Indoor cycling, de juiste bike voor jou

De ervaren wielrenner of MTB’er haalt er soms zijn neus nog voor op, indoor cycling. Al snel wordt de link gelegd met hometrainers en foute spinningspakjes in de sportschool.

Super jammer is dat, want naast dat indoor cycling een goede workout is, versterkt het óók de prestaties op de weg of in het bos.

Wij leggen je alles uit over indoor cycling.

Wat is indoor cycling?

Binnen Fietsen

Indoor cycling is natuurlijk gewoon de Engelse vertaling voor binnen fietsen. Dit klinkt eenvoudig en in principe is dat het ook. Toch wordt met indoor cycling niet gewoon relaxt fietsen op de hometrainer bedoelt.

Met indoor cycling gaat het om een workout op een speciaal ontworpen fiets. Je houding is compleet anders op een speciale spinningbike. Je zit voorover gebogen zoals je ook op een racefiets of mountainbike zit.

Daarnaast is de fiets voorzien van een zogenaamd vliegwiel, dit is een zwaar wiel wat zorgt voor de nodige weerstand. Dit zorgt ervoor dat je niet ‘doortrapt’, iets wat wel een risico is bij een hometrainer.

Welke spinningfiets moet ik hebben? Dit zijn de beste spinningfietsen van 2024.

Welke spieren worden getraind?

Spieren Trainen

Doordat bij indoor cycling de weerstand door middel van een knop op het frame afgewisseld kan worden is het mogelijk zeer diverse workouts te volgen. Daarnaast kun je van houding wisselen tussen staand en zittend fietsen. Dit zorgt ervoor dat je je hele benen kunt trainen, van billen tot kuiten.

Daarnaast is de mogelijkheid om te intervallen ontzettend groot, dit zorgt voor een topconditie en optimale verbranding. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je longinhoud wordt vergroot en dat je hartspier eveneens optimaal getraind wordt.

Row cycling

Nu zijn er zelfs hippe varianten op de standaard indoor cycling, de zogenaamde row cycling, waarbij ze gebruik maken van armgewichtjes. Doordat je op een vaste fiets zit en je geen tegenliggers hoeft te verwachten, kun je eenvoudig met je armen los van het stuur fietsen.

Door een paar dumbells in je handen te nemen en hiermee oefeningen te doen maak je er een total body workout van.

Zeker de moeite waard maar we waarschuwen je wel; Super pittig! Het leuke aan spinning op een kwalitatief goede spinningsfiets is, is dat het voor elk niveau fietser uitdaging biedt.

Ook de professionele wielrenner kan zijn hart ophalen. Daarmee is indoor cycling ook de perfecte vervanger in de winter wanneer de weersomstandigheden buiten fietsen echt niet toelaat.

Hoe ga je aan de slag?

Je hebt besloten, na al die veelbelovende resultaten, om ook op de indoor fiets te springen. Dan ontstaat natuurlijk al snel de vraag; Waar te beginnen? Eigenlijk zijn er twee mogelijkheden, thuis of uit. Wij beginnen met de meest eenvoudige, en dat is ‘uit’.

Indoor Cycling in de gym

Indoor Fietsen In De Sportschool

Mocht je een fanatiek bezoeker van de sportschool zijn dan zie je ze ongetwijfeld wel eens voorbijlopen, de mensen die een iets te straks spinningspakjes hebben aangetrokken. Mocht dit je weerhouden van deelname, geloof ons dan; Er zijn ook prima andere pakjes verkrijgbaar.

We raden wel aan wanneer je vaker van plan bent om de spinningsfiets te beklimmen een speciaal spinning broekje aan te schaffen met extra bescherming rond je achterste. Je komt er snel genoeg achter waarom.

Groepslessen spinning

Mocht je tegen die groepslessen aanhikken omdat je bang bent de lessen niet bij te kunnen benen, dan is er een alternatief. Of eigenlijk twee; Een virtuele les of zonder les. In dat laatste geval ga je gewoon in je eentje een uurtje fietsen om langzaam te wennen aan de fiets, de houding en de verschillende weerstanden.

Je kunt het uitdagender maken door het gebruik van een timer, minuutje staan afwisselen met een minuutje zitten. Dat soort zaken.

Een virtuele les is eigenlijk hetzelfde dan een live les, maar dan in je ééntje volgend op een scherm. Vaak fiets je virtueel door de mooiste gebieden zoals de Pyreneeën en word je gecoacht door een enthousiaste trainer. Het zal je misschien verbazen, maar dit is erg motiverend.

Live les

Dan de live les; Wees hier niet te huiverig voor, want iedereen is een keer begonnen en dat realiseert ook iedereen zich. Daarnaast kun je je eigen weerstand bepalen, en niemand ziet hoe zwaar (of licht!) jij traint. Kortom, reserveer gewoon je plekje en trap lekker mee!

Indoor Cycling at home

Thuis Fietsen

Om een goede workout te doen kun je op het gebied van indoor cycling je heel goed een sportschool abonnement besparen. Investeer éénmalig in een goede spinningsbike en je hebt er je leven lang plezier van.

Doordat de huidige generatie fietsen zo ontwikkeld is dat ze eenvoudig thuis te installeren en te plaatsen zijn, is het geen grote belasting qua ruimte. Wij zien ze vaak terug in werkkamers, die dan eenvoudig worden omgetoverd tot sportkamers.

Of in garage of tuinhuizen, zelfs in de winter is dit een prima optie aangezien je na een paar minuutjes trappen al behoorlijk bent opgewarmd.

De fietsen zijn zo ontwikkeld dat je ze eenvoudig kunt verplaatsen door de wieltjes die eronder zijn geplaatst. Echt in de weg staan doen ze dus ook niet meer.

Bekijk ook de beste spinningfietsen van april 2024.

Cycle Masters

Om de beleving thuis helemaal af te maken bieden (online) workouts de uitkomst. Hier zijn talloze opties mogelijk, zo staat Youtube al vol met gratis varianten. Maar zijn er ook professionele partijen zoals Cycle Masters die complete online programma’s aanbieden.

Soms zijn deze zelfs gratis, hierover later meer! De workouts zijn er voor alle niveaus, van ervaren tot beginner. Ook zijn er vele spinningsfietsen die een display hebben (of deze is bij te bestellen) waar je de nodige data op terugziet.

Zo kun je een hartslagband aanschaffen om te kijken in welke hartslagzone je zit, hierop trainen is super effectief.

Conclusie; Thuis indoor cyclen doet niet onder voor in de sportschool, ook thuis kun je virtueel de mooiste bergritten maken. Nadeel? Je moet wel je eigen zweet opvegen.

Meld je aan en krijg 7 dagen gratis bij Cycle Masters

Indoor cycling bike: FitBike Race Magnetic Pro

FitBike Race Magnetic Pro

Dan een topper in zijn soort, waar wij veelvuldig een ritje op maken. Namelijk de FitBike Race Magentic Pro. Eenvoudig online te bestellen en geschikt voor zowel thuis als in een professionele gym. Dit geeft al aan; Hierop ben je niet snel uitgefietst.

Door de zware en robuuste kwaliteit en het zware vliegwiel (21 kg) is deze fiets echt geschikt voor de ambitieuze fietser. Eenvoudig te delen met medesporters en/of huisgenoten door de vele verstelbare mogelijkheden en mogelijkheid van zware belasting (tot 150 kg).

Voor thuisgebruik uit te breiden met een speciale FitBike display waarop je al je data kunt monitoren. En hij is ook zeer geschikt om te combineren met (groeps)lessen want door de gebruikte magnetische aandrijving is het zeer geruisloos.

Voor ons is dit de ideale fiets om in de winter en op natte dagen toch ons ‘rondje’ te kunnen maken.

Mocht je op zoek zijn naar een iets lichtere variant, dan is er ook de Home editie. Ook van goede kwaliteit, maar op elk gebied net van iets lichtere kwaliteit. En of er dan helemaal geen nadelen zijn? De bidonhouder, die hadden wij liever op een andere plek gezien.

Start gratis online: CycleMasters

Is de fiets inmiddels in huis en ben je nu op zoek naar de beste online workouts? Je hoeft nu niet meer meteen allerlei dure programma’s aan te schaffen, via onze link kun je vandaag nog gratis starten met het CycleMasters programma.

 

Dit is een online aanbieder van spinningslessen waar wij zeer fan van zijn. Dit komt omdat ze voor ieder niveau lessen aanbieden en dit doen ze in twee vormen, namelijk live en on demand. Het live volgen vinden wij erg leuk want dit creëert echt een groepsgevoel.

Het on demand is daarentegen weer heerlijk flexibel, je kunt de les volgen wanneer jij wilt. Zelfs wanneer je kind even wakker wordt en jij net aan je workout bezig bent is dit ideaal, je zet ‘m gewoon even on hold.

Dus dikke tip van ons, begin met CycleMasters en doe dit via onze link. Dan is het nog gratis ook.

Meld je aan en krijg 7 dagen gratis bij Cycle Masters

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)