Beste hartslagmeter voor op de fiets – train efficiënter en verbeter je fietsprestaties

Eerder hadden wat het al over het trainen aan de hand van de zogenaamde hartslagzones. Dit is een manier waarop je jou wielertraining kunt structureren en zo efficiënt mogelijk kunt trainen. Maar hier heb je wel een hartslagmeter voor nodig!

Ook als je niet traint aan de hand van hartslagzones, kan een hartslagsensor voordelig zijn voor je fietsprestaties. Maar wat voor hartslagmeter heb je nu nodig als wielrenner? Waar moet je allemaal op letten als je er eentje aanschaft?

Dat en meer beantwoorden we in dit artikel. hartslagmeters zijn nu eenmaal niet de meest simpele apparaatjes. Het feit dat er inmiddels talloze verschillende soorten sensoren op de markt zijn helpt ook niet. Daarom helpen we je een handje.

foto product voordelen
Polar H10 hartslagband Polar H10 Hartslagsensor
 • gemakkelijk te koppelen aan een smartphone of sporthorloge
 • blijft uitstekend op zijn plaats tijdens het sporten
 • zeer nauwkeurige meting
 • gebruiksvriendelijke hartslagband
bekijk prijs
Garmin hartslagband Garmin HRM-DUAL
 • gemakkelijk te verbinden met een sporthorloge
 • zit erg comfortabel en is makkelijk om te doen
 • uitwasbaar
 • ANT+ en bluetooth koppeling
 • blijft goed zitten tijdens het sporten + verstelbare band
bekijk prijs
Garmin HRM-Tri hartslag monitor Garmin HRM-Tri hartslag monitor
 • zeer nauwkeurige hartslagmeter
 • perfecte pasvorm
 • kan gewoon in de wasmachine
 • let op: werkt alleen op ANT+
bekijk prijs

Fietsen met een hartslagsensor, wat heb je er aan?

We horen het je al zeggen: “Hartslagmeters, het is vast weer zo iets dat nu hip is en over 2 jaar weer uit is”. Dit is echter niet waar. Natuurlijk, je ziet steeds meer sporters, waaronder wielrenners, een hartslagmeter gebruiken. Maar dit is niet zonder reden. Het heeft namelijk meerdere voordelen:

1. Trainen aan de hand van hartslagzones

Een hartslagmeter is benodigd wanneer je gaat trainen aan de hand van hartslagzones. Dit soort training wordt de laatste jaren steeds populairder, ook onder de profs. Wil je meer weten over dit soort training? In het artikel over hartslagzones lees je er meer over.

2. Hartslag in de gaten houden

Ook als je niet traint aan de hand van hartslagzones, kan het erg handig zijn om je hartslag tijdens het fietsen in de gaten te houden. Zo kun je zien of je niet te hard gaat (te hoge hartslag) en of je constant rijdt (hartslag blijft gelijk).

3. Hartslag combineren met andere gegevens

Vaak kun je naast je hartslag ook andere gegevens aflezen. Denk hierbij aan gegevens zoals je gemiddelde snelheid, afgelegde afstand, noem maar op. Deze kun je tijdens en na je rit aflezen. Het bijhouden van je hartslag en andere gegevens kan je dus een  belangrijk inzicht geven op je vooruitgang! Bijvoorbeeld als je vandaag een nieuw PR (persoonlijk record) hebt gefietst maar je een relatief lage hartslag had, dan weet je dat er vooruitgang is geboekt.

Bepaal je doel

Voordat je gaat kijken wat voor hartslagsensor je nodig hebt, is er één ding wat van belang is. Het is belangrijk dat je bepaalt wat voor doel je hebt. Wat wil je met de hartslagsensor bereiken? Dit is van groot belang wanneer je besluit een hartslagmeter aan te schaffen, omdat er verschillende soorten voor verschillende doelen zijn. Zie het bepalen van je doel dus als stap 1 van het aanschafproces.

Borstband of sporthorloge

hartslagmeter

De originele hartslagmeters voor sporten waren de zogenaamde borstbanden. Deze kon je onder je kleren om je borst binden en vervolgens na het sporten aflezen. De laatste jaren is het sporthorloge echter ook een stuk populairder geworden. Luxe sporthorloges hebben tegenwoordig een ingebouwde hartslagsensor, die je hartslag via de pols meet.

Voordelen en nadelen borstband

hartslagband

De borstband werkt als volgt: het meet met elektroden je hartslag. Het grote voordeel van de borstband is het feit dat deze zich zeer dicht bij het hart bevindt. Hierdoor is de meting erg nauwkeurig. Verder is het ook een groot voordeel dat borstband doorgaans ergens tussen de €50 en €100 kosten.

Wel ervaren sommige mensen dat een borstband soms vervelend kan zitten. Dit probleem is gelukkig vaak makkelijk te verhelpen.

Voordelen en nadelen sporthorloge

sporthorloge

Je ziet ze steeds vaker: de sporthorloges. Doorgaans zijn deze van dezelfde merken die ook de borstbanden maken. Sporthorloges hebben vaak een ingebouwde sensor die de hartslag aan de pols meet. Aangezien deze zich niet dicht bij het hart bevindt, zijn de metingen hiervan minder nauwkeurig.

Wel is het voordelig dat deze sporthorloges zo veelzijdig zijn. Je kunt ze voor veel meer gebruiken dan alleen het aflezen van de hartslag. Vaak zit er een vorm van navigatie in, kun je op berichtjes antwoorden en kun je de afgelegde afstand en snelheid aflezen.

Wat is nu het beste voor wielrenners?

Voor wielrenners is het echter vrij onhandig om telkens iets van je pols af te lezen. Daarom raden wij het ook aan dat je een borstband aanschaft als je puur en alleen maar je hartslag wilt kunnen aflezen. Hoe je de hartslag van een borstband kunt aflezen behandelen we later in het artikel. Deze zijn simpel, functioneel en een stuk goedkoper. Ben je op zoek naar iets waar je meer mee kunt? Kies dan voor een sporthorloge.

Het aflezen van de hartslag

Hoe werkt dat nu, het aflezen van de hartslag? Bij een hartslagborstband is het iets ingewikkelder. Tegenwoordig maken borstbanden steeds vaker gebruik van een Bluetooth Smart of een ANT+ verbinding.

garmin xplore fietsnavigatie

De verzamelde gegevens worden gecodeerd en vervolgens verstuurd naar je telefoon of je fietscomputer. Vooral dit laatste is erg handig, aangezien je dan tijdens je rit je hartslag kunt aflezen. Dit werkt overigens alleen maar met fietscomputers die zelf ook een ANT+ of Bluetooth verbinding hebben.

Onze aanraders

Ook hartslagborstbanden zijn er in allerlei soorten en maten. Het is door de vele merken en hun producten soms lastig om te bepalen welke hartslagmeter nu het beste voor jou is. Je ziet door bomen het bos niet meer! Daarom hebben wij deze 3 hartslagbanden geselecteerd. We hebben gekozen voor de beste hartslagsensor, de beste prijs/kwaliteit en de budgetoplossing. Voor ieder wat wils.

Garmin Premium Hartslagsensor – als beste getest

garmin premium hartslagmeter

De Premium Borstband Hartslagsensor van Garmin is de crème de la crème als het op hartslagsensoren aankomt. Net zoals elke andere hartslagsensor draag je deze onder je kleren om je borst, direct tegen de huid. Hierdoor leest de sensor je hartslag uiterst nauwkeurig.

Verder is de band zelf erg comfortabel. Het is een zogenaamde soft band, ofwel een bandje dat gemaakt is van ademend, zweetafvoerend en zacht materiaal.

Dankzij de ANT+ verbinding wordt het gecodeerde signaal direct naar je fietscomputer gestuurd. Je leest ‘m dus realtime af! Ideaal als je traint aan de hand van hartslagzones. Helaas is de Garmin Premium niet voorzien van een Bluetooth verbinding. De gegevens opslaan op je telefoon zit er helaas niet in.

Hoe zit het met de batterij? Deze is gemakkelijk los te maken en te vervangen. Geen gedoe met opladers en snoertjes dus. Garmin raadt overigens aan om het bandje eens in de zoveel tijd te wassen. Zo blijft deze fris en gaat die langer mee. Let op: voordat je het bandje in de wasmachine gooit moet je eerst de sensor eraf halen! Deze overleeft het anders niet.

De Garmin Premium is dus niet voor niets de beste hartslagband op de markt. Andere gebruikers zijn ook razend enthousiast. Het comfort, de functionaliteit en het snelle koppelen met een fietscomputer zijn vooral erg geliefd.

Voordeel: uiterst nauwkeurige meting en realtime verbinding met fietscomputer mogelijk

Nadeel: pads aan de binnenzijde komen in de loop der jaren los te zitten

Wahoo TICKR – beste prijs/kwaliteitsverhouding

Wahoo Tickr hartslagmeter

De Wahoo TICKR is de hartslagsensor met de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Deze hartslagsensor kost minder dan €50 en is voorzien van haast alle mogelijke functionaliteiten!

Voordat we op de specificaties ingaan, kijken we eerst even naar de borstband zelf. Deze zit erg comfortabel tegen de huid. Net zoals de Garmin Premium is dit bandje gemaakt van zacht en ademend materiaal. Hierdoor zit de borstband fijn en bouwt er geen zweet op.

Wat de Wahoo TICKR zo’n goede koop maakt is het feit dat de hartslagband is uitgerust met zowel een ANT+ als een Bluetooth Smart verbinding. Je kunt de gemeten gegevens dus naar je fietscomputer, horloge en telefoon versturen! Ideaal als je ook na je rit de gegevens over je hartslag wilt inzien.

De Wahoo TICKR is daarnaast een van de weinige borstbanden die in meerdere kleuren verkrijgbaar is.

Tot slot heb je nog de uitstekende Wahoo Fitness App die je in combinatie met deze hartslagsensor kunt gebruiken. Met behulp van deze applicatie kun je verschillende doelen selecteren, bijvoorbeeld om af te vallen of om je conditie te verbeteren. Deze programma’s lijken erg op het trainen met de zogenaamde hartslagzones.

Wij zijn niet de enige die zo enthousiast zijn over de Wahoo TICKR. Nee, ook bij andere gebruikers is deze hartslagband geliefd. Met name de lage prijs, de geweldige kwaliteit en de uitstekende connectiviteit maakt dit een erg populaire hartslagsensor.

Voordeel: voorzien van een Bluetooth Smarth én ANT+ verbinding

Nadeel: zit net wat minder comfortabel dan de Garmin Premium

Kalenji Dual ANT+ hartslagband – De budget optie

Kalenji hartslagmeter

Tot slot hebben we nog de Kalenji Dual ANT+ hartslagband van de Decathlon. Voor de prijs (op het moment van schrijven) van €35,99 zou je in eerste instantie niet al te veel verwachten, maar deze hartslagband zal je positief verrassen.

Zo is de Kalenji Dual ANT+ voorzien van een ANT+ en Bluetooth Smart verbinding. Hiermee koppel je de hartslagband gemakkelijk aan je telefoon, smartwatch of fietsnavigatie.

Het grote nadeel van deze hartslagband is niet de sensor zelf, maar het bandje. Deze ademt wat minder goed en is wat minder comfortabel. Als je dit niet erg vindt, is dit geen punt.

Ook als het slecht weer is kun je met deze hartslagband gewoon de weg op. Hij is namelijk spatwater dicht.

Gebruikers van de Kalenji Dual ANT+ zijn over het algemeen tevreden. De hartslagband doet wat die moet doen en is erg voordelig geprijsd. Het draagcomfort werd door sommigen als nadeel genoemd.

Al met al is de Kalenji Dual ANT+ een degelijke hartslagsensor. Als je echter een wat hoger budget hebt, raden wij je aan om te kiezen voor de net wat duurdere Wahoo FLICKR of de Garmin Premium.

Voordeel: erg lage prijs voor wat je krijgt

Nadeel: draagcomfort is niet optimaal en metingen zijn net wat minder precies dan die van duurdere modellen

Conclusie

Al met al is het aanbod op gebied van hartslagsensoren niet al te uitgebreid. Voor wielrenners vallen de multisporthorloges met hartslagmeting af, omdat deze onhandig zijn om af te lezen tijdens het fietsen. Alleen de wat simpelere en goedkopere hartslagbanden blijven dan over.

Van belang voor een wielrenner is de connectiviteit van de hartslagband. Kunnen de gemeten gegevens realtime worden afgelezen op je fietscomputer? Dat is natuurlijk wel zo handig. Aan de hand van onze 3 aanraders zou je een keuze moeten maken welke hartslagsensor voor jou het beste is.

Met behulp van je nieuwe hartslagmeter kun je beter, efficiënter trainen en je fietsprestaties verbeteren!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties