Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Fietsen is een van de meest effectieve en leuke manieren om vele honderden calorieën te verbranden. Maar hoeveel calorieën verbrand je tijdens het fietsen?

Dát is de vraag – eentje waar niet iedereen een eenduidig antwoord op heeft. Hoeveel calorieën je precies verbrandt is namelijk afhankelijk van diverse factoren. Daarom leggen we het hier van A t/m Z uit.

Per uur

60 kilo

70 kilo

80 kilo

90 kilo

Fietsen 16 km/h

393 kcal

452 kcal

519 kcal

588 kcal

Fietsen 19 km/h

453 kcal

524 kcal

602 kcal

686 kcal

Mountainbiken

507 kcal

589 kcal

677 kcal

755 kcal

Wielrennen 22 km/h

564 kcal

663 kcal

754 kcal

857 kcal

Wielrennen 25 km/h

693 kcal

802 kcal

923 kcal

1.042 kcal

Wielrennen 30 km/h

805 kcal

942 kcal

1.065 kcal

1.213 kcal

Wielrennen 32 km/h

934 kcal

1.087 kcal

1.233 kcal

1.392 kcal

Wielrennen 35 km/h

1.035 kcal

1.209 kcal

1.376 kcal

1.553 kcal

Fietsen perfect voor afvallen, maar….

Fietsen, ongeacht of het nu wielrennen, mountainbiken of iets anders is, wordt door velen gezien als de ideale activiteit om af te vallen. Logisch, aangezien het een leuke, inspannende sport is die niet al te veel druk zet op je spieren of gewrichten. Bovendien is het een sport waarbij je de intensiteit over een bepaalde periode eenvoudig kunt opbouwen.

Dit opbouwen van de intensiteit is handig om te onthouden, aangezien dit een grote rol speelt in hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het fietsen. Dit is overigens niet de enige factor die de hoeveel verbrande calorieën bepaalt.

Maar, fietsen is méér dan alleen afvallen of calorieën verbranden. Natuurlijk, afvallen of calorieën verbranden is een goede reden om op de fiets te stappen. Maar, zodra je de smaak te pakken hebt, zul je (hopelijk) merken dat je om nóg een reden op de fiets stapt: voor het plezier!

Verbrande calorieën berekenen met MET-waarde

Bereken verbrande calorieën

Een welbekende methode om de hoeveelheid verbrande calorieën te meten is de zogenaamde MET-methode. Deze berekent aan de hand van je lichaamsgewicht en de ‘MET-waarde’ van de activiteit het aantal verbrande calorieën per minuut of uur.

Aan bepaalde activiteiten hangt een vaste MET-waarde. Hoe intensiever de activiteit, hoe hoger de waarde. De MET-formule ziet er als volgt uit:
Aantal verbrande calorieën per minuut = (MET-waarde x lichaamsgewicht in KG x 3.5) ÷ 200

Het getal dat uit deze formule komt vertelt echter niet het hele verhaal. Dergelijke getallen zijn immers persoonafhankelijk, waardoor algemene, generaliserende berekeningen onnauwkeurig kunnen zijn.

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Hoeveel calorieën je daadwerkelijk verbrandt met fietsen is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste hiervan zijn…

  • intensiteit
  • lichaamsgewicht
  • fitheid
  • ‘soort’ fietsen

Intensiteit

Intensief fietsen

Ten eerste is de intensiteit waarmee je fietst een doorslaggevende factor. Met intensiteit bedoelen we niet alleen de snelheid, maar ook of je bijvoorbeeld bergop fietst. Logischerwijze verbrand je meer calorieën als je intensiever, harder of meer bergop fietst.

Onder intensiteit kun je overigens ook de duur van je rit rekenen. Immers, hoe langer je fietst, hoe meer calorieën je verbrandt. Veel (beginnende) fietsers maken de fout om te vroeg te hard te gaan, waardoor de rit al snel tot zijn einde komt. De gedachtegang hierachter is logisch: hoe harder ik ga, hoe meer calorieën ik verbrand. Maar, in totaal verbrand je in feite minder calorieën, aangezien je rit een stuk korter was dan dat die was geweest als je wat rustiger aan had gedaan.

Hoeveel verschil maakt de intensiteit nu? Hieronder zie je een schatting van de hoeveelheid verbrande calorieën van een man van 70 kilo (bron: fietsenwinkel.nl):

Snelheid Verbrande calorieën / minuut Verbrande calorieën / uur
15 km/u ~5 297 kcal
18 km/u ~7 405 kcal
22 km/u ~9 552 kcal

En hoe zit dat als je bergop gaat? Dan verbrand je nóg meer calorieën, namelijk zo’n 1000 kilocalorieën per uur (of 16.67 per minuut).

Overigens zijn dergelijke schattingen niet geheel accuraat: ze houden namelijk in minder mate rekening met andere, hier onderstaande factoren.

Lichaamsgewicht

Natuurlijk speelt ook je lichaamsgewicht een rol. Hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je verbrandt tijdens activiteit. Een korte illustratie:

Stel, je weegt 70 kilo en fietst met een snelheid van 18 km/u. Dan verbrand je binnen één uur zo’n 405 kilocalorieën. Een ander persoon, die 90 kilo weegt zou met dezelfde snelheid in dezelfde hoeveelheid tijd maar liefst 643 kilocalorieën verbranden.

Fitheid

Ook fitheid is belangrijk. Over het algemeen geldt: hoe fitter je bent, hoe minder energie je daadwerkelijk gebruikt. Fittere fietsers maken namelijk efficiënter gebruik van hun energie, waardoor ze aan de eindstreep in totaal minder calorieën hebben verbrand dan hun minder ervaren, minder fitte fietsmaten.

Dit is een domper voor ervaren, fitte fietsers, maar een opsteker voor de beginnende fietsers die misschien (nog) niet zo fit zijn!

‘Soort’ fietsen

Ten slotte willen we het belang van het ‘soort’ fietsen benadrukken. Niet elke fietsactiviteit verbrandt namelijk evenveel calorieën als de ander. Dit haakt in op het wat wij onder ‘Intensiteit’ vertelde. Sommige fietsactiviteiten zijn inherent zwaarder of intensiever dan anderen.

Een goed voorbeeld hiervan is elektrisch fietsen. Elektrisch fietsen is simpelweg een stuk minder intensief, waardoor je minder calorieën verbrandt met een uur fietsen op de e-bike dan op de racefiets. Hetzelfde geldt voor fietstrainers, spinning of mountainbiken: met elk van deze ‘soorten’ fietsen verbrand je nét een andere hoeveelheid calorieën per uur.

Soms zijn deze verschillen te verwaarlozen, maar soms ook niet. Houd hier daarom rekening mee.

Hoe meet je verbrande calorieën het beste?

Meet calorieën

Oké, je hebt nu meer inzicht in welke factoren bepalen hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het fietsen. Maar, hoe meet je dit nu zelf? Eigenlijk is het erg lastig om dit nauwkeurig te doen. Er zijn verschillende methodes:

MET-methode

De gemakkelijkst emethode is om gebruik te maken van de MET-methode. Zoek simpelweg de MET-waarde van je fietsactiviteit op en ga op weegschaal staan. Zo, nu heb je alle benodigde gegevens om de formule in te vullen. Klaar is kees, toch?

Nou, niet echt. Zoals eerder al werd gezegd is de MET-methode niet geheel accuraat. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met andere, persoonsafhankelijke factoren. Dit maakt het een minder effectieve methode om nauwkeurig het aantal verbrande kilocalorieën te meten.

Smartwatch

Smartwatches zijn hot. Deze slimme gadgets meten onder andere hoeveel calorieën je verbrandt. Probleem opgelost? Jammer maar helaas, niet echt. Uit onderzoek van de Stanford Universiteit blijkt namelijk dat sporthorloges er doorgaans flink naast zitten: soms wel 93%!

Trainingsapps – GarminConnect, Strava, etc.

Trainingsapps zoals GarminConnect en Strava werken doorgaans beter dan sporthorloges, maar zijn helaas ook niet onfeilbaar. Het zit namelijk zo: het calorieverbruik wat deze apps voor je berekent is sterk afhankelijk van de info die je zelf invoert. Hoe meer informatie je over jezelf invoert, zoals je leeftijd, lengte, gewicht, maximale hartslag en geslacht, hoe accurater de meting.

Powermeters

Garmin vermogensmeter

Helaas is de meest effectieve manier om de hoeveelheid verbrande calorieën te berekenen ook een erg dure. Namelijk, aan de hand van zogenaamde vermogensmeters, ook wel power meters genoemd. Dit zijn sensoren die je aan een of beide pedalen bevestigt en die nauwkeurig meten hoeveel kracht/arbeid je levert.

De hoeveelheid arbeid wordt weergeven in kilojoule (kJ), een meeteenheid die doorgaans erg accuraat is. Kilojoule kun je 1:1 omrekenen naar kilocalorieën. Lees je na je rit af dat je 1100 kJ aan arbeid hebt geleverd, dan kun je er van op aan dat je inderdaad 1100 kilocalorieën verbrand hebt.

Natuurlijk hebben ook powermeters foutmarges – deze ligt doorgaans rond de 5%.

Meer weten over powermeters? Bekijk dan onze uitgebreide vermogensmeters gids.

In het kort: handig, maar vertelt niet het hele verhaal

Calorieën tellen

“Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?” Als het goed is weet je inmiddels het antwoord op deze ogenschijnlijk simpele, maar stiekem vrij ingewikkelde, vraag.

Natuurlijk, het tellen van calorieën kan een manier zijn om je trainingen gerichter en effectiever maken. Maar, staar je niet blind op dit gegeven! Zaken zoals conditie, gezond eten, VO2, lactaatdrempel, hartslag en efficiëntie zijn immers ook belangrijk en moeten niet verwaarloosd worden.

De les die we jullie graag willen meegeven is daarom: inzicht in wat er voor zorgt dat je meer of minder kilocalorieën verbrandt kan waardevol zijn, tellen tot op de enkele kilocalorie is dat echter niet.

Staar je hier niet blind op, tenzij je een zeer ervaren fietser bent die van 99% 100% wilt maken en een vermogensmeter hebt. Ben je dat niet, dan is een algemeen idee van calorieverbruik voldoende en kun je de rest van je aandacht beter richten op zaken zoals conditie en gezonde voeding.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)