Zo vind je de beste tent voor je aanstaande fietsvakantie

Ga je op fietsvakantie? Het is niet zonder reden dat deze vorm van vakantie alsmaar populairder wordt. Het is een leuk alternatief voor iedereen die eens een actieve vakantie wilt, ongeacht of dit nu met het gezin, met de partner of alleen is. Een fietsvakantie, soms ook wel een fietstrektocht of ‘bikepacking’ genoemd, kun je in principe overal doen, bijvoorbeeld in Frankrijk. Eén van de meest essentiële stukken uitrusting voor een dergelijk avontuur, naast de fiets natuurlijk, is een tent.

Het is van immens groot belang dat wanneer je van plan bent om te kamperen/bivakeren, je een goede tent meeneemt. Een slechte tent kan namelijk je gehele fietsvakantie verzieken, terwijl een goede tent je juist uit de brand kan helpen. Hier nemen we een kijkje naar wat je moet zoeken in zo’n tent voor bikepacking en met welke zaken je rekening moet houden. Zo ga je goed voorbereid op fietsvakantie.

foto product voordelen
De Grand Canyon Cardova Grand Canyon Cardova
budget optie
 • ingepakte formaat: 62 x 15 cm
 • 3 seizoenen-tent
 • maximaal 2 personen
bekijk prijs
Quechua Quick Hiker 2 Ultralight Quechua Quick Hiker 2
beste keus
 • extra ruimte om overige spullen op te bergen
 • ingepakte formaat: 40x 15 x 15 cm
 • maximaal 2 personenen
bekijk prijs
Vaude Taurus 2-persoons tent Vaude Taurus
 • zeer ruime tent
 • bestand tegen windstoten en plensbuien
 • niet geschikt voor sneeuwstormen en extreme kou
 • maximaal 2 personenen
bekijk prijs

Bikepacking of een fietstrektocht is een flinke onderneming

Bikepacking of een fietstrektocht is een flinke onderneming

Een fietsvakantie waar je zelf de spullen meeneemt en één of meerdere nachten overnacht in een tent is niet niks. Het is van essentieel belang dat je je spulletjes op orde hebt. Alle uitrusting, zoals je fiets, de fietstassen en kampeerspullen zoals gasbrandertjes, slaapzakken- en matjes, het moet allemaal mee. Ook een geschikte tent moet worden meegenomen, als je tenminste van plan bent om te gaan kamperen.

Een degelijke en goed geschikte tent is zeker niet onbelangrijk. Je zal niet de eerste persoon zijn waarvan de fietsvakantie letterlijk en figuurlijk in het water is gelopen. Nee, je kan simpelweg niet om het feit heen dat een goede tent noodzakelijk is.

Wat voor tent heb je nodig?

Kamperen op fietsvakantie vereist doorgaans een vrij specialistische tent. “Normale” tenten zijn vaak te zwaar en te groot. Deze zijn hierdoor niet praktisch om mee te nemen op een fietstocht. Daarnaast moet een tent voor fietsvakantie bestand zijn tegen verschillende omstandigheden, bijvoorbeeld als je op fietsvakantie bent in de Alpen.

In principe bestaan er geen of weinig speciale tenten specifiek ontworpen voor fietstrektochten. Je moet simpelweg kijken naar “lichtgewicht” tentjes, deze zijn vaak geschikt voor wandeltochten, trektochten en ook fietstochten. Zaken waarmee je nog meer rekening dient te houden zijn:

1. Aantal personen

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: “hoeveel mensen moeten er in de tent overnachten?”. Doorgaans zijn de meeste lichtgewicht tentjes voor bikepacking geschikt voor twee personen. Daarnaast bestaan er modellen voor slechts één persoon en ook voor meer dan twee personen.

Als je met meer dan twee mensen gaat is het overigens ook verstandig om na te denken over het aantal tenten dat wordt meegenomen. Ga je met z’n allen in één grote tent of wordt er gekozen voor meerdere tenten?

2. Waar ga je heen?

Wat is bikepacking – en hoe verschilt het van een ‘normale fietsvakantie’?

Een tent beschermt je – als het goed is – tegen de elementen. Het is daarom belangrijk dat je weet wat voor weersomstandigheden je op vakantie kunt verwachten. Aan de hand van deze weersverwachtingen kun je vervolgens kijken naar wat voor tent je nodig hebt. Een tent die bijvoorbeeld in Nederland goed geschikt is kan in de Alpen het onderspit delven tegen het weer. Let voornamelijk op de volgende zaken:

 • waterdichtheid (tentdoek, de ritsen, grondzeil en de naden)
 • bestand tegen de wind
 • isolerend of juist goed ademend (warm of koud klimaat?)

3. Het budget

Je kan nog wel zoveel willen, als je budget niet toereikend is ga je het helaas niet redden. Een tent geschikt voor fietsvakantie hoeft niet belachelijk duur te zijn maar kost doorgaans wel meer dan €100. Met goed zoeken kun je onder de €100 ook prima tenten vinden, maar dan lever je wel in op gebied van comfort, ruimte, duurzaamheid en/of gewicht.

4. Lichtgewicht of niet?

Hoe compact de tent ingepakt kan worden en hoeveel deze in totaal (inclusief grondzeil, tentstokken en haringen) weegt speelt een significante rol. Immers, hoe minder (gewicht) je meeneemt, des te makkelijker het fietsen gaat. Helemaal als je veel klimt, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk of andere Alpenlanden het geval is. Ultralichte tentjes zijn doorgaans wel minder ruim, kwetsbaarder en een stuk duurder.

5. Hoeveelheid nachten

5. Hoeveelheid nachten

Hoe langer je van plan bent de te gebruiken, hoe belangrijker het is dat de tent comfort biedt. Als je slechts één of twee nachten hoeft te overnachten, kun je het je wel veroorloven om spartaans of minimalistisch te overnachten. Ga je langer, dan wordt dit een stuk lastiger en oncomfortabeler. Dan is het toch wel fijn als de tent nét wat meer ruimte biedt of beter bestand is tegen de elementen.

De perfecte tent vinden is bijzonder lastig

Er kan helaas niet worden gezegd wat nu de allerbeste tent voor fietsvakantie is. Tenten zijn er namelijk in allerlei verschillende soorten en maten. Talloze verschillende merken bieden lichtgewicht tentjes aan die geschikt zijn voor trektochten met de fiets, elk met andere details en eigenschappen. De mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos.

Welke tent voor jou geschikt zal zijn zal voornamelijk afhangen van je eigen voorkeur: wat vind jij het fijnste? Dat is ook de vraag die leidend moet zijn. “Wat wil ik en wat verwacht ik van mijn tent?”.

Naarmate je ervaring opdoet met het fietskamperen zul je ontdekken wat wel werkt en wat niet. Verwacht dan ook niet dat de tent die je op je eerste fietsvakantie meeneemt de perfecte zal zijn. Gaandeweg merk je dat bepaalde dingen toch niet zo handig zijn als je in eerste instantie dacht of dat je bepaalde luxes mist. Dan is het zaak om van deze kritiekpunten een lijst te maken die je bij de hand kunt houden wanneer het tijd is om de desbetreffende tent te vervangen.

Op deze manier kom je – uiteindelijk – bij de perfecte tent terecht.

bekijk alle lichtgewicht tentjes

Reviewed

Om je zoektocht wat te vergemakkelijken lichten we hieronder drie verschillende tentjes uit. Elk van deze tenten is afkomstig uit een andere prijsklasse, waardoor ze inderdaad zullen verschillen op een aantal gebieden. Met wat mazzel zit hier een geschikte tent voor jou tussen. Zo niet, dan weet je in ieder geval in welke richting je moet zoeken.

De Grand Canyon Cardova

De Grand Canyon Cardova

De Cardova van het relatief onbekende Deense merk Grand Canyon is een prachtvoorbeeld van een degelijke lichtgewicht tent voor een zacht prijsje. Voor circa €50,- heb je dit veelzijdige tentje, dat prima geschikt is voor een kortere fietsvakantie waarbij je slechts een aantal nachten in de tent overnacht.

Je kunt met maximaal 2 mensen in de tent slapen. De Cardova is groot genoeg voor 2 mensen en hun slaapspullen, voor eventuele andere bagage is helaas geen plek. Dit is echter ook niet waar de tent voor bedoeld is: de tent is ontworpen met enkele overnachtingen in gedachte. Overigens is de Grand Canyon Cardova wel goed geschikt als éénpersoonstent voor meerdere dagen.

Deze bescheiden tweepersoonstent heeft zowel een waterdicht grondzeil als een waterdicht tentdoek. Dit maakt dat de Cardova ook goed gebruikt kan worden in natte klimaten, al zouden we deze liever niet in extreme weersomstandigheden gebruiken. Het is immers geen 4-seizoenen tent, maar ‘slechts’ een zogenaamde 3-seizoenen tent.

Het opzetten van de Grand Canyon Cardova gaat gemakkelijk, er hoeft namelijk maar één tentstok te worden gebruikt. Het opzetten gaat hierdoor eenvoudig en erg snel, iets wat fijn is als er slecht weer op komst is.

Op gebied van gewicht en afmetingen valt de Cardova wel enigszins tegen. Met zijn gewicht van 2,2 kilo en pakformaat (lengte x breedte) van 62 centimeter bij 15 centimeter is deze tent van Grand Canyon niet bijzonder licht of klein in te pakken. Voor deze prijs mag je dat eigenlijk ook niet verwachten.

Al met al is de Grand Canyon dé perfecte budget optie voor fietskampeerders. De tent is geschikt voor maximaal twee personen voor een aantal dagen, of voor slechts één persoon voor langer dan een week. De tent is waterdicht, gemakkelijk op te zetten en voor zijn zachte prijs niet te zwaar of te groot van formaat.

Bekijk actuele prijs

Voordeel: betaalbaar
Nadeel: kan relatief krap zijn voor 2 personen

Quechua Quick Hiker 2 Ultralight

Quechua Quick Hiker 2 Ultralight

De afgelopen jaren zijn de tentjes van het grote Franse sportconcern Decathlon steeds populairder geworden. Hun outdoormerk Quechua (tja, hoe spreek je dit nu goed uit?) produceert naast hun gepatenteerde uitwerptentjes ook een verschillende ultralichte trekkerstentjes die goed geschikt zijn voor fietsvakanties. De meest populaire hiervan is de Quick Hiker 2 Ultralight.

Zoals de naam al suggereert is de Quick Hiker geschikt voor maximaal 2 personen. In tegenstelling tot de hierboven genoemde Grand Canyon Cardova biedt de Quick Hiker relatief veel ruimte voor twee personen. Dit is voornamelijk te danken aan het ruime interieur van de tent, waar met gemak alle slaapspullen van twee personen in passen, en de extra ruimte die wordt gecreëerd door de bergruimtes aan de weerszijden van de tent.

Deze extra ruimte is handig om bijvoorbeeld je schoenen en andere spullen op te bergen. Ook kan er bij slecht weer hier alsnog (voorzichtig) worden gekookt op een gasbrandertje.

Verder is de Quechua Quick Hiker 2 Ultralight bestand tegen de elementen. De tent is getest onder verschillende omstandigheden, waaronder windsnelheden van 70 km/h en tropische regenbuien. Het meegeleverde grondzeil is extra waterdicht gemaakt om te voorkomen dat water via de grond de tent alsnog penetreert.

Ook op gebied van gewicht en pakformaat maakt dit relatief zacht geprijsde tentje veel indruk. Het gewicht van de tent, inclusief stokken, grondzeil en compressiezak, is 2,05 kilogram. Dit is nét wat lichter dan de minder luxe Grand Canyon Cardova. Het ingepakte formaat van de tent is 40 x 15 x 15 centimeter.

In principe is de Quechua Quick Hiker 2 Ultralight één van de beste deals op gebied van tenten voor bikepacking, fietstrektochten en fietskamperen. De tent is met zijn €129,99 goed te betalen, is compleet waterdicht, getest onder erbarmelijke omstandigheden en biedt meer dan genoeg ruimte voor twee personen. Overigens is het ook voordelig dat je de tent in de winkel kunt bekijken, aangezien elk van de vele Decathlon-filialen in Nederland deze tent op voorraad heeft.

De Quechua Quick Hiker Ultralight is overigens ook verkrijgbaar in een 1-persoons of 3-persoons variant.

Voordeel: uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nadeel: alleen verkrijgbaar in monotone kleur

Vaude Taurus 2-persoons tent

Vaude Taurus 2-persoons tent

Tot slot nemen we nog een kijkje naar de Taurus 2-persoons tent van het gerenommeerde merk: Vaude. Dit Duitse merk is al decennialang actief op gebied van outdoor producten en heeft ook verschillende productlijnen specifiek voor fietsers. Daarnaast heeft het Duitse merk ook een uitgebreide lijn van tenten, waaronder de Vaude Taurus 2P.

De Vaude Taurus 2P is een uitermate geschikte tent voor de fietsvakantie vanwege de mate van waterdichtheid, de leefruimte, het lage gewicht en de compacte pakformaat. De Taurus 2P biedt meer dan genoeg ruimte voor twee personen. De leefruimte biedt plek voor alle benodigde slaapspullen, zoals slaapmatjes, slaapzakken en toiletbenodigdheden. Andere spullen, zoals je fietstassen en schoenen, kunnen in de bergruimte aan de voorzijde worden geplaatst.

Over de elementen hoef je je geen zorgen te maken. De Taurus 2P is ontworpen om bestand te zijn tegen windstoten en plensbuien. Alleen tegen sneeuwstormen en extreem harde wind is de tent niet bestand, het is dan ook een 3-seizoenstent.

Het totale gewicht van de tent is 2600 gram. Dit lijkt in eerste instantie aan de zware kant, maar als je terugziet hoeveel ruimte je hiervoor ‘terugkrijgt’ zul je zien dat dit in feite bijzonder lichtgewicht is. Daarnaast is de Taurus 2P compact (50 bij 20m centimeter) in te pakken.

De Vaude Taurus 2P kan eigenlijk in dezelfde categorie worden gezet als de Quechua Quick Hiker 2 Ultralight. Ook de Vaude Taurus 2P is lichtgewicht, biedt veel ruimte en comfort, is bestand tegen de elementen en kost minder dan €200,-. Dit maakt de Vaude Taurus 2P dan ook een waardige optie voor iedereen die op zoek is naar een 2-persoonstent voor op fietsvakantie.

bekijk actuele prijs

Voordeel: veel leefruimte
Nadeel: met zijn 2600 gram de zwaarste van deze drie tentjes

Veel plezier!

Veel plezier fietsvakantie

Het vinden van een geschikte tent, ongeacht waar je ‘m voor gaat gebruiken, is nu eenmaal niet gemakkelijk.

Jij weet nu in ieder geval waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden als je op zoek gaat naar de perfecte tent voor jouw aanstaande fietsvakantie, fietstrektocht of bikepacking avontuur.

Voor nu hopen we je dan ook in de juiste richting te hebben gestuurd en wensen we je alvast veel plezier op je fietsvakantie!

bekijk alle lichtgewicht tentjes

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)