Frametas: Ontdek alles wat je moet weten VOORDAT je er eentje aanschaft

Doorgaans ga je niet zonder spullen fietsen. Ongeacht hoe lang de rit is, je hebt altijd wel wat bij je. Reservebanden, bandenlichters, multitool, drinken, eten, een regenjasje, noem maar op. Dit neem je mee in je zadeltas, in je tenue of in een materiaalbidon. Maar wat als dit niet genoeg is? Wat als je meer spullen mee wilt nemen maar je niet genoeg ruimte hebt? Dan biedt een zogenaamde frametas de oplossing.

Wat is een frametas?

Wat is een frametas

Wat is een frametas nu precies? Een frametas is een tas die, zoals de naam al zegt, wordt bevestigd aan het frame. Je zou het kunnen vergelijken met een zadeltas. Maar in tegenstelling tot zadeltasjes zie je frametassen een stuk minder vaak. Dit komt omdat frametassen geschikt zijn voor fietsers die wat meer spullen meenemen, bijvoorbeeld op fietsvakantie of bij lange ritten.

Frametassen zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige zijn erg groot, andere weer klein. Naast verschillen zijn er ook verschillen op gebied van gebruikte materialen, soorten sluitingen en op gebied van bevestigingen. Daar gaan we in deze tekst allemaal op in.

Een frametas gebruik je om allerlei dingen in op te bergen. Wat je in zo’n tas kunt opbergen is natuurlijk afhankelijk van het formaat van de tas. Maar, omdat een frametas zo gemakkelijk te bereiken is tijdens het fietsen wordt deze vaak gebruikt om eten in op te bergen. Ook andere zaken die vaak tijdens het fietsen nodig zijn worden meestal in de frametas opgeborgen.

Het bevestigen van een frametas gaat doorgaans erg gemakkelijk. Dit is wel afhankelijk van het type bevestiging. Vaak zijn dit simpele klittenband sluitingen.

Voor wie is een frametas geschikt?

Op de vraag voor wie een frametas geschikt is, is niet een concreet antwoord te geven. Een frametas kan namelijk voor iedereen geschikt zijn! Van wielrenners tot mountainbikers en van toerfietsers voor mensen die ‘s ochtends naar werk fietsen, een frametas kan ik elke situatie wel handig zijn. Wel is het zo dat een frametas extra vaak wordt gebruikt in bepaalde situaties.

Bikepacking/trektocht

Bikepacking

Bikepacking, ook wel een fiets trektocht, is een meerdaagse fietstocht waarbij (een deel van) de eigen spullen zelf worden vervoerd. Je kunt bikepacken in Nederland, maar ook op fietsvakantie in bijvoorbeeld in de provence (Frankijk). Een frametas is bij uitstek geschikt voor het ondernemen van een fiets trektocht. De extra opbergruimte die een dergelijke tas je biedt is namelijk erg handig.

Tijdens het bikepacken moeten namelijk veel spullen worden meegenomen. Niet alleen voor tijdens  het fietsen, maar ook voor de overnachting. Vaak worden alle spullen dan verdeeld over verschillende fietstassen. Deze zitten op de voor- en achterwielen, aan het stuur en dus ook aan het frame.

Doorgaans wordt er op een dergelijke fietsvakantie een vrij grote frametas gebruikt. Hierin passen simpelweg meer spullen. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, dit is afhankelijk van de hoeveelheid bagage en hoeveel andere fietstassen je hebt.

Mountainbiken, wielrennen en recreatief fietsen

Frametas mountainbiken

Een frametas is echter niet alleen van waarde als je ‘grootste’ plannen hebt en een flinke trektocht wilt maken. Nee, ook als je slechts een dag of dagdeel onderweg bent kan een frametas praktisch zijn. Bijvoorbeeld als je een plekje wilt voor je eten of drinken, voor je telefoon of voor andere zaken die je tijdens het fietsen nodig hebt.

Dit maakt dan ook dat je frametasjes ziet bij mountainbikers, wielrenners en recreatieve fietsers. Doorgaans zijn deze tassen wat kleiner dan formaat dan de frametassen die worden gebruikt op fietsvakanties en bikepacking trektochten.

Triatlon/Iron Man

Een andere tak van sport waar je ook ziet dat frametassen veelvuldig worden gebruikt is bij triathlon. Vooral bij de langere afstand (complete triatlon of Iron Man) zie je dat frametassen worden gebruikt om voedsel,vaak een gel, in op te bergen.

Dit heeft een praktische reden: tijdens het fietsonderdeel van een traitlon wil je zo aerodynamisch en efficiënt mogelijk zijn. Fietsen in een triatlon is dan ook goed te vergelijken met het fietsen van een tijdrit. Heb je het beeld van Tom Dumoulin al in een ultraerodynamische houding op zijn fiets al in gedachte? Juist, dan zul je wel snappen dat het onhandig is als deze houding moet worden losgelaten om wat eten of drinken te pakken.

Een frametas biedt in zo’n situatie de oplossing. In plaats van iets van je rug te moeten pakken is het een stuk makkelijker om een frametas binnen handbereik te hebben. Op deze manier kan de aerodynamische houding worden behouden.

Wat moet een frametas allemaal hebben – en wat niet?

Je hebt inmiddels bepaald dat een frametas wel wat voor jou is of dat je het in ieder geval wilt gaan proberen. Waar moet je nu allemaal op gaan letten? Er is immers veel aanbod en een miskoop maken doe je liever niet. Dat is zonde van je tijd én van je geld. Wat je allemaal moet zoeken in een frametas is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Je eigen wensen, waar je ‘m voor gaat gebruiken (afmetingen & inhoud!), noem maar op.

Sommige dingen zijn echter niet per se afhankelijk van het beoogde gebruik of je eigen voorkeuren.  Dit zijn ogenschijnlijke ‘basis’-dingen zoals degelijke kwaliteit, waterdichtheid, een strak uiterlijk en een niet al te hoge prijs. Hieronder bespreken we zowel de ‘standaard’ als de specifieke zaken waarop je moet letten bij het kopen van een frametas.

1. Stevige bevestiging

Iets wat voor iedere soort frametas van essentieel belang is, is een stevige bevestiging. Van een frametas mag je verwachten dat deze wordt geleverd mét bevestigingsmateriaal. Vaak wordt hiervoor gebruik gemaakt van klittenband en gespen. Op deze manier zit de frametas altijd goed vast en maakt die geen irritante geluiden.

2. Materiaal en mate van waterdichtheid

Van elke frametas mag ook verwacht worden dat deze gemaakt is van hoogwaardig materiaal dat een lange tijd mee zal gaan. Voor sommige fietsers, waaronder toerfietsers en mountainbikers, is het  belangrijk dat de frametas vervaardigd is uit een waterdicht of watervast materiaal. Vooral voor fietsers die een trektocht maken is dit van groot belang, aangezien zij wellicht ook spullen voor de overnachting in de frametas hebben zitten.

Doorgaans zijn alle frametassen relatief waterafstotend, maar na meer dan 10 minuten aan regen zullen deze toch langzaam maar zeker wat water doorlaten. Ben je dus echt afhankelijk van de spullen in de frametas en wil je absoluut voorkomen dat deze nat worden, dan zul je zeker een compleet waterdichte frametas nodig hebben.

3. Gebruiksgemak

De mate van waterdichtheid is niet voor elke fietser van groot belang. Gebruiksgemak daarentegen wel. Aangezien er in de frametas vaak spulletjes zitten die je tijdens het fietsen nodig hebt, zoals eten, drinken of wat anders, wil je dat de frametas gemakkelijk te gebruiken is. Het openen en sluiten van de frametas moet met één hand lukken. Let hier dus goed op tijdens het uitzoeken.

4. Het volume, de inhoud & het formaat

Hoe zit het met het formaat? Dat verschilt per fietser. Iemand die slechts één dag fietst zal waarschijnlijk een kleinere tas nodig hebben dan een fietskampeerder. Gelukkig zijn er frametassen in uiteenlopende formaten beschikbaar.

Zo heb je bijvoorbeeld frametasjes met een inhoud van ‘slechts’ 2 liter. Voor fietsvakanties of lange trektochten zijn deze minder geschikt. Voor een dagje wielrennen, mountainbiken of gewoon lekker fietsen is een dergelijk formaat wél perfect. De relatief kleine inhoud zorgt ook voor een bescheiden gewicht en afmetingen.

Aan de andere kant zijn er de veel grotere tassen met soms wel een inhoud van 10 liter. Deze zijn zoals je misschien zelf al had bedacht, goed geschikt voor ambitieuze fietsvakantie, fietskamperen en trektochten. Grote frametassen zijn wel een stuk zwaarder en nemen natuurlijk meer ruimte in op de fiets. Dit gaat soms ten koste van bidonhouders of andere zaken.

5. Vormgeving en veiligheid

Niet iedereen is fan van een frametas. Er zijn bijvoorbeeld genoeg fietsers die het “er niet uit vinden zien”. Daar hoef je je tegenwoordig gelukkig geen zorgen meer over te maken. De frametassen die vandaag de dag te kopen zijn zien er allemaal strak en modern uit. Soms zijn ze ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. Daarnaast zijn ze ook voorzien van allerlei handige details. Denk hierbij aan kleuraccenten of reflecterende onderdelen die de veiligheid bevorderen.

De voordelen en nadelen van een frametas

Een frametas heeft eigenlijk erg veel voordelen. Je kunt er gemakkelijk spullen in opbergen die ook nog eens gemakkelijk te bereiken zijn. Dit is ideaal als je een lange of meerdaagse tocht maakt. Met een frametas verdeel je de bagage beter over de fiets waardoor deze in balans blijft. Daarnaast zit een frametas niet in de weg, weegt ‘ie weinig en zijn veel frametassen betaalbaar. Dankzij de handige manieren van bevestigen, zoals met klittenband, kun je de tas bovendien gemakkelijk los- en vastmaken.

Er zijn ook een aantal duidelijke nadelen. Ten eerste zien frametassen er niet altijd even goed uit. Dit verschilt per persoon. Ten tweede zorgt een frametas voor extra gewicht. Dit kan op twee manieren. De eerste is simpelweg het gewicht van de tas zelf. De tweede manier is wat ingewikkelder. Doordat je meer ruimte hebt om dingen mee te nemen, neem je waarschijnlijk ook dingen mee die minder noodzakelijk zijn. Naast deze twee nadelen kent een frametas alleen maar positieve kanten.

Als je dit zo leest zou je denken dat iedereen een frametas wel kan gebruiken. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Het ligt namelijk compleet aan wat voor soort fietser je bent. Wil je zo min mogelijk spulletjes meenemen? Dan heb je aan een simpele zadeltas waarschijnlijk genoeg, een frametas is dan niet nodig. Heb je liever wel wat spullen mee of onderneem je een flinke tocht, dan is een frametas wel handig.

Reviewed

Wat we hierboven hebben genoemd kan ene beetje abstract overkomen. Daarom lichten wij de hierboven genoemde zaken uit aan de hand van twee populaire frametassen. Hierdoor begrijp je beter wat we bedoelen en vind je bovendien meteen de geschikte tas voor jou. De twee frametassen die we hieronder uitlichten verschillen flink, de ene is meer geschikt voor gebruik door wielrenners, mountainbikers en recreatieve fietsers terwijl de andere zich meer richt op bikepacking en trektochten.

Abus Onyx ST2250 Frametas voor dagtochten

Frametas 1.8 liter

De Onyx ST2250 van Abus is een goed voorbeeld van een kleinere frametas geschikt voor dagtochten. Met zijn inhoud van 1,8 liter is die groot genoeg om wat eten, drinken of een jasje in op te bergen. Dankzij zijn strakke vormgeving, vele details en betaalbare prijs is dit een geliefd frametasje.

Door de kleine inhoud is deze frametas wat minder geschikt voor lange fietsvakanties of bikepacking. Dan heb je vaak meer opbergruimte nodig. Dit neemt echter niet weg van het feit dat dit een prima frametas is. Hij is simpelweg meer geschikt voor mensen die een wat kortere tocht maken of minder bagage bij zich hebben.

De Abus Onyx weegt met zijn 207 gram erg weinig en zit er onder andere door de rode details goed uit. Ook het bevestigen van de frametas gaat dankzij het klittenbandsysteem zonder moeite. Daarnaast heeft de Onyx allerlei handige opbergvakjes. Zo kun je je spullen precies opbergen daar waar je ze wilt en hoef je onderweg niet te ‘graven’ naar die ene reep of dat ene gelletje.

De tas is uitermate geschikt voor wielrennen, mountainbiken, recreatief fietsen of een korte fietstrektocht- of vakantie. Wel is het jammer dat de frametas niet compleet waterdicht is. Dit maakt voor het beoogde gebruik echter niet al te veel uit.

Ook andere fietsers zijn enthousiast over de Onyx. Vooral de kwaliteit, de vele opbergvakjes en de lage prijs van de frametas maakten dat haast iedere gebruiker tevreden was over deze frametas van Abus.

Klik hier om de frametas te bekijken

Voordeel

• Compact formaat, laag gewicht en gebruiksgemak maken dit de perfecte frametas voor dagritjes.

Nadeel
• Niet 100% waterdicht.

Rockbros 5 of 8 liter frametas voor fietsvakanties, bikepacking en trektochten

Frametas Rockbros 5 liter

Rockbros is een bekende naam onder verschillende fietsers. Het merk produceert allerlei verschillende producten voor fietsers, waaronder zadel- en frametassen. Deze grote (8 liter!) frametas is één van de meest populaire frametassen voor fietsvakanties, bikepacking en het maken van trektochten. De reden hiervoor is simpel: met zijn 8 liter biedt deze frametas van Rockbros veel ruimte voor spullen.

Dit is echter niet de enige reden. Deze Rockbros frametas heeft namelijk nog meer te bieden. Ten eerste is de tas verkrijgbaar in twee formaten: 5 liter of 8 liter. Daarnaast is de tas gemaakt van duurzaam waterdicht materiaal. Ook de rits is stof- en waterdicht. (opent in een nieuw venster)

Verder is deze frametas van Rockbros erg licht voor zijn formaat en inhoud (300 gram voor 8 liter-versie, 200 gram voor 5 liter-versie). De bevestiging is stevig en gemakkelijk te gebruiken, evenals de rits.

Deze grote Rockbros frametas is simpelweg perfect voor gebruik op fietsvakanties en lange trektochten. Dit komt vooral door het grote formaat en de waterdichtheid. Het is ook niet voor niets dat deze frametas veel wordt gebruikt door fervente en ervaren bikepackers en fietskampeerders. Ook zij zijn erg tevreden met deze frametas en prijzen vooral het gemak van gebruik, het lage gewicht en de grote hoeveelheid aan opbergruimte.

Dit product is niet meer beschikbaar

Voordeel

• Grote inhoud en waterdichte materiaal en rits maken dit de perfecte frametas voor fietsvakanties.

Nadeel
• Alleen verkrijgbaar in ‘saaie’ grijze kleur.

In het kort

Er kan met zekerheid geconcludeerd worden dat het uitzoeken van een frametas niet al te lastig hoeft te zijn. Op slechts een aantal zaken moet gelet worden, deze zijn vooral afhankelijk van het beoogde gebruik en jouw persoonlijke wensen. Een belangrijkere vraag is of je een frametas nodig hebt. Dit is ook iets wat je voor jezelf moet uitzoeken. Heb je een frametas of juist niet? Laat het ons weten in de comments, mét redenen waarom je hiervoor hebt gekozen.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)