Ontdek de beste Garmin hartslagband voor jouw sportactiviteiten

Een hartslagband is onwijs handig. Je meet je hartslag ermee en krijgt dus zo meer inzicht in je fietsprestaties. Als je wilt, kun je zelfs je hele training naar je hartslagzones structureren!

Met een hartslagband doe je dit – in tegenstelling tot de duurdere sporthorloges die ook hartslag kunnen aflezen – voor een relatief zacht prijsje.

Maar er is niet slechts “een hartslagband”. Bijna elk merk dat zich bezighoudt met elektronische accessoires voor fietsers of sporters, heeft wel een eigen serie aan hartslagbanden. Welke moet jij nou kiezen? Om deze vraag te beantwoorden, kijken we naar de hartslagbanden van fietsaccessoire-gigant Garmin.

foto product voordelen
Garmin hrm dual Garmin HRM-dual
  • Zowel ANT+ als Bluetooth (kan aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld worden)
  • Functioneel model, “recht toe, recht aan”
  • Verstelbare borstband & zit er fijn
bekijk prijs
Garmin hrm run Garmin HRM-Run
  • Gecodeerd signaal
  • Verstelbare band
  • Zeer goede pasvorm
  • Meet op verschillende manieren hoe je loopt (looptechniek)
  • Uitermate geschikt voor fietsers
  • Makkelijk te koppelen d.m.v. ANT+
bekijk prijs
Garmin hrm tri Garmin HRM-Tri
  • Ook geschikt voor zwemmen
  • Universele maat dankzij de verstelbare band
  • Past uitstekend, alsof je ‘m niet om hebt
  • Ingebouwde “versnellingsmeter”
  • ANT+ koppeling gaat soepel
  • Tijdens zwemmen wordt de hartslag opgeslagen zodat je ‘m achteraf kunt synchroniseren
bekijk prijs

De beste Garmin hartslagband van 2024

De lijn van Garmin hartslagbanden is niet bijzonder uitgebreid. Dit hoeft ook niet, aangezien alle hartslagbanden in principe erg goed zijn. Hieronder bespreken we de beste modellen.

Garmin HRM-Dual

Garmin hrm dual

De Garmin HRM-Dual is een recht toe, recht aan hartslagmeter met een nauwkeurige sensor en een uitstekende waterdichtheid. Dankzij de Bluetooth en ANT+ verbinding koppel je ‘m eenvoudig met je smartphone, smartwatch, laptop of fietscomputer, wat ‘m ideaal maakt voor jouw trainingsritten.

Zoals we al zeiden meet de sensor van de HRM-Dual zeer nauwkeurig, zonder vertraging en zonder rare uitschieters. De connectiviteit is uitstekend, dankzij de ANT+ en Bluetooth verbinding. Omdat deze hartslagband dus zowel een ANT+ als een Bluetooth verbinding heeft, kun je deze koppelen aan meerdere apparaten tegelijkertijd. Ideaal!

De band zelf is comfortabel dankzij het zachte, ademend en sneldrogende materiaal. Wat helemaal fijn is, is het feit dat de band verstelbaar is. Uitzoeken welke maat je nodig hebt is hiermee verleden tijd.

Op gebied van gebruiksgemak zit het ook snor. Het koppelen aan andere apparaten gaat vliegensvlug, het verstellen van de band ook. Ook is de meter/sensor zelf los te maken van de band, waardoor je ‘m kunt wassen. Als kers op de taart heeft de HRM-Dual een batterijduur van 3,5 jaar. Na deze 3,5 jaar is de batterij eenvoudig te vervangen door een paar schroefjes los te draaien.

Compleet waterdicht is de HRM-Dual niet, maar hij is wel bestand tegen zweet en regenwater. Wil je ook je hartslag tijdens het zwemmen meten, dan moet je kijken naar een van de andere Garmin hartslagbanden.

De HRM-Dual van Garmin is de perfecte hartslagband voor fietsers en hardlopers die waarde hechten aan comfort, gebruiksgemak en een uitstekende connectiviteit. Voor zwemmers of triatleten is de Dual echter niet geschikt. Gelukkig heeft Garmin daar andere hartslagbanden voor.

Bekijk prijs

Voordelen
  • Zowel ANT+ als Bluetooth (kan aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld worden)
  • Functioneel model, “recht toe, recht aan”
  • Verstelbare borstband
Nadelen
  • Slechts spatwaterdicht
  • Niet geschikt voor triatlons

Garmin HRM-Run

Garmin hrm run

Zoals de naam al suggereert, is de Garmin HRM-Run voornamelijk gericht op hardlopers. Dit maakt ‘m echter niet minder geschikt voor fietsers. Wel is het zo dat de Run een aantal specifieke functies heeft voor hardlopen. Hier heb je dan als fietser wat minder aan.

De sensor van de Garmin HRM-Run is, zoals je mag verwachten, uitstekend. Via een gecodeerd signaal wordt de gemeten hartslag aan de hand van de ANT+ verbinding naar je fietscomputer of sporthorloge gestuurd. Wat mist is een Bluetooth verbinding. Koppelen met je smartphone is helaas niet mogelijk.

Qua comfort scoort de Garmin HRM-Run hoog: de band voelt zacht en allesbehalve zweterig. Ook is de band verstelbaar (64 tot 144 centimeter). Op gebied van gebruiksgemak is ook alles dik in orde: de sensor zelf is los te halen van de band en het koppelen aan andere apparaten gaat zonder gedoe.

Helaas is de Garmin HRM-Run niet compleet waterdicht. Wel is ‘ie bestand tegen spatwater. Denk hierbij aan regen of je eigen zweet.

Wat de HRM-Run onderscheidt van andere hartslagbanden, is het feit dat ‘ie ook je hardloopcadans, staphoogte en de zogenaamde “grondcontacttijd” meet. Hiermee meet de hartslagband dus eigenlijk ook je hardlooptechniek. Handig als je naast het fietsen ook graag hardloopt, maar onnodig als je alleen maar fietst.

De HRM-Run is een indrukwekkende hartslagband die niet perfect is voor fietsers, mede vanwege de op hardlopen gerichte eigenschappen die de prijs aardig omhoog stuwen. Ben je echter ook een fervent hardloper naast het fietsen, dan is dit misschien wel de perfecte Garmin hartslagband voor jou.

Bekijk prijs

Voordelen
  • Gecodeerd signaal
  • Verstelbare band
  • Meet op verschillende manieren hoe je loopt (looptechniek)
  • Uitermate geschikt voor fietsers
  • Makkelijk te koppelen d.m.v. ANT+
Nadelen
  • Slechts bestand tegen spatwater, niet geschikt voor zwemmen
  • Geen Bluetooth verbinding, koppelen met telefoon dus niet mogelijk

Garmin HRM-Tri

Garmin hrm tri

Ben je een triatleet? Dan kan de Garmin HRM-Tri weleens een goede keuze zijn. Deze hartslagband is ontworpen voor en door triatleten en is daarom uitermate geschikt voor het meten van de hartslag tijdens het zwemmen, fietsen en hardlopen.

De HRM-Tri meet je hartslag nauwkeurig en zonder vertraging. Deze wordt vervolgens aan de hand van een gecodeerd ANT+ signaal naar je sporthorloge of fietscomputer/fietsnavigatie gestuurd. Een Bluetooth verbinding ontbreekt helaas.

Zoals je mag verwachten is het comfortniveau van deze Garmin hartslagband hoog. De band schuurt niet, raakt niet los, ademt goed en droogt erg snel. De sensor is gemakkelijk te verwijderen, waardoor de band los gewassen kan worden. Ook is de band verstelbaar, waardoor je niet hoeft op te meten welke maat je hoeft te bestellen.

De Garmin HRM-Tri is compleet waterdicht en dus ook geschikt voor zwemmers. De Tri heeft een ingebouwde “versnellingsmeter”, die je hardloopbewegingen meet.

Hiermee krijg je inzicht in je techniek en verbeterpunten.

Let op: slechts een paar sporthorloges kunnen hartslaggegevens ontvangen tijdens het zwemmen. Kijk hier dus goed naar voordat je de HRM-Tri of een sporthorloge koopt.

Als je een fervent triatleet bent, dan kun je simpelweg niet om de HRM-Tri heen. Hij is simpelweg perfect! Ben je echter geen triatleet, dan is de Garmin HRM-Tri overkill en voldoet een goedkopere hartslagband, zoals de HRM-Dual.

Bekijk prijs

Voordelen
  • Ook geschikt voor zwemmen
  • Universele maat dankzij de verstelbare band
  • Ingebouwde “versnellingsmeter”
  • ANT+ koppeling gaat soepel
  • Tijdens zwemmen wordt de hartslag opgeslagen zodat je ‘m achteraf kunt synchroniseren
Nadelen
  • Geen Bluetooth beschikbaar
  • Prijzig
  • Geen vervangbare band beschikbaar

Waarom een Garmin?

Marktleider Garmin

Het merk produceert en verkoopt wereldwijd talloze verschillende fietscomputers, fietsnavigaties, snelheidssensoren, cadansmeters, vermogensmeters, noem maar op. Garmin heeft ook een lijn hartslagmeters, zowel in de vorm van hartslagbanden als in de vorm van een slim sporthorloge.

Garmin is niet zonder reden zo populair. Het bedrijf is innovatief, kwalitatief sterk en vernieuwd haar producten jaarlijks. Met een Garmin hartslagband weet je dus zeker dat je kwaliteit in huis haalt. Bovendien geniet je van een aantal jaar garantie, dus mocht het apparaatje kapot gaan dan ben je verzekerd van een vervangend exemplaar.

De voordelen van een accurate hartslagband

Eigenlijk hebben we de voordelen van een hartslagsensor in de vorm van een hartslagband al benoemd. Dit zijn, in het kort:

  • eenvoudig je vooruitgang meten
  • training structureren aan de hand van hartslagzones
  • scherp geprijsd (ten opzichte van alternatieven)
  • makkelijker af te lezen dankzij connectiviteit met fietscomputer
  • ook te gebruiken voor andere sporten zoals hardlopen of zwemmen (alleen als ‘ie tegen waterbestendig is)

Een slim sporthorloge is doorgaans een stuk duurder dan een hartslagband. Echter zijn smartwatches wel een stuk veelzijdiger. Dus, past een multifunctioneel horloge binnen je budget, dan is dit ook zeker een optie. Wil je weten waar je op moet letten als je een sporthorloge wilt kopen – klik hier?

Waar moet je op letten?

Man joggen met hartslagmeter

Hieronder herhalen we de belangrijkste punten uit deze tekst. Namelijk, de zaken waar je op moet letten wanneer je van plan bent een (Garmin) hartslagband aan te schaffen.

#1 Connectiviteit

Ten eerste moet er worden gelet op de connectiviteit van de hartslagband. Connectiviteit is simpelweg een duur woord voor de mogelijkheid om de hartslagsensor te koppelen aan andere elektronische apparaten, zoals een smartphone, sporthorloge of fietscomputer.

Vaak gaat dit met een Bluetooth of ANT+ verbinding. Let dus goed of de band en het apparaat waaraan je ‘m wilt koppelen zo’n verbinding hebben!

#2 Comfort

Ten tweede speelt comfort natuurlijk een grote rol. Immers, de band moet niet gaan bewegen, irriteren of zorgen dat je veel zweet. Let daarom goed op het materiaal van de band. Dit moet namelijk stretchy (rekbaar), zacht, ademend en sneldrogend zijn.

#3 Nauwkeurigheid

Ten derde moet er worden gekeken naar de nauwkeurigheid van de sensor zelf. Hoe accurater hoe beter, logisch natuurlijk. Over het algemeen geeft Garmin keurig aan wat de foutmarge van haar hartslagsensoren is.

#4 Gebruiksgemak

Ook met het gebruiksgemak moet rekening worden gehouden. Het koppelen met andere apparaten moet niet al te ingewikkeld zijn en de sensor zelf moet los kunnen worden gemaakt van de band, zodat je deze kunt wassen. Ook is het fijn als je de batterijen kunt verwisselen, anders heb je na een jaar niks meer aan de hartslagmeter.

#5 Prijsklassen

Tot slot moet er worden gesproken over de uiteenlopende prijsklassen. Hartslagbanden zijn over het algemeen betaalbaar. Dit betekent echter niet dat er geen duurdere hartslagbanden zijn.

Deze zijn vaak comfortabeler, meten nauwkeuriger of zijn voorzien van handige extra’s. De goedkope hartslagbanden daarentegen, zijn vaak minder nauwkeurig en minimalistischer.

Wil je echt alle ins and outs weten over hartslagbanden? Check dan onze koopgids voor hartslagbanden

Conclusie

Kijk eens aan, we zijn alweer aan het einde beland. Als het goed is weet jij nu of Garmin het merk voor jou is! Met wat mazzel heb je de perfecte Garmin hartslagsensor zelfs al gevonden. Zo niet, dan zijn er nog genoeg andere merken met goede hartslagbanden, dus je zorgen maken is niet nodig.

Heb jij een van de besproken hartslagsensoren of heb je een heel andere die erg goed bevalt? Laat het ons weten in de berichten hieronder!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)