Door middel van hartslagzones kun je jou wielertraining structureren en zo efficiënt mogelijk trainen. Maar hier heb je wel een hartslagmeter voor nodig.
Ook als je niet traint aan de hand van hartslagzones, kan een hartslagsensor voordelig zijn voor je fietsprestaties.
Maar wat voor hartslagmeter heb je nu nodig als wielrenner? Waar moet je allemaal op letten als je er eentje aanschaft? Dat en meer ontdek je in dit artikel.
foto | product | voordelen | |
Polar H10 |
|
bekijk prijs | |
Garmin HRM-Tri |
|
bekijk prijs | |
Garmin HRM-DUAL |
|
bekijk prijs | |
Wahoo TICKR |
|
bekijk prijs | |
Kalenji dual ANT+ / Bluetooth |
|
bekijk prijs |
Dit zijn de beste hartslagmeters voor fietsers
Het is door de vele merken soms lastig om te bepalen welke hartslagmeter nu het beste voor jou is. Je ziet door bomen het bos niet meer.
Daarom hebben wij de beste hartslagmeters alvast geselecteerd. We hebben gekozen voor de beste hartslagsensor, de beste prijs/kwaliteit en de budgetoplossing. Voor ieder wat wils.
Polar H10 Hartslagmeter Borstband Zwart M-XXL
Gaat jouw hart sneller kloppen van een goede workout? Dan is het super interessant om een hartslagband aan te schaffen om jouw inspanning te monitoren. De Polar H10 is hier zeer geschikt voor, wij ervaren namelijk een zeer nauwkeurige registratie in zowel rust als actieve toestand.
Hij kost het nodige maar je krijgt er ook kwaliteit voor terug. Zo voorkomt de Bluetooth verbinding dat de resultaten van trainingsmaatjes worden opgevangen door gebruik van een beveiligde verbinding met jouw telefoon, smartwatch en/of tablet.
De band is comfortabel qua dragen en voorzien van een batterij die eenvoudig oplaadbaar is. Naast fietsen is hij ook te gebruiken voor vele andere sporten, zelfs voor zwemmen. Hij is waterproof en het fijne is, dat is hij ook écht zelfs wanneer je gaat duiken. Dus laat dat zweet maar komen!
Wij zouden kiezen voor dit model als je gaat voor een investering in een goede prijskwaliteit-verhouding, wanneer je behoefte hebt aan een duidelijk beeld van je hartslag.
- Waterproof, zelfs onder water
- Beveiligde verbinding & gemakkelijk te koppelen aan een smartphone of sporthorloge
- Blijft uitstekend op zijn plaats tijdens het sporten
- Uiterst nauwkeurige metingen
- Gebruiksvriendelijke hartslagband
- Aan de prijzige kant
- Batterij kan snel leegraken bij vergeten van het loskoppelen borstband
Garmin HRM-Tri Hartslagmeter Borstband Blauw
Van plan om een triatlon te gaan lopen maar nog benieuwd waar je de winst kan behalen? Dan is de Garmin HRM-Tri hartslagmeter een goed trainingsmaatje. Hij registreert door plaatsing op de borst je hartslag zeer nauwkeurig.
Maar dit is niet het enige! De band registreert ook diverse andere hardloopgegevens. De hartslagmeter meet ook je cadans, de verticale bewegingen van je bovenlichaam, en hoe lang je voeten tijdens het rennen in contact zijn met de grond.
Hij is daarnaast ook waterproof, dit alles samen geeft je een perfect inzicht bij de status van je triatlon training. In tegenstelling tot vele andere banden heeft deze meter geen Bluetooth verbinding. Hij maakt gebruik van de ANT+ verbinding wat de koppel mogelijkheden wel beperkt maakt. Voordeel is dan weer wel dat hij tegelijkertijd met verschillende gadgets te koppelen is.
Dus ben jij al klaar voor de triatlon start? Onze tip; Voeg dan nog snel deze band toe aan je voorbereiding. Hiermee ga jij alles uit je wedstrijd halen.
- Meet meer dan alleen hartslag, ook hardloop gegevens
- Waterproof
- Goed draagcomfort, klein qua omvang
- Koppeling eenvoudig via ANT+
- Prijzige investering
- Geen koppeling via Bluetooth mogelijk
Garmin HRM Dual Hartslagband – als beste getest
De Premium Borstband Hartslagsensor van Garmin is de crème de la crème als het op hartslagsensoren aankomt. Net zoals elke andere hartslagsensor draag je deze onder je kleren om je borst, direct tegen de huid. Hierdoor leest de sensor je hartslag uiterst nauwkeurig.
De band zit erg comfortabel. Het is een zogenaamde soft band, ofwel een bandje dat gemaakt is van ademend, zweetafvoerend en zacht materiaal.
Dankzij de ANT+ & Bluetooth verbinding wordt het gecodeerde signaal direct naar je fietsnavigatie of sporthorloge gestuurd. Je leest ‘m dus realtime af.
Ideaal als je traint aan de hand van hartslagzones. Helaas is de Garmin Premium niet voorzien van een Bluetooth verbinding. De gegevens opslaan op je telefoon zit er helaas niet in.
Hoe zit het met de batterij?
Deze is gemakkelijk los te maken en te vervangen. Geen gedoe met opladers en snoertjes dus.
Garmin raadt overigens aan om het bandje eens in de zoveel tijd te wassen. Zo blijft deze fris en gaat die langer mee.
Let op: voordat je het bandje in de wasmachine gooit moet je eerst de sensor eraf halen. Deze overleeft het anders niet.
De Garmin HRM-dual Premium is dus niet voor niets de beste hartslagband op de markt. Andere gebruikers zijn ook razend enthousiast. Het comfort, de functionaliteit en het snelle koppelen met een fietscomputer zijn vooral erg geliefd.
- Uiterst nauwkeurige meting en realtime verbinding met fietscomputer mogelijk
- Universele maat, gemakkelijk af te stellen
- Band is wasbaar
- Snel te verbinden met een sporthorloge of fietsnavigatie
- De band zit erg comfortabel, je voelt ‘m bijna niet zitten
- Pads aan de binnenzijde komen in de loop der jaren los te zitten
- Kan niet tegelijk met een telefoon & fietsnavigatie verbinden
Kalenji Dual ANT+ hartslagband – De budget optie
De Kalenji Dual ANT+ hartslagband is voorzien van een ANT+ en Bluetooth Smart verbinding. Hiermee koppel je de hartslagband gemakkelijk aan je telefoon, smartwatch of fietsnavigatie.
Het grote nadeel van deze hartslagband is niet de sensor zelf, maar het bandje. Deze ademt wat minder goed en is wat minder comfortabel. Als je dit niet erg vindt, is dit geen punt.
Ook als het slecht weer is kun je met deze hartslagband gewoon de weg op. Hij is namelijk spatwater dicht.
Gebruikers van de Kalenji hartslagband zijn over het algemeen tevreden. De hartslagband doet wat die moet doen en is erg voordelig geprijsd. Het draagcomfort werd door sommigen als nadeel genoemd.
Al met al is de Dual ANT+ een degelijke hartslagsensor. Als je echter een wat hoger budget hebt, raden wij je aan om te kiezen voor een Garmin of Polar hartslagband.
- ANT+ en bluetooth verbinding mogelijk
- Budget optie maar toch goede kwaliteit
- Gemakkelijk te koppelen
- Draagcomfort wat minder
Fietsen met een hartslagsensor, wat heb je er aan?
We horen het je al zeggen: “Hartslagmeters, het is vast weer zo iets dat nu hip is en over 2 jaar weer uit is”. Dit is echter niet waar. Natuurlijk, je ziet steeds meer sporters, waaronder wielrenners, een hartslagmeter gebruiken.
Maar dit is niet zonder reden. Het heeft namelijk meerdere voordelen:
#1 Trainen aan de hand van hartslagzones
Een hartslagmeter is benodigd wanneer je gaat trainen aan de hand van hartslagzones. Dit soort training wordt de laatste jaren steeds populairder, ook onder de profs.
Wil je meer weten over dit soort training? In het artikel over hartslagzones ontdek je er meer over.
#2 Hartslag in de gaten houden
Ook als je niet traint aan de hand van hartslagzones, kan het erg handig zijn om je hartslag tijdens het fietsen in de gaten te houden. Zo kun je zien of je niet te hard gaat (te hoge hartslag) en of je constant rijdt (hartslag blijft gelijk).
3. Hartslag combineren met andere gegevens
Vaak kun je naast je hartslag ook andere gegevens aflezen. Denk hierbij aan gegevens zoals je gemiddelde snelheid, afgelegde afstand, noem maar op.
Deze kun je tijdens en na je rit aflezen. Het bijhouden van je hartslag en andere gegevens kan je dus een belangrijk inzicht geven op je vooruitgang.
Bijvoorbeeld als je vandaag een nieuw PR (persoonlijk record) hebt gefietst maar je een relatief lage hartslag had, dan weet je dat er vooruitgang is geboekt.
Ontdek de voordelen van fietsen voor je lichaam.
Bepaal je doel
Voordat je gaat kijken wat voor hartslagsensor je nodig hebt, is er één ding wat van belang is. Het is belangrijk dat je bepaalt wat voor doel je hebt. Wat wil je met de hartslagsensor bereiken?
Dit is van groot belang wanneer je besluit een hartslagmeter aan te schaffen, omdat er verschillende soorten voor verschillende doelen zijn. Zie het bepalen van je doel dus als stap 1 van het aanschafproces.
Borstband of sporthorloge
De originele hartslagmeters voor sporters waren de zogenaamde borstbanden. Deze kon je onder je kleren om je borst binden en vervolgens na het sporten aflezen.
De laatste jaren is het sporthorloge echter ook een stuk populairder en accurater geworden. Bijna alle sporthorloges hebben tegenwoordig een ingebouwde hartslagsensor, die je hartslag via de pols meet.
De voor- en nadelen van een borstband
De borstband werkt als volgt: het meet d.m.v. elektroden je hartslag. Het grote voordeel van de borstband is het feit dat deze zich zeer dicht bij het hart bevindt. Hierdoor is de meting erg nauwkeurig.
Verder is het ook een groot voordeel dat borstband doorgaans niet zoveel kost. Tussen de €50 en €100 heb je al een goed exemplaar.
Sommige mensen geven aan dat een borstband soms vervelend kan zitten.
De voor- en nadelen van een sporthorloge
Doorgaans zijn de beste sporthorloges van Garmin. Sporthorloges hebben vaak een ingebouwde sensor die de hartslag aan de pols meet.
De sporthorloges van nu zijn uitgerust met meerdere sensoren die tegelijk je hartslag meten, hierdoor worden sporthorloges steeds nauwkeuriger. Maar de accuratie van een borstband kan nog niet geëvenaard worden.
Wil je dus super accuraat je hartslag meten? Kies dan voor een hartslagband.
Wel is het voordelig dat deze sporthorloges zo veelzijdig zijn. Je kunt ze voor veel meer gebruiken dan alleen het aflezen van de hartslag. Vaak zit er een vorm van navigatie in, kun je op berichtjes antwoorden, slaap tracken, worden stappen geteld en kun je de afgelegde afstand en snelheid aflezen.
Wat is nu de beste keuze voor wielrenners?
Voor wielrenners is het echter vrij onhandig om telkens iets van je pols af te lezen. Daarom raden wij het ook aan dat je een borstband aanschaft als je puur en alleen maar je hartslag wilt kunnen aflezen.
Een borstband is simpel, functioneel en een stuk goedkoper. Ben je op zoek naar iets waar je meer mee kunt? Kies dan voor een sporthorloge.
Het aflezen van de hartslag
Hoe werkt dat nu, het aflezen van de hartslag?
Bij een hartslagborstband is het iets ingewikkelder. Tegenwoordig maken borstbanden steeds vaker gebruik van een Bluetooth of een ANT+ verbinding.
De verzamelde gegevens worden gecodeerd en vervolgens verstuurd naar je telefoon of je fietscomputer/fietsnavigatie. Vooral dit laatste is erg handig, aangezien je dan tijdens je rit je hartslag kunt aflezen.
Dit werkt overigens alleen maar met fietscomputers die zelf ook een ANT+ of Bluetooth verbinding hebben.
Conclusie: welke hartslagmeter is voor jou geschikt?
Al met al is het aanbod op gebied van hartslagsensoren niet al te uitgebreid. Voor wielrenners vallen de multisporthorloges met hartslagmeting af, omdat deze onhandig zijn om af te lezen tijdens het fietsen en minder accuraat zijn dan een hartslagband.
We raden aan om te gaan voor een hartslagmeter.
Van belang voor een wielrenner is de connectiviteit van de hartslagband. Kunnen de gemeten gegevens realtime worden afgelezen op je fietscomputer? Dat is natuurlijk wel zo handig.
Met behulp van je nieuwe hartslagmeter kun je beter, efficiënter trainen en je fietsprestaties verbeteren.
Weet je nog niet zo goed welke hartslagmeter voor jou het meest geschikt is?
Bekijk dan de top 10 hartslagbanden van oktober 2024
foto | product | voordelen | |
Polar H10 |
|
bekijk prijs | |
Garmin HRM-Tri |
|
bekijk prijs | |
Garmin HRM-DUAL |
|
bekijk prijs | |
Wahoo TICKR |
|
bekijk prijs | |
Kalenji dual ANT+ / Bluetooth |
|
bekijk prijs |
Laat een reactie achter
1 Reactie
Norbert
1 januari 2021
Ik mis info over Polar. Polar is marktleider en staat algemeen bekend als het merk voor hartslagmeting. Op basis van het artikel wordt de indruk gewekt dat dit Garmin is (Garmin is marktleider en het merk voor navigatie).