenduidig uitleg gegeven over de verschillende typen fietstassen (zowel de oude als de moderne) en waar je op moet letten wanneer je een goed setje wilt aanschaffen. Tot slot kijken we naar een aantal uiteenlopende modellen, zo krijg je een beetje idee van het aanbod dat er is. Wellicht zit de perfecte fietstas voor jou hier al tussen!

Beste fietstas van 2020

fotoproductvoordelen
Beste budgetdeal – Dunlop Dubbele FietstasDunlop Dubbele Fietstas
beste budget
  • makkelijk te monteren en demonteren
  • bevestiging met klitteband
bekijk prijs
Goede prijs-kwaliteitsverhouding – Basil Urban Load Dubbele FietstassenBasil Urban Load Dubbele Fietstassen
  • makkelijk te bevestigen en demonteren
  • je kunt de bagagedragers nog steeds gebruiken
  • zeer stevige & robuuste tas
bekijk prijs
Multifunctionele enkelzijdige fietstas – Basil Tour SingleBasil Tour Single – Enkele fietstas
  • ook geschikt voor e-bikes
  • makkelijk op het bagagedrager te monteren en demonteren
  • zeer stevige tas
  • je raakt de tas niet met je hak dankzij de schuine afwerking
bekijk prijs

Fietstassen zijn niet alleen handig voor boodschappen doen

Fietstassen zijn niet alleen handig voor boodschappen doen

We merken dat er flink wat stigma rondom fietstassen heerst. Toegegeven, ze zien er niet altijd geweldig en ogen vaak vrij suf of saai. Maar, ze zijn handig voor meer dan alleen boodschappen doen. In feite zijn fietstassen voor elke fietsrit waarbij je spullen mee moet nemen. In plaats van deze spullen in de hand of op je rug mee te nemen, doe je ze simpelweg in een van je fietstassen. Zo simpel kan het zijn.

Naast dagelijkse toepassingen, zoals het meenemen van verschillende spullen, kunnen bepaalde fietstassen ook gebruikt worden op ‘serieuzere fietstochten, zoals een fietsvakantie of fietskamperen. Hiervoor bestaan speciale fietstassen, waar we eerder al een uitgebreid artikel aan hebben gewijd.

Hier zullen we vooral aandacht besteden aan de fietstassen voor dagelijkse toepassingen. Dit houdt echter niet in dat ze niet voor andere activiteiten kunnen worden gebruikt.

De verschillende soorten fietstassen

Fietstassen zijn er in diverse soorten en types. Welke voor jou het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Natuurlijk, fietstassen zijn fietstassen, dit onderwerp moet vooral niet onnodig complex worden gemaakt. Toch zijn er aantal noemenswaardige verschillen.

Prijs – duur of goedkoop?

Loop je de Lidl of de Action binnen, dan hoef je niet lang te zoeken voordat je ergens in de schappen fietstassen vindt. Deze zijn vaak voordelig geprijsd en hebben zeker hun nut. Maar, deze lage prijzen hebben vaak wel een keerzijde. Doorgaans zijn goedkope fietstassen van mindere kwaliteit en gaan ze minder lang mee. Waarschijnlijk zullen er ook genoeg degelijke goedkope fietstassen zijn, maar vaak is het onderscheid lastig te maken. In veel gevallen is het kopen van goedkope vaak een duurkoop omdat ze sneller verslijten.

Naast goedkope fietstassen zijn er ook nog eens bijzonder dure fietstassen. Vaak zijn dit fietstassen gemaakt van hoogwaardige materialen met allerlei handige snufjes en eigenschappen. Ook deze hebben hun plaats op de markt, maar zijn waarschijnlijk niet nodig voor iemand die een goede, robuuste en praktische fietstas zoekt voor dagelijkse toepassingen.

Dan heb je nog de fietstassen die tussen deze twee klasses inzitten. Naar onze mening is dat de zogenaamde sweet spot waar je zeker kunt zijn van het feit dat de fietstassen goed zijn zonder bijzonder veel geld te moeten neerleggen.

Enkelzijdige en dubbelzijdige fietstassen

Enkelzijdige en dubbelzijdige fietstassen

Er wordt hier wel telkens gesproken over fietstassen, terwijl het ook goed mogelijk is dat je slechts behoefte hebt aan een enkelzijdige fietstas. In tegenstelling tot de dubbele heb je dan slechts aan 1 zijde een fietstas. Dit scheelt wat gewicht, maar betekent ook dat je minder spullen mee kunt nemen.

De beste enkelzijdige fietstassen vind je bij Bol.com

Waterdichte fietstassen

Tegenwoordig zijn er steeds meer waterdichte fietstassen. In veel gevallen is dit erg handig aangezien het fijn is om je spullen droog te houden. Vaak betaal je voor dergelijke fietstassen wel wat meer, maar dat is het in veel gevallen meer dan waard. Goedkopere modellen zijn meestal niet waterdicht.

Bol.com heeft in onze ervaring dikwijls mooie aanbiedingen en de beste waterdichte fietstassen.

Wat is het verschil tussen ‘normale’ en fietstassen voor trektochten?

Eerder noemden we al dat er ook speciale fietstassen bestaan voor gebruik tijdens fietsvakanties, zoals tijdens het fietskamperen of trektochten op de fiets. Maar hoe verschillen deze nu van ‘normale’?

Ten eerste zijn fietstassen voor trektochten zo gemaakt dat ze aan de voorwielen of de achterwielen kunnen worden bevestigd, terwijl normale tassen ontworpen zijn voor op de bagagedrager. Daarnaast zijn fietstassen voor trektochten 100% waterdicht, dankzij gelijmde naden en het gebruik van waterdichte materialen, coatings en sluitingen. Dit maakt wel dat deze tassen wat minder gemakkelijk te gebruiken zijn.

In principe zou je fietstassen ontworpen voor fietsvakanties prima kunnen gebruiken voor dagelijkse toepassingen. Dit is echter wel een beetje overdreven en iets minder praktisch dan ‘normale’ fietstassen.

Multifunctioneel

Op gebied van fietstassen heeft er ook veel innovatie plaatsgevonden. Verschillende goede en slimme ideeën zijn door de jaren losgelaten op het klassieke concept van de fietstas. Eén hiervan is de zogenaamde multifunctionele fietstas. Deze is gemakkelijk te gebruiken als fietstas maar kan vervolgens zonder moeite van de fiets worden gehaald en worden gedragen als rugzak, schoudertas of zelfs als boodschappentas.

Hier moet je rekening mee houden wanneer je fietstassen koopt

Hier moet je rekening mee houden wanneer je fietstassen koopt

Het kopen van goede fietstassen hoeft niet al te ingewikkeld te zijn. Wel is het van belang dat je rekening houdt met je budget en met je persoonlijke voorkeuren. Zorg ervoor dat je van tevoren weet wat je zoekt, dan gaat het een stuk gemakkelijker. Het is nu eenmaal zo dat er wel een aantal dingen zijn waar op gelet moet worden wanneer je boodschappen doet. Op deze manier weet je zeker dat je geschikte fietstassen koopt waar je voor een lange tijd plezier van zult beleven.

De inhoud

Hoe groot de fietstassen moeten zijn (en dus hoeveel inhoud ze minimaal moeten hebben) is puur afhankelijk van het beoogde gebruik. Vaak is het zo dat je voor dagelijkse toepassingen niet erg grote fietstassen nodig hebt. Het kan zelfs zo zijn dat je aan een enkele genoeg hebt.

Type bevestiging

De meeste modellen zijn gemakkelijk te bevestigen aan de bagagedrager. Er zijn echter een aantal fietstassen die een ander tpye bevestiging hebben, deze passen hierdoor niet op elke fiets. Houd hier rekening mee.

Uiterlijk

Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk hoe de fietstas eruitziet! Fietstassen zijn niet bijzonder mooi, maar sommige ontworpen kunnen wel positief in het oog springen. Denk hierbij aan een extra strak ontwerp of een leuke kleurstelling.

Bouwkwaliteit

Iets waar je altijd op moet letten is de bouwkwaliteit. Het zou doodzonde zijn als ze binnen de kortste keren kapot zijn. Helemaal als je in het lagere segment zit is het van belang hier goed op te letten, aangezien goedkope fietstassen niet altijd even kwalitatief goed zijn.

Reviewed: Ontdek de beste fietstas voor jou

Nu we de verschillen tussen de diverse soorten en types fietstassen hebben besproken en hebben gekeken naar de zaken waar je extra aandacht aan moet besteden bij het kopen van fietstassen, is het tijd om naar een aantal populaire modellen te kijken. Aan de hand van deze ‘reviews’ kun je voor jezelf bepalen wat je nodig hebt.

Beste budgetdeal – Dunlop Dubbele Fietstas

Beste budgetdeal – Dunlop Dubbele Fietstas

Ben je op zoek naar een no nonsense fietstas, dan moet je kijken naar dit model fietstas van Dunlop. Deze fietstassen zijn betaalbaar, van degelijke kwaliteit en erg functioneel. Dit is ook de reden dat wij dit als beste budgetdeal beschouwen.

Wat hebben deze Dunlop tassen dan allemaal te bieden? De dubbelzijdige fietstassen hebben een gezamenlijke inhoud van 26 liter, meer dan genoeg voor dagelijkse toepassingen, zoals het doen van boodschappen, het meenemen van je tas naar school of kantoor en meer.

De tassen zelf zijn vervaardigd uit nylon, waardoor ze niet compleet waterdicht zijn, maar wel watervast. Fiets je met deze tassen langdurig in de regen, dan bestaat de kans dat je spullen nat worden.

Het bevestigen van deze fietstassen gaat zonder moeite, je maakt ze simpelweg vast aan de bagagedrager. De tassen zien voorzien van snelle clip sluitingen, waardoor je snel de tassen kunt openen of sluiten. Aan de achterzijde zijn deze tassen van Dunlop voorzien van reflectoren.

Deze fietsassen van Dunlop zijn simpel, functioneel en ook nog eens goedkoop. Daarnaast zijn ze goed bestand tegen de elementen en zijn ze gemakkelijk te bevestigen. Als je een laag budget hebt zijn dit de tassen die je moet hebben. Ook andere gebruikers zijn erg te spreken over deze fietstassen, vooral het functionele design en de lage prijs worden veel geprezen.

De Dunlop Dubbele fietstas kun je hier bestellen bij Bol.com

Voordeel: betaalbaar en functioneel

Nadeel: saai design

Goede prijs-kwaliteitsverhouding – Basil Urban Load Dubbele Fietstassen

Goede prijs-kwaliteitsverhouding – Basil Urban Load Dubbele Fietstassen

Als je budget wat hoger is kun je je het veroorloven om te kijken naar fietstassen uit het middensegment. Deze zijn vervaardigd uit betere materialen, gaan langer mee en zijn beter bestand tegen de elementen. Ondanks de wat hogere prijs hebben deze fietstassen dus nog steeds een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding. Een schoolvoorbeeld hiervan zijn de Basil Urban Load Dubbele Fietstassen.

De Urban Load tassen van het merk Basil zijn vervaardigd uit polyester en waterbestendig tarpaulin, die je spullen droog zullen houden. Het duurzame polyester maakt dat deze Basil fietstassen jarenlang mee zullen gaan.

Gezamenlijk hebben deze Basil fietstassen een indrukwekkende inhoud van maar liefst 48 liter, meer dan genoeg voor de meeste mensen. Het bevestigen kan op elk soort bagagedrager dankzij het Basil Universal Bridge System, dus ook op de bagagedragers van elektrische fietsen.

Aan de zijkanten van de tas zijn reflectoren te vinden, deze zorgen voor meer zichtbaarheid in slechte of donkere omstandigheden. Het openen en sluiten van de tassen gaat aan de hand van een tweetal clips. Om inregenen te voorkomen is er daarnaast gedacht aan een vouwsluiting.

De Basil Urban Load Dubbele Fietstassen zijn iedereen die bereid zijn om een verstandige investering te doen. Deze investering zal het voor velen zeker waard zijn, vooral vanwege de sterke prijs-kwaliteitsverhouding van de tassen. De tassen zijn overigens verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen.

Wij zien niet de enige die deze Basil fietstassen prijzen. Nee, ook andere gebruikers, waaronder mensen die dagelijks fietsen in barre omstandigheden. Vooral de waterdichte eigenschappen, het mooie uiterlijk en de grote inhoud maakt dat mensen erg tevreden zijn met hun Basil Urban Load Dubbele Fietstassen.

De Basil Urban Load Dubbele Fietstassen kun je hier bestellen bij Bol.com

Voordeel: grote inhoud, zo goed als waterdicht

Nadeel: te groot voor sommigen

Multifunctionele enkelzijdige fietstas – Basil Tour Single

Multifunctionele enkelzijdige fietstas – Basil Tour Single

Het merk Basil maakt niet alleen dubbelzijdige fietstassen, zoals de Urban Load hierboven, maar ook enkelzijdige fietstassen. De Basil Tour Single bijvoorbeeld. Deze fietstas is bijzonder handig voor mensen die bijvoorbeeld elke dag naar kantoor fietsen of hiermee boodschappen willen doen. Waarom? Nou, omdat deze fietstas gemakkelijk van de fiets te halen is en ook te gebruiken is als koffertje/aktentas/boodschappentas.

De Basil Tour Single heeft een bescheiden inhoud van 17 liter en weegt nét iets meer dan een kilo. Deze enkelzijdige fietstas is vervaardigd uit robuust waterafstotend nylon. Je spullen worden dus niet nat, tenzij het echt met bakken uit de lucht komt.

Het bevestigen gaat gemakkelijk met de twee haken aan de achterkant van de tas. Deze fietstas is bedoeld voor de linkerzijde van je fiets. Net zoals veel andere fietstassen is ook de Basil Tour Single voorzien van reflectoren, wat de veiligheid verbeterd.

De Basil Tour Single heeft een zakelijk, zwart uiterlijk en zal daardoor niet (positief of negatief) in het oog springen. Het sluiten van de tas gaat aan de hand van twee clips, daarnaast heeft de tas ook een klein voorzakje met een ritssluiting.

Al met al is de Basil Tour Single een goede, multifunctionele enkelzijdige fietstas die ideaal is voor meerdere toepassingen. Dit in combinatie met een betaalbare prijs van slechts €30 maken dit een van de meest populaire enkelzijdige fietstassen op de markt. Mensen zijn vooral enthousiast over het strakke, zakelijke design, het robuuste materiaal en de gemakkelijke bevestiging van de tas.

De multifunctionele Basil Tour Single fietstas kun je hier bestellen bij Bol.com

Voordeel: veelzijdigheid

Nadeel: oogt relatief saai

Conclusie

Conclusie kopen fietstassen

Het vinden van geschikte fietstassen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dat is dan ook de conclusie van dit artikel: laat je niet gek maken door marketing praatjes of bizar hoge prijzen.

Aan de hand van de zaken die wij hebben genoemd weet je precies waar je op moet letten wanneer je fietstassen wilt kopen.

Misschien heb je al wel geschikte fietstassen gevonden, in de vorm van een van de drie uitgelichte fietstassen. Zo niet, dan zijn er meer dan genoeg fietstassen waar je uit kunt kiezen.

Meer fietstassen zien? klik hier voor het overzicht

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)