Fietsen in de Veluwezoom: het paradijs in Nederland

Voor een leuke, gevarieerde fietsdag hoef je niet per se op fietsvakantie naar het buitenland. Nee, ook Nederland kent verschillende gebieden waar je heerlijk kunt fietsen.

Door de weilanden fietsen of door lokale bospaadjes scheuren kan overal in Nederland wel. Er zijn echter een aantal plekken die er, letterlijk en figuurlijk, met kop en schouders boven de rest van Nederland uitsteken.

Een van deze plekken is de Veluwe. Dit natuurgebied kent geen vaste grenzen grenzen maar strekt van Arnhem tot ongeveer Harderwijk (in het westen) en Zwolle (in het oosten). De Veluwe staat bekend als een gevarieerd en zeldzaam stuk natuur in Nederland waar heerlijk kan worden gewandeld en gefietst.

Een gedeelte van de Veluwe, ook wel de Veluwezoom genoemd, is een waar wieler- en mountainbikeparadijs. Waarom? Op dit stuk van de Veluwe voor Nederlandse standaarden flinke hoogteverschillen. Dit is niet alleen leuk voor wielrenners, maar ook voor mountainbikers!

Ook in een ander deelgebied van Veluwe, de Hoge Veluwe genaamd, kun je erg mooi fietsen. Voor nu focussen we ons echter vooral op de Veluwezoom.

Op de Veluwezoom is er daarom ook flink wat infrastructuur aangelegd voor fietsers. Zo zijn er speciale fietspaden, los van de autowegen, die het complete natuurpark doorkruisen! Naast wielrenners en mountainbikers vind je hier daarom ook veel ‘dagjesmensen’ op e-bikes of zelfs steppen van het bezoekerscentrum. Dankzij de uitgebreide infrastructuur heb je hier gelukkig weinig of geen last van.

Talloze routemogelijkheden voor wielrennen

Fietsen op de veluwe

De mogelijkheden zijn hier eigenlijk zo goed als oneindig. Als wielrenner kun je zelf kiezen wat voor route je wilt fietsen. Wil je slechts de Veluwezoom doorkruisen? Dat kan! Aangezien dit gedeelte van de Veluwe niet al te uitgestrekt is, kun je gemakkelijk binnen een uur een paar korte maar pittige klimmetjes pakken en daarna weer doorfietsen.

Heb je liever een complete klimroute? Ook dat kan hier. Neem bijvoorbeeld het trainingsrondje van Maarten Tjallingii. Dit korte rondje van 30 kilometer klinkt in eerste instantie gemakkelijk, totdat je het aantal hoogtemeters ziet. Maar liefst 400 meter! En dat in een afstand van slechts 30 kilometer. Ook kun je kiezen voor een langere route, van meer dan 100 kilometer. Het aantal hoogtemeters kan dan zelfs boven de 1000 komen. Deze routes doorkruisen het natuurpark meerdere malen zonder dat je hetzelfde stuk tweemaal fietst.

Waar kan ik routes op de Veluwe vinden?

Natuurlijk, je zou als het ware ‘blind’ over de Veluwezoom kunnen fietsen. Zo is het een echt avontuur. Echt verdwalen is ook niet mogelijk aangezien alles goed aangegeven staat. Het is echter wel een stuk slimmer en efficiënter om eerst je route uit te stippelen.

Doe jezelf een plezier,
ervaar het gemak van een goede fietsnavigatie

Dit kun je doen aan de hand van een kaart, ‘op z’n ouderwets’. Het kan ook makkelijker. Tegenwoordig vind je op het internet allerlei handige programma’s waarmee jij je route precies kunt uitstippelen. Ook kan je routes die anderen hebben uitgestippeld overnemen. Deze kun je onthouden, printen of soms zelf uploaden in je fietsnavigatie.

Eerder noemden we al het trainingsrondje van Maarten Tjallingii. Deze is slechts 33 kilometer lang en heeft 440 hoogtemeters. De exacte route en andere handige/belangrijke informatie over deze route vind je hier.

Een andere absolute aanrader is deze route die zowel de Veluwezoom als het omliggende rivierengebied doorkruist. Zo pak je naast de hoogtemeters op de Veluwe zelf ook nog flink wat afstand mee!

Mountainbiken op de Veluwezoom

Veluwe prachtige zonsondergang

Ook voor mountainbikers is er in dit gebied meer dan genoeg te doen. Wat de Hoge Veluwe juist zo leuk maakt voor mountainbiken is trouwens niet alleen het hoogteverschil, maar ook de variatie. Je vindt hier namelijk niet alleen maar dichtbegroeide bossen maar ook uitgestrekte duinlandschappen.

Voor ieder niveau is er wel wat. Er zijn korte routes, lange routes, makkelijke routes en erg uitdagende routes. Sommige hiervan zijn zogenaamde vaste routes. Dit houdt in dat ze hun eigen bewegwijzering hebben, net zoals veel wandelpaden in Nederland ook hebben. Hiervoor heb je daarom geen fietskaart of GPS nodig.

Wil je graag je route plannen of een al bestaande route vinden?

Mountainbike huren

Wil je mountainbiken eens proberen? Ook dan is de Hoge Veluwe dé perfecte plek. Hier zijn namelijk toegankelijke routes en verschillende plekken waar je mountainbikes kunt huren. Dit kan bij verschillende bedrijven. Elk hebben vergelijkbare prijzen, het is dus een kwestie van voorkeur. Als je wilt kun je trouwens ook een mountainbike clinic volgen bij een van deze bedrijven!

Horeca

Ook niet onbelangrijk voor tijdens of na het fietsen: de horeca. Kun je hier wel stoppen voor een kopje koffie en een gebakje? Dat kan wel degelijk op de Veluwe. Een van de leukste plekjes hiervoor is bij Paviljoen de Posbank. Deze bevindt zich vlak naast een monumentaal uitzichtpunt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de rest van de Hoge Veluwe. Ook is het personeel bij het paviljoen erg aardig en hebben ze goede koffie. Houd er wel rekening mee dat in vakanties en in weekeinden het hier erg druk kan zijn.

Ook in de dorpjes in en rondom de Hoge Veluwe zijn er meer dan genoeg plekjes waar je lekker kunt eten en drinken. Mogelijkheden genoeg dus!

Vervoer naar de Veluwezoom

Als je niet in Gelderland woont kan het vrij ingewikkeld lijken om bij de Veluwezoom te komen. Dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Zowel met de auto als het openbaar vervoer is dit natuurgebied erg gemakkelijk te bereiken. Als je met de auto bent zijn er meer dan genoeg parkeergelegenheden.

Als je met het openbaar vervoer komt raden wij aan om simpelweg de trein naar Arnhem te nemen. Vanuit het centrum ben je vervolgens binnen een half uur op de Hoge Veluwe. Wil je sneller op de Hoge Veluwe zijn? Neem dan de trein naar Dieren, Velp of Rhenen. Dit zijn overigens ook de plaatsen waar je veel van de horeca en fietsverhuurders kunt vinden.

De rest van de Veluwe

veluwe dieren

Natuurlijk kunnen we de rest van de Veluwe niet vergeten. Haast overal op de Veluwe kan prachtig worden gefietst en veel zaken die gelden voor de Veluwezoom gelden ook voor de rest van dit prachtige en unieke Nederlandse natuurgebied.

Doe jezelf een plezier, ervaar het gemak van een goede fietsnavigatie

Wij hopen je met dit artikel in ieder geval warm te hebben gemaakt om dit stukje natuur in Gelderland te gaan verkennen! Het is slechts één voorbeeld van de vele mooie fietsgebieden die ons kikkerlandje kent.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)